hírlevél 2016.10.06.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Jogszabály- és szabványváltozások: 2016. szeptember
 2. Jelentés a nemzetgazdaság 2015. évi munkavédelmi helyzetéről
 3. Munkavédelmi Konferencia: 2016. november 17-én
 4. Zsebtörvénytár frissítés
 5. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Tatabányán
 6. Munkavédelmi hírek
  • Nem elég, hogy stresszes vagyok. Fogalmazzuk meg pontosan a problémát!
  • A munkaügyi hatóság őszi célvizsgálata 1. rész
  • A munkaügyi hatóság őszi célvizsgálata 2. rész
  • Bár az üzemorvos óránként 10 perc szünetet rendelt, a munkáltatóm nem engedélyezi
  • A raktárost majdnem elüti a kamion, videó

Üdvözlettel:
Kling Péter

Jogszabály- és szabványváltozások: 2016. szeptember

 A szeptemberben történt jogszabály- és szabványváltozásokat részletesen erre a linkre kattintva lehet elolvasni.

A jogszabályváltozások közül az alábbi emelhető ki:

33/2016. (IX. 8.) NGM rendelet a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet módosításáról 
- Megjelent: MK 2016/136. (IX. 8.) - Hatályos: 2016. 09. 23., 2018. 01. 01.

 A változások érintik

 • a munkaképtelenséget nem okozó munkabalesetek kezelésére,
 • a munkabaleseti jegyzőkönyv megküldésére,
 • a munkavédelmi (munkabiztonsági) szakképesítéssel rendelkező személy foglalkoztatásának feltételeire (2. számú melléklet), valamint
 • a munkabaleseti jegyzőkönyv kitöltési útmutatójára (5. számú melléklet) vonatkozó szabályokat

A MüM rendelet (Vhr.) 5. § (1) bekezdése, amely a munkabalesetek kivizsgálásával, nyilvántartásával és bejelentésével foglalkozik, kiegészül azzal az előírással, mely szerint munkaképtelenséget nem okozó munkabaleset esetén a kötelező egészségbiztosítási ellátásról szóló törvény végrehajtására kiadott kormányrendeletben foglalt szabályokat kell alkalmazni. A hivatkozott 217/1997. (XII. 1.) Korm. rendelet így fogalmaz: „A külön jogszabály szerint munkaképtelenséget nem okozó munkabaleseteket a munkáltatónak – a biztosított kérésére – az egészségbiztosító által rendszeresített, a külön jogszabályban meghatározott munkabaleseti nyilvántartás adattartamával azonos adatokat tartalmazó nyomtatványon kell rögzítenie.”(43. § (4).

A munkabaleseti jegyzőkönyv megküldését illetően

 • a 9. § (1) b) pont szerint a halált, illetve a három munkanapot (korábban három napot) meghaladó munkaképtelenséget okozó munkabalesetről felvett jegyzőkönyvet kell megküldeni a munkabaleset helyszíne szerint illetékes munkavédelmi hatóságnak, illetve bányafelügyeletnek. E módosítással függ össze az 5. számú melléklet változása is.
 • az OEP jelenlegi formában történő megszűnése, illetve a releváns hatóság megnevezése okán a 9. § (1) d) pont szerint a jegyzőkönyvet – többek között - a társadalombiztosítási kifizetőhelynek, ennek hiányában az egészségbiztosítási pénztári feladatkörében eljáró illetékes fővárosi és megyei kormányhivatalnak kell megküldeni (a korábbi szabály alapján címzettként az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, a társadalombiztosítási kifizetőhely, ennek hiányában az illetékes egészségbiztosítási szakigazgatási szerv szerepelt).

 A munkavédelmi (munkabiztonsági) szakképesítéssel rendelkező személy foglalkoztatásának feltételeiben (2. számú melléklet) a következő változások történtek:

 • A veszélyességi osztályokat tartalmazó táblázatban (a melléklet 1. pontja) – néhány formai és helyesírási hiba javításán túlmenően a II. osztályból a kevésbé veszélyes III. osztályba sorolták a „Kiadói tevékenység” és a „Műsorösszeállítás, műsorszolgáltatás” tevékenységeket.
 • A melléklet 3. pontja – amelyben a változások csak 2018.01.01-jén lépnek életbe - a munkáltatóknál foglalkoztatott munkavédelmi szakképesítésű személyek létszámát, illetve foglalkoztatásuk időtartamát határozza meg

A módosítás az I/a-c) veszélyességi osztályban szigorítja, az I/e) és a II.e osztályban enyhíti a követelményeket.

