hírlevél 2016.05.27.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. A munkavédelmi hatóság ellenőrzési tapasztalatai
 2. Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam: június 28.
 3. A munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai
 4. A munkabérre vonatkozó szabályok célellenőrzésének tapasztalatai
 5. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 6. Munkavédelmi hírek
  • A munkást is büntethetővé tenné a kormány
  • Ülni muszáj, de nem mindegy, hogyan
  • Kéményseprés, meleg víz, fűtés – ami jön, attól sokakat kirázhat a hideg
  • Egy napra minden gyerek tűzoltó lehet

Üdvözlettel:
Kling Péter

A Munkavédelmi Hatóság ellenőrzési tapasztalatai (2016. I. negyedév)

Az NGM Munkafelügyeleti Főosztályának tájékoztatása: a 2016. I. negyedévben a munkavédelmi hatósági ellenőrző munka 3.867 munkáltatóra terjedt ki, amelynek során a felügyelők ellenőrizték az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzésre vonatkozó szabályok betartását. A tájékoztató innen tölthető le.

Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam - nyári szünet előtti utolsó

Következő tanfolyami nap: 2016. június 28-a, 9-14 óráig.
(Érdemes most jönni, mert a nyári szünet/szabadságolások miatt csak október eleje tájára szervezzük a következő ilyen képzésünket.)
Helyszín: 1119 Budapest, Tétényi út 100/c.

Ha Ön cégvezető és vannak munkavállalói, biztosan tudja, hogy műszakonként legalább 1 fő elsősegélynyújtó kiképzése kötelező, ezt egy munkavédelmi ellenőrzés során jó eséllyel számon is kérik Öntől. Mi rendszeresen tartunk elsősegélynyújtó tanfolyamokat, küldje el kollégáit, hogy ez is rendben legyen.

A tanfolyamról bővebb információ és jelentkezési lap ezen a weboldalunkon található, illetve bármilyen kérdése van a tanfolyammal kapcsolatban (kihelyezett tanfolyam, stb), ügyfélszolgálatunk a 30/8943-298-as telefonszámon és az info@munkavedelem.biz email címen tud Önnek segíteni.

A Munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai (2016. I. negyedév)

Az NGM Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának jelentése: a 2016. I negyedévben a munkaügyi hatóság 6.150 munkáltatót ellenőrzött, a vizsgálatok során a foglalkoztatók 62%-ánál tárt fel munkaügyi jogsértéseket, amelyek az ellenőrzés alá vont munkavállalók (27.554 fő) 62%-át érintették. A jelentés innen tölthető le.

Munkabérre vonatkozó szabályok célellenőrzésnek tapasztalatai (márc.21-ápr.8)

Az NGM Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának összefoglaló jelentése: a 2016. évi munkatervnek megfelelően a - munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény szerinti - munkabérrel kapcsolatos szabályok gyakorlati érvényesülésének vizsgálata érdekében 2016. március 21. és április 8. között a munkaügyi hatóság célellenőrzést tartott. A munkaügyi hatóság célja a foglalkoztatók által elkövetett legsúlyosabb jogsértések feltárása volt. Az összefoglaló jelentés innen tölthető le.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2016. május 31-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2016. június 09-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2016. június 21-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

A munkást is büntethetővé tenné a kormány
A jelen szabályozás szerint csak az a munkás büntethető hatóságilag, aki irányító pozícióban van, a kormány módosítója kiterjesztené a büntethetőséget mindegyik munkásra. Tovább a cikkhez.

Ülni muszáj, de nem mindegy, hogyan
Ha Ön is azok közé az emberek közé tartozik, akik munkájukat ülve végzik, akkor életének legnagyobb részét székben tölti. A széknél talán csak az ágyban töltünk több időt, bár manapság már ez sem biztos. Mivel ülőmunkát végez, biztosan egészen közeli és napi tapasztalata van arról, hogyan lehet manapság ülni. Azt szeretnénk most megmutatni, hogy az ülés lehet teljesen más, mind minőségében, mind egészségmegőrző faktorában. Tovább a cikkhez.

Kéményseprés, meleg víz, fűtés – ami jön, attól sokakat kirázhat a hideg
Július 1-jétől két jogszabályi módosulás is belenyúl az életünkbe. Mindkettő a fűtést, kéményt, meleg vizet érinti: innentől kezdve a kéményseprők egy része a katasztrófavédelem dolgozója lesz, másfelől pedig ettől a naptól fogva csak egyféle típusú – persze jó drága – kazánt lehet vásárolni. És nem csak ezért kell majd jó sokat fizetni. Tovább a cikkhez.

Egy napra minden gyerek tűzoltó lehet
Rengeteg kisgyermek álma válhat valóra a hétvégén, hiszen a katasztrófavédelem idén is megnyitja a tűzoltószertárak kapuit a Nemzetközi Gyermeknap alkalmából, immár harmadik alkalommal. Ezúttal az ország 283 pontján várják a tűzoltók a gyermekeket és minden érdeklődőt. A hivatásos tűzoltó-parancsnokságok mellett önkormányzati tűzoltóságok és önkéntes tűzoltó egyesületek is fogadják az érdeklődő közönséget. Tovább a cikkhez.   

© 2006 Minden jog fenntartva