hírlevél 2016.10.27.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Tájékoztató a "A Munkavédelem Nemzeti Politikája 2016-2022" címmel
 2. Új szabályok a munkavédelemben: Ki a felelős, ha a kéményseprő leesik az ingatlan tulajdonosának létrájáról? 
 3. Meghívó két szakmai rendezvényre
  • 2016. november 9: gyakorlati tréning a Munkavédelmi Képviselő választás lebonyolításáról 
  • 2016. november 17: Munkavédelmi Konferencia
 4. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Tatabányán és Budakalászon
 5. Munkavédelmi hírek
  • Nem elég, ha jól működik a szén-monoxid-érzékelő, a megfelelő forgalmazás is fontos
  • Egyre nagyobb területet látnak el a katasztrófavédelem kéményseprői
  • Ha nincs más megoldás, a szülő otthon maradhat a gyerekkel az őszi szünetben

Üdvözlettel:
Kling Péter

Tájékoztató a Munkavédelem Nemzeti Politikájáról

Magyarországot az Alaptörvény, a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény és a 2000. évi LXXV. törvény is kötelezi arra, hogy határozza meg a munkavédelem hosszabb távú feladatait és – a munkavállalók és munkaadók érdekképviseletével egyeztetve – alakítsa ki a munkavégző képesség megóvására, a munkabiztonságra és a munkakörnyezetre vonatkozó nemzeti politikáját. Mindehhez iránymutatást nyújt az Európai Bizottság Közleménye, illetve a WHO3 Globális Cselekvési Terve. Az NGM Munkafelügyeleti Főosztályának "A Munkavédelem Nemzeti Politikája 2016-2022" című tájékoztató innen tölthető le.

Új szabályok a munkavédelemben: Ki a felelős, ha a kéményseprő leesik az ingatlan tulajdonosának létrájáról?       

Tovább módosulnak a munkavédelem szabályai. Változnak a munkabalesetek és foglalkoztatási megbetegedések bejelentésére, kivizsgálására, valamint nyilvántartására vonatkozó szabályok is. Korábban már beszámoltunk arról, hogy több ponton módosult a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII.tv. (Mvt.). Most az Mvt. végrehajtásáról szóló 5/1993. (XII.26.) MüM rendelet is módosul. A változások egy kivétellel 2016. szeptember 23. napján léptek hatályba. A kivételt képező rendelkezés hatályba lépése pedig 2018. 01.01. napja lesz. Tovább a cikkhez.

Meghívó két szakmai rendezvényre

2016. novemberben két szakmai eseményt szervezünk, amire szeretettel meghívunk munkavédelmi szakembereket, munkáltatókat, minden érdeklődőt.

Egyik: 2016. november 9-én egy gyakorlati tréninget tartunk Munkavédelmi Képviselő választás lebonyolításáról

A tréningre munkáltatókat (cégvezetőket vagy az általa erre kijelölt munkavállalót) és munkavédelemmel foglalkozó szakembereket is várunk, mindenki részére hasznos és érthető, teljeskörű ismereteket ad át és tanít meg ez a nap.  Mit kell róla tudni?

2017. januártól már a 20 fő feletti vállalkozásoknál is kötelező a Munkavédelmi Képviselő választás megszervezése

Mivel ez elég sok céget érint, a munkavédelmi szakembereknek alaposan fel kell készülniük a témában, szinte egy kolléga sem „ússza meg”, hogy erről részletes ismeretekkel rendelkezzen, mert a legtöbb munkáltató valószínűleg a munkavédelmisénél fog érdeklődni, hogyan bonyolítsa az egészet. 

