hírlevél 2016.12.08.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Év végi akció mostantól dec. 18-ig
 2. Jogszabály- és szabványváltozások: 2016. november
 3. Tájékoztatás a munkavédelmi hatóság ellenőrzési tapasztalatairól: 2016. III. negyedév
 4. Az elektromágneses terek hatásáról tájékoztatás
 5. A Munkaügyi Fórum ajándék hírlevele
 6. Álláslehetőség: munkavédelmi asszisztens/tanácsadó
 7. Zsebtörvénytár frissítés
 8. Tűzvédelmi szakvizsgák Tatabányán, Budapesten és Budakalászon
 9. Munkavédelmi hírek
  • Szigorodnak a munkahelyi balesetek bejelentésének szabályai
  • Hallgatni arany: nem köpnek a magyar melósok
  • Új munka- és pihenőidő, munkavédelmi, cafeteria szabályok érkeznek
  • Mit tehet a főnök, ha fegyelmezni akar?
  • Közeleg a határidő – mindent elmondunk a munkavédelmi képviselő választásról
  • Meghalt egy munkás a Karmelita kolostor átépítésén

Üdvözlettel:
Kling Péter

Év végi akció

 

Idén szeretnék a Kollégák kedvében járni egy év végi akcióval: ezúttal egy ajándék konferencia-előadással.

Nekünk, munkavédelmi szakembereknek idén a Mikulás a Munkavédelmi Képviselő választás csomagot hozta: legtöbbünknek van olyan ügyfele, ahol 20 fő fölötti munkavállalói létszám van, tehát foglalkozni kell a munkavédelmi képviselőválasztással (bár nem a mi dolgunk, de mivel benne van a „munkavédelem” szó, biztos, hogy tőlünk kérdezi meg a munkáltató, hogy mi a helyzet, és elvárja, hogy oldjuk is meg).

Mivel ez most egy eléggé égető téma/probléma, az idei általunk szervezett Munkavédelmi Konferencián szerveztünk egy kétórás előadást is, Kapás Zsolt úr tartotta és ezt mi felvettük videóra. 

Nemrég került fel a webáruházamba egy „munkavédelmi képviselőválasztás dokumentum-csomag”, ami igen nagy segítség az esemény lebonyolításában és ezzel össze is kötném a két dolgot:

 

ha most megrendeli ezt a dokumentum-csomagot, ajándékba adjuk hozzá a konferencia-előadást is,

 

ami azért különleges, mert nemcsak egy kupac infót és kitöltendő papírt kap, hanem gyakorlatilag „részt vehet” azon az előadáson, amin Kapás úr gyakorlati jelleggel, konkrét iratmintákon keresztül lépésről-lépésre végigvezet minket a választás folyamatán (a Konferencián való részvételi díj 15.000 Ft+áfa/fő volt). Az említett dokumentum-csomag pedig tartalmazza az összes tudnivalót, tájékoztatókat és a választás során szükséges teljes dokumentációt szerkeszthető formában – így ezzel az előadással együtt pedig igazán minden a helyére kerül majd.

 

Másrészről (a képviselőválasztástól függetlenül) az év vége felé közeledve minden vállalkozás keresi a lehetőségeket, hogy mivel csökkentheti értelmesen a fizetendő adóját. Munka- és tűzvédelmi vállalkozóknak – és azoknak a cégeknek, akik komolyan veszik a munkavédelmet – igen remek adóalap-csökkentő befektetés (ami ráadásul hosszútávon is kiválóan kifizető) a munkavédelmi egyéb (cd, dvd) kiadványok beszerzése is, mert ezek egyrészt nagyon sok területen megkönnyítik a munkát, másrészt plusz bevételt is hoznak jövőre.

 

(Most írás közben) az is eszembe jutott, hogy sok munkavédelemmel foglalkozó vállalkozó/cég szereti megajándékozni kedvesebb/régebbi ügyfeleiket valami aprósággal Karácsonyra. Csak ötlet, de akár lehetne az idei ajándék pl. az, hogy segít nekik a munkavédelmi képviselőválasztás lebonyolításában (hivatalosan ugyebár mi nem folyhatunk bele, teljesen a munkáltató feladata) azzal, hogy ezt a dokumentum-csomagot a rendelkezésükre bocsátja. Így nem nekik kell utánajárniuk, innen-onnan összeszedniük, hogy mi a választás menete, milyen dokumentációk szükségesek, hogyan zajoljon le és egyáltalán mit kell csinálniuk ezzel, hanem Ön ilyen módon megkönnyíti az egész ügyet nekik. (A mi ügyfeleink ennek nagyon tudnak örülni.)

