hírlevél 2016.06.16.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Munkaeszközök minimum követelményeit tartalmazó jogszabályok összehasonlító táblázata
 2. Csatlakozási lehetőség a munkavédelmi klubba
 3. Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam jún. 28-án: új helyszín!
 4. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 5. Munkavédelmi hírek
  • 16 életet követelt a munka három hónap alatt
  • Az NGM Munkafelügyeleti Főosztályának és Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának gyászjelentése
  • Összefogtak a közöny ellen a Mercedes-Benz Gyárban
  • Munkaerőhiány esetén is jár szabadság - több szektorban nem adják ki a munkavállalók nyári szabadságát
  • Miért jó az aktív ülés? - II. rész.
  • Az irodai zaj is árthat az egészségünknek
  • Kéményseprők a katasztrófavédelemnél

Üdvözlettel:
Kling Péter

Tájékoztató a munkaeszközök minimum követelményeit tartalmazó jogszabályok összehasonlító táblázatáról

Az NGM Munkafelügyeleti Főosztályának tájékoztatása: a 14/2004. (IV. 19.) FMM rendelet és a 10/2016. (IV. 5.) NGM rendelet összehasonlítása.
A szövegben kék színnel a megszűnő, piros színnel az új előírások. Az összehasonlító táblázat innen tölthető le.

Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba


Szakmai –
munka-tűzvédelemmel foglalkozó kollégák alkotta – klubunkba csak minden naptári negyedév első hónapjában (jan, ápr, júl, okt) fogadunk újonnan jelentkező tagokat, aminek most van ideje, ezért nyitjuk a kaput és mostantól kb. 3 hétig fogadunk új tagokat, a tagsági viszony ezúttal július 1-jétől él majd. 

Az újonnan belépő tagokat most is értékes ajándékokkal várjuk, ezekről bővebben erre a linkre kattintva olvashat.
Hogy az ajándékokon és kedvezményeken kívül miért éri meg klubtagnak lenni, mire jó ez az egész, mely kollégáknak ajánljuk, stb, azt ezen a weboldalon érdemes elolvasni, ugyanitt megtekintheti a klub részletes ismertetőjét. 
Ha szeretne klubtag lenni, jelentkezzen ittszeretettel várunk minden érdeklődő, fejlődni vágyó, csapatszellemet értékelő kollégát!

Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam új helyszínen - nyári szünet előtti utolsó

Következő tanfolyami nap: 2016. június 28-a, 9-14 óráig.
(Érdemes most jönni, mert a nyári szünet/szabadságolások miatt csak október eleje tájára szervezzük a következő ilyen képzésünket.)
Az oktatás helyszíne megváltozott, (a régi Tétényi út helyett) ezentúl itt tartjuk a tanfolyamot: 1115 Budapest, Bartók Béla út 136.

Ha Ön cégvezető és vannak munkavállalói, biztosan tudja, hogy műszakonként legalább 1 fő elsősegélynyújtó kiképzése kötelező, ezt egy munkavédelmi ellenőrzés során jó eséllyel számon is kérik Öntől. Mi rendszeresen tartunk elsősegélynyújtó tanfolyamokat, küldje el kollégáit, hogy ez is rendben legyen.

A tanfolyamról bővebb információ és jelentkezési lap ezen a weboldalunkon található, illetve bármilyen kérdése van a tanfolyammal kapcsolatban (kihelyezett tanfolyam, stb), ügyfélszolgálatunk a 30/8943-298-as telefonszámon és az info@munkavedelem.biz email címen tud Önnek segíteni.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2016. június 20-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2016. június 30-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

16 életet követelt a munka három hónap alatt
Többen szenvedtek balesetet munkavégzés közben az idei első negyedévben 2015 azonos időszakához képest - írja a Magyar Idők a Nemzetgazdasági Minisztérium jelentésére hivatkozva. Tovább a cikkhez.

Az NGM Munkafelügyeleti Főosztályának és Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának gyászjelentése
Mély megrendüléssel értesítjük a Kollégákat, hogy 2016. június 7-én elhunyt Nikházy János, a jogelőd Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség alapító tagja, aki 1984. július 1-től nyugdíjazásáig, 2009. november 30-ig volt munkatársunk.
A nekrológ itt olvasható.

Összefogtak a közöny ellen a Mercedes-Benz Gyárban
A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. meghívására Kecskemétre látogatott a világhírű Philip Zimbardo szociálpszichológus professzor, aki előadást tartott a gyár munkatársainak. A vállalat egy olyan dolgozói közösséget szeretne kialakítani, amelynek tagjai aktív szerepet vállalnak az egymásra való odafigyelés terén. Tovább a cikkhez.

Munkaerőhiány esetén is jár szabadság - több szektorban nem adják ki a munkavállalók nyári szabadságát
A munkaerőhiány, mely egyre több szektor specialitása, hosszú idő óta problémát jelent a munkaerőpiacon, ahogyan erre dr. Simon Attila István munkaerő-piacért felelős helyettes államtitkár is rámutatott a HR Portál és a KRS Ügyvédi Iroda által együttesen szervezett, 2016. május 24. napján a MÜPA Üvegtermében tartott foglalkoztatási rendezvényen. Okai részben a képzett munkaerő hiányában, részben pedig az alacsony bérekben keresendőek. Ennek következményei pedig a szabadságolások idején jól láthatóak: a vendéglátás után már az építőiparban sem adják ki a nyári szabadságokat. Érdemes tehát szemügyre venni a szabadság kiadására vonatkozó fontosabb szabályokat. Tovább a cikkhez.

Miért jó az aktív ülés? - II. rész.
Manapság egyre többet hallani arról, hogy a hagyományos, passzív ülés miképpen teszi tönkre egészségünket, és hogy az ülőmunka olyan népbetegségeket okoz, melyek bátran nevezhetők generációs problémának is. Arról azonban már kevesebb szó esik, hogy mi a megoldás, illetve hogy mi is az az aktív ülés, és miért jó. Cikkünk első részében a passzív, hagyományos ülés hátrányairól írtunk, most következő írásunkban pedig ajánlunk megoldásokat a problémára. Tovább a cikkhez.

Az irodai zaj is árthat az egészségünknek
Egy egész Európára kiterjedő kutatás szerint a magyarok 25%-a gondolja úgy, hogy hangos zajnak van kitéve a munkahelyén, amely hozzájárulhat ahhoz, hogy a zaj következtében keletkező halláskárosodás Európában a leggyakoribb munkahelyi betegség, a zajnak egyben stresszkeltő hatása is van. Tovább a cikkhez.

Kéményseprők a katasztrófavédelemnél
Ma írják alá munkaszerződésüket a katasztrófavédelem állományába elsőként felvett kéményseprők. Június 15-én összesen ötvenkét, korábban is a kéményseprőiparban dolgozó kéményseprőmester és ügyfélszolgálati munkatárs kerül állományba, akik ettől kezdve a központi és a megyei ellátási csoportok vezetői, csoportvezető-helyettesei és ügyfélszolgálati munkatársai lesznek. Tovább a cikkhez.   

© 2006 Minden jog fenntartva