hírlevél 2016.03.03.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Aktualizált tájékoztató az építőgép-kezelő jogosítványok 2015.12.31. utáni érvényességéről
 2. Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam - fél napos képzés
 3. Tűzvédelmi szakvizsga szervezőknek: felújított oktatási anyagok
 4. Lakóházi tűzvédelmi házirend mintadokumentum
 5. Ügyintéző hölgyet keresünk saját csapatunkba
 6. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 7. Munkavédelmi hírek
  • Új célkitűzések az iparbiztonsági szakterületen
  • Katasztrófavédelem - 11. elektronikus lapszám
  • Az öltözőszekrényben nem turkálhat a munkáltató, ilyen a jogszerű munkahelyi adatkezelés
  • Munkagödör oldalfala omlott egy férfira, egy embert állítanának bíróság elé

Üdvözlettel:
Kling Péter

Aktualizált tájékoztató az építőgép-kezelő jogosítványok 2015.12.31. utáni érvényességéről

A 74/2015. (XII. 29.) NFM rendelettel kiadott jogszabályváltozások miatt indokolttá vált az építőgép-kezelői jogosítványok 2015. dec. 31. utáni érvényességével kapcsolatban (az NGM Munkafelügyeleti Főosztálya által kiadott) korábban megjelent tájékoztató aktualizálása. A tájékoztató innen tölthető le.

Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam fél nap alatt

Következő oktatási nap: 2016. március 18-a, 9-14 óráig.
Helyszín: 1119 Budapest, Tétényi út 100/c.  

Ha Ön cégvezető és vannak munkavállalói, biztosan tudja, hogy műszakonként legalább 1 fő elsősegélynyújtó kiképzése kötelező, ezt egy munkavédelmi ellenőrzés során jó eséllyel számon is kérik Öntől. Küldje el kollégáit erre a félnapos oktatásra, hogy ez is rendben legyen.

A tanfolyamról bővebb információ és jelentkezési lap ezen a weboldalunkon található, illetve bármilyen kérdése van a tanfolyammal kapcsolatban, ügyfélszolgálatunk a 30/8943-298-as telefonszámon és az info@munkavedelem.biz email címen tud Önnek segíteni. 

Tűzvédelmi szakvizsga szervezőknek: frissített oktatási anyagok

 

Az új OTSZ bevezetésekor a tűzvédelmi szakvizsga oktatási anyagokat az oktatásszervezőknek át kellett dolgozni, ami akkor elég nagy munka volt, ráadásul azóta is rendszeresen változik valami, amit be- vagy ki kell tenni az oktatási anyagba/-ból, ami folyamatos módosításokat igényel.

Idén (2016) év elejétől már a sokadik hatálybalépő változás történt, amikkel a szakvizsga szervező oktatóknak aktualizálniuk kell az oktatási anyagaikat, hogy a tevékenységüknek megfelelő szakmai színvonalon tudják végezni a munkájukat.

Nekik segítségül összefoglaltuk a legfontosabb változásokat, amik a leggyakrabban tartott tűzvédelmi oktatásokat és vizsgákat érintik.

 

Változások az év eljétől ezen a területen:

1996. évi XXXI. Törvény a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról
Hatályos: 2016.01.01 –
259/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet a tűzvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervezetekről, a tűzvédelmi bírságról és a tűzvédelemmel foglalkozók kötelező élet- és balesetbiztosításáról
Hatályos: 2016.01.01 – 2016.02.14-ig, majd
Hatályos: 2016.02.15 –
23/2006. (II. 3.) Korm. rendelet a bányafelügyelet hatáskörébe tartozó egyes nyomástartó berendezések hatósági felügyeletéről
Hatályos: 2016.01.01 –
26/2006. (V. 5.) GKM rendelet az autógáz töltőállomás építésének és üzemeltetésének szabályairól
Hatályon kívül: 2016.02.06 –
2/2016. (I. 5.) NGM rendelet a nyomástartó berendezések, a töltő berendezések, a kisteljesítményű sűrített gáztöltő berendezések műszaki-biztonsági hatósági felügyeletéről és az autógáz tartályok időszakos ellenőrzésérőlHatályos: 2016.02.06 –
(Fenti a rendelet a kihirdetését követő 31. napon lép hatályba). 

