hírlevél 2016.09.29.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Jelentés a munkavállalók jogviszonyának rendezettségére irányuló akcióellenőrzésről
 2. Munkavédelmi Konferencia nov. 17-én - klubtagoknak ingyenes részvétellel
 3. Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba
 4. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Tatabányán
 5. Munkavédelmi hírek
  • Nem lehet elég korán megismertetni a gyerekeket a munkavédelemmel
  • Legalább 11 óra pihenőidőt kell biztosítani két nap munka között
  • Munkakönnyítést kértem, erre a közmunkaprogramból is kizártak
  • Ekkor számíthat a munkavállaló végkielégítésre
  • Együttes erővel a szén-monoxid-mérgezések ellen

Üdvözlettel:
Kling Péter

Összefoglaló jelentés a foglalkoztatásra vonatkozó akcióellenőrzésről

Megjelent az NGM Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának összefoglaló jelentése a munkavállalók jogviszonyának rendezettsége érdekében a foglalkoztatásra vonatkozó alapvető szabályok érvényre juttatására irányuló akcióellenőrzéséről. A munkaügyi hatóság a 2016. évi munkaterv szerint a munkavállalók jogviszonyának rendezettsége érdekében a foglalkoztatásra vonatkozó jogszabályok érvényre juttatására irányuló akcióellenőrzést 2016. június 20. és július 8. között lefolytatta. Az akcióellenőrzés kiemelt ágazati területe volt az építőipar, a kereskedelem, a vendéglátás, a vagyonvédelem, a feldolgozóipar, valamint a mezőgazdaság. Az összefoglaló jelentés innen tölthető le.

Munkavédelmi Konferencia: 2016. november 17-én

Idén november 17-én tartjuk a szokásos éves Munkavédelmi Konferenciánkat, amelyre szeretettel meghívunk minden érdeklődő és tanulni/fejlődni vágyó munkavédelmis kollégát.
A konferencia témái az alábbiak lesznek:  

1.      Kapás Zsolt: A munkavédelmi képviselő választás lebonyolítása -- Januártól már a 20 fő feletti vállalkozásoknál is kötelező a választás megszervezése, így szinte egy munkavédelmi szakember sem „ússza meg”, hogy erről részletes ismeretekkel rendelkezzen, mert a munkáltató úgyis Öntől fog érdeklődni, hogyan bonyolítsa az egészet. Az előadás első részében Kapás Zsolt úr ismerteti a jogszabályi hátteret, majd gyakorlati jelleggel, konkrét iratmintákon keresztül lépésről-lépésre végigvezet a választás folyamatán.   

2.      Fal 2001 Kft: Utólagos csúszásmentesítési lehetőségek -- A balesetek egy jelentős része elcsúszás, elesés miatt következik be, amiket legkönnyebben a megfelelő burkolatok kiválasztásával lehetett volna megelőzni. Mivel a munkavédelmi szakemberek többnyire erről már „lecsúsztak”, már csak a veszélyes helyek utólagos csúszásmentesítésében és a megfelelő védőeszközökben bízhatunk. Az előadó ennek lehetőségeit ismerteti. 

3.      Perlaki Géza: Alkalomszerűen szervezett rendezvények lebonyolítása munka- és tűzvédelmi szempontból -- A legtöbb munkavédelmi szakember, akinek önkormányzatok, iskolák is ügyfelei, időnként kap olyan feladatot, hogy egy viszonylag nagyobb tömeget megmozgató rendezvény, pl. a szalagavató bál, falunap, utcabál szervezése kapcsán adjon tanácsot a biztonsági követelményeknek való megfeleléshez. Perlaki Géza kollégánk a Sziget fesztiválon lát el ilyen feladatokat, az ott megszerzett tapasztalatai alapján bemutatja, hogy Önnek milyen teendői lehetnek egy ilyen alkalomszerű, kisebb-nagyobb rendezvény kapcsán. 

