hírlevél 2016.03.17.

Untitled Document

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Az NGM Munkafelügyeleti Főosztályának jelentései a 2015. évi ellenőrzésekről
 2. Új tagok felvétele a munkavédelmi klubba
 3. Tűzvédelmi szakvizsga szervezőknek: frissített oktatási anyagok
 4. Lakóházi tűzvédelmi házirend mintadokumentum
 5. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon
 6. Munkavédelmi hírek
  • A foglalkoztatók 69 százalékánál valami nem stimmelt
  • Fáj a fejem, nyakam, hátam! Tipikus munkahelyi egészség problémák, de mit tehetünk?
  • Komoly egészségügyi kockázatai vannak a váltott műszaknak
  • Pozitív tapasztalatok az „EUROMODEX” gyakorlaton

Üdvözlettel:
Kling Péter

Jelentés a munkavédelmi hatóság 2015. évi országos hatósági ellenőrzési tervének megvalósulásáról

Az NGM Munkafelügyeleti Főosztályának jelentése a munkavédelmi hatóság 2015. évi országos hatósági ellenőrzési tervének megvalósulásáról innen tölthető le.

Jelentés a munkaügyi hatóság 2015. évi országos hatósági ellenőrzési tervének megvalósulásáról

Az NGM Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának jelentése a munkaügyi hatóság 2015. évi országos hatósági ellenőrzési tervének megvalósulásáról innen tölthető le.

Jelentés a munkaügyi hatóság 2015. évi ellenőrzési tapasztalatairól

Az NGM Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának jelentése a munkaügyi hatóság 2015. évi ellenőrzési tapasztalatairól innen tölthető le.

Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba

Szakmai – munka-tűzvédelemmel foglalkozó kollégák alkotta – klubunkba csak minden naptári negyedév első hónapjában (jan, ápr, júl, okt) fogadunk újonnan jelentkező tagokat – és ez most van.

Mostantól kb. 3 hétig fogadunk új tagokat, a tagsági viszony ezúttal április 1-jétől él majd. 

Az újonnan belépő tagokat most is értékes ajándékokkal várjuk, ezekről bővebben erre a linkre kattintva olvashat.
Hogy az ajándékokon és kedvezményeken kívül miért éri meg klubtagnak lenni, mire jó ez az egész, mely kollégáknak ajánljuk, stb, azt ezen a weboldalon érdemes elolvasni, ugyanitt megtekintheti a klub részletes ismertetőjét. 

Ha szeretne klubtag lenni, jelentkezzen ittszeretettel várunk minden érdeklődő, fejlődni vágyó, csapatszellemet értékelő kollégát!

Tűzvédelmi szakvizsga szervezőknek: frissített oktatási anyagok

Az új OTSZ bevezetésekor a tűzvédelmi szakvizsga oktatási anyagokat az oktatásszervezőknek át kellett dolgozni, ami akkor elég nagy munka volt, ráadásul azóta is rendszeresen változik valami, amit be- vagy ki kell tenni az oktatási anyagba/-ból, ami folyamatos módosításokat igényel. Idén (2016) év elejétől már a sokadik hatálybalépő változás történt, amikkel a szakvizsga szervező oktatóknak aktualizálniuk kell az oktatási anyagaikat, hogy a tevékenységüknek megfelelő szakmai színvonalon tudják végezni a munkájukat. 
Nekik segítségül összefoglaltuk a legfontosabb változásokat, amik a leggyakrabban tartott tűzvédelmi oktatásokat és vizsgákat érintik.

Változások az év eljétől ezen a területen:
1996. évi XXXI. Törvény a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról
Hatályos: 2016.01.01 –
259/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet a tűzvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervezetekről, a tűzvédelmi bírságról és a tűzvédelemmel foglalkozók kötelező élet- és balesetbiztosításáról
Hatályos: 2016.01.01 – 2016.02.14-ig, majd
Hatályos: 2016.02.15 –
23/2006. (II. 3.) Korm. rendelet a bányafelügyelet hatáskörébe tartozó egyes nyomástartó berendezések hatósági felügyeletéről
Hatályos: 2016.01.01 –
26/2006. (V. 5.) GKM rendelet az autógáz töltőállomás építésének és üzemeltetésének szabályairól
Hatályon kívül: 2016.02.06 –
2/2016. (I. 5.) NGM rendelet a nyomástartó berendezések, a töltő berendezések, a kisteljesítményű sűrített gáztöltő berendezések műszaki-biztonsági hatósági felügyeletéről és az autógáz tartályok időszakos ellenőrzéséről
Hatályos: 2016.02.06 –
(Fenti a rendelet a kihirdetését követő 31. napon lép hatályba).

Az oktatási anyagok – minden új változásnak megfelelő – módosításával mi már kész vagyunk és ha Ön még nem csinálta meg, szívesen rendelkezésére bocsátjuk az általunk frissített (távoktatási) felkészülési segédleteket, ill. az oktatáson vetíthető prezentációkat, így Önnek nem kell ezzel bajlódnia.

Minket idén már ellenőrzött a Katasztrófavédelem (erre a linkre kattintva meg tudja tekinteni a felhívást és a végzést): nem találtak kivetnivalót az általunk oktatott anyagban, ill. a munkánkban, ami garantálja, hogy Önnél is megfelelnek majd ezek az oktatási anyagok. Más kollégákat is ellenőriztek már (ide kattintva látható egy másik ellenőrzés is, szintén idei), úgyhogy ezeket az aktualizálásokat mindenkinek meg kell csinálnia (minél hamarabb), mert bármikor beeshet egy ellenőrzés.

