hírlevél 2016.02.18.

Untitled Document

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Lakóházi tűzvédelmi házirend
 2. Jelentés a munkavédelmi hatóság 2015. évi ellenőrzési tapasztalatairól
 3. Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam: márc. 18.
 4. Állásfoglalás a kézi adagolású aprítógépekről
 5. Az egészségügyi intézmény területén kijelölhető dohányzó helyek új követelményei
 6. Munkavédelmi cd-k frissítése
 7. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 8. Munkavédelmi hírek
  • Több a munkavédelmi szabálytalanság, mint tavaly
  • Tavaly sem követték a munkáltatók a munkavédelmi szabályokat
  • Módosult a tűzvédelmi műszaki irányelv
  • Idióta irodai szabályok

Üdvözlettel:
Kling Péter

Lakóházi tűzvédelmi házirend

A 30/1996. (XII. 6.) BM rendelet a tűzvédelmi szabályzat készítéséről tartalmazza többek között a következőket:
4/A. §[15] (1) A háromszintesnél magasabb és tíznél több lakó- és üdülőegységet magában foglaló épületben, épületrészben a közös képviselő vagy az intézőbizottság elnöke, ezek hiányában az épület, épületrész tulajdonosa köteles
a) írásban kidolgozni az épületre, épületrészre vonatkozóan a tűzjelzés tartalmi követelményeit, az alkalomszerű tűzveszélyes tevékenység szabályait, a tárolásra vonatkozó előírásokat, a nyílt láng használatára és a dohányzásra vonatkozó korlátozásokat, a tüzelő- és fűtőberendezések, továbbá az elektromos berendezések használatának előírásait, a tűzoltási felvonulási területre vonatkozó szabályokat, a lakók, illetve az ott-tartózkodók riasztásának és menekülésének lehetséges módozatait, a tűzvédelmet biztosító eszközök, berendezések használatára vonatkozó előírásokat, valamint
b) gondoskodni ezek megismertetéséről, megtartásáról és megtartatásáról.
6. §[16] A 4/A. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott kötelezettséget legkésőbb 2016. március 31-ig kell teljesíteni.

Somogyi Gábor kollégánk készített egy "Lakóházi tűzvédelmi házirend" című mintadokumentumot (pontosabban kettőt), amit 8.000 Ft+áfa áron Ön is meg tud venni, ha nem szerene bajlódni az elkészítésével. Bővebben a dokumentumról (jogszabályi hivatkozással, lényeges részek kiemelésével) a webáruházunkban olvashat és megrendelni is itt tudja (letölthető dokumentum formában) ezen a linken.

Az NGM Munkafelügyeleti Főosztályának jelentése a munkavédelmi hatóság 2015. évi ellenőrzési tapasztalatairól

2015-ben a munkavédelmi hatósági ellenőrző munka 13.721 munkáltatóra terjedt ki, amelynek során a munkavédelmi hatóság ellenőrizte az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzésre vonatkozó szabályok betartását. Az ellenőrzött munkáltatók 81,7%-ánál tapasztaltak munkavédelmi szabálytalanságot, ez az arány 1,1%-kal kevesebb a 2014-es év azonos időszakában tapasztalt 82,8%-ához képest. A teljes jelentés innen tölthető le.

Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam - fél napos képzés

Ha Ön cégvezető és vannak munkavállalói, biztosan tudja, hogy műszakonként legalább 1 fő elsősegélynyújtó kiképzése kötelező, ezt egy munkavédelmi ellenőrzés során jó eséllyel számon is kérik Öntől. Mi rendszeresen tartunk elsősegélynyújtó tanfolyamokat, küldje el kollégáit, hogy ez is rendben legyen.

Következő tanfolyami nap: 2016. március 18-a, 9-14 óráig.
Helyszín: 1119 Budapest, Tétényi út 100/c.  

A tanfolyamról bővebb információ és jelentkezési lap ezen a weboldalunkon található, illetve bármilyen kérdése van a tanfolyammal kapcsolatban, ügyfélszolgálatunk a 30/8943-298-as telefonszámon és az info@munkavedelem.biz email címen tud Önnek segíteni. 

Állásfoglalás a kézi adagolású aprítógépekről

A behordó asztal nélküli, kézi adagolású aprítógépekre vonatkozóan a működtetésükhöz szükséges képesítési követelményekről olvashatunk a tájékoztatóban. 
A Földművelésügyi Minisztérium Jogalkotási Főosztályának állásfoglalása innen tölthető le.

