hírlevél 2016.11.24.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Tízmilliós bírságot takaríthat meg egy munkavédelmi képviselővel?
 2. Munkavédelmi asszisztens kollégát keresünk csapatunkba!
 3. Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam dec. 2-án
 4. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon
 5. Munkavédelmi hírek
  • Közeleg a határidő: a cégeknek munkavédelmi képviselőt kell választaniuk
  • Mozdulatelemzéssel javít az ergonómián az Audi
  • Ápolók vihetik tovább leginkább az életveszélyes kórházi fertőzéseket
  • Látványos gyakorlaton bizonyítottak a téli helyzeteket kezelő szervezetek

Üdvözlettel:
Kling Péter

Kling Péter: Tízmilliós bírságot takaríthat meg egy munkavédelmi képviselővel?

"A munkavédelmi hatóság a kiszabható 10 millió forintos bírságot további 20 százalékkal növelheti, ha a munkáltató a munkavédelmi képviselő választásának elmulasztása mellett más munkavédelmi előírást is megsért."
Ehhez hasonló címekkel már a csapból is a munkavédelmi képviselő választási kötelezettséggel kapcsolatos cikkek folynak (pl. itt ), de a milliós bírságokkal való riogatásnak véleményem szerint semmi alapja nincs.  A munkavédelmi törvényben nincs ilyesmiről szó.

Mvt. 82. § (1) 
 A munkavédelmi hatóság munkavédelmi bírságot alkalmaz az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzésre vonatkozó követelmények teljesítését elmulasztó, és ezzel a munkavállaló életét, testi épségét vagy egészségét súlyosan veszélyeztető munkáltatóval ... szemben. 
Itt példálódzó jelleggel fel vannak sorolva a munkavállaló életét, testi épségét vagy egészségét súlyosan veszélyeztető mulasztások, egyrészt a képviselőválasztás elmaradása nincs ebben a felsorolásban, másrészt a felsorolt, bírság alapjául szolgáló mulasztások nagyságrendekkel súlyosabban veszélyeztetik a dolgozókat, mint  a képviselőválasztás, tehát szinte biztos, hogy munkavédelmi bírságot ezért nem fognak kiszabni, ez nem az a szint. Ha esetleg mégis kapna valaki bírságot ezért, biztosan nem 10 millió forintot, mert az a maximum, ha ezért 10M Ft-t kap valaki, akkor mit kéne kapnia annak, aki közvetlen és súlyos mulasztásával több ember sérülését, halálát okozza? 
Konkrétan a munkavédelmi törvényben ez a szankció van a képviselőkkel kapcsolatban nevesítve:

82/D. §
(1) A munkavédelmi hatóság közigazgatási bírsággal sújtja azt a természetes személyt, aki a szervezett munkavégzés során:
d) a munkáltató képviselőjeként a munkavédelmi képviselőt a munkavédelemre vonatkozó szabályban biztosított jogainak gyakorlásában akadályozza, illetve a munkavédelmi képviselővel szemben jogainak gyakorlása miatt hátrányos intézkedést tesz.
(2) Az (1) bekezdés alapján kiszabott bírság összege ötszázezer forintig terjedhet.
Bár ez a pont csak a megválasztott képviselőkről szól, a  választás szabotálásáról nincs szó, kiterjesztőleg értelmezve ezt a paragrafust, esetleg vehető akadályozásnak a választás elszabotálása. 
Ha így van, 500e Ft-ot sem szívesen fizetnék ki emiatt, de azért a 10M Ft-tól ez messze elmarad.

Egyébként a "273/2011. (XII. 20.) Korm. rendelet a munkavédelmi bírság mértékére és kiszabására vonatkozó részletes szabályokrólszerint

5. § ......a bírság mértéke nem lehet kevesebb a munkavédelmi bírság az Mvt.-ben meghatározott legkisebb vagy több az Mvt.-ben meghatározott legnagyobb összegénél.

Tehát 10M Ft-nál több semmiképp nem lehetne a bírság
A munkavédelmi képviselő választás elmulasztása teljesen konkrétan nem önálló szabálysértésként jelenik meg a kormányrendeletben, hanem az egyéb szabálysértéseket súlyosbító tényezőként.

7. § 
(1) Az 5. § alapján megállapított munkavédelmi bírság mértékét a munkavédelmi hatóság mérlegelési jogkörében legfeljebb 20%-kal megemelheti ha
g) a munkáltató nem szervezte meg a munkavédelmi képviselő választását olyan esetben, amikor ez kötelező lett volna, vagy nem biztosította a megválasztott munkavédelmi képviselő működési feltételeit.

Karrier nálunk 

Szeretnél beletanulni a munkavédelem gyakorlati részébe, tapasztalt kollégák segítségével?
Munkavédelmi asszisztens (később tanácsadó) kollégát keresünk saját cégünk/csapatunk erősítésére, a Kling Munkavédelmi Kft-be, teljes munkaidős, bejelentett állásba. 
 

