hírlevél 2017.02.02.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Munkavédelmi képviselő alapképzés Budapesten (16 órás)
 2. Két új segédanyag, munkavédelmi szakembereknek:
  • Új munkabaleseti jegyzőkönyv 2017
  • Legionella kockázatértékelés
 3. Ajándék a téli cd/dvd rendelésekhez: febr. 15-ig
 4. Munkavédelmi és tűzvédelmi konferencia új témákkal
 5. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten, Tatabányán és Budakalászon
 6. Munkavédelmi hírek
  • Nem sikerült megvédeni Magyarországot a szmogtól
  • Jogszerűen ellenőrizhetők az állásra jelentkezők közösségi oldalon megosztott adatai?
  • Sok megyében kellett beavatkozni a síkossá vált utakon történt balesetek miatt

Üdvözlettel:
Kling Péter

Munkavédelmi képviselő alapképzés a jövő héten

Mivel ez most egy nagyon aktuális téma és sok munkáltatót érint, szervezünk egy kétnapos alapképzést a frissen megválasztott munkavédelmi képviselőknek.
Időpontja: 2017. február 8-9. (szerda-csütörtök)
Helyszíne: Bp. XI. ker. Bartók Béla út 134.
Részvételi díj: 29.500 Ft+áfa/fő (a 2 napra összesen)
Bővebben a témáról – kinek kell és miért, mik lesznek a képzésen – és jelentkezési lap ezen az oldalon található.

Új munkabaleseti jegyzőkönyv

Frissítettük a webáruházban a munkabaleseti jegyzőkönyvet, ezt a 2017. január 1-je után bekövetkező munkabaleseteknél kell alkalmazni - kivizsgálni, bejelenteni.
A jegyzőkönyv egy Word dokumentum, ami el van látva űrlapvédelemmel: legördülő űrlapmezők segítik a kitöltést. Segéd-dokumentumok is tartoznak hozzá, mint pl. a kódok.
A dokumentum-csomag ára 6.000 Ft+áfa, letölthető termék (tehát nem postán küldjük), bővebben és megrendelhető itt.

Legionella kockázatértékelés határidő: febr. 4. 

49/2015 (XI. 6.) EMMI rendelet 9. § (2) és (3) pontja rögzíti, hogy a fokozott Legionella fertőzési kockázatot jelentő létesítményekben el kell végezni a kockázatbecslést és a kockázatcsökkentést.

2017. február 4-én jár le a végső határidő a Legionella kockázatelemzések elkészítésére (a Rendelet előírásai 2016. február 4-től hatályosak), eddigre meg kell történnie „a Legionella által okozott fertőzési kockázatot jelentő közegekre, illetve létesítményekre vonatkozó közegészségügyi előírásokról” szóló  fő szabályoknak, előírásoknak megfelelő intézkedések gyakorlati megvalósításának.  

Ez a dokumentum-csomag a Legionella kockázatbecslés elvégzéséhez nyújt komoly segítséget és megfelelő tájékoztatást.
Szerkeszthető kockázatértékelés minták és tájékoztató anyagok találhatók benne.
Erről bővebben, teljes tartalom és megrendelhető a webáruházunkban, erre a linkre kattintva, ára 15.000 Ft+áfa. 

Ajándék a téli megrendelésekhez

Most, hogy esett a hó és ráfagyott a járdákra, szaporodnak az elcsúszásból fakadó balesetek. 
Találtunk egy praktikus kis "védőeszközt" erre a problémára, ezt a cipőre húzható csúszásgátlót
(A Fal 2001 Kft forgalmazza egyéb csúszásgátló megoldásokkal együtt) 
Ez egy kicsi, bárhová magunkkal vihető, kistáskában vagy kesztyűtartóban is elférő, erős gumiból készült, tépőzáras, extra érdes fémtüskékkel ellátott eszköz, ami könnyen felerősíthető bármilyen cipőre és megakadályozza az elcsúszást. Gyorsan vettem is egy nagyobb mennyiséget belőle saját felhasználásra - kollégáimnak, családtagjaimnak, magamnak.

Önnek is szívesen adok egy ilyet ajándékba
ha február 15-ig bármilyen cd-t vagy dvd-t rendel a webáruházamból, beteszünk 1 pár csúszásgátlót a lemez mellé a csomagba
(Ezért ez az akció most a letölthető termékekre nem vonatkozik, csak akinek amúgy is postázunk: cd-t vagy dvd-t.)

Úgyhogy ha épp azon gondolkodik, hogy jól jönne valamelyik kiadványunk, régóta szemezget vele, érdemes most megrendelni, mert nem csak egy jól használható, munkáját megkönnyítő cd-t kap, hanem egy kiadós hanyatteséstől is megkímélheti magát vagy egy családtagját.