Az oktatási anyagok – minden új változásnak megfelelő – módosításával mi már kész vagyunk és ha Ön még nem csinálta meg, szívesen rendelkezésére bocsátjuk az általunk frissített (távoktatási) felkészülési segédleteket, ill. az oktatáson vetíthető prezentációkat, így Önnek nem kell ezzel bajlódnia.

Ha Ön korábban már megrendelte tőlünk valamelyik foglalkozási ág oktatási anyagát: az új/átdolgozott oktatási anyagot a már ismert megrendelőlapon tudja megrendelni tőlünk, kibővítettük a rendelési lehetőséget a „csak frissítések”-kel. Ezeknek az ára 5.000 Ft, illetve a 3-as foglalkozási ág anyaga 8.000 Ft (áfamentes).

Ha Ön még nem rendelt tőlünk ilyesmit, illetve amelyik foglalkozási ágra régebben nem rendelt oktatási anyagot, de most szeretne, a mostantól érkező megrendelésekre (természetesen) már a frissített/módosított, jelenlegi jogszabályoknak megfelelő anyagokat küldjük. Ezek ára továbbra is 15.000 Ft/foglalkozási ág, ebben benne van a kivetíthető, megszerkesztett prezentáció és a távoktatási anyag is + egyéb extrák (bővebben a megrendelőlapon).

Továbbra is érvényes, hogy ha legalább 3 foglalkozási ág oktatási anyagát megrendeli 10% kedvezményt, ha pedig legalább 6 foglalkozási ágra rendel, akkor 20% kedvezményt adunk az árakból. Érvényes ez a „régebben megvásárolt, most frissített verziót újra megrendelt” anyagokra is és az újonnan rendeltekre is.

Megrendelőlap ezen a linken.  

Lakóházi tűzvédelmi házirend

A 30/1996. (XII. 6.) BM rendelet a tűzvédelmi szabályzat készítéséről tartalmazza többek között a következőket:
4/A. §[15] (1) A háromszintesnél magasabb és tíznél több lakó- és üdülőegységet magában foglaló épületben, épületrészben a közös képviselő vagy az intézőbizottság elnöke, ezek hiányában az épület, épületrész tulajdonosa köteles
a) írásban kidolgozni az épületre, épületrészre vonatkozóan a tűzjelzés tartalmi követelményeit, az alkalomszerű tűzveszélyes tevékenység szabályait, a tárolásra vonatkozó előírásokat, a nyílt láng használatára és a dohányzásra vonatkozó korlátozásokat, a tüzelő- és fűtőberendezések, továbbá az elektromos berendezések használatának előírásait, a tűzoltási felvonulási területre vonatkozó szabályokat, a lakók, illetve az ott-tartózkodók riasztásának és menekülésének lehetséges módozatait, a tűzvédelmet biztosító eszközök, berendezések használatára vonatkozó előírásokat, valamint
b) gondoskodni ezek megismertetéséről, megtartásáról és megtartatásáról.
6. §[16] A 4/A. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott kötelezettséget legkésőbb 2016. március 31-ig kell teljesíteni.

Somogyi Gábor kollégánk készített egy "Lakóházi tűzvédelmi házirend" című mintadokumentumot(pontosabban kettőt), amit 8.000 Ft+áfa áron Ön is meg tud venni, ha nem szeretne bajlódni az elkészítésével. Bővebben a dokumentumról (jogszabályi hivatkozással, lényeges részek kiemelésével) a webáruházunkban olvashat és megrendelni is itt tudja (letölthető dokumentum formában) ezen a linken. Nagyon jó segítség és kis átalakítással több helyre, közös képviselőknek, társasházkezelőknek, stb. el lehet adni.