Várjuk jelentkezésedet, ha legalább középfokú munkavédelmi végzettséged van (ha tűzvédelmis is vagy, az még jobb, de nem feltétel).
Illetve ha nem vagy még végzett munkavédelmis, de már elkezdted az ilyen irányú tanulmányaidat, akkor is jelentkezhetsz, így könnyebb is lesz a tanulás, ha élőben is látod.
Most pályakezdőket is várunk, mindegy, hány éves vagy és van-e gyakorlatod.

Jogosítvány most még nem feltétel, de mire önállóan jársz majd a cégekhez, kelleni fog.
A munkavégzés Budapesten és környékén történik, a munkaidőd nagy részében otthonról is dolgozhatsz.

Jelentkezésedet szakmai önéletrajzzal a  pkling@munkavedelem.biz email címre várjuk.
Bővebben a www.nefeledd.info/karrier.php oldalon.

Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam - fél napos képzés

Következő oktatási nap: 2016. december 2-a, 9-14 óráig (idei utolsó, a következő jan. vége - febr. eleje táján lesz)
Helyszín: Budapest XI. ker, Bartók Béla út 134.

Ha Ön cégvezető és vannak munkavállalói, biztosan tudja, hogy műszakonként legalább 1 fő elsősegélynyújtó kiképzése kötelező, ezt egy munkavédelmi ellenőrzés során jó eséllyel számon is kérik Öntől. Mi rendszeresen tartunk elsősegélynyújtó tanfolyamokat, küldje el kollégáit, hogy ez is rendben legyen.

A tanfolyamról bővebb információ és jelentkezési lap ezen a weboldalunkon található.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink

 • 2016. november 30-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2016. december 5-én Budapesten: 9.  kategória (Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők), 6. Pirotechnikai szakbolti eladók, raktárkezelők, terméküzemeltetők, anyag- és termékgyártás-vezetők.
 • 2016. december 9-én Budapesten 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2016. december 14-én Tatabányán 1, 2, 3 kategória
 • 2016. december 20-án, 21-én Budakalászon: 7. kategória (tűzoltókészülék karbantartó) ÚJ és MEGÚJÍTÓ is
 • 2016. december 21-én Budakalászon: 5. kategória (tűzoltóvízforrás karbantartó) ÚJ és MEGÚJÍTÓ is
 • 2016. december 21-én Budakalászon: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2017. január 5-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2017. január 17-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2017. január 31-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél.
Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Közeleg a határidő: a cégeknek munkavédelmi képviselőt kell választaniuk
A munkavédelemről szóló törvény (Mvt.) 2016. július 8. napján ismételten módosult. A munkavédelmi képviselőkre vonatkozó változásoknak megfelelő új szabályozás kialakításának, vagy a régi szabályok kiegészítésének a törvénymódosítás hatálybalépését követő hat hónapon belül szükséges eleget tenni. Kérdésünkre a Bán és Karika Ügyvédi Társulás szakértője, dr Bán Gergely lényegesnek tartotta az alábbi néhány gyakorlati tanács megosztását. Tovább a cikkhez.

Mozdulatelemzéssel javít az ergonómián az Audi
Az új, kifejezetten a cég számára, egy magyar startup által kifejlesztett mozdulatelemző (Motion Capturing) rendszer digitalizálja az emberi mozgást, mely segíti a nem ergonomikus mozdulatok felismerését, így lehetővé teszi a munkahelyek és munkafolyamatok ergonómiai szempontok szerinti kialakítását, optimalizálását. Tovább a cikkhez.

Ápolók vihetik tovább leginkább az életveszélyes kórházi fertőzéseket
A kórházi fertőzések terjedésének útját próbálták feltérképezni az amerikai Duke
Egyetem Kutatói, melynek eredményeiről a Science Magazine-ban számoltak be, írja az Index. A kutatás szerint a betegekről és a betegek környezetéről is az ápolást végzők szedik össze leginkább a fertőzéseket. Tovább a cikkhez.

Látványos gyakorlaton bizonyítottak a téli helyzeteket kezelő szervezetek
Tizenhat szervezet, ötven gépjármű és több mint százötven ember vett részt november 21-én azon az országos téli felkészítő gyakorlaton, amelyen a rendkívüli műszaki mentéseknél beavatkozó szervezetek a havazás miatt esetleg bekövetkező balesetek következményeinek felszámolását szimulálták. A gyakorlat részeként a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon és a területi, helyi szerveknél zajló törzsvezetési gyakorlaton több százan gyakorolták, milyen teendők jelentkeznek, milyen intézkedéseket kell meghozni, ha az intenzív havazás és a viharos szél miatt megbénul az élet. Tovább a cikkhez.   

© 2006 Minden jog fenntartva