Az egészségügyi intézmény területén kijelölhető dohányzó helyek új követelményei: (2016. január 01-től érvényes)

A 2015. évi CCXXIV. törvény az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosításáról, melyet az országgyűlés 2015. december 15-ei ülésén fogadott el, többek között módosította a 1999. évi XLII. törvény a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló törvényt is több pontban.

„(5a)15 Az Eütv. 3. § f) pontja szerinti egészségügyi szolgáltatónál nyílt légtérben csak az egészségügyi szolgáltató területén belül, az egészségügyi szolgáltatást igénybevevők szokásos vagy szükségszerű útvonalától megfelelően elkülönülő, az útvonaltól legalább 10 méter távolságon kívül lehet dohányzóhelyet kialakítani.

(8)25 Olyan többcélú intézmény esetében, amelyben vagy amelynek területén egészségügyi szolgáltatást is nyújtanak, az (1) bekezdés megfelelően alkalmazandó, azzal, hogy dohányzóhely nyílt légtérben is csak úgy jelölhető ki, ha az az egészségügyi szolgáltatást igénybevevők szokásos vagy. szükségszerű útvonalától legalább 10 méterre elkülönül. Az (1) bekezdésben foglaltaktól eltérően ezekben az intézményekben dohányzóhely a közforgalom számára nyitva álló bejárattól számított 10 méteres távolságon belül nem jelölhető ki.”

Mivel a törvényt jó néhány ponton változtatták, többek között az elektronikus cigarettára vonatkozó előírások, amelyek 2016. május 20-tól lépnek életbe és egyéb változásokra való tekintettel mindenképpen szükségesek a cégeknél kialakított teljes dohányzási szabályzatok újbóli módosítása. Az ide vonatkozó jogszabályok innen, valamint erről a hivatkozásról érhetők el.

CD kiadványok frissítése

ÚJ: 100% minta 2015 CD - munka- és tűzvédelmi vállalkozóknak

A már kiadásra került korábbi cd-k folyamatosan fejlődnek és a fejlesztések kapcsán annyi új anyag gyűlik össze mindig, hogy kb. évente egyszer ki szoktuk adni a „csak a változásokat/újdonságokat”külön ezen a 100% minta cd nevű lemezen, hogy mindenki frissíthesse vele azokat a cd-ket, amiket régebben megvett, illetve azokhoz az anyagokhoz hozzátehesse ezeket az újakat.

Majdnem minden egyes terület kiadott cd-lemezeinél voltak/vannak újdonságok, de nem annyi, amennyiért indokolt lenne minden cd-t újra megvenni (és ez bizonyos mértékig kitolás is lenne a régi vásárlókkal), ezért találtuk ki ezt a kiadványt. A továbbiakban az eredeti cd-kbe (ahova tartoznak) a változásokat beépítjük, tehát azok a cd-k, amiket mostantól vesz, tartalmazzák már ezeket a frissítéseket/újdonságokat is, azokat nem kell frissíteni.

Ezen a mostani 100% minta lemezen a 2013-ban, 2014-ben és 2015-ben készült új tartalmak/frissítések vannak.
Része az anyagnak az új 2014-es munkabaleseti jegyzőkönyv szerkeszthető (és intelligens, súgókkal és legördülő űrlapmezőkkel) elkészített változata is, amely egy prezentáció keretében mutatja be a kitöltés minden fázisát. A jegyzőkönyvhöz kapcsolódó kódolások és egyéb hasznos iratminták is megtalálhatók és megnyithatók a prezentáció vetítése alatt.

A cd ára 24.000 Ft+áfa, tartalomjegyzékét ezen a linken tekintheti meg, megrendelni pedig a webáruházunkban tudja ezen a linken.

