hírlevél 2016.12.15.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Munkavédelmi klubtagnak lenni
 2. Év végi akció december 18-ig
 3. Tájékoztatás a munkaügyi hatóság ellenőrzési tapasztalatairól: 2016. III. negyedév
 4. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon
 5. Munkavédelmi hírek
  • Veszélynek teszik ki egészségüket a hegesztők
  • Január 8-ig kell munkavédelmi képviselőt választaniuk a cégeknek
  • Szabadságra kell-e küldeni a munkavállalókat az év vége közeledtével vagy átvihető a ki nem adott szabadság a következő évre?
  • Eredményes, sikeres volt az idei esztendő

Üdvözlettel:
Kling Péter

Munkavédelmi Klubtagnak lenni

2009 óta üzemeltetek egy szakmai klubot, aminek tagjai munka- és/vagy tűzvédelemmel foglalkozó kollégák.
Ezen az online közösségi felületen a kollégák (jelenleg kb. 80 tag) meg tudják osztani egymással a tapasztalataikat, tudásukat és fel tudnak tenni a fórumon olyan fogósabb kérdéseket, amit együtt könnyebb kibogozni.
Milyen itt klubtagnak lenni?
Erről a klubtagok maguk nyilván többet tudnának mondani és személyenként másmilyen, de íme 
néhány ok, amiért érdemes jelentkezni a klubba:

 • Gyakorlatban működő dokumentum-mintákat cserélhet a kollégákkal, amivel rengeteg munkát meg tud spórolni
 • A fórumon meg tudja vitatni a felmerülő szakmai kérdéseket és jó eséllyel lesz valaki, aki már találkozott hasonlóval
 • Megkapja a kollégáktól ingyen azt a tudást, amiért eddig meg kellett vennie a különböző szakmai kiadványokat, cd-ket
 • Ingyenesen részt vehet évi egy olyan konferencián, ahol gyakorlati szakemberek osztják meg tudásukat egy konkrét témával kapcsolatban
 • Évente legalább hat előadást hallgathat meg egy gyakorlati témáról, akár otthon a kanapén fekve is, nem kell elutaznia különböző konferenciákra
 • Új szakmai és emberi kapcsolatokat alakíthat ki a kollégákkal
 • A fórumon keresztül kialakított kapcsolatok segítségével könnyebben talál új állást vagy új munkatársat
 • Kedvezményesen vásárolhat munkavédelemhez kapcsolódó szolgáltatásokat, termékeket
 • A kollégák rossz tapasztalatainak segítségével elkerülheti a simlis megrendelőket és beszállítókat
 • Könnyen talál alvállalkozókat a tagtársak között egy-egy nagyobb munkához
 • Ha Ön alvállalkozóként is dolgozik, könnyebben megtalálják a megbízó kollégák
 • Könnyen és gyorsan be tudja szerezni a hiányzó gépkönyveket, biztonsági adatlapokat

Az újonnan belépő tagokat most is értékes ajándékokkal várjuk, ezekről bővebben erre a linkre kattintva olvashat, illetve minden ehhez kapcsolódó infót megtalál ezen a honlapon. Hogy az ajándékokon és kedvezményeken kívül miért éri meg klubtagnak lenni, mire jó ez az egész, mely kollégáknak ajánljuk, és részletes ismertető a klubról még ezen a weboldalon is olvasható.

A klubba csak minden naptári negyedév első hónapjában (jan, ápr, júl, okt) fogadunk újonnan jelentkező tagokat, aminek most van ideje.
Most nyitjuk a "kaput" és dec. végéig fogadunk új tagokat, a tagsági viszony ezúttal január 1-jétől él majd. Ünnepelje az Új Évet egy Új Közösségben!

Ha szeretne klubtag lenni, jelentkezzen ittszeretettel várunk minden érdeklődő, fejlődni vágyó, csapatszellemet értékelő kollégát!

Év végi akció

Idén szeretnék a Kollégák kedvében járni egy év végi akcióval: ezúttal egy ajándék konferencia-előadással.