Ha Ön munkáltató és nincs munkavédelmise, viszont 20 főnél többen dolgoznak a cégnél, Önnek kell gondoskodnia a Munkavédelmi Képviselő választás lebonyolításáról. Ennek a részleteit (pl. hogy mely kollégá(ka)t jelöljék/bízzák meg, mi lesz a dolga, ha megválasztják, milyen dokumentumok szükségesek a választáshoz,  milyen gyakran kell megtartani a választást, milyen képzésen kell részt vennie a megválasztott kollégának, mi történik, ha nem vállalja senki, ill. mi történjen, ha igen, stb) ezen a tréningen elsajátíthatja. 

félnapos előadást + gyakorlati felkészítést Kapás Zsolt úr tartja, aki a tréning első részében ismerteti a jogszabályi hátteret, majd gyakorlati jelleggel, konkrét iratmintákon keresztül lépésről-lépésre végigvezet a választás folyamatán

A tréning időpontja: 2016. november 9-e (szerda) 10-től 15:30-ig.
Helyszíne: Kós Károly Művelődési Ház (Budakalászi Faluház

Bővebben és jelentkezési lap ezen a weboldalon vagy egyenesen az online jelentkezési lap itt 

Másik: 2016. november 17-én Munkavédelmi Konferenciát szervezünk

Erre a napra kifejezetten munkavédelemmel foglalkozó kollégákat várunk, teljesen szakmai.

A konferencia témái az alábbiak lesznek:

 1. Kapás Zsolt: A munkavédelmi képviselő választás lebonyolítása 
 2. Fal 2001 Kft: Utólagos csúszásmentesítési lehetőségek
 3. Perlaki Géza: Alkalomszerűen szervezett rendezvények lebonyolítása munka- és tűzvédelmi szempontból

A konferencia időpontja: 2016. november 17-e (csüt) 10:00-16:00 óráig
Helyszín: Budakalászi Faluház (Kós Károly Művelődési Ház)

Bővebben ittjelentkezési lap pedig ittvagy másolja be ezt a böngészőbe: goo.gl/2tsGCZ  (vagy a weboldalról is lehet, innen) 

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten, Tatabányán és Budakalászon

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink

 • 2016. november 07-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2016. november 17-én Tatabányán: 9.  kategória (Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők)
 • 2016. november 17-én Tatabányán: 1, 2, 3  kategória
 • 2016. november 29-én, 30-án Budakalászon: 7. kategória (tűzoltókészülék karbantartó) ÚJ és MEGÚJÍTÓ is
 • 2016. november 30-án Budakalászon: 5. kategória (tűzoltóvízforrás karbantartó) ÚJ és MEGÚJÍTÓ is
 • 2016. november 30-án Budakalászon: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Nem elég, ha jól működik a szén-monoxid-érzékelő, a megfelelő forgalmazás is fontos
A kéményseprőipari tevékenységről szóló törvény adta felhatalmazás alapján a hivatásos katasztrófavédelmi szervezet szakemberei a fűtési szezon kezdete előtt piacfelügyeleti ellenőrzések során vizsgálták: megfelelő-e a szén-monoxid-érzékelők forgalmazása. Ezek során négy gyártó tíz terméktípusával találkoztak, a fogyasztóvédelem korábbi minőségi vizsgálatain mindegyik berendezés megfelelő értékelést kapott, vagyis szerepel az úgynevezett „pozitív listán.” Tovább a cikkhez.

Egyre nagyobb területet látnak el a katasztrófavédelem kéményseprői
November elsejétől Csongrád városa, valamint Bács-Kiskun megye és Baranya megye jelentős része a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervének ellátási köréhez kerül. Ezzel immár 2499 településen gondoskodnak a szervezet alkalmazásában álló szakemberek a lakossági tulajdonban lévő kémények rendszeres tisztításáról és biztonságos működésének ellenőrzéséről. Tovább a cikkhez.

Ha nincs más megoldás, a szülő otthon maradhat a gyerekkel az őszi szünetben
Állandó problémája a kisgyerekes szülőknek, hogy iskolai szünetek alatt hová tegyék a gyerekeket - ha nincs segítség például nagyszülő formájában, akkor be lehet-e vinni a gyereket a munkahelyre? Milyen jogcímen maradhat vele otthon, ha szabadságaiból nem futja a sok szünnapra? - ennek nézett utána a munkajog.hu. Tovább a cikkhez.   

© 2006 Minden jog fenntartva