hírlevél 2016.02.11.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Jogszabály- és szabványváltozások: 2016. január
 2. Munkavédelmi cd-k frissítése
 3. Zsebtörvénytár cd frissítés
 4. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 5. Munkavédelmi hírek
  • Megszüntették a nyomozást a halálra forrázott férfi ügyében
  • Bekövetkezett esetek feldolgozásával mélyítették el tudásukat a tűzvizsgálók 
  • Megtartotta idei első ülését a Tűzvédelmi Tanácsadó Testület 

Üdvözlettel:
Kling Péter

Jogszabály- és szabványváltozások: 2016. január

A legfrissebb jogszabály- és szabványváltozások teljes listáját erről a linkről lehet letölteni.

A jogszabályváltozások közül az alábbiak emelhetők ki:

1/2016. (I. 5.) NGM rendelet a veszélyes folyadékok vagy olvadékok tárolótartályainak, tároló-létesítményeinek műszaki biztonsági követelményeiről, hatósági felügyeletéről - Megjelent: MK 2016/1. (I. 5.) - Hatályos: 2016. 02. 05.
Ahol e rendelet szabvány alkalmazását írja elő, azon a szabvánnyal egyenértékű műszaki biztonsági színvonalat teljesítő más műszaki megoldást is érteni kell.
A jogszabály 1. melléklete a Műszaki Biztonsági Szabályzat, amely az e rendeletben meghatározott követelmények teljesítését elősegítő, a tárolótartályok, tároló-létesítmények tervezésének, létesítésének, áthelyezésének, üzembe helyezésének, üzemeltetésének, átalakításának, javításának, megszüntetésének (felhagyásának) műszaki biztonsági feltételeit, valamint az időszakos és rendkívüli ellenőrzések műszaki biztonsági előfeltételeit és módját tartalmazó műszaki előírások gyűjteménye naprakész állapotban.
Hatályát veszti: 11/1994. (III. 25.) IKM rendelet az éghető folyadékok és olvadékok tárolótartályairól.

2/2016. (I. 5.) NGM rendelet a nyomástartó berendezések, a töltő berendezések, a kisteljesítményű sűrített gáztöltő berendezések műszaki-biztonsági hatósági felügyeletéről és az autógáz tartályok időszakos ellenőrzéséről - Megjelent: MK 2016/1. (I. 5.) - Hatályos: 2016. 02. 05.
A nyomástartó berendezés besorolása a hatósági eljárások szempontjából (1. melléklet) a korábbiakhoz képest megváltozott.
A rendelet lehetővé teszi a piaci igényekhez való gyors igazodást és biztosítja a felelősségi kőrök egyértelmű meghatározását a fogyasztói műszaki biztonság szintjének növelése érdekében. Lehetőséget ad többek között a PB-gáziparnak a gázellátó rendszerek saját hatáskörben történő telepítésére, az időszakos biztonságtechnikai vizsgálatok saját vagy független szervezetekkel történő elvégeztetésére és megfelelő körülmények biztosítása mellett a motorikus PB-gáz (autógáz) fogyasztói igényekhez igazodó kiszolgálására. Az új szabályozásnak köszönhetően csökkenhetnek a gázközlekedésre rakodó költségek mind a töltőinfrastruktúra kialakítása, mind pedig a járművek kötelező vizsgáztatása terén, így vonzóbbá válhat a hazai autósok számára a sűrített földgázzal (CNG) történő közlekedés.
Hatályát veszti:

 • 63/2004. (IV. 27.) GKM rendelet a nyomástartó és töltőlétesítmények műszaki-biztonsági hatósági felügyeletéről.
 • 26/2006. (V. 5.) GKM rendelet az autógáz töltőállomás építésének és üzemeltetésének szabályairól.
 • 30/2006. (VI. 1.) GKM rendelet az autógáztartályok időszakos ellenőrzéséről.

CD kiadványok frissítése

ÚJ: 100% minta 2015 CD - munka- és tűzvédelmi vállalkozóknak

A már kiadásra került korábbi cd-k folyamatosan fejlődnek és a fejlesztések kapcsán annyi új anyag gyűlik össze mindig, hogy kb. évente egyszer ki szoktuk adni a „csak a változásokat/újdonságokat”külön ezen a 100% minta cd nevű lemezen, hogy mindenki frissíthesse vele azokat a cd-ket, amiket régebben megvett, illetve azokhoz az anyagokhoz hozzátehesse ezeket az újakat.

Majdnem minden egyes terület kiadott cd-lemezeinél voltak/vannak újdonságok, de nem annyi, amennyiért indokolt lenne minden cd-t újra megvenni (és ez bizonyos mértékig kitolás is lenne a régi vásárlókkal), ezért találtuk ki ezt a kiadványt. A továbbiakban az eredeti cd-kbe (ahova tartoznak) a változásokat beépítjük, tehát azok a cd-k, amiket mostantól vesz, tartalmazzák már ezeket a frissítéseket/újdonságokat is, azokat nem kell frissíteni.

Ezen a mostani 100% minta lemezen a 2013-ban, 2014-ben és 2015-ben készült új tartalmak/frissítések vannak.
Része az anyagnak az új 2014-es munkabaleseti jegyzőkönyv szerkeszthető (és intelligens, súgókkal és legördülő űrlapmezőkkel) elkészített változata is, amely egy prezentáció keretében mutatja be a kitöltés minden fázisát. A jegyzőkönyvhöz kapcsolódó kódolások és egyéb hasznos iratminták is megtalálhatók és megnyithatók a prezentáció vetítése alatt.

