hírlevél 2016.05.06.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Jogszabályváltozás a munkaeszközök és azok használatának biztonsági és egészségügyi követelményeinek minimális szintjéről 
 2. Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam: május 6.
 3. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon
 4. Munkavédelmi hírek
  • Munkahelyi zaklatásnak számít a tétlenség
  • Költségvetési salátatörvényben változik a Munka törvénykönyve
  • Kevesek jogosultak a hétvégi munkavégzésért pótlékra
  • Vádemelés a tótkomlósi halálos munkahelyi baleset miatt

Üdvözlettel:
Kling Péter

Jogszabályváltozás a munkaeszközök és azok használatának biztonsági és egészségügyi követelményeinek minimális szintjéről

Május 6-án hatályba lép az új 10/2016 (IV. 5) NGM rendelet a régi ugyanolyan című 14/2004. (IV. 19.) FMM rendelet helyett. 
Somogyi Gábor munkavédelmi szakértő kollégánk készített egy összehasonlító anyagot, ami átláthatóbbá teszi a változásokat és nagyon nagy segítséget nyújt a kollégák - munkavédelemmel foglalkozó szakemberek - részére. Az összehasonlítás alapján látható, hogy a jövőben készülő gépvizsgálati jegyzőkönyvekben elegendő a jogszabályi hivatkozásnál csak felülírni az újjal a régit, mert a tartalom változások nem olyan mérvűnek, hogy az a korábban kialakult gyakorlatot lényegében befolyásolnák.
Az anyag innen letölthető.

Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam fél nap alatt: holnap (pénteken)

Következő oktatási nap: 2016. május. 6. (péntek) 9-14 óráig. 
Helyszín: 1119 Budapest, Tétényi út 100/c. 

Ha Ön cégvezető és vannak munkavállalói, biztosan tudja, hogy műszakonként legalább 1 fő elsősegélynyújtó kiképzése kötelező, ezt egy munkavédelmi ellenőrzés során jó eséllyel számon is kérik Öntől. Mi rendszeresen tartunk elsősegélynyújtó tanfolyamokat, küldje el kollégáit, hogy ez is rendben legyen.

A tanfolyamról bővebb információ és jelentkezési lap ezen a weboldalunkon található, illetve bármilyen kérdése van a tanfolyammal kapcsolatban, ügyfélszolgálatunk a 30/8943-298-as telefonszámon és az info@munkavedelem.biz email címen tud Önnek segíteni. 

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink

 • 2016. május 05-06-án Budakalászon: 7. kategória (tűzoltó készülék karbantartó) új és megújító is
 • 2016. május 06-án Budakalászon: 5. kategória (tűzoltó-vízforrás felülvizsgáló) új és megújító is
 • 2016. május 19-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2016. május 31-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Munkahelyi zaklatásnak számít a tétlenség
Egy francia férfi 110 millió forintnak megfelelő kártérítést követel korábbi munkáltatójától. A parfümkereskedésben dolgozó férfi túl sokat unatkozott munkahelyén, és ebbe betegedett bele, írja a hvg.hu. Tovább a cikkhez.

Költségvetési salátatörvényben változik a Munka törvénykönyve
A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) keretében 2015 tavaszán kezdődtek a tripartit (háromoldalú: munkáltatói, munkavállalói oldal, kormányzat) tárgyalások az Mt. módosításáról a szociális partnerek kezdeményezésére. A munkavállalói érdekképviseleteknek szám
os, míg a munkáltatói érdekképviseleteknek néhány módosítási javaslatai voltak, melyek a várakozásoknak megfelelően nem estek egybe. Tovább a cikkhez.

Kevesek jogosultak a hétvégi munkavégzésért pótlékra
Amikor a munkavállaló és a munkáltató leülnek és megtárgyalják egymással a munkaviszonyra vonatkozó alapvető feltételeket, akkor olyan dolgokról fognak egyeztetni, mint például a pontos munkakör, a munkavégzés helye és az alapbér. Tovább a cikkhez.

Vádemelés a tótkomlósi halálos munkahelyi baleset miatt
Az Orosházi Járási Ügyészség vádat emelt azzal az 52 éves tápiószecsői férfival szemben, aki a munkavédelmi előírásokat súlyosan megszegve végezte Tótkomlóson a csatornaépítési munkákat és mulasztása folytán ráomlott a munkagödör az egyik munkásra. A férfi a helyszínen meghalt. Tovább a cikkhez.   

© 2006 Minden jog fenntartva