hírlevél 2016.05.13.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Jogszabály- és szabványváltozások: 2016. április
 2. Az NGM Munkafelügyeleti Főosztályának tájékoztatója megemlékezésekről, rendezvényekről
 3. Ipar Napjai 2016 Nemzetközi szakkiállítás 2016. május 24-27. (ingyenes mv-i konferencia)
 4. Zsebtörvénytár frissítés
 5. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 6. Munkavédelmi hírek
  • Amit a munkavállalói költségek megtérítéséről tudni érdemes
  • Ezek a szabályok vonatkoznak a külföldre kiküldött munkavállalókra
  • A nyári turisztikai szezon tűzvédelmi kérdései
  • Együttműködés a mérnöki kamarával

Üdvözlettel:
Kling Péter

Jogszabály- és szabványváltozások: 2016. április

Az áprilisban történt összes jogszabály- és szabványváltozást erre a linkre kattintva tudja elolvasni.

A jogszabályváltozások közül az alábbiak emelhetők ki:

10/2016. (IV. 5.) NGM rendelet a munkaeszközök és használatuk biztonsági és egészségügyi követelményeinek minimális szintjéről- Megjelent: MK 2016/46. (IV. 5.) Hatályos: 2016.05.05.

Az új jogszabályban nem változott az az általános elv, amely szerint a szervezett munkavégzés során – a munkavédelmi törvénnyel összhangban – a munkáltató köteles a munkavállaló munkavégzéséhez olyan munkaeszközt rendelkezésre bocsátani, amely kialakításában, felépítésében és az alkalmazott védelmi megoldások tekintetében megfelel a munkavédelemre vonatkozó szabályoknak, és alkalmas az adott munkahelyi körülmények között az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos használatra.

A követelmények aktualizálása mellett az előd jogszabály helyenként nehezen áttekinthető szerkezetét az NGM rendeletben logikusabb verzió váltja fel: az általános rendelkezéseket (hatály és fogalommeghatározások) követően a munkaeszközökre és használatukra vonatkozó általános követelmények csoportja mellett az új jogszabály külön blokkba rendezi a különleges - mozgó, teher emelésére használt, valamint a magasban lévő munkahelyen ideiglenesen végzett munkánál használt - munkaeszközök követelményeit is.

Az új rendeletben alkalmazott meghatározások egy részét pontosították, új fogalmakat vezettek be, új általános követelményeket fogalmaztak meg és az új fogalmakhoz részben új követelmények is társulnak (pl. pontosították és kiegészítették a kisfeszültségű erősáramú villamos berendezések érintésvédelmi felülvizsgálatára vonatkozó követelményeket)
Bővebben a fenti linken.

Az NGM Munkafelügyeleti Főosztályának tájékoztatója
a „Munkabalesetben elhunyt, valamint megrokkant munkavállalók emléknapja” (április 28.) alkalmából tartott megemlékezésekről, rendezvényekről.

A tájékoztató a munkavédelmi világnap 2016-os hazai rendezvényeiről innen letölthető.
A megyei rendezvényekről a munkafelügyelet honlapján megtalálható linkekről lehet összefoglalókat olvasni.

Ipar napjai 2016 Nemzetközi szakkiállítás: 2016. május 24-27.
A Védelem egyéni - a Feladat közös