 

Miközben az Ünnepek közeledtével azon törjük a fejünket, hogy mivel szerezhetnénk örömet szeretteinknek, általában eszünkbe jut (nekem mindig) egy csomó olyan dolog is, aminek mi is eléggé örülnénk. De miért ne lepnénk meg magunkat is valamivel? És miért ne lehetne valami hasznos, valami olyasmi, ami pl. a munkánkat könnyíti meg? Szóval szerintem nyugodtan lepje meg magát (is) Karácsonyra, akár egy ilyen szakmai dologgal… Vagy Ügyfeleit egy ilyen szakmai dologgal…

 

A képviselőválasztás dokumentum-csomagról bővebben ezen az oldalon olvashat, megrendelni is itt tudja, ára 15.000 Ft+áfa.

Kapás Zsolt úr előadásáról ezen és ezen a weboldalon olvashat.

Ráadásul az előadás anyagát nem csak letölthető/megnézhető formában, hanem pdf-ben is elküldjük Önnek.

 

Az akció december 18-áig tart, nagyon prózai okból (gondolom, ezzel nem vagyok egyedül): kollégáim nagy része később szabadságon lesz, így nincs, aki feldolgozza a megrendeléseket. Ezt ugyan megtehetem én is – jóval nagyobb nehézségek árán –, de én is a családommal tervezem tölteni az év utolsó napjait és hiszem, hogy aki tényleg örül az év végi akciónak, az eddigre el tudja dönteni, hogy szeretné-e kihasználni és le tudja adni a megrendelést 18-áig.

 

Van még egy meglepetésem: ha Ön nemrég megrendelte a munkavédelmi képviselő választás dokumentum-csomagot, épp/nemrég a mától érvényes évvégi akció előtt, írjon egy email-t az info@munkavedelem.biz email címre, hogy kéri az előadás felvételt is és mi elküldjük Önnek, tehát visszamenőleg is érvényes (mert tudom, milyen bosszantó tud lenni a „pont lecsúsztam”), a gyorsaság/időben gondolkodás nálunk nem hátrány.

Jogszabály- és szabványváltozások: 2016. november 

A változások legfrissebb jegyzékét erre a linkre kattintva tudja elolvasni.
A változások közül az alábbiak emelhetők ki: 

335/2016. (XI. 11.) Korm. rendelet egyes foglalkoztatási tárgyú kormányrendeletek jogharmonizációs és egyéb célú módosításáról
Megjelent: MK 2016/174. (XI. 11.) - Hatályos: 2016. 12. 01.

Többek között az állami foglalkoztatási szerv, a munkavédelmi és munkaügyi hatóság kijelöléséről, valamint e szervek hatósági és más feladatainak ellátásáról szóló 320/2014. (XII. 13.) Korm. rendeletet is módosítja, a munkaerőpiac további integrációjával kapcsolatos uniós jogi aktusok alapján.
A jogszabály bővíti a miniszter munkaerőpiaci feladatait, pontosítja a miniszter irányítási feladatait a kormányhivatalok munkavédelmi és munkaügyi hatósági ügyeit illetően és aktualizálja a kormányhivatal elsőfokú munkaügyi hatósági feladatait is. 

365/2016. (XI. 29.) Korm. rendelet Budapest Főváros Kormányhivatalának egyes ipari és kereskedelmi ügyekben eljáró hatóságként történő kijelöléséről, valamint a területi mérésügyi és műszaki biztonsági hatóságokról 
Megjelent: MK 2016/184. (XI. 29.) - Hatályos: 2017.01.01.