A konferencia időpontja: 2016. november 17-e (csüt) 10:00-16:00 óráig
Helyszín: Budakalászi Faluház (Kós Károly Művelődési Ház)
Részvételi díj:

 • A Nefeledd” munkavédelmi klub tagjainak ingyenes (www.nefeledd.info/klub.php)
 • Nem tagoknak: 15.000 Ft+áfa/fő
 • MFTK tagok és az előadók céges ügyfelei 20% kedvezményt kapnak a részvételi díjból

Online jelentkezési lap itt: goo.gl/2tsGCZ  (vagy a weboldalról is lehet, innen)
Ha esetleg nem tud részt venni a konferencián, de szeretné megnézni/meghallgatni az előadásokat, csatlakozzon „Nefeledd” munkavédelmi klubhoz! A klub zárt oldalaira fel fognak kerülni a rendezvényen készült filmek, innen a klubtagok ingyenesen letölthetik. A klubtagoknak a részvétel ingyenes, erről és hogy miért jó még, a következő cikkben olvashat.

Csatlakozási lehetőség a Munkavédelmi Klubba

Szakmai – munka- és/vagy tűzvédelemmel foglalkozó kollégák alkotta – klubunkba csak minden naptári negyedév első hónapjában (jan, ápr, júl, okt) fogadunk újonnan jelentkező tagokat, aminek most van ideje, még kb. 1 hétig fogadunk új tagokat; a tagsági viszony ezúttal október 1-jétől él majd. 

Az újonnan belépő tagokat most is értékes ajándékokkal várjuk, ezekről bővebben erre a linkre kattintva olvashat.
Hogy az ajándékokon és kedvezményeken kívül miért éri meg klubtagnak lenni, mire jó ez az egész, mely kollégáknak ajánljuk, stb, azt ezen a weboldalon érdemes elolvasni, ugyanitt megtekintheti a klub részletes ismertetőjét. Ha szeretne klubtag lenni, jelentkezzen itt

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Tatabányán

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink

 • 2016. szeptember 30-án Budapesten: 1, 2, 3,  kategória
 • 2016. október 07-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2016. október 10-én Tatabányán: 1, 2, 3 kategória
 • 2016. október közepén Tatabányán: 9. kategória (Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők)
 • 2016. október 15-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2016. október 25-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Nem lehet elég korán megismertetni a gyerekeket a munkavédelemmel
Általános iskolás, 7-9, valamint 9-11 éves gyerekek számára biztosít játékos módon elsajátítható munkavédelmi alapismereteket az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA). Az online, szabadon hozzáférhető tananyagot a Nemzetgazdasági Minisztérium juttatja el az ország általános iskoláinak - tájékoztatták portálunkat. Tovább a cikkhez.

Legalább 11 óra pihenőidőt kell biztosítani két nap munka között
Legalább 11 óra pihenőidőt kell biztosítani a munkavállalónak napi munkája befejezése és a következő napi munkakezdés között. A Munka törvénykönyve szerint így kell elkészíteni a munkaidő-beosztást, bár itt is vannak kivételek. Tovább a cikkhez.

Munkakönnyítést kértem, erre a közmunkaprogramból is kizártak
Szeretném Öntől megkérdezni,hogy ha az ember egészségügyi probléma miatt nem bírja a munkáját ellátni és szeretne egy kicsivel könnyebb munkát arra az -e válasz, hogy a közmunkaprogramból is kizárnak. Tovább a cikkhez.

Ekkor számíthat a munkavállaló végkielégítésre
Kérdezz-felelek rovatunkban visszatérő problémaként jelzik az olvasók, hogy nem ismerik azon körülményeket, melyek végkielégítésre való jogosultságot teremtenek a munkavállaló számára, valamint még kevésbé ismerik azokat, amelyek a már megszerzett jogosultságot megszüntetik. Nézzük tehát meg a hatályos szabályozást, hogy az mindenki előtt egyértelmű legyen. Tovább a cikkhez.

Együttes erővel a szén-monoxid-mérgezések ellen
A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelősége egyeztetést szervezett a szén-monoxid-mérgezések megelőzésével, a levegő-utánpótlás biztosításával, valamint a gáztüzelésű berendezések engedélyezésével kapcsolatos eljárások, feladatok meghatározása érdekében. A megbeszélésen a Kéményjobbítók Országos Szövetsége, az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft., a FŐKÉTÜSZ Fővárosi Kéményseprőipari Kft., a Főldgázelosztói Együttműködés Fórum és a BM OKF Tűzmegelőzési Főosztály képviselői is részt vettek. Tovább a cikkhez.   

© 2006 Minden jog fenntartva