hírlevél 2016.09.15.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Tűzvédelmi Konferencia az eddig megjelent Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek ismereteiből
 2. Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam szept. 21-én
 3. Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba + ajándék Konferencia részvétel
 4. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon
 5. Munkavédelmi hírek
  • A vízi létesítmények hatósági ellenőrzésének tapasztalatai
  • Változik a kiemelt beruházások tűzvédelmi és veszélyes üzemi hatásköre
  • Rákkeltő anyagok tömkelege van a porban
  • Tudta, hogy már mindkét szülő felmondási védelem alatt áll a gyes/gyed alatt?
  • Aki sportol, kevesebbet beteg és többet dolgozik
  • Közösségi szolgálat a katasztrófavédelemnél
  • Aggasztóan kevés a kéményseprő
  • Megfogta a lépcsőkorlátot, agyonvágta az áram

Üdvözlettel:
Kling Péter

Tűzvédelmi Konferencia az eddig megjelent Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek ismereteiből és az aktuális tűzvédelmi jogszabályokból

A mai napig 12 darab Tűzvédelmi Műszaki Irányelv / továbbiakban TvMI / jelent meg az alábbi témakörökben, amelyek között több olyan Irányelv is van, amely nagyon sok hasznos információt tartalmaz a napi gyakorlati munkát végző tűzvédelmi tanácsadóknak, vállalkozóknak, szakembereknek.
A Konferenciánkon az előadók - a napi munkavégzéshez elengedhetetlen - ismereteket dolgozzák fel és adják át, tehát az előadási anyagok NEM a tűzvédelmi szakértők, mérnökök részére tartalmaznak továbbképzési, oktatási elméleti anyagot, hanem a napi gyakorlati munkát végzők részére kíván fontos ismereteket átadni.
Több helyszínen és időpontban kerül megrendezésre.
A konferencia meghívója itt olvasható. A témakörök innen, a jelentkezési lap pedig innen tölthető le.

Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam: szept. 21. (fél napos képzés) 

Ha Ön cégvezető és vannak munkavállalói, biztosan tudja, hogy műszakonként legalább 1 fő elsősegélynyújtó kiképzése kötelező, ezt egy munkavédelmi ellenőrzés során jó eséllyel számon is kérik Öntől. Mi rendszeresen tartunk elsősegélynyújtó tanfolyamokat, küldje el kollégáit, hogy ez is rendben legyen

Következő oktatási nap: 2016. szeptember 21. (szerda) 9-14 óráig. 
Helyszín: 1115 Budapest, Bartók Béla út 136.
A tanfolyamról bővebb információ és jelentkezési lap ezen a weboldalunkon található.

Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba

Szakmai – munka- és/vagy tűzvédelemmel foglalkozó kollégák alkotta – klubunkba csak minden naptári negyedév első hónapjában (jan, ápr, júl, okt) fogadunk újonnan jelentkező tagokat, aminek most van ideje, ezért nyitjuk is a „kaput” és mostantól kb. 3 hétig fogadunk új tagokat; a tagsági viszony ezúttal október 1-jétől él majd. 

Az újonnan belépő tagokat most is értékes ajándékokkal várjuk, ezekről bővebben erre a linkre kattintva olvashat.
Hogy az ajándékokon és kedvezményeken kívül miért éri meg klubtagnak lenni, mire jó ez az egész, mely kollégáknak ajánljuk, stb, azt ezen a weboldalon érdemes elolvasni, ugyanitt megtekintheti a klub részletes ismertetőjét. 

Most különösen érdemes belépni a klubba, mert a most következő negyedévben - november elején - kerül megrendezésre a szokásos éves Munkavédelmi Konferenciánk, amin a részvétel a klubtagoknak ingyenes. Az előadókat és témákat már elkezdtük szervezni, idén olyan aktuális témakörök lesznek, mint a munkavédelmi képviselő választás, a legújabb csúszásgátló padozatok és lesz egy szabadtéri rendezvényes előadás is.

Ha esetleg van olyan téma, amiről Ön szívesen hallana és érdekes lehet a többi kollégának is, szívesen veszem a javaslatait, írjon nekünk, biztos, hogy találok hozzá szakértőt (vagy akár Ön is előadhat a rendezvényen). Kérem, jelezze, ha van téma-ötlete, mi minden javaslatnak örülünk.

Ha szeretne klubtag lenni, jelentkezzen ittszeretettel várunk minden érdeklődő, fejlődni vágyó, csapatszellemet értékelő kollégát!

