hírlevél 2016.03.10.

Untitled Document

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Tűzvédelmi szakvizsga szervezőknek: frissített oktatási anyagok
 2. Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam - fél napos képzés
 3. Lakóházi tűzvédelmi házirend mintadokumentum
 4. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten, Miskolcon és Budakalászon
 5. Munkavédelmi hírek
  • Sokkoljuk horrorral a munkatársainkat!
  • Mikor felelős a munkáltató a munkahelyi balesetért?
  • Telefonbeszélgetések, emailek, híváslista, internethasználat - mit ellenőrizhet a munkáltató?
  • Vajon hány céget tud ellenőrizni 142 munkaügyi ellenőr?
  • Feketén dolgoztatnak, de a főnök egy borítékkal mindent elintéz
  • Hatszáz tűzoltó ismerkedik a hibrid járművek áramtalanításának sajátosságaival
  • Csökkentheti a kormány a kéményseprők kiszállását, de lehetnek veszélyei

Üdvözlettel:
Kling Péter

Tűzvédelmi szakvizsga szervezőknek: frissített oktatási anyagok

Az új OTSZ bevezetésekor a tűzvédelmi szakvizsga oktatási anyagokat az oktatásszervezőknek át kellett dolgozni, ami akkor elég nagy munka volt, ráadásul azóta is rendszeresen változik valami, amit be- vagy ki kell tenni az oktatási anyagba/-ból, ami folyamatos módosításokat igényel. Idén (2016) év elejétől már a sokadik hatálybalépő változás történt, amikkel a szakvizsga szervező oktatóknak aktualizálniuk kell az oktatási anyagaikat, hogy a tevékenységüknek megfelelő szakmai színvonalon tudják végezni a munkájukat. 
Nekik segítségül összefoglaltuk a legfontosabb változásokat, amik a leggyakrabban tartott tűzvédelmi oktatásokat és vizsgákat érintik.

Változások az év eljétől ezen a területen:
1996. évi XXXI. Törvény a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról
Hatályos: 2016.01.01 –
259/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet a tűzvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervezetekről, a tűzvédelmi bírságról és a tűzvédelemmel foglalkozók kötelező élet- és balesetbiztosításáról
Hatályos: 2016.01.01 – 2016.02.14-ig, majd
Hatályos: 2016.02.15 –
23/2006. (II. 3.) Korm. rendelet a bányafelügyelet hatáskörébe tartozó egyes nyomástartó berendezések hatósági felügyeletéről
Hatályos: 2016.01.01 –
26/2006. (V. 5.) GKM rendelet az autógáz töltőállomás építésének és üzemeltetésének szabályairól
Hatályon kívül: 2016.02.06 –
2/2016. (I. 5.) NGM rendelet a nyomástartó berendezések, a töltő berendezések, a kisteljesítményű sűrített gáztöltő berendezések műszaki-biztonsági hatósági felügyeletéről és az autógáz tartályok időszakos ellenőrzéséről
Hatályos: 2016.02.06 –
(Fenti a rendelet a kihirdetését követő 31. napon lép hatályba).

Az oktatási anyagok – minden új változásnak megfelelő – módosításával mi már kész vagyunk és ha Ön még nem csinálta meg, szívesen rendelkezésére bocsátjuk az általunk frissített (távoktatási) felkészülési segédleteket, ill. az oktatáson vetíthető prezentációkat, így Önnek nem kell ezzel bajlódnia.

Minket idén már ellenőrzött a Katasztrófavédelem (erre a linkre kattintva meg tudja tekinteni a felhívást és a végzést): nem találtak kivetnivalót az általunk oktatott anyagban, ill. a munkánkban, ami garantálja, hogy Önnél is megfelelnek majd ezek az oktatási anyagok. Más kollégákat is ellenőriztek már (ide kattintva látható egy másik ellenőrzés is, szintén idei), úgyhogy ezeket az aktualizálásokat mindenkinek meg kell csinálnia (minél hamarabb), mert bármikor beeshet egy ellenőrzés.

Ha Ön korábban már megrendelte tőlünk valamelyik foglalkozási ág oktatási anyagát: az új/átdolgozott oktatási anyagot a már ismert megrendelőlapon tudja megrendelni tőlünk, kibővítettük a rendelési lehetőséget a „csak frissítések”-kel. Ezeknek az ára 5.000 Ft, illetve a 3-as foglalkozási ág anyaga 8.000 Ft (áfamentes).

