hírlevél 2016.09.08.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Jogszabály- és szabványváltozások: 2016. augusztus
 2. Tájékoztatás a távmunka munkavédelmi és munkajogi szempontú megítéléséről
 3. Tűzvédelmi Konferencia az eddig megjelent Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek ismereteiből
 4. Munkavédelmi képviselő választás
 5. Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam - fél napos képzés 
 6. Zsebtörvénytár frissítés
 7. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon
 8. Munkavédelmi hírek
  • 2016-17. évi kampány: Egészséges munkahelyet minden életkorban!
  • A fegyelmi olcsóbb a kirúgásnál - mivel büntethet a főnök?
  • Mit is jelent a kötetlen munkarend? Akkor dolgozok, amikor akarok?
  • 5,9 tonna vas borult a munkásra a targoncás miatt

Üdvözlettel:
Kling Péter

Jogszabály- és szabványváltozások: 2016. augusztus 

Az aktuális jogszabály- és szabványváltozásokat erre a linkre kattintva tudja részletesen megtekinteni.
A jogszabályváltozások közül az alábbi emelhető ki: 

28/2016. (VIII. 23.) NGM rendelet a felvonók és a felvonókhoz készült biztonsági berendezések biztonsági követelményeiről és megfelelőségének tanúsításáról - Megjelent: MK 2016/123. (VIII. 23.) - Hatályos: 2016. 09. 07.
  Hatálya az építménybe és az építkezéseken állandó jelleggel, tartós üzemeltetési céllal beépített felvonókra, és a 3. mellékletben meghatározott, a felvonókhoz alkalmazandó biztonsági berendezésekre terjed ki, de nem vonatkozik az építkezési felvonókra, a katonai vagy rendészeti célú felvonókra, az olyan emelő berendezésekre, amelyekről munkát végeznek, valamint a bányában alkalmazott szállítóberendezésre. A további kivételeket a rendelet 1. § (1) bekezdése tartalmazza.
  A jogszabály többek között meghatározza a gazdasági szereplők, ezen belül a felvonószerelő vállalkozások kötelezettségeit, akik a felvonók forgalomba hozatalakor igazolják, hogy a felvonó tervezése, gyártása, üzembe helyezése és vizsgálata az 1. mellékletben meghatározott alapvető egészségvédelmi és biztonsági követelményekkel összhangban történt. Elkészítik a műszaki dokumentációt és elvégzik / elvégeztetik a vonatkozó megfelelőség-értékelési eljárásokat.
  Hatályát veszti a 108/2001. (XII. 23.) FVM—GM együttes rendelet a felvonók biztonsági követelményeiről és megfelelőségének tanúsításáról.

Tájékoztató a távmunka munkavédelmi és munkajogi szempontú megítéléséről

Az NGM Munkafelügyeleti Főosztályának és a Munkaerőpiaci Szabályozási Főosztályának tájékoztatása: a távmunkavégzés munkavédelmi és munkajogi szempontú megítélésével kapcsolatosan, valamint a vonatkozó előírások alkalmazásának elősegítése érdekében a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkafelügyeleti Főosztálya és Munkaerőpiaci Szabályozási Főosztálya átfogó tájékoztatást nyújt. A dokumentum innen tölthető le.

Tűzvédelmi Konferencia az eddig megjelent Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek ismereteiből és az aktuális tűzvédelmi jogszabályokból

A mai napig 12 darab Tűzvédelmi Műszaki Irányelv / továbbiakban TvMI / jelent meg az alábbi témakörökben, amelyek között több olyan Irányelv is van, amely nagyon sok hasznos információt tartalmaz a napi gyakorlati munkát végző tűzvédelmi tanácsadóknak, vállalkozóknak, szakembereknek.
A Konferenciánkon az előadók - a napi munkavégzéshez elengedhetetlen - ismereteket dolgozzák fel és adják át, tehát az előadási anyagok NEM a tűzvédelmi szakértők, mérnökök részére tartalmaznak továbbképzési, oktatási elméleti anyagot, hanem a napi gyakorlati munkát végzők részére kíván fontos ismereteket átadni.
Több helyszínen és időpontban kerül megrendezésre.
A konferencia meghívója itt olvasható. A témakörök innen, a jelentkezési lap pedig innen tölthető le.

Munkavédelmi képviselő választás (dokumentum-csomag) 

2016. július 8-tól hatályba lépett egy törvényváltozás, amely - egyebek mellett - az eddigi 50 fő munkavállalói létszámtól eltérően már 20 főtől kötelezővé teszi a munkavédelmi képviselő választást. Nem kötelező ténylegesen megválasztani a munkavédelmi képviselőt, de a választást akkor is meg kell tartani, ha később eredménytelennek bizonyul. Ezt a kötelezettséget megkönnyítendő Somogyi Gábor kollégánk összeállított egy dokumentum-csomagot, ami minden ezzel kapcsolatos tudnivalót, tájékoztatót és a választás lebonyolításához szükséges összes dokumentumot tartalmazza, szerkeszthető (Word) dokumentumokat és egy PowerPoint tájékoztatót. 
A dokumentumcsomagról bővebben és megrendelhető webáruházunkban erre a linkre kattintva, ára 15.000 Ft+áfa. 

Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam - fél napos képzés 

Ha Ön cégvezető és vannak munkavállalói, biztosan tudja, hogy műszakonként legalább 1 fő elsősegélynyújtó kiképzése kötelező, ezt egy munkavédelmi ellenőrzés során jó eséllyel számon is kérik Öntől. Mi rendszeresen tartunk elsősegélynyújtó tanfolyamokat, küldje el kollégáit, hogy ez is rendben legyen

Következő oktatási nap: 2016. szeptember 21. (szerda) 9-14 óráig. 
Helyszín: 1115 Budapest, Bartók Béla út 136.
A tanfolyamról bővebb információ és jelentkezési lap ezen a weboldalunkon található.

Zsebtörvénytár frissítés

Új frissítés készült a Zsebtörvénytár” cd-hez! Aki megvette (vagy ajándékba kapta) a cd-t, ismét tudja frissíteni annak tartalmát. Ha Önnek még nincs meg a CD, a webáruházunkban tudja megrendelni.  
Ha több mint 1 éve vette a Cd-t és lejárta jelszava, ezen a webáruház-oldalon meg tudja rendelni a következő évi frissítést. (elküldjük Önnek a cd-t a jelenlegi állapotában, valamint a frissítéshez szükséges jelszót, amivel 1 éven keresztül tudja letölteni a frissítéseket) 
A frissítés lépéseiről részletes leírást erre a linkre kattintva olvashat.
Ingyen is letöltheti a Zsebtörvénytár cd teljes – mindig friss – verzióját, ha csatlakozik a "Nefeledd” munkavédelmi klubhoz. A klubról bővebben itt

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink

 • 2016. szeptember 16-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2016. szeptember 21-én, 22-én Budakalászon: 7. kategória (tűzoltókészülék karbantartó) ÚJ és MEGÚJÍTÓ is
 • 2016. szeptember 22-én Budakalászon: 5. kategória (tűzoltóvízforrás karbantartó) ÚJ és MEGÚJÍTÓ is
 • 2016. szeptember 22-én Budakalászon: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2016. szeptember 28-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2016. október 03-án Tatabányán: 9.  kategória (Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők)
 • 2016. október 04-én Tatabányán: 1, 2, 3  kategória
 • 2016. október 07-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

2016–17. évi kampány: Egészséges munkahelyet minden életkorban!
Ha a munkavállalók teljes pályafutásuk során biztonságos és egészséges körülmények között dolgozhatnak, az jót tesz nekik, a vállalkozásoknak és az egész társadalomnak is. Ez a fő üzenete a 2016–17. évi „Egészséges munkahelyek” kampánynak.
A 2016–17. évi „Egészséges munkahelyek” kampány négy fő célkitűzése:
- a fenntartható munkavégzés és az egészséges időskor támogatása már a munkavállalók pályafutásának kezdetétől;
- az egészségügyi problémák megelőzése a teljes pályafutás során;
- a munkaadók és a munkavállalók eszközökkel való ellátása a munkahelyi biztonságnak és egészségvédelemnek az idősödő munkaerővel összefüggő kezeléséhez;
- az információk és a bevált gyakorlatok megosztásának ösztönzése.
Tovább a részletekhez.

A fegyelmi olcsóbb a kirúgásnál - mivel büntethet a főnök?
A munkavállalók a munkaviszonyuk fennállása alatt felelősséggel tartoznak a munkaviszonyból származó kötelezettségeik teljesítéséért. Az ilyen kötelezettségek megszegése esetén a munkáltató az eset súlyától függően több megoldás közül is választhat, hogyan szankcionálhatja a mulasztást. Figyelmeztetés, fegyelmi vagy kirúgás? Tovább a cikkhez.

Mit is jelent a kötetlen munkarend? Akkor dolgozok, amikor akarok?
A munka törvénykönyve (Mt.) főszabályként a munkaidő-beosztás jogát a munkáltatóhoz delegálja, meghatározott feltételek megvalósulása esetén lehetővé teszi viszont azt is, hogy a munkáltató a munkaidő-beosztással kapcsolatos rendelkezési jogát korlátozza és a munkaidő-beosztás jogát részben vagy egészben a munkavállaló részére átadja. Ez utóbbi esetben beszélünk kötetlen munkarendről. Tovább a cikkhez.

5,9 tonna vas borult a munkásra a targoncás miatt
A tavaly őszi tatai baleset ügyében vádat emelt az ügyészség. Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat az ügyészség azzal a targoncavezetővel szemben, aki tavaly októberben rakodás közben egy ember halálát okozta. Tovább a cikkhez.   

© 2006 Minden jog fenntartva