A Korm. rendelet a központi hivatalok felülvizsgálatával és a járási (fővárosi kerületi) hivatalok megerősítésével összefüggő egyes törvények módosításáról, valamint egyes költségvetési szervek feladatainak átadásáról szóló 2016. évi CIV. törvényben rögzített elvekhez kapcsolódik.
A törvény módosításai között találjuk a termékek piacfelügyeletéről szóló 2012. évi LXXXVIII. törvényt is, amely a megszűnő Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal helyett már a nem nevesített „műszaki biztonsági hatóság”-ról beszél.
- Kereskedelmi hatóságként jár el a Kormányhivatal az egyes festékek, lakkok és járművek javító fényezésére szolgáló termékek illékony szerves oldószer tartalmának szabályozásáról szóló külön jogszabályban kötelezett forgalmazók engedélyezésére és nyilvántartásba vételére irányuló eljárásban.
- Műszaki biztonsági hatóságként a Kormány - kivétellel - az 1. melléklet szerinti, műszaki biztonsági feladatkörben eljáró fővárosi és megyei kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) hivatalát, másodfokon Budapest Főváros Kormányhivatalát jelöli ki. A hatóság e feladatkörében ellenőriz néhány veszélyes létesítményt és berendezést is.
- Építésügyi hatóságként a Kormány - meghatározott körben - az 1. melléklet szerinti műszaki biztonsági feladatkörében eljáró fővárosi és megyei kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) hivatalát, másodfokon a műszaki biztonsági feladatkörében eljáró Budapest Főváros Kormányhivatalát jelöli ki.
- A Kormány piacfelügyeleti hatóságként Budapest Főváros Kormányhivatalát jelöli ki. 

Hatályát veszti:
- 320/2010. (XII. 27.) Korm. rendelet a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalról és a területi mérésügyi és műszaki biztonsági hatóságokról,
- 321/2010. (XII. 27.) Korm. rendelet a műszaki biztonsági hatóságok műszaki biztonsági tevékenységének és a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal piacfelügyeleti eljárásának részletes szabályairól.

A tájékoztatás a munkavédelmi hatóság ellenőrzési tapasztalatairól (2016. III. negyedév)
Megjelent az NGM Munkafelügyeleti Főosztályának tájékoztatása a munkavédelmi hatóság ellenőrzési tapasztalatairól (2016. III. negyedév).
A jelentés innen tölthető le.

Tájékoztató az elektromágneses terek hatásáról

Az NGM Munkafelügyeleti Főosztályának tájékoztatója a fizikai tényezők (elektromágneses terek) hatásának kitett munkavállalókra vonatkozó minimális egészségi és biztonsági követelményekről szóló 33/2016. (XI. 29.) EMMI rendeletről.
A tájékoztató innen tölthető le.

A Munkaügyi Fórum ajándék hírlevele
2017-ben is támaszkodhat a Munkaügyi Fórum és OLM Rendszer által támogatott alábbi termékekre, melyeket kötelezettségmentesen kipróbálhat, használhat.
A hírlevél innen tölthető le.

Karrier nálunk 

Szeretnél beletanulni a munkavédelem gyakorlati részébe, tapasztalt kollégák segítségével?
Munkavédelmi asszisztens (később tanácsadó) kollégát keresünk saját cégünk/csapatunk erősítésére, a Kling Munkavédelmi Kft-be, teljes munkaidős, bejelentett állásba.  

Várjuk jelentkezésedet, ha legalább középfokú munkavédelmi végzettséged van (ha tűzvédelmis is vagy, az még jobb, de nem feltétel).
Illetve ha nem vagy még végzett munkavédelmis, de már elkezdted az ilyen irányú tanulmányaidat, akkor is jelentkezhetsz, így könnyebb is lesz a tanulás, ha élőben is látod.
Most pályakezdőket is várunk, mindegy, hány éves vagy és van-e gyakorlatod.

Jogosítvány most még nem feltétel, de mire önállóan jársz majd a cégekhez, kelleni fog.
A munkavégzés Budapesten és környékén történik, a munkaidőd nagy részében otthonról is dolgozhatsz.

Jelentkezésedet szakmai önéletrajzzal a  pkling@munkavedelem.biz email címre várjuk.
Bővebben a www.nefeledd.info/karrier.php oldalon.