A cd ára 24.000 Ft+áfa, tartalomjegyzékét ezen a linken tekintheti meg, megrendelni pedig a webáruházunkban tudja ezen a linken.

Az összes tűz- és munkavédelmi kiadványunkat ezen a weboldalon találja. Az alábbi cd-k frissültek most januárban:
(amelyik nincs meg, azt érdemes megnézni, hogy mire jó, amelyikek pedig már megvannak Önnek, azokat érdemes frissíteni a most kiadott 100% minta cd-n lévő dokumentumokkal)

 1. Munkavédelmi oktatás prezentációk CD
  Részletek a kiadványról ezen a linken.
 1. Tűzvédelmi oktatás prezentációk CD
  Részletek a kiadványról ezen a linken.
 1. Instant munkavédelem - kockázatminták cégtípusokra CD
  Részletek itt, a cd új tartalma pedig ezen a linken tekinthető meg.
 1. Kockázatelemzés és iratminták CD
  Részletek itt, a cd új tartalma pedig ezen a linken tekinthető meg.
 1. Biztonsági és információs jelek, szimbólumok, piktogramok CD
  Részletek a kiadványról és ingyenesen letölthető minták ezen a linken.
 1. Oktatási tematikák, tesztek CD
  Részletek itt, a cd új tartalma pedig ezen a linken tekinthető meg.
 1. Biológiai kockázatbecslés CD
  Részletek a kiadványról és ingyenesen letölthető minták itt, a cd új tartalma pedig ezen a linken tekinthető meg.
 1. Gépvizsgálati jegyzőkönyvminták CD
  Részletek itt, a cd új tartalma pedig ezen a linken tekinthető meg.

Tavaly (2015-ben) még ez a 2 kiadványunk frissült (erről korábbi hírleveleinkben beszámoltunk, csak a teljesség kedvéért írjuk meg újra):

 1. 2015. márciusban a „Gyakorlati megoldások a tűzvédelmi dokumentálásban” című cd-nket frissítettük, a rajta található dokumentum-mintákat átdolgoztuk az 54/2014. (XII. 5.) BM rendeletnek megfelelően. Erről részletek itt, cd tartalma pedig itt.
 1. 2015. októberben frissült a „Kémiai biztonság, Vegyi kockázatok becslése” című cd-nk, amin az elkészült új minták már figyelembe veszik a CLP rendelet előírásait. Erről részletek itt, cd tartalma pedig itt.

Az összes tűz- és munkavédelmi kiadványainkat ezen a weboldalon találja.

Zsebtörvénytár frissítés

Új frissítés készült a Zsebtörvénytár” cd-hez - a fenti jogszabályváltozások kapcsán (minden hónapban frissül).
Aki megvette (vagy ajándékba kapta) a cd-t, ismét tudja frissíteni annak tartalmát. Ha Önnek még nincs meg a CD, a
webáruházunkban tudja megrendelni.

Ha több mint 1 éve vette a Cd-t és lejárta jelszava, ezen a webáruház-oldalon meg tudja rendelni a következő évi frissítést. Elküldjük Önnek a CD-t a jelenlegi állapotában, valamint a frissítéshez szükséges jelszót, amivel 1 éven keresztül tudja letölteni a frissítéseket.

Ingyen is letöltheti a Zsebtörvénytár Cd teljes verzióját, ha csatlakozik a "Nefeledd” munkavédelmi klubhoz. A klubról bővebben a www.nefeledd.info/klub.php oldalon olvashat.

A frissítés lépéseiről részletes leírást erre a linkre kattintva olvashat.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2016. február 25-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2016. március 08-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2016. március 08-án Budapesten: 6. kategória Pirotechnika
 • 2016. március 17-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2016. március 29-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Megszüntették a nyomozást a halálra forrázott férfi ügyében
A Csongrád megyei rendőrfőkapitányság bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást Zsámár Dávid, a brutális üzemi balesetben 24 évesen meghalt munkás ügyében. A határozat nem jogerős, tudta meg az Index Zsámár Dávid szüleinek (egyben volt munkáltatóinak) ügyvédjétől. Tovább a cikkre.

Bekövetkezett esetek feldolgozásával mélyítették el tudásukat a tűzvizsgálók 
Balatonföldváron, a Hotel Jogarban zajlott a tűzvizsgálatot végzők kétnapos továbbképzése, amelyen a megyei igazgatóságok tűzoltósági főfelügyelői mellett a hatósági osztályok képviselői, valamint a katasztrófavédelmi műveleti szolgálatban tevékenykedő kollégák vettek részt. Tovább a cikkre.

Megtartotta idei első ülését a Tűzvédelmi Tanácsadó Testület 
Az előző esztendőben elvégzett feladatokat, a 2016-os teendőket vette számba február ötödikén, idei első ülésén a Tűzvédelmi Tanácsadó Testület. A grémiumot a katasztrófavédelem tavalyi tűzvédelmi tevékenységéről az országos tűzoltósági főfelügyelő tájékoztatta. Tovább a cikkre.

© 2006 Minden jog fenntartva