hírlevél 2016.02.04.

Untitled Document

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Változások a társasházak tűzvédelmi feladataiban
 2. Munkavédelmi cd kiadványok frissítése
 3. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Tatabányán
 4. Munkavédelmi hírek
  • A bevándorlók nem ismerik a nyugati munkafelfogást
  • Így védi a jog, aki gyereket vállal - az apát is
  • Február tizenötödikén lejár a jelentkezési határidő
  • Mindenkit felmentettek a vörösiszap-perben
  • Majdnem kilencezer ellenőrzés egy év alatt

Üdvözlettel:
Kling Péter

Változások a társasházak tűzvédelmi feladataiban

A háromszintesnél magasabb és tíznél több lakó- és üdülőegységet magában foglaló épületéleteknél (tipikusan társasházaknál és lakásszövetkezeteknél) újabb fontos (tűzvédelmi) jogszabályi változások lépet hatályba, amelyek teljesítési határideje 2016. március 31.
Ugyanakkor 443/2015 (XII.28.) kormányrendelet alapján 2016. 02.15-től változik a tűzvédelmi bírságokról szóló 259/2011. (XII.7.) Korm. rendelet is.
További részletek itt olvashatók.

CD kiadványok frissítése

ÚJ: 100% minta 2015 CD munka- és tűzvédelmi vállalkozóknak

A már kiadásra került korábbi cd-k folyamatosan fejlődnek és a fejlesztések kapcsán annyi új anyag gyűlik össze mindig, hogy kb. évente egyszer ki szoktuk adni a „csak a változásokat/újdonságokat”külön ezen a 100% minta cd nevű lemezen, hogy mindenki frissíthesse vele azokat a cd-ket, amiket régebben megvett, illetve azokhoz az anyagokhoz hozzátehesse ezeket az újakat.

Majdnem minden egyes terület kiadott cd-lemezeinél voltak/vannak újdonságok, de nem annyi, amennyiért indokolt lenne minden cd-t újra megvenni (és ez bizonyos mértékig kitolás is lenne a régi vásárlókkal), ezért találtuk ki ezt a kiadványt. A továbbiakban az eredeti cd-kbe (ahova tartoznak) a változásokat beépítjük, tehát azok a cd-k, amiket mostantól vesz, tartalmazzák már ezeket a frissítéseket/újdonságokat is, azokat nem kell frissíteni.

Ezen a mostani 100% minta lemezen a 2013-ban, 2014-ben és 2015-ben készült új tartalmak/frissítések vannak.
Része az anyagnak az új 2014-es munkabaleseti jegyzőkönyv szerkeszthető (és intelligens, súgókkal és legördülő űrlapmezőkkel) elkészített változata is, amely egy prezentáció keretében mutatja be a kitöltés minden fázisát. A jegyzőkönyvhöz kapcsolódó kódolások és egyéb hasznos iratminták is megtalálhatók és megnyithatók a prezentáció vetítése alatt.

A cd ára 24.000 Ft+áfa, tartalomjegyzékét ezen a linken tekintheti meg, megrendelni pedig a webáruházunkban tudja ezen a linken.
Az összes tűz- és munkavédelmi kiadványunkat ezen a weboldalon találja.

Az alábbi cd-k frissültek most januárban:
(amelyik nincs meg, azt érdemes megnézni, hogy mit tud, amelyikek pedig már megvannak Önnek, azokat érdemes frissíteni a most kiadott 100% cd-n lévő dokumentumokkal)

 1. Munkavédelmi oktatás prezentációk CD
  Részletek a kiadványról ezen a linken.
 1. Tűzvédelmi oktatás prezentációk CD
  Részletek a kiadványról ezen a linken.
 1. Instant munkavédelem - kockázatminták cégtípusokra CD
  Részletek itt, a cd új tartalma pedig ezen a linken tekinthető meg.
 1. Kockázatelemzés és iratminták CD
  Részletek itt, a cd új tartalma pedig ezen a linken tekinthető meg.
 1. Biztonsági és információs jelek, szimbólumok, piktogramok CD
  Részletek a kiadványról és ingyenesen letölthető minták ezen a linken.
 1. Oktatási tematikák, tesztek CD
  Részletek itt, a cd új tartalma pedig ezen a linken tekinthető meg.
 1. Biológiai kockázatbecslés CD
  Részletek a kiadványról és ingyenesen letölthető minták itt, a cd új tartalma pedig ezen a linken tekinthető meg.
 1. Gépvizsgálati jegyzőkönyvminták CD
  Részletek itt, a cd új tartalma pedig ezen a linken tekinthető meg.

Tavaly (2015-ben) még ez a 2 kiadványunk frissült (erről korábbi hírleveleinkben beszámoltunk, csak a teljesség kedvéért írjuk meg újra):

 1. 2015. márciusban a „Gyakorlati megoldások a tűzvédelmi dokumentálásban” című cd-nket frissítettük, a rajta található dokumentum-mintákat átdolgoztuk az 54/2014. (XII. 5.) BM rendeletnek megfelelően. Erről részletek itt, cd tartalma pedig itt.
 1. 2015. októberben frissült a „Kémiai biztonság, Vegyi kockázatok becslése” című cd-nk, amin az elkészült új minták már figyelembe veszik a CLP rendelet előírásait. Erről részletek itt, cd tartalma pedig itt.

Az összes tűz- és munkavédelmi kiadványainkat ezen a weboldalon találja.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Tatabányán

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2016. február 4-én Tatabányán: 1, 2, 3 kategória
 • 2016. február 10-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2016. február 22-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

A bevándorlók nem ismerik a nyugati munkafelfogást
Dezső Tamás asszirológus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem docense "nehezen hiszi", hogy a migránsok évezredes kulturális és civilizációs különbözőségeit felül lehet írni egy integrációs tanfolyammal. Tovább a cikkhez.

Így védi a jog, aki gyereket vállal - az apát is
Ezzel a kérdéssel azért érdemes külön elemzés keretében is foglalkozni, mivel mind a munkáltatókat, mind pedig a munkavállalókat érinti. Tovább a cikkhez.

Február tizenötödikén lejár a jelentkezési határidő
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézetének katasztrófavédelem alap- és mesterszakára az általános felsőoktatási felvételi eljárásoknak megfelelően február 15-ig lehet jelentkezni. A 2016/2017-es tanévben alap és mesterképzésre, a különböző szakok nappali és levelező, államilag támogatott és költségtérítéses képzéseire összesen kétszázhuszonhét hallgatót vesznek fel. Tovább a cikkhez.

Mindenkit felmentettek a vörösiszap-perben
A Veszprémi Törvényszék első fokon felmentette a vörösiszapper mind a tizenöt vádlottját a halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége, a gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, továbbá a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése vádja alól. A törvényszék szerint a katasztrófa oka "altalaj eredetű stabilitásvesztés" volt. Tovább a cikkhez.

Majdnem kilencezer ellenőrzés egy év alatt
A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 2015-ös munkaprogramjával összhangban az ellenőrzési szakterület jelentős figyelmet fordított az ellenőrzési-felügyeleti rendszer gyakorlatiasságára, segítő jellegére, valamint célirányosságára és meglepetésszerűségére, illetve az ellenőrzések szakmai színvonalának további fejlesztésére, az ellenőrzöttek fejlődésének elősegítésére. Tovább a cikkhez.   

© 2006 Minden jog fenntartva