Munkavédelmi konferencia az egyéni védőeszközöket érintő aktuális jogszabályváltozásokról, a tanúsítás egyes kérdéseiről, új védőeszköz fejlesztésekről.
A korábbi évek hagyományainak megfelelően idén is megrendezésre kerül az IPAR NAPJAI VÉD-TECH Nemzetközi Szakkiállítás keretében a munkavédelmi konferencia.
A rendezvény fővédnöke: Nesztinger Péter főosztályvezető, Nemzetgazdasági Minisztérium, Munkafelügyeleti Főosztály
Időpont: 2016. május 25. szerda, kezdés: 10.00 órakor.
Helyszín: 1101 Budapest, Albertirsai út 10. Hungexpo, 25. pavilon
Konferencián a részvétel ingyenes, de a mellékelt regisztrációs lap kitöltéséhez kötött.
A Hungexpo területére való belépéshez, majd a kiállítások megtekintéséhez szükséges e-ticket viszont csak a Hungexpo-nál elektronikusan regisztrált jelentkezők számára érhető el, vagyis a bejutáshoz és a részvételhez két regisztráció szükséges.
Regisztrálni ezen a címen tud: http://www.iparnapjai.hu/U4
A konferencia programját innen, a regisztrációs lapot pedig innen lehet letölteni.

Zsebtörvénytár frissítés

Új frissítés készült a „Zsebtörvénytár” cd-hez, aki megvette (vagy ajándékba kapta) a cd-t, ismét tudja frissíteni annak tartalmát.
Ha Önnek még nincs meg a CD, a webáruházunkban tudja megrendelni.
Ha több mint 1 éve vette a Cd-t és lejárta jelszava, ezen a webáruház-oldalon meg tudja rendelni a következő évi frissítést. (elküldjük Önnek a cd-t a jelenlegi állapotában, valamint a frissítéshez szükséges jelszót, amivel 1 éven keresztül tudja letölteni a frissítéseket)

Ingyen is letöltheti a Zsebtörvénytár cd teljes – mindig friss – verzióját, ha csatlakozik a "Nefeledd” munkavédelmi klubhoz. A klubról bővebben a www.nefeledd.info/klub.php oldalon olvashat.
A frissítés lépéseiről részletes leírást erre a linkre kattintva olvashat.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink

 • 2016. május 19-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2016. május 31-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2016. június 09-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2016. június 21-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Amit a munkavállalói költségek megtérítéséről tudni érdemes
A munkavégzéssel összefüggésben a munkavállalónak költségei merülhetnek fel. A munkavállaló ugyanis a munkavégzéshez kapcsolódóan használhatja az autóját vagy például a saját telefonját. Az Mt. 51.§ (2) bekezdés ezzel összefüggésben kimondja, hogy a munkáltató köteles megtéríteni a munkavállalónak azt a költségét, amely a munkaviszonybeli kötelezettségek teljesítésével indokoltan felmerül. Ennél a rendelkezésnél az „indokoltan” szón van a hangsúly, hiszen nem minden költség viselése tolható át a munkáltatóra csupán azon költségeké, amelyek nélkül a munkaviszonybeli kötelezettségemet nem tudtam volna teljesíteni, és amely költségek a munkáltató érdekében merültek fel. Tovább a cikkhez.

Ezek a szabályok vonatkoznak a külföldre kiküldött munkavállalókra
Tekintettel arra, hogy az Európai Unió rendkívül eltérő gazdasági fejlettségű tagállamokat tömörít, így az eltérő munkafeltételek a tagállami vállalkozások számára jelentős piaci kihívást jelentenek. Míg ugyanis például a kelet-európai régióban a minimálbér szintje havi 300 euró környékén mozog, addig a kontinens nyugati felén 1900 euró összegű minimálbérekkel találkozunk. Tovább a cikkhez.

A nyári turisztikai szezon tűzvédelmi kérdései
A nyári turisztikai szezon küszöbén érdemes áttekinteni a hazai és külföldi szállodák tűzvédelmi helyzetét mind az üzemeltetők, mind a vendégek részéről, hiszen mindenki alapvető érdeke, hogy a lehető legnagyobb biztonságban tartózkodjon egy szálláson. Tovább a cikkhez.

Együttműködés a mérnöki kamarával
Együttműködési megállapodás született május 11-én a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Magyar Mérnöki Kamara között. A kontraktust a katasztrófavédelem központjában írta alá a két szervezet vezetője. Tovább a cikkhez.   

© 2006 Minden jog fenntartva