hírlevél 2016.06.23.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:       

 1. Tájékoztató a hőség munkavállalókra gyakorolt kedvezőtlen hatásairól és a szükséges megelőző intézkedésekről
 2. Közlemény a II. fokú hőségriasztás elrendelésével kapcsolatban
 3. Tudnivalók a nyári diákmunkáról
 4. Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba
 5. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 6. Munkavédelmi hírek
  • "Ittál az elmúlt negyed órában?" - a kérdés, ami ritkán hangzik el hőség idején a munkáltató szájából
  • A kéményseprést az emberek és a rezsicsökkentés miatt alakítják át
  • Cél a kockázatok minimalizálása
  • Szürke mackók a magyar munkahelyeken

Üdvözlettel:
Kling Péter

A hőség munkavállalókra gyakorolt kedvezőtlen hatásai és a szükséges megelőző intézkedések

Az Országos Meteorológiai Intézet előrejelzése alapján, a várható magas napi középhőmérsékletre és az Országos Tisztifőorvos által kiadott I. fokú figyelmeztető jelzésre tekintettel a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkafelügyeleti Főosztálya felhívja valamennyi munkáltató figyelmét a munkavállalók egészségének és biztonságának védelme érdekében szükséges megelőző intézkedések megtételére. Az NGM Munkafelügyeleti Főosztályának közleménybe foglalt ajánlása innen tölthető le.

Közlemény a II. fokú hőségriasztás elrendelésével kapcsolatban

Az Országos Tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, figyelembe véve az Országos Közegészségügyi Központ ajánlását, 2016. június 23. (csütörtök) 00 órától 2016. június 26. (vasárnap) 24 óráig II. fokú hőségriasztást adott ki. Az NGM Munkafelügyeleti Főosztályának közleményének részletei itt olvashatók.

Tájékoztató a nyári diákmunkával kapcsolatos tudnivalókról (2016)

A nyári szünidőben sok középiskolai diák, egyetemi, főiskolai hallgató vállal rövidebb-hosszabb ideig munkát annak érdekében, hogy a nyaraláshoz – nem ritkán a tanulmányok folytatásához – szükséges anyagiakat megszerezze. A nyári munkavégzés rövidebb időtartama és az élettapasztalat hiánya miatt azonban a diák munkavállalók kiszolgáltatottabbak a munkáltatójukkal szemben, fokozottabban fennáll annak a veszélye, hogy munkáltatójuk nem tartja be pl. a munkaviszony létesítésével kapcsolatos életkori szabályokat, vagy a tapasztalatlan munkavállalókat ilyen-olyan formában megrövidíti. Az NGM Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának tájékoztatója innen tölthető le.

Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba

Szakmai – munka-tűzvédelemmel foglalkozó kollégák alkotta – klubunkba csak minden naptári negyedév első hónapjában (jan, ápr, júl, okt) fogadunk újonnan jelentkező tagokat, aminek most van ideje, ezért nyitjuk a kaput és még kb. 2 hétig fogadunk új tagokat, a tagsági viszony ezúttal július 1-jétől él majd. 

Az újonnan belépő tagokat most is értékes ajándékokkal várjuk, ezekről bővebben erre a linkre kattintva olvashat.
Hogy az ajándékokon és kedvezményeken kívül miért éri meg klubtagnak lenni, mire jó ez az egész, mely kollégáknak ajánljuk, stb, azt ezen a weboldalon érdemes elolvasni, ugyanitt megtekintheti a klub részletes ismertetőjét. 
Ha szeretne klubtag lenni, jelentkezzen ittszeretettel várunk minden érdeklődő, fejlődni vágyó, csapatszellemet értékelő kollégát!

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink: 

 • 2016. június 29-én Tatabányán: 1, 2, 3, kategória
 • 2016. június 30-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2016. június 30-án Tatabányán: 9. kategória (tűzoltó berendezés telepítés, karbantartás, javítás)
 • 2016. július 12-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2016. július 21-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória

A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

"Ittál az elmúlt negyed órában?" - a kérdés, ami ritkán hangzik el hőség idején a munkáltató szájából
Hőhullámok idején a munkavégzés fokozottabb megterhelést jelent a szervezetre. A Nemzetgazdasági Minisztérium Munkafelügyeleti Főosztálya kigyűjtötte azokat az intézkedéseket, melyeket a munkaadóknak érdemes és kötelességük bevezetni. Tovább a cikkhez.

A kéményseprést az emberek és a rezsicsökkentés miatt alakítják át
A kéményseprés átalakítása a lakosság érdekében történik, az új szabályok az ellátás biztonságát és a rezsicsökkentést szolgálják. A katasztrófavédelemhez felvették a szükséges munkaerőt - tudatta a Belügyminisztérium (BM) hétfőn. Szintén hétfőn a kéményseprőket tömörítő szakszervezet bejelentette, hogy alkotmánybírósághoz fordul a döntés miatt. Tovább a cikkhez.

Cél a kockázatok minimalizálása
A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kétnapos, Balatonföldváron megrendezett hatósági továbbképzésén a katasztrófavédelmi igazgatóságok hatósági, iparbiztonsági és vízügyi vezetői vettek részt. A találkozó, amelynek középpontjában a különböző kockázatok lehető legkisebbre történő csökkentését biztosító hatósági eszközök és módszerek feldolgozása áll, két szakmai szervezet vezetőjének előadásával kezdődött. Tovább a cikkhez.

Szürke mackók a magyar munkahelyeken
A portugálok elleni mérkőzés napra hirdették meg a Facebookon a Menj mackóban dolgozni! mozgalmat. Meglepően sokan szurkolnak így a magyar csapatnak. Tovább a cikkhez.   

© 2006 Minden jog fenntartva