hírlevél 2015.10.29.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Tájékoztató az építőgép-kezelő jogosítványok 2015. dec. 31. utáni érvényességéről
 2. Frissült a „Kémiai biztonság, Vegyi kockázatok becslése” cd-nk
 3. Munkavédelmi konferencia 2015. november 17-én
 4. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten, Budakalászon, Szekszárdon és Debrecenben
 5. Munkavédelmi hírek
  • A zajártalom a munkahelyi teljesítményre is hatással van
  • Lakott területen is kimutatható a Budapesti Vegyiművek szennyezése
  • Ebben változik három év után az új Mt.
  • Így dolgozzunk egészségesen
  • Mindenszentek idején emelkedik a tűzesetek száma

Üdvözlettel:
Kling Péter

Tájékoztató az építőgép-kezelő jogosítványok 2015. dec. 31. utáni érvényességéről

A közelmúltban sok kérdés érkezett az építőgép-kezelői jogosítványok 2015.12.31. utáni érvényességével kapcsolatban, ezért elkészült az NGM Munkafelügyeleti Főosztályának a tájékoztatója.
A tájékoztató innen tölthető le.

Frissült a „Kémiai biztonság, Vegyi kockázatok becslése” cd-nk 

2015. június 1-jén az alábbi új szabályok léptek életbe:

 • az anyagokat kizárólag a CLP szerint kötelező osztályozni;
 • a keverékeket kizárólag a CLP szerint kötelező osztályozni, címkézni és csomagolni, de a DPD szerint már osztályozott, címkézett, csomagolt és 2015. június 1. előtt forgalomba helyezett (vagyis a polcokon lévő) anyagokat csak 2017. június 1-ig kell átcímkézni és átcsomagolni; és
 • az anyagok és keverék CLP szerinti osztályozását kötelező feltüntetni a biztonsági adatlapon.

A fentiek miatt a cd-re újonnan felkerült egy folyamatosan bővülő adatbázis, amely jónéhány gyártó/forgalmazó már új (CLP-s) biztonsági adatlapjait tartalmazza.

A cd-n megtalálhatóak még a régebbi minták is, ezek már csak korlátozott módon használhatók fel, mert még a régi osztályozás szerint készültek, viszont még egy-egy szöveg néhány esetben átvehető. Ezek a régi minták azonban hamarosan törlésre kerülnek.

A cd frissített tartalma erre a linkre kattintva megtekinthető.

Mire jó ez a CD?

A biztonsági adatlapok adatainak feldolgozása a kémiai kockázatbecsléhez eléggé kulimunka, ehhez nyújt nagy segítséget ez a lemez. A helyi felhasználási körülmények vizsgálatát ez sem helyettesítheti, de legalább az anyag tulajdonságaiból fakadó veszélyek azonosításához jó segítséget ad.

A cd-n egyebek mellett - a kémiai biztonsággal kapcsolatos jogi háttér ismertetésén kívül - a munkahelyeken előforduló leggyakoribb veszélyes anyagok/készítmények kockázatbecsléséhez talál több száz kidolgozott mintát.

A cd ára 24.000 Ft+áfa, megrendelni a webáruházunkban lehet.

Munkavédelmi konferencia 2015. november 17-én

A Kling Munkavédelmi Kft. szeretettel meghív minden munkavédelemmel foglalkozó kollégát a november 17-én, Budakalászonmegrendezésre kerülő Munkavédelmi Konferenciára.

A részvétel a Nefeledd” munkavédelmi klub tagjainak ingyenes, nem tagoknak 15.000 Ft+áfa/fő, illetve MFTK tagok és az előadók céges ügyfelei 20% kedvezményt kapnak a részvételi díjból.

A konferencia témái az alábbiak lesznek:

Hegedűs Miklós (CE-MM Kft): Az Európai Unió új egyéni védőeszköz rendelete
Szó lesz a jelenlegi szabályozásról, egyéni védőeszközök kiválasztásáról, meghatározásáról, illetve ennek kapcsán a felhasználókra (CE-jelölés, EK-megfelelőség, stb) és a piaci szereplőkre (gyártók, kereskedők, stb) vonatkozó új előírásokról, valamint hogy milyen kötelező munkavédelmi feladatok vannak az EVE vonatkozásban a Munkavédelmi Hatóság új felállása mellett.

