hírlevél 2016.12.22.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Tájékoztató és ajánlás a munkavédelmi érdekképviselet, érdekegyeztetés egyes kérdéseiről
 2. Munkavédelmi Klubtagnak lenni
 3. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten, Tatabányán és Budakalászon
 4. Egy kis szórakozás
 5. Munkavédelmi hírek
  • Kihasználják a cégek a dolgozók tájékozatlanságát
  • Munkabér és juttatások munkaszüneti napi munkavégzés esetén
  • Lehúzhatják a rolót a munkahelyi étkezdék?
  • Hova megy megrendelésre a kéményseprő?
  • Több mint másfél milliárd forint értékű járművet adtak át

Békés, szeretetteljes Karácsonyi Ünnepeket és sikerekben, egészségben gazdag, boldog Új Évet kívánok magam és kollégáim nevében minden kedves olvasónknak, családjuknak, szeretteiknek. Köszönjük az egész éves figyelmet és jövőre is számítunk Önre itt, az online munkavédelmi hetilap hasábjain.

Üdvözlettel:
Kling Péter

Tájékoztató és ajánlás a munkavédelmi érdekképviselet, érdekegyeztetés egyes kérdéseiről

Megjelent a Munkavédelmi Bizottság 2016. december 12-i tájékoztatása és ajánlása a munkavédelmi érdekképviselet, érdekegyeztetés egyes kérdéseiről.
A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Mvt.) 78. § alapján saját ügyrend szerint működő Munkavédelmi Bizottság (a továbbiakban: Bizottság) az Mvt. 79. § (1) bekezdés c) és d) pontjában foglaltak alapján, összhangban a Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) A MUNKAÜGYI KAPCSOLATOK XIX, XX, XXI. fejezetében foglaltak figyelembevételével a munkavédelmi érdekképviselet, érdekegyeztetés egyes kérdéseiről a jogszabályok alkalmazásának elősegítése céljából a következő ajánlást alakította ki.
Az ajánlás kiterjed a
- munkavállalókkal folytatott munkavédelmi tárgyú tanácskozásra,
- munkavédelmi képviselő, a munkahelyi munkavédelmi bizottság, a paritásos munkavédelmi testület választására, illetve létrejöttére, továbbá működésére,
- munkavédelmi képviselők képzésére,
- munkáltatóval, valamint a munkavállalók más munkahelyi szervezeteivel való együttműködésre.
A tájékoztató innen tölthető le.
Függelék az Ajánláshoz: A munkavédelmi képviselők választásának szabályai itt olvashatók.

Munkavédelmi Klubtagnak lenni

2009 óta üzemeltetek egy szakmai klubot, aminek tagjai munka- és/vagy tűzvédelemmel foglalkozó kollégák. 
Ezen az online közösségi felületen a kollégák (jelenleg kb. 80 tag) meg tudják osztani egymással a tapasztalataikat, tudásukat és fel tudnak tenni a fórumon olyan fogósabb kérdéseket, amit együtt könnyebb kibogozni. 
Milyen itt klubtagnak lenni? 
Erről a klubtagok maguk nyilván többet tudnának mondani és személyenként másmilyen, de íme néhány ok, amiért érdemes jelentkezni a klubba:

 • Gyakorlatban működő dokumentum-mintákat cserélhet a kollégákkal, amivel rengeteg munkát meg tud spórolni
 • A fórumon meg tudja vitatni a felmerülő szakmai kérdéseket és jó eséllyel lesz valaki, aki már találkozott hasonlóval
 • Megkapja a kollégáktól ingyen azt a tudást, amiért eddig meg kellett vennie a különböző szakmai kiadványokat, cd-ket
 • Ingyenesen részt vehet évi egy olyan konferencián, ahol gyakorlati szakemberek osztják meg tudásukat egy konkrét témával kapcsolatban
 • Évente legalább hat előadást hallgathat meg egy gyakorlati témáról, akár otthon a kanapén fekve is, nem kell elutaznia különböző konferenciákra
 • Új szakmai és emberi kapcsolatokat alakíthat ki a kollégákkal
 • A fórumon keresztül kialakított kapcsolatok segítségével könnyebben talál új állást vagy új munkatársat
 • Kedvezményesen vásárolhat munkavédelemhez kapcsolódó szolgáltatásokat, termékeket
 • A kollégák rossz tapasztalatainak segítségével elkerülheti a simlis megrendelőket és beszállítókat
 • Könnyen talál alvállalkozókat a tagtársak között egy-egy nagyobb munkához
 • Ha Ön alvállalkozóként is dolgozik, könnyebben megtalálják a megbízó kollégák
 • Könnyen és gyorsan be tudja szerezni a hiányzó gépkönyveket, biztonsági adatlapokat

Az újonnan belépő tagokat most is értékes ajándékokkal várjuk, ezekről bővebben erre a linkre kattintva olvashat, illetve minden ehhez kapcsolódó infót megtalál ezen a honlapon. Hogy az ajándékokon és kedvezményeken kívül miért éri meg klubtagnak lenni, mire jó ez az egész, mely kollégáknak ajánljuk, és részletes ismertető a klubról még ezen a weboldalon is olvasható.

