hírlevél 2017.09.07.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. A must erjedésének veszélyei
 2. Belépési lehetőség a munkavédelmi klubba
 3. Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam okt. 5-én
 4. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon
 5. Munkavédelmi hírek
  • Az MSZP szerint a Fidesz kormányzása alatt több lett a munkahelyi baleset
  • Ki mit tud (bizonyítani)? - Elektronikus kommunikáció a munkajogban
  • Új szabályok vonatkoznak a víz- és villanyszerelőkre
  • Várpalotai hintabaleset
  • Klórgáz képződött egy bükfürdői szállodában

Üdvözlettel:
Kling Péter

A must erjedésének veszélyei

Augusztus végén, a legtöbb borvidéken hivatalosan is megkezdődött a szüret. A mustgáz ebben az időszakban minden évben több halállal végződő baleset, illetve mérgezés előidézője, pedig a tragédiák megfelelő elővigyázatossággal megelőzhetők lennének. Közismert tény, hogy a must erjedése közben mustgáz, vagyis szén-dioxid (CO2) keletkezik, ami rossz szellőzési viszonyok között a földalatti pincékben a padlószintről indulva felhalmozódik és kiszorítva a levegőből az oxigént fulladást okoz.

A fentiekre tekintettel a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Főosztálya felhívja valamennyi borkészítéssel foglalkozó munkáltató figyelmét a mustgáz veszélyeire és a munkavállalók egészségének, biztonságának védelme érdekében szükséges megelőző intézkedések megtételére.

A teljes dokumentum innen tölthető le.

Belépési lehetőség a Munkavédelmi Klubba 

Szakmai – munka- és/vagy tűzvédelemmel foglalkozó kollégák alkotta – klubunkba csak minden naptári negyedév első hónapjában (jan, ápr, júl, okt) fogadunk újonnan jelentkező tagokat, aminek most van ideje, ezért nyitjuk is a „kaput” és mostantól kb. 3 hétig fogadunk új tagokat; a tagsági viszony ezúttal október 1-jétől él majd. 

Ezen az online közösségi felületen a kollégák (jelenleg kb. 80 tag) meg tudják osztani egymással a tapasztalataikat, tudásukat és fel tudnak tenni a fórumon olyan fogósabb kérdéseket, amit együtt könnyebb kibogozni.

Az újonnan belépő tagokat most is értékes ajándékokkal várjuk, ezekről bővebben erre a linkre kattintva olvashat.
Hogy az ajándékokon és kedvezményeken kívül miért éri meg klubtagnak lenni, mire jó ez az egész, mely kollégáknak ajánljuk, stb, azt ezen a weboldalon érdemes elolvasni, ugyanitt megtekintheti a klub részletes ismertetőjét. 

Ha szeretne klubtag lenni, jelentkezzen ittszeretettel várunk minden érdeklődő, fejlődni vágyó, csapatszellemet értékelő kollégát

Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam fél nap alatt

Ha Ön cégvezető és vannak munkavállalói, biztosan tudja, hogy műszakonként legalább 1 fő elsősegélynyújtó kiképzése kötelező, ezt egy munkavédelmi ellenőrzés során jó eséllyel számon is kérik Öntől. Mi rendszeresen tartunk elsősegélynyújtó tanfolyamokat, küldje el kollégáit, hogy ez is rendben legyen.

Következő oktatási nap: 2017. október 5. (csüt), 9-14 óráig. 
Helyszín: 1115 Budapest, Bartók Béla út 134. 

A tanfolyamról bővebb információ és jelentkezési lap ezen a weboldalunkon található.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink

 • 2017. szeptember 8-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2017. szeptember 20-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2017. szeptember végén Budakalászon 1, 2, 3, kategória
 • 2017. szeptember végén Budakalászon 5. Tűzoltó-vízforrások felülvizsgálatát végzők. 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők. ÚJ és ÚJÍTÓ is.

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. 
Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Az MSZP szerint a Fidesz kormányzása alatt több lett a munkahelyi baleset
Miközben 2002-2011. között a munkahelyi balesetek száma több mint 40 százalékkal csökkent, addig 2011-2017. között több mint 30 százalékkal emelkedett a szerencsétlenül járt munkavállalók száma - írja az MTI. Tovább a cikkhez.

Ki mit tud (bizonyítani)? - Elektronikus kommunikáció a munkajogban
Milyen esetekben és hogyan tanácsos az elektronikus üzenetek helyett a hagyományos papír alapú megoldást választani a munkáltató és munkavállaló közti kommunikációban? A Szarvas Júlia Ügyvédi Iroda szakértője ezeket az eseteket veszi számba. Tovább a cikkhez.

Új szabályok vonatkoznak a víz- és villanyszerelőkre
Szakmai felelősségbiztosítást írnak elő bizonyos tevékenységet végzők számára a szeptember elsejétől életbe lépett kormányrendeletek - írja az MTI. Tovább a cikkhez.

Várpalotai hintabaleset
Szörnyű baleset történt a hétvégén Várpalotán: egy vidámpark hintájáról letört egy darab, öten megsérültek. A legsúlyosabban a 18 éves veszprémi M. Krisztofer, aki a győri kórházban mesterséges kómában fekszik. Tovább a cikkhez.

Klórgáz képződött egy bükfürdői szállodában
Nem megfelelő vegyszereket öntött össze egy dolgozó egy büki szállodában, ami miatt klórgáz képződött a gépészeti helyiségben. A mentők három embert szállítottak kórházba. Tovább a cikkhez.       

© 2006 Minden jog fenntartva