Zsebtörvénytár frissítés

Új frissítés készült a „Zsebtörvénytár” cd-hez! Aki megvette (vagy ajándékba kapta) a cd-t, ismét tudja frissíteni annak tartalmát. Ha Önnek még nincs meg a CD, a webáruházunkban tudja megrendelni.
Ha több mint 1 éve vette a Cd-t és lejárta jelszava, ezen a webáruház-oldalon meg tudja rendelni a következő évi frissítést. (elküldjük Önnek a cd-t a jelenlegi állapotában, valamint a frissítéshez szükséges jelszót, amivel 1 éven keresztül tudja letölteni a frissítéseket)
Ingyen is letöltheti a Zsebtörvénytár cd teljes – mindig friss – verzióját, ha csatlakozik a "Nefeledd” munkavédelmi klubhoz. A klubról bővebben a www.nefeledd.info/klub.php oldalon olvashat.
A frissítés lépéseiről részletes leírást erre a linkre kattintva olvashat.

Tűzvédelmi szakvizsgák Tatabányán, Budapesten és Budakalászon

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2016. december 14-én Tatabányán 1, 2, 3 kategória
 • 2016. december 16-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2016. december 16-án Budapesten: 6. kategória (pirotechnikai szakbolti eladók, raktárkezelők, terméküzemeltetők)
 • 2016. december 20-án, 21-én Budakalászon: 7. kategória (tűzoltókészülék karbantartó) ÚJ és MEGÚJÍTÓ is
 • 2016. december 21-én Budakalászon: 5. kategória (tűzoltóvízforrás karbantartó) ÚJ és MEGÚJÍTÓ is
 • 2016. december 21-én Budakalászon: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2017. január 5-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2017. január 17-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2017. január 31-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. 
Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Szigorodnak a munkahelyi balesetek bejelentésének szabályai
Szigorította a munkahelyi balesetek bejelentésének szabályait a parlament a foglalkoztatási törvények módosításával. Egyúttal kimondta, hogy a közfoglalkoztatottaknak el kell fogadniuk a felajánlott képzéseket. Tovább a cikkhez.

Hallgatni arany: nem köpnek a magyar melósok
A magyar dolgozó nem nagyon köpi be a cégét a hatóságoknál. Ez derül ki az NGM Munkafelügyeleti Főosztályának összefoglalójából. Tovább a cikkhez.

Új munka- és pihenőidő, munkavédelmi, cafeteria szabályok érkeznek
Az alábbiakban táblázatos formában összegezzük a legfontosabb jogszabályi változásokat a foglalkoztatás területén. (Az Mt. a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I.tv.-t, a Met. a munkaügyi ellenőrzésről szóló 1996. évi LXXV.tv.-t, az Mvt. az 1993. évi XCIII.tv-t, míg a MüM rendelet az Mvt. végrehajtási rendeletét jelentik.) Tovább a cikkhez.

Mit tehet a főnök, ha fegyelmezni akar?
A munka törvénykönyve lehetőséget biztosít arra, hogy a munkáltató valóságos szankciórendszert dolgozzon ki olyan esetekre, amikor a munkavállaló valamely munkaviszonyból eredő kötelezettségét vétkesen megszegi. Tipikusan ilyennek számít a gyakorlatban, ha a munkavállaló késik, a munkahelyéről engedély nélkül távozik, munkaidőben alkoholt fogyaszt, megtagadja a munkáltató jogszerű utasítását, vagy megszegi a munkavégzésre vagy a munkavédelemre vonatkozó valamely előírást. A munkáltató a vétkes kötelezettségszegésekre „válaszul” számos szankciót alkalmazhat, így például kizárhatja a munkavállalót a béremelésből, csökkentheti a munkabérét, áthelyezheti alacsonyabb munkakörbe, vagy megvonhat valamely kedvezményt (pl. többletszabadságot). Tovább a cikkhez.

Közeleg a határidő – mindent elmondunk a munkavédelmi képviselő választásról
Kötelező a munkavédelmi képviselő választás már a 20 főnél több személyt foglalkoztató vállalkozásoknál.
Közeleg a határidő, ami után már bírságot is kaphatnak a 20 főnél több munkavállalót foglalkoztató cégek. A Munka Törvénykönyvében az idén jelent meg a szigorítás, (korábban 50 fő munkavállalónál volt kötelező a választás) amely következtében már kisebb cégeknél is kötelező a munkavédelmi képviselő választása. Tovább a cikkhez.

Meghalt egy munkás a Karmelita kolostor átépítésén
Meghalt egy, a budapesti Karmelita kolostor átépítésén dolgozó munkás. A Miniszterelnökségen azonnali vizsgálatot rendeltek el. Tovább a cikkhez.   

© 2006 Minden jog fenntartva