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2016. szeptember 16-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2016. szeptember 21-én, 22-én Budakalászon: 7. kategória (tűzoltókészülék karbantartó) ÚJ és MEGÚJÍTÓ is
 • 2016. szeptember 22-én Budakalászon: 5. kategória (tűzoltóvízforrás karbantartó) ÚJ és MEGÚJÍTÓ is
 • 2016. szeptember 22-én Budakalászon: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2016. szeptember 28-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2016. október 03-án Tatabányán: 9.  kategória (Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők)
 • 2016. október 04-én Tatabányán: 1, 2, 3  kategória
 • 2016. október 07-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

A vízi létesítmények hatósági ellenőrzésének tapasztalatai
Az idei év első felében végrehajtott ellenőrzések azt mutatták, hogy a kiemelkedően fontos létesítmények alapvetően az engedélyükben foglaltak szerint működnek, az alacsonyabb kategóriájú létesítményekben azonban számos hiányosság tapasztalható: nem teljesítik a kötelezettségeket, elmaradnak a karbantartási munkák és adminisztratív problémák is előfordulnak. Tovább a cikkhez.

Változik a kiemelt beruházások tűzvédelmi és veszélyes üzemi hatásköre
2016. szeptember 9-én lép hatályba az egyes nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyekben eljáró hatóságok kijelöléséről szóló jogszabályok módosítását tartalmazó kormányrendelet. A mostani rendelettel életbelépő változások a tűzvédelmi és a veszélyes anyagokkal kapcsolatos, súlyos balesetek elleni védekezésre vonatkozó katasztrófavédelmi engedélyezési hatásköröket érintik, azonban a vízügyi és vízvédelmi eljárásokat nem. Tovább a cikkhez.

Rákkeltő anyagok tömkelege van a porban
Káros - közöttük rákkeltő - anyagok egész sorát tartalmazza a háztartások többségében található por az Egyesült Államokban - derült ki egy szerdán közzétett tanulmányból, amelyben a szakemberek 14 szövetségi államban végzett mintegy húsz kutatás eredményeit elemezték. Tovább a cikkhez.

Tudta, hogy már mindkét szülő felmondási védelem alatt áll a gyes/gyed alatt?
A foglalkoztatás területe idén nyáron is rendkívül eseménydús volt. A történések egy része jogszabályi, más része pedig egyszerűen munkaerő-piaci változás. Előbbiekre példa a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I.tv. (Mt.), a munkaügyi ellenőrzésről szóló 1996. évi LXXV.tv. (Met.), a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII.tv. (Mvt.), valamint a szövetkezetekről szóló 2006. évi X.tv. változása, utóbbira pedig a mind nagyobb méreteket öltő és egyre több szektort érintő munkaerőhiány. Ez utóbbi ráadásul a béremelések szükségességét, s ezzel összefüggésben a vasárnapi pótlék emelését is felszínre hozta. Kedvezőtlenül változnának jövőre ugyanakkor a cafeteria szabályai, hiszen az eddigi kedvezményes adózású munkáltatói juttatásokat közel 50 százalékos elvonás sújtaná. Tovább a cikkhez.

Aki sportol, kevesebbet beteg és többet dolgozik
Évente legalább két nappal kevesebbet beteg, így többet dolgozik, aki hetente legalább kétszer sportol - mondta Dobrosi Eszter, az All You Can Move nevű cég munkatársa szombaton az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában. Tovább a cikkhez.

Közösségi szolgálat a katasztrófavédelemnél
A vonatkozó jogszabály értelmében a 2016. január 1-je után érettségiző középiskolásoknak 50 órányi közösségi szolgálatot kell teljesíteniük. Az erről szóló BM OKF utasítás a Hivatalos Értesítőben is megjelent. A diákok a közösségi szolgálatot a katasztrófavédelemnél is teljesíthetik. Tovább a cikkhez.

Aggasztóan kevés a kéményseprő
Nemcsak bolti eladóból vagy informatikusból, kéményseprőből is kevés van. Az érdekképviselet szerint több szakemberre lenne szükség ahhoz, hogy az egy hónap múlva induló fűtési szezonban biztosítva legyen a lakosok biztonságos ellátása. Azt is szeretnék elérni, hogy a kéményseprőképzés ne csak felnőttképzés keretében, hanem az iskolákban, nappali tagozaton is elérhető legyen. Tovább a cikkhez.

Megfogta a lépcsőkorlátot, agyonvágta az áram
Halálos áramütés ért egy nőt Hódmezővásárhelyen egy ruházati boltban délután – írja a Délmagyar. A lap a szomszédoktól úgy tudja, az üzletben meghibásodott az elektromos hálózat, a nő a galériára felvezető korlátot fogta meg, amiben áram volt. Tovább a cikkhez.   

© 2006 Minden jog fenntartva