Ha Ön még nem rendelt tőlünk ilyesmit, illetve amelyik foglalkozási ágra régebben nem rendelt oktatási anyagot, de most szeretne, a mostantól érkező megrendelésekre (természetesen) már a frissített/módosított, jelenlegi jogszabályoknak megfelelő anyagokat küldjük. Ezek ára továbbra is 15.000 Ft/foglalkozási ág, ebben benne van a kivetíthető, megszerkesztett prezentáció és a távoktatási anyag is + egyéb extrák (bővebben a megrendelőlapon).

Továbbra is érvényes, hogy ha legalább 3 foglalkozási ág oktatási anyagát megrendeli 10% kedvezményt, ha pedig legalább 6 foglalkozási ágra rendel, akkor 20% kedvezményt adunk az árakból. Érvényes ez a „régebben megvásárolt, most frissített verziót újra megrendelt” anyagokra is és az újonnan rendeltekre is.

Megrendelőlap ezen a linken.  

Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam fél nap alatt

Következő oktatási nap: 2016. március 18-a, 9-14 óráig. 
Helyszín: 1119 Budapest, Tétényi út 100/c.  

Ha Ön cégvezető és vannak munkavállalói, biztosan tudja, hogy műszakonként legalább 1 fő elsősegélynyújtó kiképzése kötelező, ezt egy munkavédelmi ellenőrzés során jó eséllyel számon is kérik Öntől. Küldje el kollégáit erre a félnapos oktatásra, hogy ez is rendben legyen.

A tanfolyamról bővebb információ és jelentkezési lap ezen a weboldalunkon található, illetve bármilyen kérdése van a tanfolyammal kapcsolatban, ügyfélszolgálatunk a 30/8943-298-as telefonszámon és az info@munkavedelem.biz email címen tud Önnek segíteni. 

Lakóházi tűzvédelmi házirend

A 30/1996. (XII. 6.) BM rendelet a tűzvédelmi szabályzat készítéséről tartalmazza többek között a következőket:
4/A. §[15] (1) A háromszintesnél magasabb és tíznél több lakó- és üdülőegységet magában foglaló épületben, épületrészben a közös képviselő vagy az intézőbizottság elnöke, ezek hiányában az épület, épületrész tulajdonosa köteles
a) írásban kidolgozni az épületre, épületrészre vonatkozóan a tűzjelzés tartalmi követelményeit, az alkalomszerű tűzveszélyes tevékenység szabályait, a tárolásra vonatkozó előírásokat, a nyílt láng használatára és a dohányzásra vonatkozó korlátozásokat, a tüzelő- és fűtőberendezések, továbbá az elektromos berendezések használatának előírásait, a tűzoltási felvonulási területre vonatkozó szabályokat, a lakók, illetve az ott-tartózkodók riasztásának és menekülésének lehetséges módozatait, a tűzvédelmet biztosító eszközök, berendezések használatára vonatkozó előírásokat, valamint
b) gondoskodni ezek megismertetéséről, megtartásáról és megtartatásáról.
6. §[16] A 4/A. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott kötelezettséget legkésőbb 2016. március 31-ig kell teljesíteni.

Somogyi Gábor kollégánk készített egy "Lakóházi tűzvédelmi házirend" című mintadokumentumot(pontosabban kettőt), amit 8.000 Ft+áfa áron Ön is meg tud venni, ha nem szeretne bajlódni az elkészítésével. Bővebben a dokumentumról (jogszabályi hivatkozással, lényeges részek kiemelésével) a webáruházunkban olvashat és megrendelni is itt tudja (letölthető dokumentum formában) ezen a linken. Nagyon jó segítség és kis átalakítással több helyre, közös képviselőknek, társasházkezelőknek, stb. el lehet adni.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten, Miskolcon és Budakalászon

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink

 • 2016. március 16-án Miskolcon: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 15, 16. kategória
 • 2016. március 17-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2016. március 29-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2016. március 29-én Budapesten: 6. kategória Pirotechnika
 • 2016. április 07-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2016. április közepén Budakalászon: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2016. április közepén Budakalászon: 7. kategória (tűzoltó készülék karbantartó) új és megújító is
 • 2016. április közepén Budakalászon: 5. kategória (tűzoltó-vízforrás felülvizsgáló) új és megújító is

