hírlevél 2015.10.22.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Kémiai biztonság, vegyi kockázatok becslése cd frissítés
 2. Munkavédelmi konferencia 2015. november 17-én
 3. Tájékoztató a Munkavédelmi Bizottság plenáris üléséről 
 4. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten, Budakalászon, Szekszárdon és Debrecenben
 5. Munkavédelmi hírek
  • Minden negyedik munkavállalónál kockázat a stressz
  • 2030-ra a depresszió lesz a vezető betegség a munkahelyi nyomás miatt
  • Rossz körülmények között, kiszolgáltatottabban mint valaha
  • Picit több pihenőidő járhat a munkavállalóknak
  • Már a fűtési szezon első napján ölt a szén-monoxid

Üdvözlettel:
Kling Péter

Frissült a „Kémiai biztonság, Vegyi kockázatok becslése” cd-nk 

2015. június 1-jén az alábbi új szabályok léptek életbe:

 • az anyagokat kizárólag a CLP szerint kötelező osztályozni;
 • a keverékeket kizárólag a CLP szerint kötelező osztályozni, címkézni és csomagolni, de a DPD szerint már osztályozott, címkézett, csomagolt és 2015. június 1. előtt forgalomba helyezett (vagyis a polcokon lévő) anyagokat csak 2017. június 1-ig kell átcímkézni és átcsomagolni; és
 • az anyagok és keverék CLP szerinti osztályozását kötelező feltüntetni a biztonsági adatlapon.

A fentiek miatt a cd-re újonnan felkerült egy folyamatosan bővülő adatbázis, amely jónéhány gyártó/forgalmazó már új (CLP-s) biztonsági adatlapjait tartalmazza.

A cd-n megtalálhatóak még a régebbi minták is, ezek már csak korlátozott módon használhatók fel, mert még a régi osztályozás szerint készültek, viszont még egy-egy szöveg néhány esetben átvehető. Ezek a régi minták azonban hamarosan törlésre kerülnek.

A cd frissített tartalma erre a linkre kattintva megtekinthető.

Mire jó ez a CD?

A biztonsági adatlapok adatainak feldolgozása a kémiai kockázatbecsléhez eléggé kulimunka, ehhez nyújt nagy segítséget ez a lemez. A helyi felhasználási körülmények vizsgálatát ez sem helyettesítheti, de legalább az anyag tulajdonságaiból fakadó veszélyek azonosításához jó segítséget ad.

A cd-n egyebek mellett - a kémiai biztonsággal kapcsolatos jogi háttér ismertetésén kívül - a munkahelyeken előforduló leggyakoribb veszélyes anyagok/készítmények kockázatbecsléséhez talál több száz kidolgozott mintát.

A cd ára 24.000 Ft+áfa, megrendelni a webáruházunkban lehet.

Munkavédelmi konferencia 2015. november 17-én

A Kling Munkavédelmi Kft. szeretettel meghív minden munkavédelemmel foglalkozó kollégát a november 17-én, Budakalászonmegrendezésre kerülő Munkavédelmi Konferenciára.

A részvétel a Nefeledd” munkavédelmi klub tagjainak ingyenes, nem tagoknak 15.000 Ft+áfa/fő, illetve MFTK tagok és az előadók céges ügyfelei 20% kedvezményt kapnak a részvételi díjból.

A konferencia témái az alábbiak lesznek:

Hegedűs Miklós (CE-MM Kft): Az Európai Unió új egyéni védőeszköz rendelete
Szó lesz a jelenlegi szabályozásról, egyéni védőeszközök kiválasztásáról, meghatározásáról, illetve ennek kapcsán a felhasználókra (CE-jelölés, EK-megfelelőség, stb) és a piaci szereplőkre (gyártók, kereskedők, stb) vonatkozó új előírásokról, valamint hogy milyen kötelező munkavédelmi feladatok vannak az EVE vonatkozásban a Munkavédelmi Hatóság új felállása mellett.

Soós Viktor (Kella Szakmai Képzések Kft): Gépkezelői jogosultságok
Az építő- és anyagmozgató gépek kezelésére vonatkozó jogszabályok változása kapcsán az előadás témája a gépkezelők szakképesítésének jelenlegi szabályozása lesz, az új rendelet szerinti képzés és vizsgáztatás, valamint hogy mi a helyzet a régebben szerzett gépkezelői szakképesítésekkel.      

