hírlevél 2016.07.04.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Jogszabály- és szabványváltozások: 2016. június
 2. Két tűzvédelmi műszaki irányelv újult meg
 3. Zsebtörvénytár frissítés
 4. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Tatabányán
 5. Munkavédelmi hírek
  • Módosul a munkavédelmi törvény, VDSZ: sok a baleset, a kormány a cégekre tolja a felelősséget?
  • Júliusi változások! Ez mindenkit érinteni fog
  • Pisilni sincs idejük a sofőröknek, munkavédelemhez fordulhat a szakszervezet
  • Növekvő igény alkalmi és idénymunkára nyáron - ezek a legfontosabb szabályok
  • Munkabaleset oka, megbetegítő ülőmunka: kivizsgálható uniós pénzből
  • Idén melyik lesz a legfittebb munkahely?
  • Baleset egy miskolci sütőüzemben - Letépte az alkarját a dagasztógép

Üdvözlettel:
Kling Péter

Jogszabály- és szabványváltozások: 2016. június

A legfrissebb változásokat tartalmazó listát erről a linkről lehet letölteni.

A jogszabályváltozások közül az alábbiak emelhetők ki:

2016. évi LXXIX. törvény egyes foglalkoztatási tárgyú törvények jogharmonizációs célú módosításáról - Megjelent: MK 2016/90. (VI. 23.) - Hatályos: 2016. 07. 08.

A módosítások a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvényt is érintik, amelyek oka az uniós joganyagnak való megfelelés mellett a hazai jogszabályi környezet változása, továbbá a gyakorlati tapasztalatok által kiváltott igény.

- „A munkavédelmi képviselő, a munkahelyi munkavédelmi bizottság, a paritásos munkavédelmi testület” alcím alatti fontosabb változások:

Az újabb statisztikai adatok szerint a kis- és középvállalkozások túlnyomó többsége legfeljebb 49 főt foglalkoztat, ezért a munkavédelem színvonalának javítását célozza az a módosítás, amelynek értelmében a munkáltatóknál az eddigi 50 helyett már 20 fő munkavállaló felett kötelező lesz munkavédelmi képviselőt választani. Az új szabályban - jogalkalmazási tapasztalatok alapján - a munkavédelmi képviselő választására az Mt. 238. §-át (üzemi tanácstag választásának feltételei) kell megfelelően alkalmazni azzal a megszorítással, hogy a munkáltatónál munkaviszony keretében főtevékenységként a munkáltató megbízásából munkavédelmi feladatokat ellátó személy nem választható képviselővé.

A munkavédelmi képviselő választására vonatkozik még az új 90. § is.

- Az Mvt. 40. § (2) bekezdésében a munkahelyen a különböző munkáltatók egyidejű munkájának összehangolásáért korábban a PTK szerinti fővállalkozó felelt. Az új PTK eltérő szabályai miatt az új követelményt másképpen kellett megfogalmazni. E szerint az összehangolás megvalósításáért a felek által szerződésben meghatározott munkáltató felel. Ilyen kikötés hiányában maradt a korábbi szabály: az a személy vagy szervezet a felelős, amelyik a tényleges irányítást gyakorolja, ennek hiányában, aki a munkahelyért a fő felelősséget viseli, ha ilyen nincs, akkor az, akinek a területén a munkavégzés folyik.

- A munkaképtelenséggel járó munkabalesetek kivizsgálását illetően (64. § (4) újdonság, hogy ennek megkezdéséről tájékoztatni kell a foglalkozás-egészségügyi alapszolgáltatást biztosító szolgálat orvosát, aki dönthet a vizsgálatban történő részvételéről, kivéve a súlyos munkabaleset kivizsgálását, amiben kötelezően részt kell vennie. A változtatás oka az, hogy adott esetben csak az orvos tudja megítélni a felmerülő egészségügyi kérdéseket. A munkáltatóval ellentétben, aki nem tekinthető egészségügyi adatkezelőnek, az orvos pl. részletes információkat kérhet a beteg kezeléséről, állapotáról.

