hírlevél 2015.10.15.

Untitled DocumeAz Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Munkavédelmi konferencia 2015. november 17-én
 2. Így változik a Munka törvénykönyve
 3. Tűzvédelmi szakvizsgák
 4. Munkavédelmi hírek
  • Irányelvekkel segíti az új OTSZ alkalmazását a Tűzvédelmi Műszaki Bizottság
  • Kimerültek és betegek a munkavállalók
  • Testileg és lelkileg is összetör az autóval való ingázás
  • Minden dolgozó naponta tegyen meg legalább tízezer lépést

Üdvözlettel:
Kling Péter

Munkavédelmi konferencia 2015. november 17-én

A Kling Munkavédelmi Kft. szeretettel meghív minden munkavédelemmel foglalkozó kollégát a november 17-én, Budakalászon megrendezésre kerülő Munkavédelmi Konferenciára.

A részvétel a Nefeledd” munkavédelmi klub tagjainak ingyenes, nem tagoknak 15.000 Ft+áfa/fő, illetve MFTK tagok és az előadók céges ügyfelei 20% kedvezményt kapnak a részvételi díjból.

A konferencia témái az alábbiak lesznek:

Hegedűs Miklós (CE-MM Kft): Az Európai Unió új egyéni védőeszköz rendelete
Szó lesz a jelenlegi szabályozásról, egyéni védőeszközök kiválasztásáról, meghatározásáról, illetve ennek kapcsán a felhasználókra (CE-jelölés, EK-megfelelőség, stb) és a piaci szereplőkre (gyártók, kereskedők, stb) vonatkozó új előírásokról, valamint hogy milyen kötelező munkavédelmi feladatok vannak az EVE vonatkozásban a Munkavédelmi Hatóság új felállása mellett.

Soós Viktor (Kella Szakmai Képzések Kft): Gépkezelői jogosultságok
Az építő- és anyagmozgató gépek kezelésére vonatkozó jogszabályok változása kapcsán az előadás témája a gépkezelők szakképesítésének jelenlegi szabályozása lesz, az új rendelet szerinti képzés és vizsgáztatás, valamint hogy mi a helyzet a régebben szerzett gépkezelői szakképesítésekkel.      

Perlaki Géza: Létrák és állványok munkavédelmi biztonsága
A különböző létrák, sámlik és egyéb fellépők biztonságának körbejárása lesz a téma, szó lesz a stabil megtámasztásról, a létra szabványokról és felülvizsgálataik módszereiről.

Szarvas Zsolt: Veszélyes anyagok szállítása (ADR) az EU szabályok függvényében
Az előadás témája a veszélyes anyagok belföldi és nemzetközi szállítása, fuvarozása lesz.

Bővebben a témákról és részletes információ a rendezvényről erre a linkre kattintva olvasható, jelentkezni pedig ezen az online jelentkezési lapon lehet.

Így változik a Munka törvénykönyve

Átfogó jogszabály módosítások készültek. A változások érintik a Munka törvénykönyvét, a közszolgálatra vonatkozó joganyagot, a munkavédelmemről, valamint a munkaügyi ellenőrzésről szóló törvényt is. Némiképpen szigorodnak a felmondási szabályok, erősödik a munkavédelem. A www.kormany.hu oldalon a kormányzat múlt héten pénteken közzétette a foglalkoztatással kapcsolatos jogszabályok módosításának a tervezetét. Tovább a részletekhez.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten, Budakalászon és Szekszárdon

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2015. október  16-án: 6. Pirotechnikai szakbolti eladók, raktárkezelők, terméküzemeltetők, anyag- és termékgyártás-vezetők.
 • 2015. október  16-án Budakalászon: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2015. október 17-én, szombaton Budapesten (XIX.ker.): 1, 2, 3. kategória
 • 2015. október 28-án Budapesten (XI.ker.): 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2015. november 09-én Budapesten (XI.ker.): 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2015. november elején Szekszárdon: 1, 2, 3 kategória
 • 2015. november közepén Budakalászon: 7. kategória (tűzoltó készülék karbantartó) új és megújító is
 • 2015. november közepén Budakalászon: 5. kategória (tűzoltó-vízforrás felülvizsgáló) új és megújító is
 • 2015. november közepén: 6. Pirotechnikai szakbolti eladók, raktárkezelők, terméküzemeltetők, anyag- és termékgyártás-vezetők

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. Részletek 
ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Irányelvekkel segíti az új OTSZ alkalmazását a Tűzvédelmi Műszaki Bizottság
Október hetedikén tartotta éves rendes ülését a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Mogyoródi úti székházában a tavaly decemberben megalakult Tűzvédelmi Műszaki Bizottság. A testület jogszabályban meghatározott feladata kidolgozni azokat a tűzvédelmi műszaki irányelveket, melyek segítik a tervezőket a március 5-én hatályba lépett új Országos Tűzvédelmi Szabályzat tűzvédelmi követelményeinek teljesítésében.
Tovább a cikkhez.

Kimerültek és betegek a munkavállalók
Minden harmadik munkavállaló kimerült és 55 százalékuk krónikusan beteg. 2005 és 2013 majdnem feleződött a táppénzen töltött napok száma, ez a trend azonban tavaly megfordult, írja az Életforma.hu.
Tovább a cikkhez.

Testileg és lelkileg is összetör az autóval való ingázás
A Divany.hu összegyűjtött friss és régebbi kutatásokat, amelyek alapján kijelenthető: az ingázás, főként, ha autóval közlekedünk, káros a testi, lelki egészségünkre és a társasági életünkre. A tanulmányok szerint a biciklizés a legjobb választás.
Tovább a cikkhez.

Minden dolgozó naponta tegyen meg legalább tízezer lépést
Tízezer lépés címmel a munkavállalók egészségtudatosságát növelő kampányt indított a budapesti Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham); a kezdeményezést csütörtökön mutatták be Budapesten.
Tovább a cikkhez.

© 2006 Minden jog fenntartva