Ha Ön korábban már megrendelte tőlünk valamelyik foglalkozási ág oktatási anyagát: az új/átdolgozott oktatási anyagot a már ismert megrendelőlapon tudja megrendelni tőlünk, kibővítettük a rendelési lehetőséget a „csak frissítések”-kel. Ezeknek az ára 5.000 Ft, illetve a 3-as foglalkozási ág anyaga 8.000 Ft (áfamentes).

Ha Ön még nem rendelt tőlünk ilyesmit, illetve amelyik foglalkozási ágra régebben nem rendelt oktatási anyagot, de most szeretne, a mostantól érkező megrendelésekre (természetesen) már a frissített/módosított, jelenlegi jogszabályoknak megfelelő anyagokat küldjük. Ezek ára továbbra is 15.000 Ft/foglalkozási ág, ebben benne van a kivetíthető, megszerkesztett prezentáció és a távoktatási anyag is + egyéb extrák (bővebben a megrendelőlapon).

Továbbra is érvényes, hogy ha legalább 3 foglalkozási ág oktatási anyagát megrendeli 10% kedvezményt, ha pedig legalább 6 foglalkozási ágra rendel, akkor 20% kedvezményt adunk az árakból. Érvényes ez a „régebben megvásárolt, most frissített verziót újra megrendelt” anyagokra is és az újonnan rendeltekre is.

Megrendelőlap ezen a linken.  

Lakóházi tűzvédelmi házirend

A 30/1996. (XII. 6.) BM rendelet a tűzvédelmi szabályzat készítéséről tartalmazza többek között a következőket:
4/A. §[15] (1) A háromszintesnél magasabb és tíznél több lakó- és üdülőegységet magában foglaló épületben, épületrészben a közös képviselő vagy az intézőbizottság elnöke, ezek hiányában az épület, épületrész tulajdonosa köteles
a) írásban kidolgozni az épületre, épületrészre vonatkozóan a tűzjelzés tartalmi követelményeit, az alkalomszerű tűzveszélyes tevékenység szabályait, a tárolásra vonatkozó előírásokat, a nyílt láng használatára és a dohányzásra vonatkozó korlátozásokat, a tüzelő- és fűtőberendezések, továbbá az elektromos berendezések használatának előírásait, a tűzoltási felvonulási területre vonatkozó szabályokat, a lakók, illetve az ott-tartózkodók riasztásának és menekülésének lehetséges módozatait, a tűzvédelmet biztosító eszközök, berendezések használatára vonatkozó előírásokat, valamint
b) gondoskodni ezek megismertetéséről, megtartásáról és megtartatásáról.
6. §[16] A 4/A. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott kötelezettséget legkésőbb 2016. március 31-ig kell teljesíteni.

Somogyi Gábor kollégánk készített egy "Lakóházi tűzvédelmi házirend" című mintadokumentumot (pontosabban kettőt), amit 8.000 Ft+áfa áron Ön is meg tud venni, ha nem szeretne bajlódni az elkészítésével. Bővebben a dokumentumról (jogszabályi hivatkozással, lényeges részek kiemelésével) a webáruházunkban olvashat és megrendelni is itt tudja (letölthető dokumentum formában) ezen a linken. Nagyon jó segítség és kis átalakítással több helyre, közös képviselőknek, társasházkezelőknek, stb. el lehet adni.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink

 • 2016. március 29-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2016. március 29-én Budapesten: 6. kategória Pirotechnika
 • 2016. április 07-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2016. április közepén Budakalászon: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2016. április közepén Budakalászon: 7. kategória (tűzoltó készülék karbantartó) új és megújító is
 • 2016. április közepén Budakalászon: 5. kategória (tűzoltó-vízforrás felülvizsgáló) új és megújító is

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

A foglalkoztatók 69 százalékánál valami nem stimmelt
A Nemzetgazdasági Minisztérium Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztálya 2016. március 11. napján nyilvánosságra hozta a 2015. évre vonatkozó munkaügyi ellenőrzésekről szóló beszámolóját. Az egészséges és biztonságos munkavégzésre vonatkozó munkavédelmi hatósági beszámolót követően most a munkaügyi szabálykövetés helyzetébe is bepillantást nyerhetünk. Kiderült, hogy a hatóság a foglalkoztatók 69 százalékánál talált munkaügyi jogsértéseket, a bírságok összege elérte 222 millió forintot. Tovább a cikkhez.

Fáj a fejem, nyakam, hátam! Tipikus munkahelyi egészség problémák, de mit tehetünk?
Hányszor éreztük már, hogy nem bírunk tovább a székünkön ülni, annyira fáj a fejünk, nyakunk vagy a hátunk! Sajnos ilyenkor hiába szeretnénk a munkánkat maximális koncentrációval, teljes erőbevetéssel végezni, az állandósult fájdalmunk gátat szab a teljesítőképességünknek. Még a rutin jellegű feladatainkat is sokkal lassabban tudjuk ilyenkor kivitelezni, nemhogy friss aggyal gondolkodni! Tovább a cikkhez.

Komoly egészségügyi kockázatai vannak a váltott műszaknak
Növeli bizonyos betegségek kialakulásának az esélyét és a közérzetre is rossz hatással lehet a váltott műszak. Tovább a cikkhez.

Pozitív tapasztalatok az „EUROMODEX” gyakorlaton
Nemzetközi katasztrófavédelmi gyakorlatot tartottak március 9. és 14. között a bulgáriai Montanában, ahol hazánkat a Fővárosi Vízművek Zrt. tizenegy, valamint a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság két tagja képviselte. A gyakorlat célja a Fővárosi Vízművek közelmúltban, az Európai Unió Polgári Védelmi Mechanizmusának – a katasztrófavédelmi főigazgatóságon keresztül – felajánlott víztisztító moduljának gyakoroltatása volt. Tovább a cikkhez.   

© 2006 Minden jog fenntartva