A munkabaleseti jegyzőkönyv kitöltési útmutatója (5. számú melléklet) az alábbiak szerint változott:
A munkabaleset adatait tartalmazó (C) blokk 9. pontjában a munkaképtelenség időtartamába már nem tartoznak bele a pihenő- és munkaszüneti napok, ugyanis az új definíció szerint a munkaképtelenség időtartama azon teljes munkanapok száma, amíg a munkavállaló a munkabalesetből kifolyólag munkaképtelen volt. Amennyiben a munkavállaló hetente vagy havonta csak néhány napot dolgozik, akkor munkaképtelen napoknak kell tekinteni az olyan napokat is, amikor a munkavállaló rendszerint nem dolgozik, kivéve a pihenőnapokat és munkaszüneti napokat (az új szövegrészek kivastagítva).
Az adatokban a munkaképtelen napok számát jelölő 186 napos határérték (6 hónap) 125 napra csökkent, így a korábbi 004-182-es kód 004-125-re változott, a 997-es kódmezőbe pedig 186 helyett 126 került.

Ezen túlmenően a 9. pontban néhány kisebb pontosítás történt.

Jelentés a nemzetgazdaság 2015. évi munkavédelmi helyzetéről

Az NGM Munkafelügyeleti Főosztályának jelentése tartalmazza a 2015. évre vonatkozóan a gazdasági környezet és a munkafeltételek alakulását a Nemzetgazdasági Minisztérium (a továbbiakban: NGM) Munkafelügyeleti Főosztálya és a megyei kormányhivatalok - munkavédelmi hatósági feladatokat ellátó - munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzési osztályainak tapasztalatai alapján.
A jelentés innen tölthető le.

Munkavédelmi Konferencia: 2016. november 17-én

Idén november 17-én tartjuk a szokásos éves Munkavédelmi Konferenciánkat, amelyre szeretettel meghívunk minden érdeklődő és tanulni/fejlődni vágyó munkavédelmis kollégát.
A konferencia témái az alábbiak lesznek:  

1.      Kapás Zsolt: A munkavédelmi képviselő választás lebonyolítása -- Januártól már a 20 fő feletti vállalkozásoknál is kötelező a választás megszervezése, így szinte egy munkavédelmi szakember sem „ússza meg”, hogy erről részletes ismeretekkel rendelkezzen, mert a munkáltató úgyis Öntől fog érdeklődni, hogyan bonyolítsa az egészet. Az előadás első részében Kapás Zsolt úr ismerteti a jogszabályi hátteret, majd gyakorlati jelleggel, konkrét iratmintákon keresztül lépésről-lépésre végigvezet a választás folyamatán.   

2.      Fal 2001 Kft: Utólagos csúszásmentesítési lehetőségek -- A balesetek egy jelentős része elcsúszás, elesés miatt következik be, amiket legkönnyebben a megfelelő burkolatok kiválasztásával lehetett volna megelőzni. Mivel a munkavédelmi szakemberek többnyire erről már „lecsúsztak”, már csak a veszélyes helyek utólagos csúszásmentesítésében és a megfelelő védőeszközökben bízhatunk. Az előadó ennek lehetőségeit ismerteti. 

3.      Perlaki Géza: Alkalomszerűen szervezett rendezvények lebonyolítása munka- és tűzvédelmi szempontból -- A legtöbb munkavédelmi szakember, akinek önkormányzatok, iskolák is ügyfelei, időnként kap olyan feladatot, hogy egy viszonylag nagyobb tömeget megmozgató rendezvény, pl. a szalagavató bál, falunap, utcabál szervezése kapcsán adjon tanácsot a biztonsági követelményeknek való megfeleléshez. Perlaki Géza kollégánk a Sziget fesztiválon lát el ilyen feladatokat, az ott megszerzett tapasztalatai alapján bemutatja, hogy Önnek milyen teendői lehetnek egy ilyen alkalomszerű, kisebb-nagyobb rendezvény kapcsán. 