Az összes tűz- és munkavédelmi kiadványunkat ezen a weboldalon találja. Az alábbi cd-k frissültek most januárban:
(amelyik nincs meg, azt érdemes megnézni, hogy mire jó, amelyikek pedig már megvannak Önnek, azokat érdemes frissíteni a most kiadott 100% minta cd-n lévő dokumentumokkal)

 1. Munkavédelmi oktatás prezentációk CD
  Részletek a kiadványról ezen a linken.
 1. Tűzvédelmi oktatás prezentációk CD
  Részletek a kiadványról ezen a linken.
 1. Instant munkavédelem - kockázatminták cégtípusokra CD
  Részletek itt, a cd új tartalma pedig ezen a linken tekinthető meg.
 1. Kockázatelemzés és iratminták CD
  Részletek itt, a cd új tartalma pedig ezen a linken tekinthető meg.
 1. Biztonsági és információs jelek, szimbólumok, piktogramok CD
  Részletek a kiadványról és ingyenesen letölthető minták ezen a linken.
 1. Oktatási tematikák, tesztek CD
  Részletek itt, a cd új tartalma pedig ezen a linken tekinthető meg.
 1. Biológiai kockázatbecslés CD
  Részletek a kiadványról és ingyenesen letölthető minták itt, a cd új tartalma pedig ezen a linken tekinthető meg.
 1. Gépvizsgálati jegyzőkönyvminták CD
  Részletek itt, a cd új tartalma pedig ezen a linken tekinthető meg.

Tavaly (2015-ben) még ez a 2 kiadványunk frissült (erről korábbi hírleveleinkben beszámoltunk, csak a teljesség kedvéért írjuk meg újra):

 1. 2015. márciusban a „Gyakorlati megoldások a tűzvédelmi dokumentálásban” című cd-nket frissítettük, a rajta található dokumentum-mintákat átdolgoztuk az 54/2014. (XII. 5.) BM rendeletnek megfelelően. Erről részletek itt, cd tartalma pedig itt.
 1. 2015. októberben frissült a „Kémiai biztonság, Vegyi kockázatok becslése” című cd-nk, amin az elkészült új minták már figyelembe veszik a CLP rendelet előírásait. Erről részletek itt, cd tartalma pedig itt.

Az összes tűz- és munkavédelmi kiadványainkat ezen a weboldalon találja.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink

 • 2016. február 25-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2016. március 08-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2016. március 08-án Budapesten: 6. kategória Pirotechnika
 • 2016. március 17-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2016. március 29-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Több a munkavédelmi szabálytalanság, mint tavaly
A munkáltatók 81,7 százalékánál találtak valamilyen munkavédelmi szabálytalanságot az ellenőrök 2015-ben, a felügyelők összesen 116,29 millió forint értékben szabtak ki munkavédelmi bírságot, 476 esettel kapcsolatban - olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium munkafelügyeleti főosztályának jelentésében. Tovább a cikkhez.

Tavaly sem követték a munkáltatók a munkavédelmi szabályokat
A Nemzeti Munkaügyi Hivatal 2014. december 31. napján történő megszűnését követően a munkaügyi, valamint a munkavédelmi ellenőrzés a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályaihoz került át. 2016. február 12-én a tárca illetékes főosztálya közzétette a 2015. évre vonatkozó munkavédelmi ellenőrzésekre vonatkozó precíz és átlátható jelentését, melyből ismételten érdekes adatok nyerhetőek ki. Tovább a cikkhez.

Módosult a tűzvédelmi műszaki irányelv
A „Beépített tűzoltó berendezések tervezése, telepítése” című Tűzvédelmi Műszaki Irányelv módosítása meg is jelent. A bővített változat a beépített tűzterjedésgátló-berendezések kialakítására vonatkozó műszaki megoldásokat tartalmazza.
A Beépített tűzoltó berendezések tervezését, telepítését szabályzó tűzvédelmi műszaki irányelv a Tűzoltóság \ Tűzmegelőzés \ Új Országos Tűzvédelmi Szabályzat \ Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek menüponton belül ide kattintva olvasható.

Idióta irodai szabályok
Senki nem vonja kétségbe, hogy egy cég működéséhez szükségesek a szabályok, és hogy azokat be kell tartani valamennyi munkavállalónak. Ám a modern cégkultúra éppen abba az irányba tart, hogy ezen szabályrendszernek abból kell kiindulnia, hogy a munkavállaló nagykorú, és míg ennek ellenkezőjét nem bizonyítja be, így is kell vele viselkedni. Ahhoz, hogy a különböző típusú emberek jól is érezzék magukat egy cégnél, ezért érdemes ezt a szabályrendszert minél rugalmassabbá tenni. Tovább a HVG cikkéhez.   

© 2006 Minden jog fenntartva