Nekünk, munkavédelmi szakembereknek idén a Mikulás a Munkavédelmi Képviselő választás csomagot hozta: legtöbbünknek van olyan ügyfele, ahol 20 fő fölötti munkavállalói létszám van, tehát foglalkozni kell a munkavédelmi képviselőválasztással (bár nem a mi dolgunk, de mivel benne van a „munkavédelem” szó, biztos, hogy tőlünk kérdezi meg a munkáltató, hogy mi a helyzet, és elvárja, hogy oldjuk is meg).

Mivel ez most egy eléggé égető téma/probléma, az idei általunk szervezett Munkavédelmi Konferencián szerveztünk egy kétórás előadást is, Kapás Zsolt úr tartotta és ezt mi felvettük videóra. 

Nemrég került fel a webáruházamba egy „munkavédelmi képviselőválasztás dokumentum-csomag”, ami igen nagy segítség az esemény lebonyolításában és ezzel össze is kötném a két dolgot:

ha most megrendeli ezt a dokumentum-csomagot, ajándékba adjuk hozzá a konferencia-előadást is,

ami azért különleges, mert nemcsak egy kupac infót és kitöltendő papírt kap, hanem gyakorlatilag „részt vehet” azon az előadáson, amin Kapás úr gyakorlati jelleggel, konkrét iratmintákon keresztül lépésről-lépésre végigvezet minket a választás folyamatán (a Konferencián való részvételi díj 15.000 Ft+áfa/fő volt). Az említett dokumentum-csomag pedig tartalmazza az összes tudnivalót, tájékoztatókat és a választás során szükséges teljes dokumentációt szerkeszthető formában – így ezzel az előadással együtt pedig igazán minden a helyére kerül majd.

Másrészről (a képviselőválasztástól függetlenül) az év vége felé közeledve minden vállalkozás keresi a lehetőségeket, hogy mivel csökkentheti értelmesen a fizetendő adóját. Munka- és tűzvédelmi vállalkozóknak – és azoknak a cégeknek, akik komolyan veszik a munkavédelmet – igen remek adóalap-csökkentő befektetés (ami ráadásul hosszútávon is kiválóan kifizető) a munkavédelmi egyéb (cd, dvd) kiadványok beszerzése is, mert ezek egyrészt nagyon sok területen megkönnyítik a munkát, másrészt plusz bevételt is hoznak jövőre.

(Most írás közben) az is eszembe jutott, hogy sok munkavédelemmel foglalkozó vállalkozó/cég szereti megajándékozni kedvesebb/régebbi ügyfeleiket valami aprósággal Karácsonyra. Csak ötlet, de akár lehetne az idei ajándék pl. azhogy segít nekik a munkavédelmi képviselőválasztás lebonyolításában (hivatalosan ugyebár mi nem folyhatunk bele, teljesen a munkáltató feladata) azzal, hogy ezt a dokumentum-csomagot a rendelkezésükre bocsátja. Így nem nekik kell utánajárniuk, innen-onnan összeszedniük, hogy mi a választás menete, milyen dokumentációk szükségesek, hogyan zajoljon le és egyáltalán mit kell csinálniuk ezzel, hanem Ön ilyen módon megkönnyíti az egész ügyet nekik. (A mi ügyfeleink ennek nagyon tudnak örülni.)

Miközben az Ünnepek közeledtével azon törjük a fejünket, hogy mivel szerezhetnénk örömet szeretteinknek, általában eszünkbe jut (nekem mindig) egy csomó olyan dolog is, aminek mi is eléggé örülnénk. De miért ne lepnénk meg magunkat is valamivel? És miért ne lehetne valami hasznos, valami olyasmi, ami pl. a munkánkat könnyíti meg? Szóval szerintem nyugodtan lepje meg magát (is) Karácsonyra, akár egy ilyen szakmai dologgal… Vagy Ügyfeleit egy ilyen szakmai dologgal…

A képviselőválasztás dokumentum-csomagról bővebben ezen az oldalon olvashat, megrendelni is itt tudja, ára 15.000 Ft+áfa.
Kapás Zsolt úr előadásáról ezen és ezen a weboldalon olvashat.
Ráadásul az előadás anyagát nem csak letölthető/megnézhető formában, hanem pdf-ben is elküldjük Önnek.

