hírlevél 2015.12.17.

Untitled Document

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Megjelent a kéményseprő-ipari tevékenységről szóló jogszabály
 2. Összefoglaló jelentés a bányászati munkahelyek 2015. évi munkaegészségügyi célvizsgálatáról
 3. Költözik a Zala Megyei Munkavédelmi és Munkaügyi Ellenőrzési Osztály
 4. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon
 5. Munkavédelmi hírek
  • 10 százalékkal nőtt a munkabalesetek száma
  • Bárki bármit mond, nem változik tavaszig a Munka törvénykönyve
  • Rákkeltő anyagokkal dolgozom, jár-e pótlék?
  • Advent idején emelkedik a lakástüzek száma
  • Nem emlékszik sokra a férfi, akinek szilánkosra törte az állát Ganxsta Zolee egy céges rendezvényen

Üdvözlettel:
Kling Péter

Békés, szeretetteljes Karácsonyi Ünnepeket és sikerekben, egészségben gazdag, boldog Új Évet kívánok magam és kollégáim nevében minden kedves olvasónknak, családjuknak, szeretteiknek. Köszönjük az egész éves figyelmet és jövőre is számítunk Önre itt, az online munkavédelmi hetilap hasábjain.

Megjelent a kéményseprő-ipari tevékenységről szóló jogszabály

A Magyar Közlöny 2015. december 12-i számában megjelent a 2015. évi CCXI. törvény A kéményseprő-ipari tevékenységről.
Az Országgyűlés a kéményseprő-ipari tevékenység hosszú távú, zavartalan ellátásának biztosítása, az emberi élet védelme, a vagyonbiztonság, a természeti és épített környezet levegőtisztaságának védelme, a klímavédelem, az energiahatékonyság, valamint a károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében a kéményseprő-ipari tevékenység feltételeinek megteremtése céljából a következő törvényt alkotta. A jogszabály innen tölthető le.

Összefoglaló jelentése a bányászati munkahelyek 2015. évi munkaegészségügyi célvizsgálatáról

Az NGM Munkafelügyeleti Főosztály vezette célvizsgálat célja az volt, hogy a hatósági ellenőrzéseken és a feltárt hiányosságok, szabálytalanságok megszüntetésére tett munkavédelmi hatósági intézkedéseken keresztül elősegítse az ellenőrzött bányászati munkahelyeken a biztonságosabb munkavégzést, a munkavállalók egészségét veszélyeztető munkakörülmények megszüntetését és ezzel együtt a munkabalesetek, foglalkozási megbetegedések és fokozott expozíciós esetek megelőzését. A célvizsgálat lefolytatására a 2015. november 2-16. közötti időszakban került sor. Az összefoglaló jelentés innen tölthető le.

A Zala Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának közleménye a Munkavédelmi és Munkaügyi Ellenőrzési Osztály költözéséről

A Zala Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának Munkavédelmi és Munkaügyi Ellenőrzési Osztálya 2015. december 11-12. közötti időszakban a kormányhivatal Zalaegerszeg, Mártírok útja 42-44. szám alatti épületébe költözik. A költözés ideje alatt az ügyfélfogadás szünetel, de a halasztást nem tűrő esetekben az ügyeletes munkavédelmi és munkaügyi felügyelők elérhetőek a főosztály 92/549-489 telefonszámán, az elektronikus leveleket pedig a zalakh-mk@lab.hu email-címen fogadják.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink

 • 2015. december 18 -án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2016. január 08-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2016. január 20-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2016. január végén Budakalászon: 7. kategória (tűzoltó készülék karbantartó) új és megújító is
 • 2016. január végén Budakalászon: 5. kategória (tűzoltó-vízforrás felülvizsgáló) új és megújító is

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

10 százalékkal nőtt a munkabalesetek száma
Csaknem 10 százalékkal nőtt a munkabalesetek száma 2015 első 9 hónapjában a tavalyi év hasonló időszakához képest - derül ki az NGM által közzétett adatokból. Az adatok a feldolgozott munkabaleseti jegyzőkönyvek alapján számítottak és a külföldön és közúton történt munkabaleseteket is tartalmazzák. Tovább a cikkhez.

Bárki bármit mond, nem változik tavaszig a Munka törvénykönyve
Egyre több szakmai fórumon jelenik meg hírként, hogy 2016. január 1. napjával változik a Munka törvénykönyve, valamint egyéb, foglalkoztatással összefüggő jogszabályok. Egyes fórumok a változások tartalmát is ismertetik, illetve a változásokkal összefüggésben képzéseket is szerveznek. Fontos így kiemelni, hogy a foglalkoztatási szabályok a jövő év elején biztosan nem változnak. Tovább a cikkhez.

Rákkeltő anyagokkal dolgozom, jár-e pótlék?
Jelenleg egy gyár alkalmazottja vagyok, ahol rákkeltő anyagokkal /ammónia, formalin/ dolgozom és érintkezem. Továbbá található még sósav és NaOH. Kérdésem az lenne, hogy mivel ezen anyagok az egészségre károsító hatásúak kérhetem-e a munkáltatómat veszélyességi pótlék fizetésére és jogszabály van-e rá? Tovább a cikkhez.

Advent idején emelkedik a lakástüzek száma
A téli időszak egyik legjellemzőbb veszélyforrása az otthonokban keletkezett tűz. Az évnek ebben a szakaszában folyamatosan üzemelnek a tüzelő-fűtő berendezések, megjelennek a különböző – éghető anyagokból készített – dekorációs elemek, gyertyákat gyújtunk és a sütés-főzés is gyakoribb programmá válik. Az adventi időszakban keletkezett lakástüzek éppen ezekkel függnek össze, naponta olykor harminc esethez is riasztják a tűzoltókat. Tovább a cikkhez.

Nem emlékszik sokra a férfi, akinek szilánkosra törte az állát Ganxsta Zolee
Sokat ivott és részegen provokálta a céges bulin fellépő Ganxsta Zolee-t az a férfi, akinek az énekes szilánkosra törte az állkapcsát. A férfit valószínűleg nem rúgják ki, ő maga úgy gondolja, megérdemelte, amit kapott. Tovább a cikkhez.   

© 2006 Minden jog fenntartva