A klubba csak minden naptári negyedév első hónapjában (jan, ápr, júl, okt) fogadunk újonnan jelentkező tagokat, aminek most van ideje
Most nyitjuk a "kaput" és dec. végéig fogadunk új tagokat, a tagsági viszony ezúttal január 1-jétől él majd. Ünnepelje az Új Évet egy Új Közösségben!

Ha szeretne klubtag lenni, jelentkezzen ittszeretettel várunk minden érdeklődő, fejlődni vágyó, csapatszellemet értékelő kollégát!

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten, Tatabányán és Budakalászon

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink

 • 2017. január 11-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2017. január 20-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2017. január 31-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2017. február 10-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2017. február 10-én 9. kategória (Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők)
 • 2017. február 13-án Tatabánya: 1, 2, 3 kategória
 • 2017. március végén Budakalászon: 7. kategória (tűzoltókészülék karbantartó) ÚJ és MEGÚJÍTÓ is
 • 2017. március végén Budakalászon: 5. kategória (tűzoltóvízforrás karbantartó) ÚJ és MEGÚJÍTÓ is

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. 
Részletek ezen a weboldalon.

Egy kis szórakozás

Ezt a kétperces kisfilmet a neten találtam és arra gondoltam - év vége lévén - megosztom a kedves hírlevél olvasókkal, lazításképp. Magam részéről kalapot emelek a munkavállalók elképesztő találékonysága előtt és be kell látnunk, hogy nincs olyan - munkavédelmi (meg másmilyen sem) - jogszabályozás, ami fel tudna készülni az ilyen hajmeresztő ötletekre. Munkavédelemmel életvitelszerűen foglalkozó kollégák lehetőleg ülve nézzék, kapaszkodva... Kisfilm itt: jó szórakozást!

Munkavédelmi hírek

Kihasználják a cégek a dolgozók tájékozatlanságát
Félelem a munkahely elvesztésétől és tájékozatlanság - gyakran ezt a két tényezőt használják ki a munkáltatók, amikor nem tartják be a munkaügyi szabályokat.
Az idei munkaügyi ellenőrzések során a cégek 72%-ánál találtak valamilyen szabálytalanságot, ami ráadásul emelkedést jelent az előző évhez képest. A 74 472 ellenőrzött munkavállaló 68 százaléka volt érintett a jogsértésekben. Tovább a cikkhez.

Munkabér és juttatások munkaszüneti napi munkavégzés esetén
A vasárnapi és a munkaszüneti napi munkavégzés megengedhetősége, illetőleg a végzett munka díjazása örökzöld kérdések, melyek ráadásul számos buktatót is jelenthetnek, hiszen bonyolultabbá vált a szabályozás. Az alábbiakban így azt mutatjuk be, hogy kik és mennyiért dolgozhatnak ezeken a napokon. Tovább a cikkhez.

Lehúzhatják a rolót a munkahelyi étkezdék?
Jóval drágább lesz munkahelyi étkezdét üzemeltetni a jövő évtől. A klasszikus éttermeknél jóval magasabb áfakulccsal dolgoznak majd a munkahelyi étkezdék. Jövőre 9, 2018-ban további 22 százalékkal nő az áfájuk, így sokan bezárhatnak. Tovább a cikkhez.

Hova megy megrendelésre a kéményseprő?
A katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve novemberben levélben tájékoztatta a gazdálkodó szervezet székhelyeként, telephelyeként, fióktelepeként bejegyzett ingatlanok használóit arról, hogy esetükben a kéményseprőipari tevékenységet megrendelés után a területi kéményseprőipari szolgáltató végzi. A katasztrófavédelem csak akkor lép be szolgáltatóként, ha az adott területen nem működik ilyen szolgáltató. Ezen ingatlanokba nem előzetes értesítés után érkezik a kéményseprő ellenőrizni, hanem megrendelés után, a munkáért pedig költségtérítést kell fizetni. Tovább a cikkhez.

Több mint másfél milliárd forint értékű járművet adtak át
Gépjárműfecskendőket, magasból mentőt, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálatokat kiszolgáló terepjárókat, illetve egy felújított gépjárműfecskendőt adott át december huszadikán a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Az összességében több mint 1,7 milliárd forintot érő eszközök tizenegy tűzoltóságra, hat megyei igazgatóságra, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központhoz, illetve a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságra kerülnek. Tovább a cikkhez.   

© 2006 Minden jog fenntartva