hírlevél 2016.03.24.

Untitled DocumAz Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba
 2. Lakóházi tűzvédelmi házirend mintadokumentum
 3. Tűzvédelmi szakvizsga szervezőknek: frissített oktatási anyagok
 4. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon
 5. Munkavédelmi hírek
  • 2016–17. évi kampány: Egészséges munkahelyet minden életkorban!
  • Miért nem kapok baleseti táppénzt, ha üzemi balesetem volt?
  • Attól még nem csökken a stressz, ha relaxáltatjuk a kollégákat
  • Kevesebb lenne a stressz és jobban is dolgozna, ha 1 hétig nem e-mailezne
  • A tűzvédelmi szabályzat és a szén-monoxid is fontos téma volt a kéménykonferencián
  • Húsvétkor kötelezővé tehetik a munkát?

Üdvözlettel:
Kling Péter

Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba

Szakmai – munka-tűzvédelemmel foglalkozó kollégák alkotta – klubunkba csak minden naptári negyedév első hónapjában (jan, ápr, júl, okt) fogadunk újonnan jelentkező tagokat – és ez most van.

Még kb. 2 hétig fogadunk új tagokat, a tagsági viszony ezúttal április 1-jétől él majd. 

Az újonnan belépő tagokat most is értékes ajándékokkal várjuk, ezekről bővebben erre a linkre kattintva olvashat.
Hogy az ajándékokon és kedvezményeken kívül miért éri meg klubtagnak lenni, mire jó ez az egész, mely kollégáknak ajánljuk, stb, azt ezen a weboldalon érdemes elolvasni, ugyanitt megtekintheti a klub részletes ismertetőjét. 

Ha szeretne klubtag lenni, jelentkezzen ittszeretettel várunk minden érdeklődő, fejlődni vágyó, csapatszellemet értékelő kollégát!

Lakóházi tűzvédelmi házirend (Határidő: március 31!)

 A 30/1996. (XII. 6.) BM rendelet a tűzvédelmi szabályzat készítéséről tartalmazza többek között a következőket:
4/A. §[15] (1) A háromszintesnél magasabb és tíznél több lakó- és üdülőegységet magában foglaló épületben, épületrészben a közös képviselő vagy az intézőbizottság elnöke, ezek hiányában az épület, épületrész tulajdonosa köteles
a) írásban kidolgozni az épületre, épületrészre vonatkozóan a tűzjelzés tartalmi követelményeit, az alkalomszerű tűzveszélyes tevékenység szabályait, a tárolásra vonatkozó előírásokat, a nyílt láng használatára és a dohányzásra vonatkozó korlátozásokat, a tüzelő- és fűtőberendezések, továbbá az elektromos berendezések használatának előírásait, a tűzoltási felvonulási területre vonatkozó szabályokat, a lakók, illetve az ott-tartózkodók riasztásának és menekülésének lehetséges módozatait, a tűzvédelmet biztosító eszközök, berendezések használatára vonatkozó előírásokat, valamint
b) gondoskodni ezek megismertetéséről, megtartásáról és megtartatásáról.
6. §[16] A 4/A. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott kötelezettséget legkésőbb 2016. március 31-ig kell teljesíteni.

Somogyi Gábor kollégánk készített egy "Lakóházi tűzvédelmi házirend" című mintadokumentumot (pontosabban kettőt), amit 8.000 Ft+áfa áron Ön is meg tud venni, ha nem szeretne bajlódni az elkészítésével. Bővebben a dokumentumról (jogszabályi hivatkozással, lényeges részek kiemelésével) a webáruházunkban olvashat és megrendelni is itt tudja (letölthető dokumentum formában) ezen a linken. Nagyon jó segítség és kis átalakítással több helyre, közös képviselőknek, társasházkezelőknek, stb. el lehet adni.

Tűzvédelmi szakvizsga szervezőknek: frissített oktatási anyagok

Az új OTSZ bevezetésekor a tűzvédelmi szakvizsga oktatási anyagokat az oktatásszervezőknek át kellett dolgozni, ami akkor elég nagy munka volt, ráadásul azóta is rendszeresen változik valami, amit be- vagy ki kell tenni az oktatási anyagba/-ból, ami folyamatos módosításokat igényel. Idén (2016) év elejétől már a sokadik hatálybalépő változás történt, amikkel a szakvizsga szervező oktatóknak aktualizálniuk kell az oktatási anyagaikat, hogy a tevékenységüknek megfelelő szakmai színvonalon tudják végezni a munkájukat. 
Nekik segítségül összefoglaltuk a legfontosabb változásokat, amik a leggyakrabban tartott tűzvédelmi oktatásokat és vizsgákat érintik.

Változások az év eljétől ezen a területen:
1996. évi XXXI. Törvény a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról
Hatályos: 2016.01.01 –
259/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet a tűzvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervezetekről, a tűzvédelmi bírságról és a tűzvédelemmel foglalkozók kötelező élet- és balesetbiztosításáról
Hatályos: 2016.01.01 – 2016.02.14-ig, majd
Hatályos: 2016.02.15 –
23/2006. (II. 3.) Korm. rendelet a bányafelügyelet hatáskörébe tartozó egyes nyomástartó berendezések hatósági felügyeletéről
Hatályos: 2016.01.01 –
26/2006. (V. 5.) GKM rendelet az autógáz töltőállomás építésének és üzemeltetésének szabályairól
Hatályon kívül: 2016.02.06 –
2/2016. (I. 5.) NGM rendelet a nyomástartó berendezések, a töltő berendezések, a kisteljesítményű sűrített gáztöltő berendezések műszaki-biztonsági hatósági felügyeletéről és az autógáz tartályok időszakos ellenőrzéséről
Hatályos: 2016.02.06 –
(Fenti a rendelet a kihirdetését követő 31. napon lép hatályba).