Az akció december 18-áig tart, nagyon prózai okból (gondolom, ezzel nem vagyok egyedül): kollégáim nagy része később szabadságon lesz, így nincs, aki feldolgozza a megrendeléseket. Ezt ugyan megtehetem én is – jóval nagyobb nehézségek árán –, de én is a családommal tervezem tölteni az év utolsó napjait és hiszem, hogy aki tényleg örül az év végi akciónak, az eddigre el tudja dönteni, hogy szeretné-e kihasználni és le tudja adni a megrendelést 18-áig.

Van még egy meglepetésem: ha Ön nemrég megrendelte a munkavédelmi képviselő választás dokumentum-csomagot, épp/nemrég a mától érvényes évvégi akció előtt, írjon egy email-t az info@munkavedelem.biz email címre, hogy kéri az előadás felvételt is és mi elküldjük Önnek, tehát visszamenőleg is érvényes (mert tudom, milyen bosszantó tud lenni a „pont lecsúsztam”), a gyorsaság/időben gondolkodás nálunk nem hátrány.

Tájékoztató a munkaügyi hatóság ellenőrzési tapasztalatairól: 2016. III. negyedév

Megjelent az NGM Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának tájékoztatása a munkaügyi hatóság ellenőrzési tapasztalatairól (2016. III. negyedév).
A jelentés innen tölthető le.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2016. december 16-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2016. december 16-án Budapesten: 6. kategória (pirotechnikai szakbolti eladók, raktárkezelők, terméküzemeltetők)
 • 2016. december 20-án, 21-én Budakalászon: 7. kategória (tűzoltókészülék karbantartó) ÚJ és MEGÚJÍTÓ is
 • 2016. december 21-én Budakalászon: 5. kategória (tűzoltóvízforrás karbantartó) ÚJ és MEGÚJÍTÓ is
 • 2016. december 21-én Budakalászon: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2017. január 11-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2017. január 20-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2017. január 31-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. 
Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Veszélynek teszik ki egészségüket a hegesztők
A hegesztő szakemberek harmada nem használ légzésvédelemmel kiegészített hegesztőpajzsot, pedig szinte mindannyian tudják hogy a munkájuk veszélyt jelent a tüdejükre. Ez derült ki egy három országra kiterjedő felmérésből. Tovább a cikkhez.

Január 8-ig kell munkavédelmi képviselőt választaniuk a cégeknek
Egy hónapjuk maradt a 20 munkavállalónál többet foglalkoztató cégeknek arra, hogy munkavédelmi képviselőt válasszanak, január 8-ig kell ezt megtenniük.Tovább a cikkhez.

Szabadságra kell-e küldeni a munkavállalókat az év vége közeledtével vagy átvihető a ki nem adott szabadság a következő évre?
Lassan itt az év vége, ezért a vállalkozásoknak időszerű áttekinteni, hogy az egyes munkavállalók hány nap szabadságot vettek ki az éves szabadságból, illetve hány nap szabadság adható még ki részükre. A kérdés azért is aktuális, mert a Munka törvénykönyve úgy rendelkezik, hogy a szabadságot főszabály szerint az esedékesség évében kell kiadni (azaz a 2016. évi szabadságot a 2016-os évben). A szabadság kiadása csak a törvényben meghatározott kivételes esetékben és feltételekkel vihető át a következő évre. Tovább a cikkhez.

Eredményes, sikeres volt az idei esztendő
Így fogalmazott a belügyminiszter a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hagyományos év végi ünnepi állománygyűlésén. A december kilencediki rendezvényen, ahogy immár évek óta, a katasztrófavédelem, illetve az elődszervezetek nyugdíjas és aktív vezetői találkoztak. Tovább a cikkhez.   

© 2006 Minden jog fenntartva