Perlaki Géza: Létrák és állványok munkavédelmi biztonsága
A különböző létrák, sámlik és egyéb fellépők biztonságának körbejárása lesz a téma, szó lesz a stabil megtámasztásról, a létra szabványokról és felülvizsgálataik módszereiről.

Szarvas Zsolt: Veszélyes anyagok szállítása (ADR) az EU szabályok függvényében
Az előadás témája a veszélyes anyagok belföldi és nemzetközi szállítása, fuvarozása lesz.

Bővebben a témákról és részletes információ a rendezvényről erre a linkre kattintva olvasható, jelentkezni pedig  ezen az online jelentkezési lapon lehet.

Tájékoztató a Munkavédelmi Bizottság 2015. szeptember 29-i plenáris üléséről

A Munkavédelmi Bizottság az országos érdekegyeztetés legmagasabb fóruma, a munkavállalók, a munkáltatók érdek-képviseletei szervezetei és a Kormány képviselőinek részvételével megtartotta harmadik plenáris ülését. A részletes tájékoztató innen tölthető le.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten, Budakalászon, Szekszárdon és Debrecenben

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink

 • 2015. október 28-án Budapesten (XI.ker.): 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2015. november 06-án Debrecenben  1, 2, 3 kategória
 • 2015. november 09-én Budapesten (XI.ker.): 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2015. november elején Szekszárdon: 1, 2, 3 kategória
 • 2015. november közepén Budakalászon: 7. kategória (tűzoltó készülék karbantartó) új és megújító is
 • 2015. november közepén Budakalászon: 5. kategória (tűzoltó-vízforrás felülvizsgáló) új és megújító is
 • 2015. november közepén: 6. Pirotechnikai szakbolti eladók, raktárkezelők, terméküzemeltetők, anyag- és termékgyártás-vezetők

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Minden negyedik munkavállalónál kockázat a stressz
A munkahelyi stressz okozta kockázatok az európai és a magyar munkavállalóknak is több mint negyedét érintik – derült ki az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA) adataiból. Hazánkban a kockázatok miatti költségeket, ideértve az egészségkárosodások mellett a gazdaságnak okozott károkat is, évente 440 milliárd forintra becsülik, amelynek jelentős része elkerülhető lenne a munkahelyi pszichoszociális kockázatok megfelelő kezelésével. Tovább a cikkhez.

2030-ra a depresszió lesz a vezető betegség a munkahelyi nyomás miatt
A munkáltatók és munkavállalók közös érdeke a munkakörülmények javítása, a munkavédelembe fektetett költségek fontos szerepet játszanak Magyarország versenyképességének alakulásában is - mondta Nesztinger Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) Munkafelügyeleti főosztályának vezetője hétfőn Budapesten. Tovább a cikkhez.

Rossz körülmények között, kiszolgáltatottabban mint valaha
A gazdaság és a termelés átalakulása, technika fejlődése, új anyagok felfedezése, informatika térhódítása olyan változásokat eredményeznek a munka világában, amelyeket bár nehéz követnie a munkavédelmi kutatásoknak, megoldást kell találniuk azokra. A kutatásokból kirajzolódik: nő a rossz feltételek között végzett munka, továbbá az atipikus foglalkoztatási viszonyok s a határozott idejű szerződések aránya, romlik a munkahelyi környezet és kiszolgáltatottabbak vagyunk, mint valaha - hangzott el a közelmúltban, Budapesten megrendezett Nemzeti Partnerségi Találkozón. Tovább a cikkhez.

Picit több pihenőidő járhat a munkavállalóknak
A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) keretében folyamatban van a foglalkoztatásra vonatkozó joganyag módosítása. A jogszabály módosítások tervezete a kormany.hu oldalon érhető el. A tárgyalások a VKF keretében tavasszal indultak a szociális partnerek bevonásával, és ma folytatódtak. A tervezet a Munka törvénykönyvéhez is több ponton hozzányúlna. Ezek a változások a munka- és pihenőidő szabályozását is érintenék. Ezen belül változna az ún. kompenzáló pihenőidő szabályozása is. Tovább a cikkhez.

Már a fűtési szezon első napján ölt a szén-monoxid
Szomorú aktualitást kapott a katasztrófavédelem és a fogyasztóvédelem közös sajtótájékoztatója a szén-monoxid-mérgezések megelőzéséről, ugyanis ma délelőtt Honton egy ember elhunyt, két másik pedig kórházba került a mérgező gáz miatt. A balesetet egy nem megfelelően működő cserépkályha okozta. Tovább a cikkhez.   

© 2006 Minden jog fenntartva