hírlevél 2016.05.19.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. IPAR NAPJAI 2016 Nemzetközi szakkiállítás 2016. május 24-27.
 2. Termékek biztonsága az Európai Unióban
 3. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 4. Munkavédelmi hírek
  • Az idei évtől előbb jön a táppénz!
  • Mi legyen az olcsó, kelet-európai kiküldött munkavállalókkal? - alakul a vita az EU-ban
  • Mindenért fegyelmit osztogatnak
  • Megállapodás a villamosenergia-ellátás biztonságáért

Üdvözlettel:
Kling Péter

Ipar napjai 2016 Nemzetközi szakkiállítás: 2016. május 24-27.
A Védelem egyéni - a Feladat közös

Munkavédelmi konferencia az egyéni védőeszközöket érintő aktuális jogszabályváltozásokról, a tanúsítás egyes kérdéseiről, új védőeszköz fejlesztésekről.
A korábbi évek hagyományainak megfelelően idén is megrendezésre kerül az IPAR NAPJAI VÉD-TECH Nemzetközi Szakkiállítás keretében a munkavédelmi konferencia.
A rendezvény fővédnöke: Nesztinger Péter főosztályvezető, Nemzetgazdasági Minisztérium, Munkafelügyeleti Főosztály
Időpont: 2016. május 25. szerda, kezdés: 10.00 órakor.
Helyszín: 1101 Budapest, Albertirsai út 10. Hungexpo, 25. pavilon
Konferencián a részvétel ingyenes, de a mellékelt regisztrációs lap kitöltéséhez kötött.
A Hungexpo területére való belépéshez, majd a kiállítások megtekintéséhez szükséges e-ticket viszont csak a Hungexpo-nál elektronikusan regisztrált jelentkezők számára érhető el, vagyis a bejutáshoz és a részvételhez két regisztráció szükséges.
Regisztrálni ezen a címen tud: http://www.iparnapjai.hu/U4
A konferencia programját innen, a regisztrációs lapot pedig innen lehet letölteni.

Termékek biztonsága az Európai Unióban

Terméket akkor lehetséges forgalomba hozni, üzembe helyezni, ha a vonatkozó irányelv szerint elvégezték a megfelelőségértékelést. Amennyiben a termékre több irányelv előírásai is vonatkoznak, a megfelelőség értékelését a vonatkozó irányelvek mindegyikére el kell végezni. Ebből a cikkből tájékozódhat az EU termékbiztonságának pilléreiről, a vonatkozó jogszabályok és irányelvek előírásairól.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2016. május 31-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2016. június 09-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2016. június 21-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Az idei évtől előbb jön a táppénz!
Idén januártól életbe lépő jogszabály változás hatására a keresőképtelenné váló munkavállalók előbb juthatnak hozzá az őket megillető táppénzhez. Cikksorozatunkban górcső alá vesszük, hogyan hat a jogszabályváltozás a foglalkoztató illetve a munkavállaló mindennapjaira. Tovább a cikkhez.

Mi legyen az olcsó, kelet-európai kiküldött munkavállalókkal? - alakul a vita az EU-ban
Amíg az átlagos órabér Dániában és Belgiumban 40,-EUR körül mozog, addig ez az Európai Unió keleti felében (pl: Bulgáriában) alig 4,-EUR. A probléma pedig akkor kezdődik, amikor a 4 eurós költséggel dolgozó szolgáltató rövidebb vagy hosszabb időszakra a nyugat-európai piacokon megjelenik és az ott letelepedett vállalkozások vonatkozásában versenyt támaszt. Tovább a cikkhez.

Mindenért fegyelmit osztogatnak
Problémáim vannak a cégnél ahol dolgozok. Nagyon szeretik osztogatni az írásbeli fegyelmiket. Szerintem egy írásbeli fegyelminek nagyon is nagy lényege van és csak nagyon súlyos esetben adhatnák, de nálunk mindenért azt kapjuk. A cég azt állítja hogy 3 után elküldik a munkavállalót de nálunk nincs ilyenről szó, mert nekem is van már vagy öt és nagyon sok embernek sokkal több is. Csak azt kapjuk érte, hogy elveszik a bónuszt és az Erzsébet utalványt. Meg most volt egy olyan eset is, hogy aki márciusban írásbeli fegyelmit kapott nem vontak meg tőle semmit se, én meg áprilisba kaptam, tőlem meg most megvonták. Szeretném azt tudni hogy ilyen dolgokat meg tehet-e a cég? Tovább a cikkhez.

Megállapodás a villamosenergia-ellátás biztonságáért
Együttműködési megállapodást kötött egymással a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a MAVIR (Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.). A május 13-án aláírt dokumentum célja többek között az, hogy elősegítse a villamosenergia-rendszer zavartalan és biztonságos működését, továbbá hogy támogassa a rendkívüli helyzetekre való felkészülést. A dokumentumot dr. Tollár Tibor tűzoltó vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató, valamint a MAVIR Zrt. részéről Csomai Kamilla vezérigazgató és Kovács Gábor átviteli vezérigazgató-helyettes írta alá. Tovább a cikkhez.   

© 2006 Minden jog fenntartva