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Sokkoljuk horrorral a munkatársainkat!
Több magyar munkás halt meg tavaly külföldön, mint az előző években. Új helyzet, hogy Lengyelországban és Szlovákiában is, amire az elmúlt öt évben nem volt példa. A Magyarországon elhunyt 84 munkás több mint fele 45 év feletti volt. Ennek oka a veszélyforrások alábecsülése és a túlvállalás. Igen, mert a negyvenesek félnek a munkahelyük elvesztésétől. Talán egy horror képeskönyv segítene a munkaügyi balesetek megelőzésében. Megrázó fotók következnek. Megtekintésüket csak erős idegzetűeknek ajánljuk.
„Sokkolni kell! Elég volt a „falra hányt borsó” munkavédelmi oktatásokból, hatásos eszközök kellenek” – mondja Kling Péter saját CD-jét ajánlva. A „Munkavédelmi Horror képeskönyv”-ben elrettentő példák sorakoznak a végzetes figyelmetlenségre és hanyagságra. Tovább a cikkhez.

Mikor felelős a munkáltató a munkahelyi balesetért?
A munkáltató kártérítési felelőssége objektív jellegű, munkabaleset esetén, de lehetősége van mentesülésre, ha bizonyos körülményeket bizonyítottnak lát a bíróság, írja a munkajog.hu. Tovább a cikkhez.

Telefonbeszélgetések, emailek, híváslista, internethasználat - mit ellenőrizhet a munkáltató?
A munkáltatónak a munkaviszonnyal összefüggésben széles körű ellenőrzési joga van, mely többek között az Mt.11.§-án alapul. A korábbiakban bemutattam, hogy a munkahelyi ellenőrzésre milyen általános szabályok vonatkoznak. Ebben az elemzésben egyes konkrét ellenőrzési formákat fogok górcső alá venni. Tovább a cikkhez.

Vajon hány céget tud ellenőrizni 142 munkaügyi ellenőr?
A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) szeretné elérni, hogy munkavédelmi ellenőrzési jogot kapjanak a szakszervezetek, egyben a munkavédelmi szabálysértések súlyosabb büntetését, az ellenőrzések, valamint az ellenőrök számának jelentős növelését is szorgalmazza. Tovább a cikkhez.

Feketén dolgoztatnak, de a főnök egy borítékkal mindent elintéz
Én azt kérdezném hogy hol lehet névtelenül egy munkáltatott feljelenteni? Mert van kb. 30 embere és senki sincsen bejelentve. Igaz már sokan feljelentették emiatt, de nem lett büntetve mert milliárdos és érdekes módon, amikor mennek a munkaellenőrök, ő már előre tudja, hogy mikor mennek oda és az irodába vezeti őket egyenesen és egy kis borítékkal el van rendezve minden. Tehát még a munkaterületen se néznek körbe. Ha netán valaki megsérül munka közben csak azt mondja nekik, ha mennek az orvoshoz akkor mondják azt, hogy otthon sérültek meg és ad a munkásnak egy 5 ezrest és kész. Ha nem egyezik bele éppen a munkás, akkor elzavarja. Ja és akkor még nem is ez az egyetlen, hogy feketén dolgoztat tudtommal a szemetet se szabadna csak úgy tárolni és ebben minden fajta szemét van kb 20-30 tonna. Kérdezném mit lehetne vele kezdeni? Tovább a cikkhez.

Hatszáz tűzoltó ismerkedik a hibrid járművek áramtalanításának sajátosságaival
Mintegy hatszáz tűzoltásvezető és műveletirányító vett részt március 3-án azon a továbbképzésen, amelyet a Robert Bosch Kft.-nél tartanak. A tűzoltók egy speciális szoftver megismerésével sajátítják el a gépjárművek kisfeszültségű és hibrid akkumulátorainak áramtalanítási jellemzőit, valamint az aktív és passzív biztonsági rendszerek kezeléséhez szükséges tudnivalókat. Tovább a cikkhez.

Csökkentheti a kormány a kéményseprők kiszállását, de lehetnek veszélyei
Drasztikusan csökkentené a kéményellenőrzések számát a kormány, egyes füstelvezetők rendszeres vizsgálata pedig meg is szűnne a kabinet javaslata alapján. Tovább a cikkhez.   

© 2006 Minden jog fenntartva