 

- A munkavédelmi felügyelők az elmúlt években nem léphettek fel a szabályszegő munkavállalókkal szemben, mivel a hatóság szabálysértési jogköre megszűnt. Annak érdekében, hogy a munkavállaló kizárólagos szabálytalan munkavégzését a hatóság szankcionálni tudja, a módosítás bevezette a közigazgatási bírságot, ami 500 ezer forintig terjedhet (82/D. §).

 

- Az Mvt. 67. §-a szerint a  munkabaleset  bekövetkezésétől  számított  3  év  után  a munkáltató  a  törvényben  foglaltak  alapján  nem  köteles  a  munkabalesetet  bejelenteni, kivizsgálni  és  nyilvántartásba  venni. Mivel a munkáltató számos esetben vitatja a baleset munkabaleset jellegét, a munkavállalói  jogérvényesítés  biztosítása  érdekében  a törvény most úgy rendelkezik, hogy  hogy  az  elévülésre  a polgári jogi szabályokat kell alkalmazni.

Eddig is szabály volt, hogy abban az esetben, ha a sérült a munkáltatónak a munkabaleset bejelentésével, kivizsgálásával kapcsolatos intézkedését vagy mulasztását, továbbá ha az érintett munkavállaló a foglalkozási megbetegedés vagy a fokozott expozíciós eset kivizsgálásának elmulasztását sérelmezi, illetve ha a munkavállaló vitatja a sérülés súlyosságával kapcsolatos munkáltatói megállapítást, a területileg illetékes munkavédelmi hatósághoz fordulhat. Új előírás viszont az, hogy a munkavállaló bejelentése alapján a munkavédelmi hatóság az eljárást hivatalból folytatja le.

Két tűzvédelmi műszaki irányelv újult meg

Bővült a

 • "Számítógépes tűz- és füstterjedési, valamint menekülési szimuláció", illetve a
 • "Villamos berendezések, villámvédelem és elektrosztatikus feltöltődés elleni védelem" 

című tűzvédelmi műszaki irányelv (TvMI).
A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság égisze alatt tevékenykedő Tűzvédelmi Műszaki Bizottság döntése alapján ez év első félévében három műszaki irányelv módosítását kellett elvégezni. A szakemberek elsőként a „Beépített tűzoltó berendezések tervezése, telepítése” című tűzvédelmi műszaki irányelv bővítésével végeztek. Ez az irányelv-módosítás 2016. február 15-én jelent meg és már tartalmazza a tűzterjedésgátló berendezések kialakításával kapcsolatos megoldásokat. A további két irányelv július 1-én jelent meg.

A tűzvédelmi műszaki irányelvek felülvizsgálata és bővítése a kidolgozásukban résztvevők teljes egyetértésével és támogatásával történt meg. A munkafolyamatokban mások mellett a Magyar Mérnök Kamara és a Magyar Építész Kamara képviselői vettek részt. A munkacsoportok az adott témakörben tevékenykedő, speciális tudású szakemberek széles körét vonták be a munkába, így konszenzuson alapuló irányelveket lehetett megalkotni. A bővítésnek köszönhetően számos olyan területre sikerült megoldást kidolgozni, amelyeket a kérdésben érintett szakma már nagyon várt.

A "Villamos berendezések, villámvédelem és elektrosztatikus feltöltődés elleni védelem" című irányelvben kisebb pontosítások, illetve bővítések történtek: tartalmazza mostantól a földfelszínre telepített napelemes rendszerek lekapcsolásának megoldását, valamint teljesen új, járásokra lebontható villámsűrűség-térképet és értékeket.

A "Számítógépes tűz- és füstterjedési, valamint menekülési szimuláció" irányelv a kiürítési és beavatkozási szintidők meghatározásával egészült ki, beleértve az elfogadható szimuláció-eredményeket és a maximális cellaméretet.

A közeljövőben további két új irányelv – „Felülvizsgálat és karbantartás” és az „Építményszerkezetek tűzvédelmi jellemzői” – megjelenése várható.
A tűzvédelmi műszaki irányelveket innen érheti el.

Zsebtörvénytár frissítés

Új frissítés készült a Zsebtörvénytár” cd-hez!
Aki megvette (vagy ajándékba kapta) a cd-t, ismét tudja frissíteni annak tartalmát. Ha Önnek még nincs meg a CD, a webáruházunkban tudja megrendelni.

