hírlevél 2016.01.21.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Felhívás a hideg munkakörnyezetben végzett munkák veszélyeivel kapcsolatban
 2. CD kiadványok frissítése és új 100% minta cd
 3. Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam: fél napos képzés
 4. OEME 2016. január 14-i tájékoztatása
 5. Jogszabálymódosítás a a régi rakodógép és emelőgépkezelői jogosítványok érvényességi idejének meghossabbítására vonatkozóan
 6. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten, Kecelen és Budakalászon
 7. Munkavédelmi hírek
  • Kiégtek a magyar dolgozók
  • Mire kell bér kifizetésénél figyelni
  • "Nagyüzemi" munkaszerződések - mi az, amire érdemes figyelni?
  • Ez lehet a következménye, ha munka közben csetelsz
  • 2015 – csendes, de nem eseménymentes esztendő volt
  • „Nem is az a durva, hogy meghalt, hanem hogy ilyen gyorsan”

Üdvözlettel:
Kling Péter

Aktuális: felhívás a hideg munkakörnyezetben végzett munkák veszélyeivel kapcsolatban

A téli időjárás beköszöntével és a fagyos napok gyakoribbá válásával fokozottan jelentkezhetnek a hidegben történő munkavégzés kedvezőtlen hatásai, illetve egészségi és biztonsági kockázatai is, ezért a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkafelügyeleti Főosztálya felhívja a munkáltatók figyelmét a munkavállalók védelme érdekében szükséges megelőző intézkedések megtételére.
A tájékoztató innen tölthető le.

CD kiadványok frissítése!

ÚJ: 100% minta 2015 CD munka- és tűzvédelmi vállalkozóknak

A már kiadásra került korábbi cd-k folyamatosan fejlődnek és a fejlesztések kapcsán annyi új anyag gyűlik össze mindig, hogy kb. évente egyszer ki szoktuk adni a „csak a változásokat/újdonságokat”külön ezen a 100% minta cd nevű lemezen, hogy mindenki frissíthesse vele azokat a cd-ket, amiket régebben megvett, illetve azokhoz az anyagokhoz hozzátehesse ezeket az újakat.

Majdnem minden egyes terület kiadott cd-lemezeinél voltak/vannak újdonságok, de nem annyi, amennyiért indokolt lenne minden cd-t újra megvenni (és ez bizonyos mértékig kitolás is lenne a régi vásárlókkal), ezért találtuk ki ezt a kiadványt.

A továbbiakban az eredeti cd-kbe (ahova tartoznak) a változásokat beépítjük, tehát azok a cd-k, amiket mostantól vesz, tartalmazzák már ezeket a frissítéseket/újdonságokat is, azokat nem kell frissíteni.

Ezen a mostani 100% minta lemezen a 2013-ban, 2014-ben és 2015-ben készült új tartalmak/frissítések vannak.

Része az anyagnak az új 2014-es munkabaleseti jegyzőkönyv szerkeszthető (és intelligens, súgókkal és legördülő űrlapmezőkkel) elkészített változata is, amely egy prezentáció keretében mutatja be a kitöltés minden fázisát. A jegyzőkönyvhöz kapcsolódó kódolások és egyéb hasznos iratminták is megtalálhatók és megnyithatók a prezentáció vetítése alatt.

A cd ára 24.000 Ft+áfa, tartalomjegyzékét ezen a linken tekintheti meg, megrendelni pedig a webáruházunkban tudja ezen a linken.

Az összes tűz- és munkavédelmi kiadványunkat ezen a weboldalon találja.

