hírlevél 2016.04.07.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Jogszabály- és szabványváltozások: 2016. március
 2. Megjelent az Európai Unió új egyéni védőeszköz rendelete
 3. Új jogszabályok a hulladékgazdálkodással és a munkaeszközökkel kapcsolatosan
 4. Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam máj. 6-án
 5. Zsebtörvénytár cd frissítés
 6. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon
 7. Munkavédelmi hírek
  • Lehetetlen körülmények a katari munkapiacon
  • Így kell jogszerűen közös megegyezéssel befejezni
  • Munkába állnak a mentőmotorosok
  • Lehet népszavazás a vasárnapi boltzárról
  • Szabad-e tüzet gyújtani?
  • A rendszer elindult – éjféltől figyelmeztet a viharjelző rendszer
  • Ha társasházban él, fontos határidő járt le március 31-én

Üdvözlettel:
Kling Péter

Jogszabály- és szabványváltozások: 2016. március

A most frissült jogszabályokat és szabványokat erre a linkre kattintva tudja megtekinteni. Előzetesként külön megemlítettük az áprilisban (most) megjelent, de nagyon fontos új munkaeszköz rendeletet is, erről részletesen az áprilisi (következő) jogszabály- és szabványváltozásokat tartalmazó anyagban lesz szó.

A jogszabályváltozások közül az alábbiak emelhetők ki:

69/2016. (III. 31.) Korm. rendelet az állami hulladékgazdálkodási közfeladat ellátására létrehozott szervezet kijelöléséről, feladatköréről, az adatkezelés módjáról, valamint az adatszolgáltatási kötelezettségek részletes szabályairól - Megjelent: MK 2016/44 (III. 31.) - Hatályos: 2016. 04. 01., 2016. 07. 01.

Minisztériumi források szerint az NHKV nem fog hulladékot gyűjteni és szállítani, sem hulladéktelepeket üzemeltetni, tehát nem közszolgáltatóként működik, hanem egységes elvek mentén koordinálja és finanszírozza majd a közszolgáltatók tevékenységét, fő feladata a közszolgáltatók működésének optimalizálása.

71/2016. (III. 31.) Korm. rendelet a hulladékkal kapcsolatos nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettségekről szóló 309/2014. (XII.11.) Korm. rendelet módosításáról - Megjelent: MK 2016/44 (III. 31.) - Hatályos: 2016. 03. 31.

A módosítás oka az egyszerűsítés, a gyakorlatban felmerült szakmai észrevételek jogszabályban történő megjelenítése.

 • Bővült azoknak a szervezeteknek a köre, akiknek nem kell nyilvántartást, illetve adatszolgáltatást vezetni
 • Új szabályt vezettek be az értesítésekre
 • A veszélyességi jellemzők elavult H-kódjait HP-kódokra cserélték

Megjelent az Európai Unió új egyéni védőeszköz rendelete

Az Európai Parlament 2016. január 20-án, az Európai Tanács 2016. február 18-án elfogadta az új egyéni védőeszköz rendeletét, amely a közzététel után Magyarországon is azonnal hatályba fog lépni.
A jogszabály szövege innen letölthető.

Új jogszabályok a hulladékgazdálkodással és a munkaeszközökkel kapcsolatosan

70/2016. (III. 31.) Korm. rendelet a hulladékgazdálkodással összefüggő egyes kormányrendeletek módosításáról
Hatályos: 2016. 04. 01.
71/2016. (III. 31.) Korm. rendelet a hulladékkal kapcsolatos nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettségekről szóló 309/2014. (XII. 11.) Korm. rendelet módosításáról
Hatályos: 2016. 03. 31. 20 órától.
10/2016. (IV. 5.) NGM rendelet a munkaeszközök és használatuk biztonsági és egészségügyi követelményeinek minimális szintjéről
Hatályos: 2016. 05. 05.
Hatályon kívül helyezett jogszabály
14/2004. (IV. 19.) FMM rendelet a munkaeszközök és használatuk biztonsági és egészségügyi követelményeinek minimális szintjéről
Hatályon kívül helyezi: 10/2016. (IV. 5.) NGM r.
Hatályos: 2016. 05. 05.
Forrás: Magyar Közlöny 2016/46. (IV. 5.)

Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam: fél napos képzés

Következő oktatási nap: 2016. május. 6. (péntek) 9-14 óráig. 
Helyszín: 1119 Budapest, Tétényi út 100/c. 

Ha Ön cégvezető és vannak munkavállalói, biztosan tudja, hogy műszakonként legalább 1 fő elsősegélynyújtó kiképzése kötelező, ezt egy munkavédelmi ellenőrzés során jó eséllyel számon is kérik Öntől. Mi rendszeresen tartunk elsősegélynyújtó tanfolyamokat, küldje el kollégáit, hogy ez is rendben legyen.

