hírlevél 2015.11.05.

Untitled DocumentAz Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Munkavédelmi konferencia 2015. november 17-én
 2. Közlemény a Bács-Kiskun Megyei Munkavédelmi és Munkaügyi Ellenőrzési Osztály költözéséről
 3. Frissült a „Kémiai biztonság, Vegyi kockázatok becslése” cd-nk
 4. Nemzetközi Gépész és Biztonságtechnikai Szimpózium Munkavédelmi szakmai nap
 5. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten, Budakalászon, Szekszárdon és Debrecenben
 6. Munkavédelmi hírek
  • Túlóráznak, túlterheltek, és stresszesek a vezetők
  • Így változhatnak a felmondás szabályai
  • Több mint háromszáz kéményseprő mondhat fel a bizonytalanság miatt
  • Bukaresti tűzvész: négy tűzijáték okozhatta a bajt, már 31 halott van

Üdvözlettel:
Kling Péter

Munkavédelmi Konferencia 2015. november 17-én

A Kling Munkavédelmi Kft. szeretettel meghív minden munkavédelemmel foglalkozó kollégát a november 17-én, Budakalászon megrendezésre kerülő Munkavédelmi Konferenciára.
A részvétel a Nefeledd” munkavédelmi klub tagjainak ingyenes, nem tagoknak 15.000 Ft+áfa/fő, illetve MFTK tagok és az előadók céges ügyfelei 20% kedvezményt kapnak a részvételi díjból.

A konferencia témái az alábbiak lesznek:

Hegedűs Miklós (CE-MM Kft): Az Európai Unió új egyéni védőeszköz rendelete
Szó lesz a jelenlegi szabályozásról, egyéni védőeszközök kiválasztásáról, meghatározásáról, illetve ennek kapcsán a felhasználókra (CE-jelölés, EK-megfelelőség, stb) és a piaci szereplőkre (gyártók, kereskedők, stb) vonatkozó új előírásokról, valamint hogy milyen kötelező munkavédelmi feladatok vannak az EVE vonatkozásban a Munkavédelmi Hatóság új felállása mellett.

Soós Viktor (Kella Szakmai Képzések Kft): Gépkezelői jogosultságok
Az építő- és anyagmozgató gépek kezelésére vonatkozó jogszabályok változása kapcsán az előadás témája a gépkezelők szakképesítésének jelenlegi szabályozása lesz, az új rendelet szerinti képzés és vizsgáztatás, valamint hogy mi a helyzet a régebben szerzett gépkezelői szakképesítésekkel.      

Perlaki Géza: Létrák és állványok munkavédelmi biztonsága
A különböző létrák, sámlik és egyéb fellépők biztonságának körbejárása lesz a téma, szó lesz a stabil megtámasztásról, a létra szabványokról és felülvizsgálataik módszereiről.

Szarvas Zsolt: Veszélyes anyagok szállítása (ADR) az EU szabályok függvényében
Az előadás témája a veszélyes anyagok belföldi és nemzetközi szállítása, fuvarozása lesz.

Bővebben a témákról és részletes információ a rendezvényről erre a linkre kattintva olvasható, jelentkezni pedig  ezen az online jelentkezési lapon lehet.

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának közleménye a Munkavédelmi és Munkaügyi Ellenőrzési Osztály költözéséről

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály Munkavédelmi és Munkaügyi Ellenőrzési Osztálya 2015. november 5-6. közötti időszakban a 6000 Kecskemét, Klapka u. 34 szám alatti irodaházba költözik. A telefonos és elektronikus elérhetőség ebben az időszakban nem megoldott. Készenléti telefon elérhetősége: 30/817-5650

Frissült a „Kémiai biztonság, Vegyi kockázatok becslése” cd-nk 

2015. június 1-jén az alábbi új szabályok léptek életbe:

 • az anyagokat kizárólag a CLP szerint kötelező osztályozni;
 • a keverékeket kizárólag a CLP szerint kötelező osztályozni, címkézni és csomagolni, de a DPD szerint már osztályozott, címkézett, csomagolt és 2015. június 1. előtt forgalomba helyezett (vagyis a polcokon lévő) anyagokat csak 2017. június 1-ig kell átcímkézni és átcsomagolni; és
 • az anyagok és keverék CLP szerinti osztályozását kötelező feltüntetni a biztonsági adatlapon.