A konferencia időpontja: 2016. november 17-e (csüt) 10:00-16:00 óráig
Helyszín: Budakalászi Faluház (Kós Károly Művelődési Ház)
Részvételi díj:

 • A Nefeledd” munkavédelmi klub tagjainak ingyenes (www.nefeledd.info/klub.php
 • Nem tagoknak: 15.000 Ft+áfa/fő
 • MFTK tagok és az előadók céges ügyfelei 20% kedvezményt kapnak a részvételi díjból

Online jelentkezési lap itt: goo.gl/2tsGCZ  (vagy a weboldalról is lehet, innen)
Ha esetleg nem tud részt venni a konferencián, de szeretné megnézni/meghallgatni az előadásokat, csatlakozzon „Nefeledd” munkavédelmi klubhoz! A klub zárt oldalaira fel fognak kerülni a rendezvényen készült filmek, innen a klubtagok ingyenesen letölthetik. A klubtagoknak a részvétel ingyenes, de ha Ön még nem tag, már csak ezen a héten fogadunk új tagokat/jelentkezőket. A klubtagságról bővebben és jelentkezési lap itt

Zsebtörvénytár frissítés

 Új frissítés készült a „Zsebtörvénytár” cd-hez! Aki megvette (vagy ajándékba kapta) a cd-t, ismét tudja frissíteni annak tartalmát. Ha Önnek még nincs meg a CD, a webáruházunkban tudja megrendelni. Ha több mint 1 éve vette a cd-t és lejárta jelszava, ezen a webáruház-oldalon meg tudja rendelni a következő évi frissítést. (elküldjük Önnek a cd-t a jelenlegi állapotában, valamint a frissítéshez szükséges jelszót, amivel 1 éven keresztül tudja letölteni a frissítéseket)
Ingyen is letöltheti a Zsebtörvénytár cd teljes – mindig friss – verzióját, ha csatlakozik a "Nefeledd” munkavédelmi klubhoz. A klubról bővebben awww.nefeledd.info/klub.php oldalon olvashat.
A frissítés lépéseiről részletes leírást erre a linkre kattintva olvashat

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Tatabányán

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2016. október 07-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2016. október 10-én Tatabányán: 1, 2, 3  kategória
 • 2016. október közepén Tatabányán: 9.  kategória (Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők)
 • 2016. október 15-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2016. október 25-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Nem elég, hogy stresszes vagyok. Fogalmazzuk meg pontosan a problémát!
Sokszor nehéz megfogalmazni, leírni, hogy valaki miért is nem érzi jól magát. Ugyanakkor, ha nem pontos a probléma megfogalmazása, akkor megoldani is nehezebb. Egy harvardi pszichológus szerint a munkával kapcsolatban is kevés önmagában azt kimondani, hogy valaki stresszes. Tovább a cikkhez.

A munkaügyi hatóság őszi célvizsgálata 1. rész
A munkaügyi hatóság minden évben több témakörben hirdet célvizsgálatot vagy akcióellenőrzést. Ezek lényege, hogy egy kifejezett témakörhöz kapcsolódó jogszabályi rendelkezések kerülnek részletesen ellenőrzésre, a vizsgálódás azonban nem terjed ki minden munkajogi szabály megtartására. Ennek ellenére, ha a munkaügyi hatóság egyéb szabályszegést észlel, természetesen megállapíthatja ennek jogkövetkezményeit is. Tovább a cikkhez.

A munkaügyi hatóság őszi célvizsgálata - 2. rész
A munkaügyi hatóság 2016. évi őszi célvizsgálatával foglalkozó cikksorozatunk második részében a szabadsággal, annak kiadásával és nyilvántartásával foglalkozunk. Tovább a cikkhez.

Bár az üzemorvos óránként 10 perc szünetet rendelt, a munkáltatóm nem engedélyezi
Arra szeretnék választ kapni, ha az üzemorvos óránkénti 10 perc szünetet rendel el egészségi állapotra hivatkozva, akkor a munkáltató ledolgoztathatja-e a 10 perceket. Tovább a cikkhez.

A raktárost majdnem elüti a kamion, videó
Nem veszélytelen a raktárosok munkája, de ennél a cégnél a munkás még kifejezetten figyelmetlen is volt, és nagyon rossz helyen álldogált. A tolató kamion csaknem a rámpához passzírozta. Tovább a videóhoz.   

© 2006 Minden jog fenntartva