hírlevél 2016.06.02.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Újabb tűzvédelmi műszaki irányelv állt össze
 2. Új OTSZ kérdések-válaszok
 3. Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam - nyári szünet előtti utolsó
 4. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 5. Munkavédelmi hírek
  • Nincs ellenőrzés, csak tragédia
  • Hány forintot ér egy emberélet? Menekülési útvonalak utólagos jelölései
  • Méhek és darazsak okozta veszélyek
  • Vasárnapi munkavégzés: jön a munkaügyi ellenőr
  • Miért jó az aktív ülés? - I. rész.

Üdvözlettel:
Kling Péter

Újabb tűzvédelmi műszaki irányelv állt össze 

Csaknem végleges a különböző tűzvédelmi eszközök, berendezések, rendszerek rendszeres ellenőrzéséről, felülvizsgálatáról és karbantartásáról szóló, az Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) előírásainak betartását segítő tűzvédelmi műszaki irányelv. Az OTSZ használati előírásaihoz kapcsolódó, jó műszaki megoldásokat tartalmazó dokumentum megalkotásában több mint ötven tűzvédelmi szakcég működött közre. Nem kis kihívást jelentett ennyi cég munkáját összehangolni, ahogyan a munka nagysága is különleges koordinációs kihívások elé állították Heizler György ny. tű. ezredest, a TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség elnökét, az irányelv munkacsoport vezetőjét, valamint a BM OKF szakmai felügyeletet gyakorló munkatársait. További információ a katasztrófavédelem honlapján itt olvasható.

Új OTSZ kérdések-válaszok

2016. május 23-án újra frissült az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló kérdések-válaszok, innen tölthető le. Forrás: www.ujotsz.hu.

Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam - nyári szünet előtti utolsó

Következő tanfolyami nap: 2016. június 28-a, 9-14 óráig.
(Érdemes most jönni, mert a nyári szünet/szabadságolások miatt csak október eleje tájára szervezzük a következő ilyen képzésünket.)
Helyszín: 1119 Budapest, Tétényi út 100/c.

Ha Ön cégvezető és vannak munkavállalói, biztosan tudja, hogy műszakonként legalább 1 fő elsősegélynyújtó kiképzése kötelező, ezt egy munkavédelmi ellenőrzés során jó eséllyel számon is kérik Öntől. Mi rendszeresen tartunk elsősegélynyújtó tanfolyamokat, küldje el kollégáit, hogy ez is rendben legyen.

A tanfolyamról bővebb információ és jelentkezési lap ezen a weboldalunkon található, illetve bármilyen kérdése van a tanfolyammal kapcsolatban (kihelyezett tanfolyam, stb), ügyfélszolgálatunk a 30/8943-298-as telefonszámon és az info@munkavedelem.biz email címen tud Önnek segíteni.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink

 • 2016. június 06-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2016. június 21-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2016. június 30-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Nincs ellenőrzés, csak tragédia
Kevesebb a munkavédelmi ellenőrzés, ezért folyamatosan nő a munkahelyi balesetek és a halálos munkabalesetek száma. Tavaly a több mint 21 ezer bejelentett balesetből már 84 végződött halállal. A szakszervezetek visszakövetelik ellenőrzési jogukat. Tovább a cikkhez.

Hány forintot ér egy emberélet? Menekülési útvonalak utólagos jelölései
A bejegyzés címére egyértelműen mindenki azt válaszolja, hogy bármennyi pénzt megér, ha csak egy embert is sikerül megmentenünk. De lássuk ennek előzményét. A BAVARIA szakmai napon, a résztvevőkkel jó hangulatban és kötetlenül tudtunk konzultálni a menekülési útvonalak jelöléseiről. Az ezt követő napon tűzvédelmi szakvizsgáztattunk, ahol az előadásomba bekerült néhány érdekesség a szakmai nap anyagából. Az előadásom közben az egyik hallgató határozottan kijelentette, hogy ez létesítési kérdés, tehát ő utólag nem fogja teleaggatni az épületet biztonsági jelekkel, hogy nézne ki egy 100 éves iskolaépületben. Tovább a cikkhez.

Méhek és darazsak okozta veszélyek
A nyári időszak beköszöntével egyre gyakrabban keresünk programokat a természetben és több időt töltünk a szabadban. Előfordulhat ilyenkor, hogy a megszokottól eltérő veszélyforrásokkal találjuk szemben magunkat. Az egyik ilyen veszélyt az olyan rovarok jelentik, amelyek csípése nemcsak fájdalmat, hanem – erre érzékenység esetén – akár komolyabb szövődményeket is okozhat. Tovább a cikkhez.

Vasárnapi munkavégzés: jön a munkaügyi ellenőr
Már a nyáron fokozott hatósági ellenőrzések kezdődnek azoknál az áruházláncoknál, ahol vasárnap is munkavégzés zajlik. Az ellenőrzéseknél leginkább azt nézik majd a Magyar Idők információi szerint, hogy a jogszabályoknak megfelelő-e a munkaszervezés, a vasárnapi pótlékfizetés, a túlórák elszámolása, illetve foglalkoztatási gyakorlat. Tovább a cikkhez.

Miért jó az aktív ülés? - I. rész.
Manapság egyre többet hallani arról, hogy a hagyományos, passzív ülés miképpen teszi tönkre egészségünket, és hogy az ülőmunka olyan népbetegségeket okoz, melyek bátran nevezhetők generációs problémának is. Arról azonban már kevesebb szó esik, hogy mi a megoldás, illetve hogy mi is az az aktív ülés, és miért jó. Nézzük meg először a passzív, hagyományos ülés hátrányait, majd következő írásunkban ajánlunk megoldást. Tovább a cikkhez.   

© 2006 Minden jog fenntartva