hírlevél 2016.10.13.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Felkészülés a Munkavédelmi Képviselő választásra
 2. Fémfeldolgozási tevékenységek munkavédelmi célvizsgálata jelentés
 3. Munkavédelmi Konferencia: 2016. november 17-én
 4. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Tatabányán
 5. Munkavédelmi hírek
  • Évek óta nő a munkabalesetek száma
  • A 7+1 leggyakoribb tévhit a felmondásokkal kapcsolatban
  • Felmentették a miskolci paneltűz miatt megvádolt nőt
  • Előzzük meg a kéménytüzeket!
  • Halálos munkabaleset történt Kiskunhalason

Üdvözlettel:
Kling Péter

A munkavédelmi képviselő választás lebonyolítása: gyakorlati tréning 

2017. januártól már a 20 fő feletti vállalkozásoknál is kötelező a Munkavédelmi Képviselő választás megszervezése.

Mivel ez elég sok céget érint, a munkavédelmi szakembereknek alaposan fel kell készülniük a témában, szinte egy kolléga sem „ússza meg”, hogy erről részletes ismeretekkel rendelkezzen, mert a legtöbb munkáltató valószínűleg a munkavédelmisénél fog érdeklődni, hogyan bonyolítsa az egészet.

Ha Ön munkáltató és nincs munkavédelmise, viszont 20 főnél többen dolgoznak a cégnél, Önnek kell gondoskodnia a Munkavédelmi Képviselő választás lebonyolításáról. Ennek a részleteit (pl. hogy mely kollégá(ka)t jelöljék/bízzák meg, mi lesz a dolga, ha megválasztják, milyen dokumentumok szükségesek a választáshoz,  milyen gyakran kell megtartani a választást, milyen képzésen kell részt vennie a megválasztott kollégának, mi történik, ha nem vállalja senki, ill. mi történjen, ha igen, stb) ezen a tréningen elsajátíthatja.

Ezt a félnapos előadást + gyakorlati felkészítést Kapás Zsolt úr tartja, aki a tréning első részében ismerteti a jogszabályi hátteret, majd gyakorlati jelleggel, konkrét iratmintákon keresztül lépésről-lépésre végigvezet a választás folyamatán. A tréningre munkáltatókat (cégvezetőket vagy az általa erre kijelölt munkavállalót) és munkavédelemmel foglalkozó szakembereket is várunk, mindenki részére hasznos és érthető, teljeskörű ismereteket ad át és tanít meg ez a nap.

A tréning időpontja: 2016. november 9-e (szerda) 10-től 15:30-ig.
Helyszíne: Kós Károly Művelődési Ház (Budakalászi Faluház)

Bővebben és jelentkezési lap ezen a weboldalon vagy egyenesen az online jelentkezési lap itt 

Fémfeldolgozási tevékenységek munkavédelmi célvizsgálata jelentés 

Az NGM Munkafelügyeleti Főosztályának összefoglaló jelentése a  2016. április 15-től május 31-ig tartó vizsgálatról. A vizsgálat célja az volt, hogy felmérje az érintett ágazatban foglalkoztatottak munkakörülményeit és ráirányítsa a figyelmet arra, hogy az adott tevékenységet folytató munkáltatók az ellenőrzött területeken milyen mértékben tesznek eleget az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés feltételeinek. A feltárt munkavédelmi hiányosságok megszüntetésére tett munkavédelmi hatósági intézkedéseken keresztül a biztonságosabb munkavégzés elősegítése, a munkavállalók egészségét veszélyeztető munkakörülmények megszüntetése és ezzel együtt a balesetek, a fokozott expozíciós esetek és a foglalkozási megbetegedések megelőzése volt a cél.
Az összefoglaló innen tölthető le, a témához kapcsolódó példatár pedig innen.

Munkavédelmi Konferencia: 2016. november 17-én

Idén november 17-én tartjuk a szokásos éves Munkavédelmi Konferenciánkat, amelyre szeretettel meghívunk minden érdeklődő és tanulni/fejlődni vágyó munkavédelmis kollégát.
A konferencia témái az alábbiak lesznek: 

 1. Kapás Zsolt: A munkavédelmi képviselő választás lebonyolítása 
 2. Fal 2001 Kft: Utólagos csúszásmentesítési lehetőségek
 3. Perlaki Géza: Alkalomszerűen szervezett rendezvények lebonyolítása munka- és tűzvédelmi szempontból

A konferencia időpontja: 2016. november 17-e (csüt) 10:00-16:00 óráig
Helyszín: Budakalászi Faluház (Kós Károly Művelődési Ház)
Bővebben itt, jelentkezési lap pedig ittvagy másolja be ezt a böngészőbe: goo.gl/2tsGCZ  (vagy a weboldalról is lehet, innen)

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Tatabányán

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink

 • 2016. október 13-án Tatabányán: 9.  kategória (Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők)
 • 2016. október 13-án Tatabányán: 1, 2, 3  kategória
 • 2016. október 15-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2016. október 25-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2016. november 07-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2016. november 17-én Tatabányán: 9.  kategória (Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők)
 • 2016. november 17-én Tatabányán: 1, 2, 3  kategória
 • 2016. november 29-én, 30-án Budakalászon: 7. kategória (tűzoltókészülék karbantartó) ÚJ és MEGÚJÍTÓ is
 • 2016. november 30-án Budakalászon: 5. kategória (tűzoltóvízforrás karbantartó) ÚJ és MEGÚJÍTÓ is
 • 2016. november 30-án Budakalászon: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Évek óta nő a munkabalesetek száma
2013 óta folyamatos növekedést mutat a munkabalesetek száma. 2015-ben 21 088 eset történt az NGM adatai alapján. A munkavédelmi ellenőrzéseken az ellenőrzött munkáltatók majdnem 82 százaléka megbukott. Tovább a cikkhez.

A 7+1 leggyakoribb tévhit a felmondásokkal kapcsolatban
A napi munka során gyakran találkozunk olyan városi legendákkal, amelyek a felmondások jogszerűségéhez vagy jogellenességéhez kapcsolódnak. Az alábbiakban ezeket vizsgáljuk meg dr. Rátkai Ildikó munkajogi ügyvéd segítségével. Tovább a cikkhez.

Felmentették a miskolci paneltűz miatt megvádolt nőt
2009-en hárman vesztették életüket egy avasi panelban. Az alattuk lévő lakás gyulladt ki, az ott lakó nő viszont segítségnyújtás és -kérés nélkül elmenekült. Tovább a cikkhez.

Előzzük meg a kéménytüzeket!
Bár a hivatalos fűtési szezon csak október 15-én kezdődik, a hidegre fordult idő miatt sok háztartásban már fűteni kezdtek. Komoly veszélynek teszik ki otthonukat és szeretteiket azok, akik úgy kezdenek fűteni, hogy elmulasztják a fűtőeszközük éves karbantartását, vagy nem megfelelő tüzelőanyagot égetnek. A tűzoltókat csak az elmúlt héten huszonegyszer riasztották kéménytűzhöz. Tovább a cikkhez.

Halálos munkabaleset történt Kiskunhalason
Egy férfi meghalt, ketten súlyosan megsérültek, amikor munkásokra szakadt egy ház födémszerkezete Kiskunhalason. Tovább a cikkhez.   

© 2006 Minden jog fenntartva