Az oktatási anyagok – minden új változásnak megfelelő – módosításával mi már kész vagyunk és ha Ön még nem csinálta meg, szívesen rendelkezésére bocsátjuk az általunk frissített (távoktatási) felkészülési segédleteket, ill. az oktatáson vetíthető prezentációkat, így Önnek nem kell ezzel bajlódnia.

Minket idén már ellenőrzött a Katasztrófavédelem (erre a linkre kattintva meg tudja tekinteni a felhívást és a végzést): nem találtak kivetnivalót az általunk oktatott anyagban, ill. a munkánkban, ami garantálja, hogy Önnél is megfelelnek majd ezek az oktatási anyagok. Más kollégákat is ellenőriztek már (ide kattintva látható egy másik ellenőrzés is, szintén idei), úgyhogy ezeket az aktualizálásokat mindenkinek meg kell csinálnia (minél hamarabb), mert bármikor beeshet egy ellenőrzés.

Ha Ön korábban már megrendelte tőlünk valamelyik foglalkozási ág oktatási anyagát: az új/átdolgozott oktatási anyagot a már ismert megrendelőlapon tudja megrendelni tőlünk, kibővítettük a rendelési lehetőséget a „csak frissítések”-kel. Ezeknek az ára 5.000 Ft, illetve a 3-as foglalkozási ág anyaga 8.000 Ft (áfamentes).

Ha Ön még nem rendelt tőlünk ilyesmit, illetve amelyik foglalkozási ágra régebben nem rendelt oktatási anyagot, de most szeretne, a mostantól érkező megrendelésekre (természetesen) már a frissített/módosított, jelenlegi jogszabályoknak megfelelő anyagokat küldjük. Ezek ára továbbra is 15.000 Ft/foglalkozási ág, ebben benne van a kivetíthető, megszerkesztett prezentáció és a távoktatási anyag is + egyéb extrák (bővebben a megrendelőlapon).

Továbbra is érvényes, hogy ha legalább 3 foglalkozási ág oktatási anyagát megrendeli 10% kedvezményt, ha pedig legalább 6 foglalkozási ágra rendel, akkor 20% kedvezményt adunk az árakból. Érvényes ez a „régebben megvásárolt, most frissített verziót újra megrendelt” anyagokra is és az újonnan rendeltekre is.

Megrendelőlap ezen a linken.  

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink

 • 2016.április 04-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2016. április 04-én Budapesten: 6. kategória Pirotechnika
 • 2016. április közepén Budakalászon: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2016. április közepén Budakalászon: 7. kategória (tűzoltó készülék karbantartó) új és megújító is
 • 2016. április közepén Budakalászon: 5. kategória (tűzoltó-vízforrás felülvizsgáló) új és megújító is

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

2016–17. évi kampány: Egészséges munkahelyet minden életkorban!
Ha a munkavállalók teljes pályafutásuk során biztonságos és egészséges körülmények között dolgozhatnak, az jót tesz nekik, a vállalkozásoknak és az egész társadalomnak is. Ez a fő üzenete a 2016–17. évi „Egészséges munkahelyek” kampánynak. Tovább a cikkhez.

Miért nem kapok baleseti táppénzt, ha üzemi balesetem volt?
2014. 04. 15-én üzemi balesetet szenvedtem. 2014 decemberében kórházba kerültem. 2015. január 10-én jelentkeztem, a kórházi kezelés után a háziorvosomnál, aki közölte velem, hogy ő már nem vesz fel baleseti táppénzre, csak egyéb móddal. 2015. májusban orvosi bizottság elé kerültem, ahol megállapították, hogy 32 százalékos egészségkárosodásból 21 százalék üzemi balesetből származik. 2015 decemberében Egerben Főorvosi bizottság előtt voltam, azzal a kéréssel, hogy miért nem kaphatom a baleseti táppénzt. Választ csak a háziorvosom kapott, aki szerint még kell egy vizsgálat. Ha nem értek egyet ezzel a döntéssel, hová fordulhatok panaszommal? Tovább a cikkhez.

Attól még nem csökken a stressz, ha relaxáltatjuk a kollégákat
A Stressz Barométer felmérés szerint a vállalatok több mint negyven százalékánál legalább közepesen magas a stressz szint. Nem csoda, hiszen csak egyötödük végzi el a kötelező pszichoszociális kockázatelemzést, és töredékük foglalkozik érdemben a dolgozók lelki egészségével. Ha pedig van is stresszkezelő eljárás a cégnél, nem hatékonyak. A kínált egészségmegőrző programok többsége béren kívüli juttatás. Hogy meddig az pedig most kérdéses. Tovább a cikkhez.

Kevesebb lenne a stressz és jobban is dolgozna, ha 1 hétig nem e-mailezne
Hatékonyabban és jóval kevesebbet stresszelve tudtak dolgozni egy cégnél azok, akik egy hétre kipróbálták az e-mail nélküli munkavégzést. Tovább a cikkhez.

A tűzvédelmi szabályzat és a szén-monoxid is fontos téma volt a kéménykonferencián
A hagyományoknak megfelelően ismét, immáron kilencedszer is Kecskeméten tartották a szakmai szervezetek széleskörű összefogásával megrendezett Országos Kéménykonferenciát, amelyen a katasztrófavédelem vezetői, szakemberei is előadásokat tartottak a kéménytüzek és a visszaáramló égéstermékek veszélyeiről. Tovább a cikkhez.

Húsvétkor kötelezővé tehetik a munkát?
Olyan kérdésem lenne hogy március 27-e vasárnap kötelezővé tehetik a munkát, ha folyamatos műszakban dolgozik az ember? Tovább a cikkhez.   

© 2006 Minden jog fenntartva