hírlevél 2016.07.21.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Két új tűzvédelmi műszaki irányelv jelent meg: „Felülvizsgálat és karbantartás”, és „Építményszerkezetek tűzvédelmi jellemzői”
 2. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Sárváron
 3. Munkavédelmi hírek
  • Extrém leterheltség - mikor kérjünk segítséget?
  • Őszig biztosan nem nő a vasárnapi pótlék, de változott a munkavédelmi törvény
  • Kakukktojás az új munkajogi kódexben
  • Munka szabadság alatt: mit tehet a munkáltató?
  • Beindult az új rendszerű kéményseprés
  • Fellökött egy 1,5 éves gyereket, majd áthajtott rajta egy biztonsági robot

Üdvözlettel:
Kling Péter

Két új tűzvédelmi műszaki irányelv jelent meg

A tűzvédelmi szakemberek igényeinek megfelelően új tűzvédelmi műszaki irányelvek jelentek meg:

 • „Felülvizsgálat és karbantartás”, valamint  
 • „Építményszerkezetek tűzvédelmi jellemzői”

címmel. A tűzvédelmi és kéményseprőipari szabályozási főosztály és a megelőzési és hatósági szolgálat munkatársai közösen, külső szakemberek bevonásával elkészítették és július 15-én meg is jelent a fenti két tűzvédelmi műszaki irányelv.

„Felülvizsgálat és karbantartás”-t a tűzvédelmi szakemberek már nagyon várták, hiszen az irányelv részletesen tartalmazza, illetve összefoglalja az üzemeltetői ellenőrzésekkel, felülvizsgálatokkal és karbantartásokkal kapcsolatos teendőket, feladatokat. Segítséget nyújt a szellőzőberendezések hatékony tisztításának elvégzéséhez, valamint az igazolásra szolgáló dokumentumok elkészítéséhez.

Az „Építményszerkezetek tűzvédelmi jellemzői” elnevezésű irányelv általánosságban, majd szerkezetfajtára lebontva ismerteti a tűzvédelmi osztály, valamint a tűzállósági teljesítmény meghatározásának módját. Felsorolja a témakörhöz kapcsolódó vizsgálati, kiterjesztési, értékelési, tartószerkezeti, illetve termékszabványokat, európai értékelési dokumentumokat (EAD-ok) és az európai műszaki engedélyek kidolgozására vonatkozó útmutatókat (ETAG-ok). Hiánypótló rész az a melléklet, amely a meglévő szerkezetek tűzállósági teljesítményének meghatározásához mutat módszereket. Az útmutató kitér még az alacsony energiaigényű épületek kialakításának kritikus szerkezeti kérdéseire, valamint a járulékos tűzállóságot biztosító megoldásokra (tűzvédelmi bevonatokra, burkolatokra).

Bár a két új tűzvédelmi műszaki irányelv megjelent, ennek ellenére a tűzvédelmi műszaki bizottság munkacsoportjai tovább dolgoznak: várható a „Kiürítés” elnevezésű irányelv bővítése, valamint a további fejezeteket kap a „Felülvizsgálat és karbantartás” kérdéseit taglaló útmutató.

A tűzvédelmi műszaki irányelvek innen elérhetőek.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Sárváron

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink

 • 2016. július 21-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2016. július 25-én Sárváron: 4, 12, 15, 16. kategória
 • 2016. augusztus 2-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2016. augusztus 11-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2016. augusztus 23-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Extrém leterheltség - mikor kérjünk segítséget?
A túlzott munkahelyi elvárásoknak és leterheltségnek kiégés, kimerülés és depresszió lehetnek a következményei. Ha a tüneteket - mint az alvásproblémák, stressz - nem csak néhány hétig érzékeljük, hanem hosszabb távon, akkor érdemes szakemberhez fordulni, írja a Profession.hu. Tovább a cikkhez.

Őszig biztosan nem nő a vasárnapi pótlék, de változott a munkavédelmi törvény
A közérdeklődésre számot tartó témák egyike vitán felül a vasárnapi pótlék kérdése, melynek szabályozása számos félreértésre is okot ad. A tisztánlátást ezzel összefüggésben a vasárnapi munkavégzési tilalom bevezetése, majd megszüntetése is tovább rontották. Nézzük tehát mi is a helyzet jelenleg. Tovább a cikkhez.

Kakukktojás az új munkajogi kódexben
Hatályba lépett a Munka törvénykönyvének (Mt.) módosítása. Ennek értelmében egyes dolgozóktól elvették a hétvégi pótlékot - a döntés főképp egy nagy állami vállalatot érint - Napi.hu. Tovább a cikkhez.

Munka szabadság alatt: mit tehet a munkáltató?
Mi történik akkor, ha a munkáltató haza szeretné rendelni dolgozóját szabadságáról. Dr. Jónás Tünde Ado.hu szakmai portálon megjelent cikkében ezt veszi sorra. Tovább a cikkhez.

Beindult az új rendszerű kéményseprés
A katasztrófavédelem háromszáz kéményseprője indult útnak országszerte július 18-án reggel, hogy megkezdje a sormunkát azokban az ingatlanokban, ahová július 1-jén juttatták el az első értesítőket. Törvény szerint 15 munkanappal a tervezett ellenőrzés előtt kell mindenkit kiértesíteni arról, hogy mely időpontban végzi el nála a kéményseprőipari sormunkát a közfeladatot ellátó szolgáltató. Tovább a cikkhez.

Fellökött egy 1,5 éves gyereket, majd áthajtott rajta egy biztonsági robot
Úgy tűnik, ez volt az első alkalom, hogy egy gép megszegte a robotika egyik, Asimov által felállított törvényét. Tovább a cikkhez.   

© 2006 Minden jog fenntartva