Soós Viktor (Kella Szakmai Képzések Kft): Gépkezelői jogosultságok
Az építő- és anyagmozgató gépek kezelésére vonatkozó jogszabályok változása kapcsán az előadás témája a gépkezelők szakképesítésének jelenlegi szabályozása lesz, az új rendelet szerinti képzés és vizsgáztatás, valamint hogy mi a helyzet a régebben szerzett gépkezelői szakképesítésekkel.      

Perlaki Géza: Létrák és állványok munkavédelmi biztonsága
A különböző létrák, sámlik és egyéb fellépők biztonságának körbejárása lesz a téma, szó lesz a stabil megtámasztásról, a létra szabványokról és felülvizsgálataik módszereiről.

Szarvas Zsolt: Veszélyes anyagok szállítása (ADR) az EU szabályok függvényében
Az előadás témája a veszélyes anyagok belföldi és nemzetközi szállítása, fuvarozása lesz.

Bővebben a témákról és részletes információ a rendezvényről erre a linkre kattintva olvasható, jelentkezni pedig  ezen az online jelentkezési lapon lehet.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten, Budakalászon, Szekszárdon és Debrecenben

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink

 • 2015. november 06-án Debrecenben  1, 2, 3 kategória
 • 2015. november 09-én Budapesten (XI.ker.): 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2015. november elején Szekszárdon: 1, 2, 3 kategória
 • 2015. november 24-én Budapesten (XI.ker.): 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2015. november 24-én 6. Pirotechnikai szakbolti eladók, raktárkezelők, terméküzemeltetők, anyag- és termékgyártás-vezetők
 • 2015. november 26-án, 27-én Budakalászon: 7. kategória (tűzoltó készülék karbantartó) új és megújító is
 • 2015. november 27-én Budakalászon: 5. kategória (tűzoltó-vízforrás felülvizsgáló) új és megújító is

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

A zajártalom a munkahelyi teljesítményre is hatással van
Magyarország egyelőre még nem rendelkezik egységes és átgondolt zajszintszabályozással, a zárt terekre, így például az irodákra, osztálytermekre vonatkozóan, pedig a káros hatásokat a munkahelyeken és az iskolákban is vizsgálatok bizonyítják, áll a Rigips összefoglalójában. Tovább a cikkhez.

Lakott területen is kimutatható a Budapesti Vegyiművek szennyezése
A Greenpeace a budapesti Illatos úthoz közeli épületekben található háziporból vett mintákban háromféle szennyező anyagot is kimutatott, amelyek közül kettő szinte biztos, hogy a volt Budapesti Vegyiművek (BVM) területéről juthatott ki. A Greenpeace mintavétele nem reprezentatív. Tovább a cikkhez.

Ebben változik három év után az új Mt.
Rohan az idő: a néhol még mindig „új” Mt. néven említett jogszabály első igazi, átfogó „ráncfelvarrásán”, ún. novellizálásán esik át rövidesen. Bár a módosító jogszabálytervezet előtt még hosszú menetelés áll, tekintsük át, mennyiben és miként szűrte le a jogalkotó az elmúlt bő három év gyakorlati és jogelméleti tapasztalatait. Tovább a cikkhez.

Így dolgozzunk egészségesen
Ülő- és fizikai munka, betegápolás, vagy vendéglátás – látszólag teljesen eltérő feladatkörök, egy valami mégis azonos ezekben a pozíciókban: huzamosabb időn keresztül, azonos testhelyzetben, azonos mozdulatsorokat végzünk. Az ebből következtethető mozgásszervi panaszok a munkából való kiesés csaknem ötödéért felelnek. Tovább a cikkhez.

Mindenszentek idején emelkedik a tűzesetek száma
Általános szokás, hogy Mindenszentek napján és az azt követő Halottak napján gyertyát gyújtunk a halottakért, nemcsak a temetőkben, hanem otthon is. A gyertya fénye azonban nemcsak az örök világosságot jelképezi, annak lángja veszélyt is jelenthet. A statisztikák szerint az évnek ebben az időszakában megemelkedik tűzesetek száma. Tovább a cikkhez.   

© 2006 Minden jog fenntartva