A fentiek miatt a cd-re újonnan felkerült egy folyamatosan bővülő adatbázis, amely jónéhány gyártó/forgalmazó már új (CLP-s) biztonsági adatlapjait tartalmazza.

A cd-n megtalálhatóak még a régebbi minták is, ezek már csak korlátozott módon használhatók fel, mert még a régi osztályozás szerint készültek, viszont még egy-egy szöveg néhány esetben átvehető. Ezek a régi minták azonban hamarosan törlésre kerülnek.

A cd frissített tartalma erre a linkre kattintva megtekinthető.

Mire jó ez a CD?

A biztonsági adatlapok adatainak feldolgozása a kémiai kockázatbecsléhez eléggé kulimunka, ehhez nyújt nagy segítséget ez a lemez. A helyi felhasználási körülmények vizsgálatát ez sem helyettesítheti, de legalább az anyag tulajdonságaiból fakadó veszélyek azonosításához jó segítséget ad.

A cd-n egyebek mellett - a kémiai biztonsággal kapcsolatos jogi háttér ismertetésén kívül - a munkahelyeken előforduló leggyakoribb veszélyes anyagok/készítmények kockázatbecsléséhez talál több száz kidolgozott mintát.

A cd ára 24.000 Ft+áfa, megrendelni a webáruházunkban lehet.

Nemzetközi Gépész és Biztonságtechnikai Szimpózium Munkavédelmi szakmai nap

Az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kara a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében 2015. november 19-én Budapesten rendezi meg hagyományos Nemzetközi Mérnöki Szimpóziumát. A részvétel előzetes regisztráció mellett ingyenes. Regisztráció: szabo.gyula@bgk.uni-obuda.hu. A részletes program innen tölthető le.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten, Budakalászon, Szekszárdon és Debrecenben

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink

 • 2015. november 06-án Debrecenben  1, 2, 3 kategória
 • 2015. november 09-én Budapesten (XI.ker.): 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2015. november elején Szekszárdon: 1, 2, 3 kategória
 • 2015. november 24-én Budapesten (XI.ker.): 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2015. november 24-én 6. Pirotechnikai szakbolti eladók, raktárkezelők, terméküzemeltetők, anyag- és termékgyártás-vezetők
 • 2015. november 26-án, 27-én Budakalászon: 7. kategória (tűzoltó készülék karbantartó) új és megújító is
 • 2015. november 27-én Budakalászon: 5. kategória (tűzoltó-vízforrás felülvizsgáló) új és megújító is

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Túlóráznak, túlterheltek, és stresszesek a vezetők
A vezetők többsége nagyon sokat dolgozik és a bővülő cégek sok nehézséggel járnak együtt, például szakemberhiánnyal, ami stresszt és túlterheltséget okoz számukra - írja a Világgazdaság egy felmérésre hivatkozva. Tovább a cikkhez.

Így változhatnak a felmondás szabályai
A 2012. július 1. napjával hatályba lépő Munka törvénykönyve jelentős változtatást hajtott végre a munkaviszony megszüntetésének a szabályozása területén. Egyrészt újraszabályozta a felmondási tilalmak rendszerét, melyeket két csoportra: felmondási tilalmakra, valamint felmondási korlátozásokra bontott. Tovább a cikkhez.

Több mint háromszáz kéményseprő mondhat fel a bizonytalanság miatt
A kéményseprők helyzetének rendezetlensége miatt 322 kéményseprő helyezte letétbe felmondását december 21-i határidővel - mondta Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezete (KOSZ) elnöke kedden Budapesten. Tovább a cikkhez.

Bukaresti tűzvész: négy tűzijáték okozhatta a bajt, már 31 halott van
Hétfő délutánra harmincegyre nőtt a bukaresti Colectiv klubban történt tűzvész halottainak száma, miután újabb ember halt bele a sérüléseibe. A szerencsétlenség egyik 22 éves túlélője blogjában írta le, mit is látott péntek este a helyszínen. Alex Teodorescu szerint tortákhoz használt tűzijátékok miatt keletkezett tűz a Goodbye to Gravity nevű underground együttes lemezbemutató koncertjén. Tovább a cikkhez.   

© 2006 Minden jog fenntartva