hírlevél 2017.01.05.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Felhívás a hidegben történő munkavégzés veszélyeivel kapcsolatban
 2. Munkaidővel, pihenőidővel és ezek nyilvántartásával kapcsolatos szabályok célellenőrzése
 3. Munkavédelmi Klub Tagság
 4. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten, Tatabányán és Budakalászon
 5. Munkavédelmi hírek
  • Nem bírságolhatnak csak úgy az elmaradt munkavédelmi képviselő választás miatt
  • Még több kéményseprőt foglalkoztat a katasztrófavédelem
  • Sokat ül munka közben, és fontos az egészsége? Mutatunk 8 egyszerű gyakorlatot!

Üdvözlettel:
Kling Péter

A hidegben történő munkavégzés veszélyei

Az Országos Meteorológiai Intézet előrejelzése alapján az elkövetkező napokban az átlagosnál hidegebb idő várható. A hét második felétől észak felől fagyos légtömegek érkeznek hazánkba, így napközben is csak -2 és -10 °C körül alakul a hőmérséklet, amely éjszaka a derült, fagyzugos, szélcsendes területeken akár -18 °C-ig is süllyedhet. Kezdetben ónos eső, majd havas eső, hó is eshet.
A tartós hideg időjárás miatt fokozottan jelentkezhetnek a hidegben történő munkavégzés egészségi és biztonsági kockázatai is, ezért a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkafelügyeleti Főosztálya felhívja a munkáltatók figyelmét a munkavállalók védelme érdekében szükséges megelőző intézkedések megtételére.
A felhívás innen tölthető le.

Jelentés a munkaidővel, pihenőidővel és ezek nyilvántartásával kapcsolatos szabályok célellenőrzéséről: 2016. október 17. - november 4.

A 2016. évi hatósági ellenőrzési tervnek megfelelően a - munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény szerinti - a munkaidővel, pihenőidővel és ezek nyilvántartásával kapcsolatos szabályok gyakorlati érvényesülésének vizsgálata érdekében 2016. október 17. és november 4. között a munkaügyi hatóság célellenőrzést tartott. Ilyen tárgyú célzott vizsgálat 2013. október 2. és október 18. között is volt már, így e korábbi ellenőrzések során szerzett reprezentatív adatok összehasonlítása rámutathat e tárgykörben a foglalkoztatási gyakorlat alakulására.
A munkaügyi hatóság célja a foglalkoztatók által elkövetett legsúlyosabb jogsértések feltárása volt.
Az NGM Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának összefoglaló jelentése innen tölthető le.

Munkavédelmi Klub Tagság

2009 óta üzemeltetek egy szakmai klubot, aminek tagjai munka- és/vagy tűzvédelemmel foglalkozó kollégák. 
Ezen az online közösségi felületen a kollégák (jelenleg kb. 80 tag) meg tudják osztani egymással a tapasztalataikat, tudásukat és fel tudnak tenni a fórumon olyan fogósabb kérdéseket, amit együtt könnyebb kibogozni. 

Az újonnan belépő tagokat most is értékes ajándékokkal várjuk, ezekről bővebben erre a linkre kattintva olvashat, illetve minden ehhez kapcsolódó infót megtalál ezen a honlapon. Hogy az ajándékokon és kedvezményeken kívül miért éri meg klubtagnak lenni, mire jó ez az egész, mely kollégáknak ajánljuk, és részletes ismertető a klubról még ezen a weboldalon is olvasható.

A klubba csak minden naptári negyedév első hónapjában (jan, ápr, júl, okt) fogadunk újonnan jelentkező tagokat, aminek most van ideje:
január 10-ig lehet jelentkezni (legközelebb csak márc. végén "nyitjuk a kapukat").
Ha szeretne klubtag lenni, jelentkezzen ittszeretettel várunk minden érdeklődő, fejlődni vágyó, csapatszellemet értékelő kollégát!

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten, Tatabányán és Budakalászon

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2017. január 11-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2017. január 20-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2017. január 31-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2017. február 10-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2017. február 10-én 9.  kategória (Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők)
 • 2017. február 13-án Tatabánya: 1, 2, 3 kategória
 • 2017. március végén Budakalászon: 7. kategória (tűzoltókészülék karbantartó) ÚJ és MEGÚJÍTÓ is
 • 2017. március végén Budakalászon: 5. kategória (tűzoltóvízforrás karbantartó) ÚJ és MEGÚJÍTÓ is

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. 
Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Nem bírságolhatnak csak úgy az elmaradt munkavédelmi képviselő választás miatt
Csupán ezért a mulasztásért nem fogják megbírságolni a munkavédelmi képviselők választását elmulasztó cégeket - tájékoztatta a HR Portált a Nemzetgazdasági Minisztérium. Tovább a cikkhez.

Még több kéményseprőt foglalkoztat a katasztrófavédelem
Az év utolsó hónapjában száz képzett kéményseprővel bővül a sormunkát végző állomány, velük a munkaszerződést a katasztrófavédelem már megkötötte. Korábbi eredmény, hogy november óta munkába állt az a hetvenöt hivatásos tűzoltó, akik még a nyár végén tett sikeres vizsgájuk és kéthónapos szakmai gyakorlatuk letöltése után szerezték meg a kéményseprőszakmunkás-bizonyítványt. Tovább a cikkhez.

Sokat ül munka közben, és fontos az egészsége? Mutatunk 8 egyszerű gyakorlatot!
Az ülőmunka szervezetünk csendes gyilkosa, amely rengeteg megbetegedésért felelős. A sok ülés ellen védekezni kell, elsősorban azzal, hogy csökkentjük az így eltöltött időt, másodsorban pedig testmozgással. Nyolc olyan gyakorlatot mutatunk be, amelyekkel megszakíthatjuk a monoton irodai rutint, és tehetünk egészségünkért. Tovább a cikkhez.   

© 2006 Minden jog fenntartva