hírlevél 2016.12.01.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Munkabalesetek alakulása 2016. III. negyedévében
 2. Új rendelet tervezet a tűzvédelmi szakvizsgáztatásról 
 3. Álláslehetőség! Munkavédelmi asszisztenst/tanácsadót keresünk
 4. Tűzvédelmi szakvizsgák Tatabányán, Budapesten és Budakalászon
 5. Munkavédelmi hírek
  • Közepes cégeknél történik a legtöbb munkabaleset
  • Fokozódó munkaügyi ellenőrzések: erre kell 2017-ben számítani
  • Kampány indul az elektronikus eszközök biztonságos használatáért
  • 2016 legfittebb munkahelyei
  • A helyzet javult, de még mindig sok a szabálytalanság
  • Bilincset, gumibotot kapnak a katasztrófavédők
  • Felgyújtottak egy szobát a tűzoltók

Üdvözlettel:
Kling Péter

Tájékoztató a munkabalesetek alakulásáról 2016. III. negyedévében

Az NGM Munkafelügyeleti Főosztályának munkabaleseti statisztikája: 2016. III. negyedév.
A tájékoztató a 2016. november 8-ig beérkezett és nyilvántartásba vett munkabaleseti jegyzőkönyvek összesített feldolgozott adatait tartalmazza.
A Tájékoztató a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (Mvt.) 15. § b) pontja alapján készült és csak a munkavédelmi hatóság hatáskörébe tartozó adatokat tartalmazza.
A munkabaleseti adatok a három munkanapot meghaladó munkaképtelenséget, ill. a halált okozó munkabaleseteket tartalmazzák. A tájékoztató innen tölthető le.

Új rendelet tervezet jelent meg a tűzvédelmi szakvizsgáztatásról 

Hamarosan új tűzvédelmi szakvizsga jogszabály lép életbe: a BM rendelet a tűzvédelmi szakvizsgára kötelezett foglalkozási ágakról, munkakörökről, a tűzvédelmi szakvizsgával összefüggő oktatásszervezésről és a tűzvédelmi szakvizsgáztatás részletes szabályairól, valamint egyes rendészeti tárgyú belügyminiszteri rendeletek tűzvédelmi szakvizsgáztatással összefüggő módosításáról.

Lényeges változások vannak benne, amik hosszabb távon sajnos sok kolléga tűzvédelmi szakvizsga tevékenységét befolyásolják. A változás várhatóan 2017. jan. 1-től lép életbe.
Új szakvizsga témakörök is lesznek, ezek az 1. mellékletben olvashatók. A rendelet tervezet innen tölthető le.

Karrier nálunk 

Szeretnél beletanulni a munkavédelem gyakorlati részébe, tapasztalt kollégák segítségével?
Munkavédelmi asszisztens (később tanácsadó) kollégát keresünk saját cégünk/csapatunk erősítésére, a Kling Munkavédelmi Kft-be, teljes munkaidős, bejelentett állásba.  

Várjuk jelentkezésedet, ha legalább középfokú munkavédelmi végzettséged van (ha tűzvédelmis is vagy, az még jobb, de nem feltétel).
Illetve ha nem vagy még végzett munkavédelmis, de már elkezdted az ilyen irányú tanulmányaidat, akkor is jelentkezhetsz, így könnyebb is lesz a tanulás, ha élőben is látod.
Most pályakezdőket is várunk, mindegy, hány éves vagy és van-e gyakorlatod.

Jogosítvány most még nem feltétel, de mire önállóan jársz majd a cégekhez, kelleni fog.
A munkavégzés Budapesten és környékén történik, a munkaidőd nagy részében otthonról is dolgozhatsz.

Jelentkezésedet szakmai önéletrajzzal a  pkling@munkavedelem.biz email címre várjuk.
Bővebben a www.nefeledd.info/karrier.php oldalon.