Az alábbi cd-k frissültek most januárban:
(amelyik nincs meg, azt érdemes megnézni, hogy mit tud, amelyikek pedig már megvannak Önnek, azokat érdemes frissíteni a most kiadott 100% cd-n lévő dokumentumokkal)

 1. Munkavédelmi oktatás prezentációk CD
  Részletek a kiadványról ezen a linken.
 1. Tűzvédelmi oktatás prezentációk CD
  Részletek a kiadványról ezen a linken.
 1. Instant munkavédelem - kockázatminták cégtípusokra CD
  Részletek itt, a cd új tartalma pedig ezen a linken tekinthető meg.
 1. Kockázatelemzés és iratminták CD
  Részletek itt, a cd új tartalma pedig ezen a linken tekinthető meg.
 1. Biztonsági és információs jelek, szimbólumok, piktogramok CD
  Részletek a kiadványról és ingyenesen letölthető minták ezen a linken.
 1. Oktatási tematikák, tesztek CD
  Részletek itt, a cd új tartalma pedig ezen a linken tekinthető meg.
 1. Biológiai kockázatbecslés CD
  Részletek a kiadványról és ingyenesen letölthető minták itt, a cd új tartalma pedig ezen a linken tekinthető meg.
 1. Gépvizsgálati jegyzőkönyvminták CD
  Részletek itt, a cd új tartalma pedig ezen a linken tekinthető meg.

Tavaly (2015-ben) még ez a 2 kiadványunk frissült (erről korábbi hírleveleinkben beszámoltunk, csak a teljesség kedvéért írjuk meg újra):

 1. 2015. márciusban a „Gyakorlati megoldások a tűzvédelmi dokumentálásban” című cd-nket frissítettük, a rajta található dokumentum-mintákat átdolgoztuk az 54/2014. (XII. 5.) BM rendeletnek megfelelően. Erről részletek itt, cd tartalma pedig itt.
 1. 2015. októberben frissült a „Kémiai biztonság, Vegyi kockázatok becslése” című cd-nk, amin az elkészült új minták már figyelembe veszik a CLP rendelet előírásait. Erről részletek itt, cd tartalma pedig itt.

Az összes tűz- és munkavédelmi kiadványainkat ezen a weboldalon találja.

Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam: fél napos képzés

Ha Ön cégvezető és vannak munkavállalói, biztosan tudja, hogy műszakonként legalább 1 fő elsősegélynyújtó kiképzése kötelező, ezt egy munkavédelmi ellenőrzés során jó eséllyel számon is kérik Öntől. Mi rendszeresen tartunk elsősegélynyújtó tanfolyamokat, küldje el kollégáit, hogy ez is rendben legyen.

Következő oktatás időpontja: 2015. január 27-e, 9-14 óráig. 
Helyszín: 1119 Budapest, Tétényi út 100/c.  

A tanfolyamról bővebb információ és jelentkezési lap ezen a weboldalunkon található, illetve bármilyen kérdése van a tanfolyammal kapcsolatban, ügyfélszolgálatunk a 30/8943-298-as telefonszámon és az info@munkavedelem.biz email címen tud Önnek segíteni. 

OEME 2016. január 14.-i tájékoztatása

A nemzeti fejlesztési miniszter 74/2015. (XII. 29.) NFM rendelete a közúti közlekedési ágazatban használt önjáró emelő – és rakodógépek kezelőinek képzéséről és vizsgáztatásáról szóló 40/2009. (VIII. 31.) KHEM rendelet és a nemzeti fejlesztési miniszter ágazatába tartozó szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről, valamint egyes, szakmai és vizsgaköve-telmények kiadásáról szóló miniszteri rendeletek hatályon kívül helyezéséről szóló 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet módosította. Mind a két rendelet 2016. év január 01-én lépett hatályba.
A részletes tájékoztató innen tölthető le.
A gépcsoportok összefoglalása itt olvasható.

