hírlevél 2017.02.16.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. A Munkavédelmi Hatóság 2016. évi tapasztalatai
 2. Munkavédelmi és tűzvédelmi konferencia országszerte
 3. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten, Tatabányán, Tamásiban és Budakalászon
 4. Munkavédelmi hírek
  • A munkahelyi lopás és annak jogi következményei
  • Kamerával nézné a munkavállalóit? - így tegye jogszerűen
  • Gerincbeteg a csapatomban, avagy mindenkinek fáj valamije. Mit tegyek velük?
  • A számok tükrében a katasztrófavédelem
  • Így dolgozzunk hatékonyan otthon! – 9 tipp távmunkához

Üdvözlettel:
Kling Péter

A Munkavédelmi hatóság 2016. évi ellenőrzési tapasztalatai

A munkavédelmi hatóság a tavalyi ellenőrző tevékenységét a 2016. évi Ellenőrzési Irányelvek, az Országos Hatósági Ellenőrzési Terv és a megyei munkavédelmi hatóságok munkaterveiben meghatározottak figyelembe vételével végezte.
2016-ban a munkavédelmi hatósági ellenőrző munka az előző évinél 12,7%-al több, azaz 15.459 munkáltatóra terjedt ki, amelynek során a munkavédelmi szakügyintézők ellenőrizték az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzésre vonatkozó szabályok betartását.
Az NGM Munkavédelmi Főosztályának jelentése innen tölthető le.

Munkavédelmi és tűzvédelmi konferencia országszerte

A korábban megküldött munka- és tűzvédelmi konferenciánkat az eddig jelzett igények alapján újabb témakörökkel és információkkal bővítve ismét meghirdetjük.
Témája a 2017. január 1-től hatályos munkavédelmi és tűzvédelmi jogszabályok és az eddig megjelent Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek.

Az elmúlt évben számos munkavédelmet és tűzvédelmet érintő jogszabály és eddig 12 Tűzvédelmi Műszaki Irányelv / továbbiakban TvMI / jelent meg és lépett hatályba.
Ezen előírások ismertetésére szervezzük meg a 2016. évben elhalasztott konferenciánk pótlására - kibővített témakörökkel - 2017. március hónapban tájékoztatónkat, amit elsősorban a kisvállalkozások vezetőinek, az önkormányzatoknál és Intézményeinél vezetői beosztásban lévő dolgozóknak, valamint a napi munkát végző munkavédelmi és tűzvédelmi szaktanácsadóknak ajánlunk. 

Fő célunk, hogy olyan információkat adjunk át az Önkormányzatok, Intézményeik, Vállalkozások, stb. első számú vezetői és megbízott dolgozói részére, hogy tudják és ismerjék meg, milyen kötelezettségeik vannak, melyek azok az előírások, amit a szerződött vagy alkalmazott munka-tűzvédelmi szakemberektől meg kell követelniük, ill. az ezzel a területtel foglalkozó szakemberek megismerjék a legfrissebb jogszabályi és egyéb előírásokat.
Témáink a napi munkavégzést gyakorló tűzvédelmi és munkavédelmi tanácsadók, szakemberek részére is ad hasznos információkat, 

A korábban már közzétett időpontok és helyszínek (pl. Kecskemét) kissé változtak, a bővített programot és az új helyszíneket a lenti linkeken lévő dokumentumok tartalmazzák.
Kérjük azon jelentkezőket, akik már visszaküldték a márciusi rendezvényre a jelentkezési lapjukat, hogy az újabb meghívót a változások miatt olvassák el, de nem kell újabb jelentkezési lapot küldeniük. 

A konferencia meghívó itt olvasható, részletes program pedig itt. A jelentkezési lap innen tölthető le. A helyszínek térképes leírása itt tekinthető meg.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten, Tatabányán, Tamásiban és Budakalászon

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink

 • 2017. február 21-én Tatabányán: 1, 2, 3 kategória
 • 2017. február 27-én Tamásiban (TOLNA megye): 1, 2, 3 kategória
 • 2017. február 24-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2017. március 09-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2017. március 23-án, 24-én Budakalászon: 7. kategória (tűzoltókészülék karbantartó) ÚJ és MEGÚJÍTÓ is
 • 2017. március 24-én Budakalászon: 1, 2, 3 kategória
 • 2017. március 24-én Budakalászon: 5. kategória (tűzoltóvízforrás karbantartó) ÚJ és MEGÚJÍTÓ is
 • 2017. március 24-én Budakalászon  9.  kategória (Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők)

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. 
Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

A munkahelyi lopás és annak jogi következményei
A munkahelyen elkövetett lopás sértettje tipikusan a munkáltató, de lehet egy másik munkavállaló, vagy a munkahelyen tartózkodó egyéb személy is (pl. a munkáltató ügyfele, partnere). A lopás természetesen mindhárom esetben kirívóan súlyos kötelezettségszegés, amely egy sor munkajogi szabály megszegését jelenti. Így sérti a munkáltató jogos gazdasági érdekét, vagy a munkatársakkal való együttműködés kötelezettségét, a munkakörnek megfelelő bizalom tanúsítását. Tovább a cikkhez.

Kamerával nézné a munkavállalóit? - így tegye jogszerűen
A munkáltató a munkavállalót a munkaviszonnyal összefüggő magatartása körében ellenőrizheti. A munkáltató ellenőrzése és az annak során alkalmazott eszközök, módszerek nem járhatnak azonban az emberi méltóság megsértésével. Ezen túlmenően a munkavállaló magánélete nem ellenőrizhető. Ezeknek az elveknek a gyakorlati alkalmazását a munkahelyi kamerás megfigyeléssel összefüggésben az alábbiakban vizsgáljuk meg. Tovább a cikkhez.

Gerincbeteg a csapatomban, avagy mindenkinek fáj valamije. Mit tegyek velük?
Vezetőként sokszor tapasztalhatjuk - főleg, ha nagyszámú csapatot irányítunk -, hogy nincs olyan munkavállalónk, akitől ne hallanánk, hogy fáj a háta, dereka, térde, válla stb. A KSH adatai alapján, Magyarországon, 2015-ben 10.000 emberből 3.246 főnek volt csont- és ízületi vagy gerinceredetű problémája. Igen, ez több mint 30%. Tovább a cikkhez.

A számok tükrében a katasztrófavédelem
Statisztikai adatokon keresztül mutatta be mai sajtótájékoztatóján a katasztrófavédelem 2016-os tevékenységét az országos főigazgató. Dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy kijelentette: a szervezet eredményes évet tudhat maga mögött. Tovább a cikkhez.

Így dolgozzunk hatékonyan otthon! – 9 tipp távmunkához
Sok irodai dolgozó képtelen elképzelni, hogy a munkáját otthonról is hatékonyan el tudná végezni. A jó hír, hogy tudatos tervezéssel igenis megvan rá az esély. Tovább a cikkhez.   

© 2006 Minden jog fenntartva