hírlevél 2015.11.12.

Untitled DocumentAz Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Jogszabály- és szabványváltozások: 2015. október
 2. Munkavédelmi konferencia 2015. november 17-én - utolsó napok a jelentkezésre
 3. Jelentés a munkavédelmi hatóság 2015. évi III. negyedéves ellenőrzési tapasztalatairól
 4. Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam - fél napos képzés
 5. Tájékoztató a a munkajogi ügyfélszolgálattal kapcsolatos változásokról
 6. Zsebtörvénytár frissítés
 7. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten, Budakalászon és Szekszárdon
 8. Munkavédelmi hírek
  • Idén eddig 86 millió forintba kerültek a szabálytalanságok a munkáltatóknak
  • Nem hisznek a munkáltatók a stressz miatt kivett betegszabadságban
  • Nem változik egyelőre a Munka törvénykönyve
  • 50-re emelkedett a bukaresti tűz áldozatainak száma

Üdvözlettel:
Kling Péter

Jogszabály- és szabványváltozások: 2015. október

A változások legfrissebb listáját és egyéb érdekességeket erről a linkről lehet letölteni.

 A jogszabályváltozások közül az alábbi emelhető ki:

 292/2015. (X. 8.) Korm. rendelet a levegő védelméről szóló 306/2010. (XII. 23.) Korm. rendelet módosításáról /- Megjelent: MK 2015/146. (X. 8.) - Hatályos: 2015. 10. 16./
Átfogó módosítás, amely többek között érinti a hatásterület fogalmát és számítási módját is.
A hazai levegővédelmi szabályozás során első ízben, a diffúz forrásokra is kiterjesztették a hatásterület számításának módszereit.
A változások az Értelmező rendelkezések, A levegő védelmének általános szabályai, A helyhez kötött légszennyező forrás létesítésének levegőminőségi követelményei, A levegőterheltségi szint vizsgálata, A légszennyező forrás működésének általános szabályai, A helyhez kötött légszennyező pontforrásra vonatkozó szabályok, A diffúz forrásra vonatkozó szabályok, a Jelentéstétel, a Jogkövetkezmények, továbbá az Átmeneti rendelkezések alcímekre vonatkoznak.

Munkavédelmi konferencia jövő hét kedden (2015. november 17-én)

A Klingvéd Munkavédelmi Kft. szeretettel meghív minden munkavédelemmel foglalkozó kollégát a november 17-én, Budakalászon megrendezésre kerülő Munkavédelmi Konferenciájára.
A részvétel a Nefeledd” munkavédelmi klub tagjainak ingyenes, nem tagoknak 15.000 Ft+áfa/fő, illetve MFTK tagok és az előadók céges ügyfelei 20% kedvezményt kapnak a részvételi díjból.

A konferencia témái az alábbiak lesznek:

Hegedűs Miklós (CE-MM Kft): Az Európai Unió új egyéni védőeszköz rendelete
Szó lesz a jelenlegi szabályozásról, egyéni védőeszközök kiválasztásáról, meghatározásáról, illetve ennek kapcsán a felhasználókra (CE-jelölés, EK-megfelelőség, stb) és a piaci szereplőkre (gyártók, kereskedők, stb) vonatkozó új előírásokról, valamint hogy milyen kötelező munkavédelmi feladatok vannak az EVE vonatkozásban a Munkavédelmi Hatóság új felállása mellett.

Soós Viktor (Kella Szakmai Képzések Kft): Gépkezelői jogosultságok
Az építő- és anyagmozgató gépek kezelésére vonatkozó jogszabályok változása kapcsán az előadás témája a gépkezelők szakképesítésének jelenlegi szabályozása lesz, az új rendelet szerinti képzés és vizsgáztatás, valamint hogy mi a helyzet a régebben szerzett gépkezelői szakképesítésekkel.      

Perlaki Géza: Létrák és állványok munkavédelmi biztonsága
A különböző létrák, sámlik és egyéb fellépők biztonságának körbejárása lesz a téma, szó lesz a stabil megtámasztásról, a létra szabványokról és felülvizsgálataik módszereiről.

Szarvas Zsolt: Veszélyes anyagok szállítása (ADR) az EU szabályok függvényében
Az előadás témája a veszélyes anyagok belföldi és nemzetközi szállítása, fuvarozása lesz.

Bővebben a témákról és részletes információ a rendezvényről erre a linkre kattintva olvasható, jelentkezni pedig  ezen az online jelentkezési lapon lehet.

Az NGM Munkafelügyeleti Főosztályának jelentése a munkavédelmi hatóság 2015. évi III. negyedéves ellenőrzési tapasztalatairól

A 2015. január 1-től szeptember 30-ig terjedő időszakban a munkavédelmi hatósági ellenőrző munka 10 779 munkáltatóra terjedt ki, amelynek során a felügyelők ellenőrizték az egészséget nem
veszélyeztető és biztonságos munkavégzésre vonatkozó szabályok betartását. Az idei évtől országosan alkalmazott új ellenőrzési módszerrel, a munkáltatók írásbeli tájékoztatásra történő kötelezésével további 633 munkáltatót vizsgált a munkavédelmi hatóság. A jelentés innen tölthető le.

Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam - fél napos képzés (idei utolsó)

Ha Ön cégvezető és vannak munkavállalói, biztosan tudja, hogy műszakonként legalább 1 fő elsősegélynyújtó kiképzése kötelező, ezt egy munkavédelmi ellenőrzés során jó eséllyel számon is kérik Öntől. Mi rendszeresen tartunk elsősegélynyújtó tanfolyamokat, küldje el kollégáit, hogy ez is rendben legyen.

Következő tanfolyami nap: 2015. november 25-e (szerda), 9-14 óráig. 
Az Ünnepek miatt idén már nem tartunk több ilyen képzést, a következő jan. végén vagy febr. elején lesz.
Helyszín: 1119 Budapest, Tétényi út 100/c.  

A tanfolyamról bővebb információ és jelentkezési lap ezen a weboldalunkon található, illetve bármilyen kérdése van a tanfolyammal kapcsolatban, ügyfélszolgálatunk a 30/8943-298-as telefonszámon és az info@munkavedelem.biz email címen tud Önnek segíteni. 

Tájékoztató a a munkajogi ügyfélszolgálattal kapcsolatos változásokról

A Nemzetgazdasági Minisztérium által működtetett személyes munkajogi ügyfélszolgálat 2015. október 1. napjával a Szeszgyár u. 4. szám alatt megszűnt, valamint a telefonszám (06-1-299-1068) megváltozott. A munkajogi ügyfélszolgálat új telefonszáma: 06-1-795-7977. A telefonos ügyfélszolgálat változatlanul az alábbi időszakokban érhető el:
Hétfő – csütörtök: 9:00 – 15:00
Péntek: 9:00 – 13:00
Az elektronikus úton történő megkereséseket továbbra is az ugyfelszolgalat@ngm.gov.hu e-mail címen fogadjuk. A részletes tájékoztatás itt olvasható.

Zsebtörvénytár frissítés

Új frissítés készült a „Zsebtörvénytár” cd-hez! Aki megvette (vagy ajándékba kapta) a cd-t, ismét tudja frissíteni annak tartalmát. Ha Önnek még nincs meg a CD, a webáruházunkban tudja megrendelni.

Ha több mint 1 éve vette a Cd-t és lejárta jelszava, ezen a webáruház-oldalon meg tudja rendelni a következő évi frissítést. Elküldjük Önnek a CD-t a jelenlegi állapotában, valamint a frissítéshez szükséges jelszót, amivel 1 éven keresztül tudja letölteni a frissítéseket.

Ingyen is letöltheti a Zsebtörvénytár Cd teljes verzióját, ha csatlakozik a "Nefeledd” munkavédelmi klubhoz. A klubról bővebben awww.nefeledd.info/klub.php oldalon olvashat.

A frissítés lépéseiről részletes leírást erre a linkre kattintva olvashat.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten, Budakalászon és Szekszárdon

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink

 • 2015. november 24-én Budapesten (XI.ker.): 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2015. november 24-én Budapesten 6. Pirotechnikai szakbolti eladók, raktárkezelők, terméküzemeltetők, anyag- és termékgyártás-vezetők
 • 2015. november 26-án, 27-én Budakalászon: 7. kategória (tűzoltó készülék karbantartó) új és megújító is
 • 2015. november 27-én Budakalászon: 5. kategória (tűzoltó-vízforrás felülvizsgáló) új és megújító is
 • 2015. november hónapban Szekszárdon: 1, 2, 3 kategória

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Idén eddig 86 millió forintba kerültek a szabálytalanságok a munkáltatóknak
A munkáltatók 81,4 százalékánál találtak valamilyen munkavédelmi szabálytalanságot az ellenőrök az év első kilenc hónapjában, a felügyelők 363 esetben 85,66 millió forint értékben szabtak ki munkavédelmi bírságot - olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium munkafelügyeleti főosztályának hétfőn, a tárca honlapján közzétett jelentésben. Tovább a cikkhez.

Nem hisznek a munkáltatók a stressz miatt kivett betegszabadságban
A munkaadók kétharmada nem találja elégséges indoknak a betegszabadságra, a stressz, szorongás, depresszió kiváltotta tüneteket, betegségeket, derül ki egy brit felmérésből, írja a Kisalföld. Tovább a cikkhez.

Nem változik egyelőre a Munka törvénykönyve
A kormányzat idén tavasszal kezdte meg a tárgyalásokat a szociális partnerekkel arról, hogy miként is változzon a Munka törvénykönyve. A munkáltatói érdekképviseletek a változás ellen, a szakszervezetek pedig mellette foglaltak állást. Érthető is, hiszen a 2012. július 1. napjával hatályba lépő változások elsősorban a munkáltatóknak kedveznek. Tovább a cikkhez.

50-re emelkedett a bukaresti tűz áldozatainak száma
Kedd este óta újabb két sebesült halt meg a bukaresti Colectiv klubban bekövetkezett tűzvész sérültjei közül, mindketten Nagy-Britanniában, írja az MTI. Őket hét másik súlyos sérülttel együtt vasárnap szállították külföldi gyógykezelésre egy intenzív osztállyá alakított NATO-repülőgéppel. Tovább a cikkhez.   

© 2006 Minden jog fenntartva