Jogszabálymódosítás a a régi rakodógép és emelőgépkezelői jogosítványok érvényességi idejének meghossabbítására vonatkozóan

74/2015. (XII.29.) NFM rend. a közúti közlekedési ágazatban használt önjáró emelő- és rakodógépek kezelőinek képzéséről és vizsgáztatásáról szóló 40/2009. (VIII.31.) KHEM rendelet és a nemzeti fejlesztési miniszter ágazatába tartozó szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről, valamint egyes, szakmai és vizsgakövetelmények kiadásáról szóló miniszteri rendeletek hatályon kívül helyezéséről szóló 12/2013. (III.29.) NFM rendelet módosításáról (MK 2015/207. szám)
A 74/2015. (XII.29.) NFM rend. 5 § d) bek. szerint a 40/2009. (VIII.31.) KHEM rendelet 8 §(4) bek.előírása a következők szerint módosult:
Az építőgépkezelő munkakörök képesítéshez kötéséről és az építőgépkezelők képzéséről szóló 6/1980. (I. 25.) ÉVM-KPM együttes rendelet alapján kiadott építőgépkezelői jogosítvány a bejegyzett géptípus kezelésére jogosít. Az e rendelet 2. mellékletében meghatározott gépcsoportokba tartozó gép kezelésére jogosító építőgépkezelői jogosítvány az emelő- és rakodógép kezelésére 2016. június 30-ig jogosít.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten, Kecelen és Budakalászon

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink

 • 2016. január 26-án Kecelen: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2016. február 2-án  Budakalászon: 7. kategória (tűzoltó készülék karbantartó) új és megújító is
 • 2016. február 3-án  Budakalászon: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2016. február 3-án  5. kategória (tűzoltó-vízforrás felülvizsgáló) új és megújító is
 • 2016. február 4-én Tatabányán: 1, 2, 3 kategória
 • 2016. február 10-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2016. február 22-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Kiégtek a magyar dolgozók
Egy friss kutatás szerint a magyar dolgozók jelentős része kiégett a munkájában. A segítő szakmákban, az egészségügyben dolgozókra ez kiemelkedően jellemző, mondta el a Hirado.hu-nak Ádám Szilvia, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének adjunktusa. Tovább a cikkhez.

Mire kell bér kifizetésénél figyelni
A munkabér védelmére vonatkozó szabályok alapját az ILO C95. számú egyezménye képezi, melyet a 2000. évi LIV.tv. hirdetett ki, és amelyeket az Mt. is tartalmaz. Nézzük a részletszabályokat. Tovább a cikkhez.

"Nagyüzemi" munkaszerződések - mi az, amire érdemes figyelni?
A multinacionális cégek munkaszerződéseivel kapcsolatos legfontosabb probléma, hogy „nagyüzemben” készülnek, így igen kis tér nyílik az adott munkavállalóra, az adott munkaviszonyra vonatkozó speciális rendelkezések megalkotására. Tovább a cikkhez.

Ez lehet a következménye, ha munka közben csetelsz
Nemrég Magyarországra is kötelező érvényű ítéletet hozott a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB): Mihai Barbulescu román mérnök egy munka célra létrehozott csevegőprofilon keresztül beszélgetett menyasszonyával, lebukott, perelt. Strasbourgban a vállalat javára döntöttek - olvasható a Magyar Nemzet Olnine cikkében. Tovább a cikkhez.

2015 – csendes, de nem eseménymentes esztendő volt
Az elmúlt év viszonylag csendesen telt a katasztrófavédelemnél, az országot elkerülték a jelentős káresetek, a szervezet így erősebben tudott koncentrálni a megelőzésre – egyebek mellett ez hangzott el január huszadikán, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság évértékelő, feladatszabó országos értekezletén. Tovább a cikkhez.

„Nem is az a durva, hogy meghalt, hanem hogy ilyen gyorsan”
Egyelőre mindenki találgat, hogy mi történhetett a franciaországi gyógyszerkísérletek során, aminek következtében egy ember meghalt, és legalább hárman maradandó agykárosodást szenvedtek. Mi okozhatta a tesztszemély halálát? Mennyiben érintett a hatóanyagot előállító magyar cég? Végigvittünk néhány lehetséges forgatókönyvet. Tovább a cikkhez.   

© 2006 Minden jog fenntartva