hírlevél 2016.04.28.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Változtak a mezőgazdasági, illetve erdészeti erő- vagy munkagépek kezelésére vonatkozó előírások
 2. Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam: fél napos képzés
 3. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon
 4. Munkavédelmi hírek
  • Szemünk világa - Tudnivalók a képernyő előtti munkavégzés munkajogi szabályairól
  • Nincs elég dolgozó, ezért túlóráznak a magyarok
  • Fáradtan nyitnak vasárnap - kis pénz, kevés boltos
  • Ellenőrzéssorozat a szabadtéri tüzek megelőzése érdekében
  • Az ellenőrzött közúti járművek alig hét százalékánál találtak szabálytalanságot

Üdvözlettel:
Kling Péter

Változtak a mezőgazdasági, illetve erdészeti erő- vagy munkagépek kezelésére vonatkozó előírások

Megjelent a 15/2016. (III. 2.) FM rendelet, amely módosítja az Erdészeti Biztonsági Szabályzat kiadásáról szóló 15/1989. (X. 8.) MÉM rendeletet, valamint a mezőgazdasági és erdészeti gépkezelői jogosítvány bevezetéséről és kiadásának szabályairól szóló 83/2003. (VII. 16.) FVM rendeletet.
A módosítás alapján az Erdészeti Biztonsági Szabályzat hatálya nem terjed ki a Magyar Honvédség tényleges szolgálatot teljesítő állományába tartozó olyan személy által végzett fakitermelési munkára, aki a fakitermelésre jogosító belső képzésen vagy kiképzésen vett részt.
A rendeletben felsorolt mezőgazdasági, illetve erdészeti erő- vagy munkagépet csak az a munkavállaló kezelhette, aki arra a gépre a Herman Ottó Intézet által kiállított gépkezelői jogosítvánnyal rendelkezett. A rendelet tartalmazza a jogosítvány megszerzéséhez előírt szakképesítés megnevezését, OKJ-számát.
A módosítás alapján a továbbiakban e gépcsoportokat kezelheti az isaki jogszabály alapján az adott gép kezeléséhez előírt nehézgépkezelői jogosítvánnyal rendelkezik, vagy a fakitermelési munka tekintetében, aki a Magyar Honvédség tényleges szolgálatot teljesítő állományába tartozik, és a fakitermelésre jogosító belső képzésen vagy kiképzésen részt vett.
Forrás: Munkavédelem szaklap, 2016. április, cikk itt.

Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam: fél napos képzés

Következő oktatási nap: 2016. május. 6. (péntek) 9-14 óráig. 
Helyszín: 1119 Budapest, Tétényi út 100/c. 

Ha Ön cégvezető és vannak munkavállalói, biztosan tudja, hogy műszakonként legalább 1 fő elsősegélynyújtó kiképzése kötelező, ezt egy munkavédelmi ellenőrzés során jó eséllyel számon is kérik Öntől. Mi rendszeresen tartunk elsősegélynyújtó tanfolyamokat, küldje el kollégáit, hogy ez is rendben legyen.

A tanfolyamról bővebb információ és jelentkezési lap ezen a weboldalunkon található, illetve bármilyen kérdése van a tanfolyammal kapcsolatban, ügyfélszolgálatunk a 30/8943-298-as telefonszámon tud Önnek segíteni. 

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink

 • 2016. május 03-án Nyergesújfalun: 1, 2, 3 kategória
 • 2016. május 06-án Budakalászon: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2016. május 05-06-án Budakalászon: 7. kategória (tűzoltó készülék karbantartó) új és megújító is
 • 2016. május 06-án Budakalászon: 5. kategória (tűzoltó-vízforrás felülvizsgáló) új és megújító is
 • 2016. május 10-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2016. május 19-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2016. május 31-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Szemünk világa - Tudnivalók a képernyő előtti munkavégzés munkajogi szabályairól
Az állások meghatározó hányadában állandó munkaeszköz a számítógép. Sokaknak néhány év után szemüveg kell. Aztán egyre erősebb dioptriák. Pedig a jogszabály ad némi biztosítékot arra, hogy munkánk folytán ne váljunk feltétlenül szemüvegessé. Kétségeim vannak ugyanakkor, hogy általában betartják-e a szabályt?! Hogy például 50 perc után 10 percre fel kellene állni a monitor mögül. Tovább a cikkhez.

Nincs elég dolgozó, ezért túlóráznak a magyarok
A munkaerőhiány miatt egyes ágazatokban történelmi magasságba emelkedett a ledolgozott munkaidő - írja a Világgazdaság egy elemzésre hivatkozva. Tovább a cikkhez.

Fáradtan nyitnak vasárnap - kis pénz, kevés boltos
A vasárnapi munkavégzés ismételt rendszeressé válása keresetnövekedést biztosít, másrészt a munkavállalók számának növekedéséhez is vezethet. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete szerint nem lehet keresetnövekedésről beszélni, a 80 ezres bérek miatti létszámhiány következtében legalább egy év kell a létszámbővítés végrehajtására, és nem a teljes állású munkahelyek száma fog növekedni. Tovább a cikkhez.

Ellenőrzéssorozat a szabadtéri tüzek megelőzése érdekében
A katasztrófavédelmi kirendeltségek a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Hatósági Főigazgató-helyettesi Szervezetének útmutatásai alapján tűzvédelmi hatósági ellenőrzések keretében vizsgálták a szabadtéri tüzekkel gyakran érintett helyszínek, a műveletlen területek, továbbá az erdők és azok kétszáz méteres körzetének tűzvédelmi helyzetét. Az akciósorozat két hetében összesen hétszázharminckét hatósági ellenőrzést tartottak. Tovább a cikkhez.

Az ellenőrzött közúti járművek alig hét százalékánál találtak szabálytalanságot
A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Nemzeti Közlekedési Hatóság, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint az Országos Rendőr-főkapitányság szakemberei április 19-21. között az ország harmincöt pontján tartottak részletekbe menő közúti ADR-ellenőrzést. A három nap alatt az illetékesek csaknem háromezer járművet vizsgáltak át. Tovább a cikkhez.   

© 2006 Minden jog fenntartva