Munkavédelmi és tűzvédelmi konferencia országszerte

A korábban megküldött munka- és tűzvédelmi konferenciánkat az eddig jelzett igények alapján újabb témakörökkel és információkkal bővítve ismét meghirdetjük.
Témája a 2017. január 1-től hatályos munkavédelmi és tűzvédelmi jogszabályok és az eddig megjelent Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek.

Az elmúlt évben számos munkavédelmet és tűzvédelmet érintő jogszabály és eddig 12 Tűzvédelmi Műszaki Irányelv / továbbiakban TvMI / jelent meg és lépett hatályba.
Ezen előírások ismertetésére szervezzük meg a 2016. évben elhalasztott konferenciánk pótlására - kibővített témakörökkel - 2017. március hónapban tájékoztatónkat, amit elsősorban a kisvállalkozások vezetőinek, az önkormányzatoknál és Intézményeinél vezetői beosztásban lévő dolgozóknak, valamint a napi munkát végző munkavédelmi és tűzvédelmi szaktanácsadóknak ajánlunk. 

Fő célunk, hogy olyan információkat adjunk át az Önkormányzatok, Intézményeik, Vállalkozások, stb. első számú vezetői és megbízott dolgozói részére, hogy tudják és ismerjék meg, milyen kötelezettségeik vannak, melyek azok az előírások, amit a szerződött vagy alkalmazott munka-tűzvédelmi szakemberektől meg kell követelniük, ill. az ezzel a területtel foglalkozó szakemberek megismerjék a legfrissebb jogszabályi és egyéb előírásokat.
Témáink a napi munkavégzést gyakorló tűzvédelmi és munkavédelmi tanácsadók, szakemberek részére is ad hasznos információkat, 

A korábban már közzétett időpontok és helyszínek (pl. Kecskemét) kissé változtak, a bővített programot és az új helyszíneket a lenti linkeken lévő dokumentumok tartalmazzák.
Kérjük azon jelentkezőket, akik már visszaküldték a márciusi rendezvényre a jelentkezési lapjukat, hogy az újabb meghívót a változások miatt olvassák el, de nem kell újabb jelentkezési lapot küldeniük. 

A konferencia meghívó itt olvasható, részletes program pedig itt. A jelentkezési lap innen tölthető le. A helyszínek térképes leírása itt tekinthető meg.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten, Tatabányán és Budakalászon

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink

 • 2017. február 13-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2017. február 13-án 9.  kategória (Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők)
 • 2017. február 13-án Tatabánya: 1, 2, 3 kategória
 • 2017. március végén Budakalászon: 7. kategória (tűzoltókészülék karbantartó) ÚJ és MEGÚJÍTÓ is
 • 2017. március végén Budakalászon: 5. kategória (tűzoltóvízforrás karbantartó) ÚJ és MEGÚJÍTÓ is

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. 
Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Nem sikerült megvédeni Magyarországot a szmogtól
Több tízezer forinttal terheli meg a pénztárcákat a megbetegedések miatt a szmog. Vidéken naponta milliókból, Budapesten tízmilliókból lehetne megoldani, hogy ingyen lehessen használni a tömegközlekedést szmogriadó alatt, de erre kevés szándék mutatkozik. A szmogriadót megszegő autósok pedig csak 15 ezer forint körüli bírságot fizetnek, nem 150 ezret - a HR Portal hírösszefoglalója. Tovább a cikkhez.

Jogszerűen ellenőrizhetők az állásra jelentkezők közösségi oldalon megosztott adatai?
Napjaink digitális világában szinte ellenállhatatlannak tűnik a kísértés, hogy a leendő munkatársakat egy egyszerű Google keresés segítségével, vagy a közösségi oldalon található profiloldalon fellelhető információk alapján ellenőrizzük, hiszen a pályázó online aktivitásának áttekintésével számos - az álláspályázatra elküldött önéletrajzban nem szereplő - információ birtokába juthatunk. Ezzel összefüggésben HR, fejvadász és munkáltatói körökben napi szinten vetődik fel a kérdés, hogy az állásra jelentkező pályázó közösségi oldalakon elérhető adatai vajon felhasználhatók-e a felvételi folyamat során, ezt a kérdést járja körül a Valós jogok blog. Tovább a cikkhez.

Sok megyében kellett beavatkozni a síkossá vált utakon történt balesetek miatt
Visszavonta az Országos Meteorológiai Szolgálat az ónos eső miatt korábban kiadott legmagasabb fokú, piros riasztást. Négy megyében a másodfokú (narancs) riasztás van érvényben jelenleg. Az időjárási viszonyok miatt az ország számos pontján kellett a katasztrófavédelem erőinek beavatkozniuk, sok helyen önkormányzati és önkéntes tűzoltók is segítették a hivatásosok munkáját. Tovább a cikkhez.   

© 2006 Minden jog fenntartva