A tanfolyamról bővebb információ és jelentkezési lap ezen a weboldalunkon található, illetve bármilyen kérdése van a tanfolyammal kapcsolatban, ügyfélszolgálatunk a 30/8943-298-as telefonszámon és az info@munkavedelem.biz email címen tud Önnek segíteni. 

Zsebtörvénytár frissítés 

Új frissítés készült a „Zsebtörvénytár” cd-hez! Aki megvette (vagy ajándékba kapta) a cd-t, ismét tudja frissíteni annak tartalmát. Ha Önnek még nincs meg a CD, a webáruházunkban tudja megrendelni. 

Ha több mint 1 éve vette a Cd-t és lejárta jelszava, ezen a webáruház-oldalon meg tudja rendelni a következő évi frissítést. Elküldjük Önnek a CD-t a jelenlegi állapotában, valamint a frissítéshez szükséges jelszót, amivel 1 éven keresztül tudja letölteni a frissítéseket.

Ingyen is letöltheti a Zsebtörvénytár Cd teljes verzióját, ha csatlakozik a "Nefeledd” munkavédelmi klubhoz. A klubról bővebben a www.nefeledd.info/klub.php oldalon olvashat.

A frissítés lépéseiről részletes leírást erre a linkre kattintva olvashat. 

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink

 • 2016.április 13-án Budapesten: 1, 2, 3. kategória
 • 2016.április 19-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2016. április végén Budakalászon: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2016. április végén Budakalászon: 7. kategória (tűzoltó készülék karbantartó) új és megújító is
 • 2016. április végén Budakalászon: 5. kategória (tűzoltó-vízforrás felülvizsgáló) új és megújító is

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Lehetetlen körülmények a katari munkapiacon
Az Amnesty International (AI) jelentése szerint a külföldi munkások lehetetlen körülmények között dolgoznak Katarban, a 2022-es futball-világbajnokság stadionjainak építkezésein. A jogvédő szervezet beszámolójára reagálva a katari kormányzat jelezte: a jogvédők által felsorolt problémák nem jellemzőek az egész munkaerőpiacra. Tovább a cikkhez.

Így kell jogszerűen közös megegyezéssel befejezni
A munkáltatók előszeretettel nyúlnak a közös megegyezéssel történő munkaviszony megszüntetéshez abban az esetben, amennyiben az adott munkavállalóval nem kívánnak már a jövőben együtt dolgozni. E mögött meghúzódhat vélt vagy valós munkáltatói sérelem (pl.: a felek nem jönnek már ki egymással), de szerepet játszhat ebben a munkavállaló kötelezettségszegő magatartása is, mellyel összefüggésben a munkaviszony felmondással vagy akár azonnali hatályú felmondással is megszüntethető lenne. Tovább a cikkhez.

Munkába állnak a mentőmotorosok
Mától a mentőmotorosok is munkába állnak az Országos Mentőszolgálatnál (OMSZ). Tovább a cikkhez.

Lehet népszavazás a vasárnapi boltzárról
A Kúria döntött, az MSZP kérdését engedte át a vasárnapi nyitva tartásról szóló népszavazási kezdeményezések közül. Az MSZP megkezdheti a 200 ezer aláírás összegyűjtését. Tovább a cikkhez.

Szabad-e tüzet gyújtani?
A tűzesetek megelőzése és a lakosság biztonsága érdekében a szabadtéri tűzgyújtást minden esetben jogszabályban rögzített előírások és ideiglenes rendeletek szabályozzák, a tűzgyújtás aranyszabálya azonban állandó: csak akkora lángot élesszünk, amekkorát el is tudunk oltani. Tovább a cikkhez.

A rendszer elindult – éjféltől figyelmeztet a viharjelző rendszer
Március harmincegyedikén, szakmai konferencia keretében indította el az idei szezonra a hazai tavi viharjelző rendszert a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója és az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke. A rendszer a Balatonon, a Velencei-, a Tisza- és a Fertő tavon április elsejétől október harmincegyedikéig figyelmezteti az arra járókat a közelgő veszélyre. Tovább a cikkhez.

Ha társasházban él, fontos határidő járt le március 31-én
A Belügyminisztérium tavaly december végén elfogadott rendelete szerint idén március 31-ig volt idő elkészíteni a társasházak saját tűzvédelmi szabályzatát.
Ha nem készült ilyen dokumentum, bírságot kaphat a ház. Tovább a cikkhez.   

© 2006 Minden jog fenntartva