Ügyintéző hölgyet keresünk saját csapatunkba

A "Nők 40+" munkaerőpiaci program keretében szeretnénk felvenni egy ügyintéző/asszisztens hölgyet, aki megfelel az alábbi feltételeknek:

 • legalább 1 hónapja regisztrált álláskereső
 • betöltött 55. életév, ha legalább 37 év jogosultsági idővel rendelkezik vagy
 • a 60. életévét betöltötte - jogosultsági idejére való tekintet nélkül (de még nem nyugdíjas)

(Ezek a program feltételei, nem mi találtuk ki.) Aki ezeknek a feltételeknek nem felel meg maradéktalanul, kérem, ne jelentkezzen, mert nem tudjuk ebben a programban foglalkoztatni.
Ha Önre ezek nem vonatkoznak a fentiek, de ismer olyat, akire igen, kérem, küldje el neki a hirdetésünket, hogy minél hamarabb megtaláljuk egymást. 

Egyéb feltételek:

 • irodai munkában szerzett gyakorlat
 • magabiztos számítógép-használat (szövegszerkesztés, táblázatkezelés, internet, email stb)
 • magabiztos kommunikáció
 • érettségi előny
 • jogosítvány előny

A feladatok:

 • saját ingatlanjainkkal kapcsolatos ügyek intézése
  • kapcsolattartás a bérlőkkel, hatóságokkal, közműszolgáltatókkal, közös képviselőkkel
  • hirdetések kezelése
  • különböző nyilvántartások vezetése
 • adatgyűjtés, adatfeldolgozás számítógépen
 • szokványos irodai feladatok, ügyintézés, stb.

Munkabér: bruttó 146.400 Ft/hó (8 órás munkavégzés)
Munkavégzés helye: Budapest (több helyszín), de a feladatok egy része otthonról is végezhető. 
Kezdés: áprilistól.

Jelentkezéshez, kérem, küldjön önéletrajzot - elérhetőségekkel - a pkling@munkavedelem.biz email címre.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink

 • 2016. március 08-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2016. március 16-án Miskolcon: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 15, 16. kategória
 • 2016. március 17-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2016. március 29-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2016. március 29-én Budapesten: 6. kategória Pirotechnika
 • 2016. április 07-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2016. április közepén Budakalászon: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2016. április közepén Budakalászon: 7. kategória (tűzoltó készülék karbantartó) új és megújító is
 • 2016. április közepén Budakalászon: 5. kategória (tűzoltó-vízforrás felülvizsgáló) új és megújító is

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Új célkitűzések az iparbiztonsági szakterületen
A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos iparbiztonsági főfelügyelősége ez év elején is meghatározta azokat a lépéseket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy veszélyes áruk szállításának ellenőrzésével kapcsolatos hatósági feladatait magas szinten végezhesse el. Tovább a cikkhez.

Katasztrófavédelem - 11. elektronikus lapszám
A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűz-, polgári védelmi és iparbiztonsági magazinja.
Itt olvasható.

Az öltözőszekrényben nem turkálhat a munkáltató, ilyen a jogszerű munkahelyi adatkezelés
Elsőként onnan érdemes kiindulni, hogy a munkáltató és a munkavállaló közötti kapcsolatrendszer a felek személyiségi jogait érintheti. Az ún. személyiségi jogok felsorolását a Ptk. tartalmazza, de nem adja meg azok összes esetét azaz, a felsorolás példálózó jellegű. A legfontosabb személyiségi jogok a magánélethez, a becsülethez, a jó hírnévhez, a képmáshoz, a hangfelvételhez, valamint a személyes adatokhoz való jog. Tovább a cikkhez.

Munkagödör oldalfala omlott egy férfira, egy embert állítanának bíróság elé
Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség miatt javasol vádemelést a rendőrség egy férfi ellen a tavaly augusztusi, Tótkomlóson történt munkahelyi baleset kapcsán. Hétfőn a megyei rendőr-főkapitányság közölte: vádat emeltek az ügyben. Tovább a cikkhez.   

© 2006 Minden jog fenntartva