Ha több mint 1 éve vette a Cd-t és lejárta jelszava, ezen a webáruház-oldalon meg tudja rendelni a következő évi frissítést. (elküldjük Önnek a cd-t a jelenlegi állapotában, valamint a frissítéshez szükséges jelszót, amivel 1 éven keresztül tudja letölteni a frissítéseket)

Ingyen is letöltheti a Zsebtörvénytár cd teljes – mindig friss – verzióját, ha csatlakozik a "Nefeledd” munkavédelmi klubhoz. A klubról bővebben a www.nefeledd.info/klub.php oldalon olvashat.
A frissítés lépéseiről részletes leírást erre a linkre kattintva olvashat.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Tatabányán

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2016. július 11-én Tatabányán: 1,2,3. kategória
 • 2016. július 12-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2016. július 21-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Módosul a munkavédelmi törvény, VDSZ: sok a baleset, a kormány a cégekre tolja a felelősséget?
Félő, hogy a munkahelyi balesetek kapcsán minden felelősséget a cégekre hárít a kormány azzal, hogy a munkavédelmi törvény friss módosítása szerint 50 helyett már a 20 alkalmazottat foglalkoztatóknak is munkavédelmi felelőst kell választaniuk – véli a vegyipari szakszervezet elnöke az Mvt. utolsó pillanatban elfogadott változásának gyors értékelését követően. A módosítástól a VDSZ a munkahelyi balesetek látványos és gyors csökkenését reméli. A szakszervezet szerint viszont biztató, hogy már a munkáltatók is elismerik, az eltörölt korkedvezményes nyugdíj helyett kell egy új rendszer a veszélyes munkakörökben dolgozók védelmére. Tovább a cikkhez.

Júliusi változások! Ez mindenkit érinteni fog
Július a változások hónapja. Ingyenes lesz a kéményseprés, életbe lép a szülőtartás intézménye. Enyhít az adóhivatal, és pótlékmentesen hathavi részletben lehet befizetni az adótartozást, kötelező lesz az e-bíróság használata, és véget ér a netoázisok korszaka. És változnak az építési szabályok is. Tovább a cikkhez.

Pisilni sincs idejük a sofőröknek, munkavédelemhez fordulhat a szakszervezet
Az Egységes Közlekedési Szakszervezet szerint embertelen körülmények között dolgoztatják a meghosszabbított útvonalon közlekedő 58-as buszra beosztott BKV-sofőröket. Órákig nem tudnak könnyíteni magukon, enni és inni csak a járművön tudnak, mert a vonal két végállomásán nem alakítottak ki tartózkodót. Még ideiglenes vécé sincs. Tovább a cikkhez.

Növekvő igény alkalmi és idénymunkára nyáron - ezek a legfontosabb szabályok
Az egyszerűsített foglalkoztatás, alkalmi munkavégzés tipikus megjelenési időszaka a nyár, hiszen ekkor van szükség nagyobb számban mezőgazdasági és turisztikai idénymunkásokra, illetve alkalmi munkavállalókra, akikre az elkülönült szabályozás kiterjed. Tovább a cikkhez.

Munkabaleset oka, megbetegítő ülőmunka: kivizsgálható uniós pénzből
A dolgozók egészségének és biztonságának fejlesztésére 2 milliárd forintos keretösszeggel pályázati felhívás jelent meg a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára. Tovább a cikkhez.

Idén melyik lesz a legfittebb munkahely?
Immár negyedik alkalommal indul a Legfittebb Munkahely Felmérés. A munkavállalók sport jellegű támogatása nem pusztán a kellemes időtöltést és a fizikai egészségmegőrzést szavatolja, de egyértelmű mentálhigiénés haszonnal is jár a vállalkozásoknak - tájékoztatták portálunkat. Tovább a cikkhez.

Baleset egy miskolci sütőüzemben - Letépte az alkarját a dagasztógép
Az egyik miskolci pékségben munkavégzés közben szenvedett nagyon súlyos balesetet egy ott dolgozó. A húsz év körüli fiatalember belenyúlt egy tésztakészítő gépbe, amely könyök alatt leszakította a karját. Tovább a cikkhez.   

© 2006 Minden jog fenntartva