Tűzvédelmi szakvizsgák Tatabányán, Budapesten és Budakalászon

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2016. december 12-én Budapesten: 9.  kategória (Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők) ÉS 6. Pirotechnikai szakbolti eladók, raktárkezelők, terméküzemeltetők, anyag- és termékgyártás-vezetők
 • 2016. december 12-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2016. december 14-én Tatabányán: 1, 2, 3 kategória
 • 2016. december 20-án, 21-én Budakalászon: 7. kategória (tűzoltókészülék karbantartó) ÚJ és MEGÚJÍTÓ is
 • 2016. december 21-én Budakalászon: 5. kategória (tűzoltóvízforrás karbantartó) ÚJ és MEGÚJÍTÓ is
 • 2016. december 21-én Budakalászon: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2017. január 5-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2017. január 17-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2017. január 31-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. 
Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Közepes cégeknél történik a legtöbb munkabaleset
Romló tendenciát mutatnak a munkabaleseti statisztikák. Míg 2013-ig alapvetően csökkenést mutatott a munkabalesetek száma, addig az utóbbi 3 évben újra növekedés mutatkozik. Idén szeptemberig 16.554 baleset történt, ami 16% emelkedést jelent. A halállal végződő balesetek száma 60 felett van. Tovább a cikkhez.

Fokozódó munkaügyi ellenőrzések: erre kell 2017-ben számítani
A munkavédelem területéhez hasonlóan a munkaügyi ellenőrzéseknél is szigorításokra lehet számítani, habár ezeknek az intenzitása eltér a munkavédelem területén tapasztaltaktól. Az ugyanakkor megállapítható, hogy a munkaügyi ellenőrzések is hasonlóan lehangoló helyzetet, azaz magas jogsértési arányt tárnak fel. Tovább a cikkhez.

Kampány indul az elektronikus eszközök biztonságos használatáért
Kampányt indított a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), hogy felhívja a fogyasztók figyelmét a zavarkeltő, tiltott elektronikus eszközök terjedésére; a kezdeményezés erősíteni kívánja a tudatos vásárlói magatartást és tájékoztatást nyújt az elektronikus berendezések biztonságos, zavarmentes használatához – közölte a hatóság szerdán. Az NMHH felhívja a fogyasztók figyelmét, hogy a karácsonyi ajándékvásárlások előtt is ellenőrizzék az elektronikus eszközöknél, szerepel-e a terméken a CE-jelölés. Tovább a cikkhez.

2016 legfittebb munkahelyei
A Legfittebb Munkahely felmérés célja azon túl, hogy a résztvevők pontos képet kapnak alkalmazottaik egészségi állapotáról, hogy egyúttal iránymutatást is jelentsen a vállalkozások számára, hogy a jövőben még tovább növeljék hatékonyságukat, fitten tartva munkavállalóikat. A negyedik alkalommal elvégzett felmérés díjazottai között van visszatérő és van olyan vállalat is, amely első alkalommal nyerte el ezt a megtisztelő címet. Tovább a cikkhez.

A helyzet javult, de még mindig sok a szabálytalanság
Szeptember-októberben a katasztrófavédelmi kirendeltségek egy témavizsgálat keretében a középmagas és magas lakóépületekben ellenőrizték a tűzvédelmi használati szabályok betartását. Összesen 1.355 ellenőrzést tartottak a lakóépületek területén, összesen 2.043 lépcsőházban. Mindezek során összesen 3.185 hiányosságot tapasztaltak.Tovább a cikkhez.

Bilincset, gumibotot kapnak a katasztrófavédők
Januártól a katasztrófavédelem emberei is jogosultak lesznek testi kényszert és vegyi eszközt használni szabálysértés vagy bűncselekmény gyanúja esetén egy novemberi törvénymódosításnak köszönhetően. A tűzoltók szerint ők nem fognak gumibotot alkalmazni, a katasztrófavédelem szerint pedig a változtatás a 255 veszélyesáru-szállítási ellenőrt érinti. Tovább a cikkhez.

Felgyújtottak egy szobát a tűzoltók
A katasztrófavédelem ezúttal a Nyugati téri bevásárlóközpont főbejáratánál mutatta be a járókelőknek, hogy miért nem szabad felügyelet nélkül hagyni a lakásban gyújtott gyertyákat, mécseseket, adventi koszorúkat. Tovább a cikkhez.   

© 2006 Minden jog fenntartva