hírlevél 2017.03.02.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Munkavédelmi és tűzvédelmi jogszabályváltozások
 2. Munkahelyi elsősegélynyújtó képzés
 3. Munkavédelmi és tűzvédelmi konferencia kerül megrendezésre több helyszínen
 4. Zsebtörvénytár frissítés
 5. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon
 6. Munkavédelmi hírek
  • Így kell munkavédelmi képviselőket választani
  • Milliárdos veszteséget jelentenek a depressziós munkavállalók
  • Hatósági ellenőrzésekkel a szabadtéri tüzek megelőzéséért
  • Ön tudja, hogy mi lesz az adataival egy álláspályázat után?
  • Ez ám a cafeteria: fizetett szexszünetet kaphatnak a dolgozók egy svéd városban

Üdvözlettel:
Kling Péter

Munka- és tűzvédelmi jogszabályváltozások: 2017 év eleje

Összeírtuk a januárban változott jogszabályokat és szabványokat, ezek változtak januárban: letölthető innen.
A februárban történt változásokat a jövő heti hírlevélben küldjük.

Munkahelyi elsősegélynyújtó képzés

Ismét szervezünk egy félnapos munkahelyi elsősegélynyújtó oktatást.
Helyszíne: XI. ker. Bartók Béla út 134.
Időpontja: 2017. március 21, kedd. 9-14 óráig.
Előzetes jelentkezés szükséges, ehhez online jelentkezési lapot és minden egyéb infót is megtalál ezen a weboldalunkon. 

Ha Ön munkáltató: tudnia kell, hogy műszakonként legalább 1 fő kijelölt és képzett munkahelyi elsősegélynyújtónak kell lennie a cégnél. Ha Önöknél nincs ilyen, küldjön el egy kollégát a képzésünkre, az erre vonatkozó igazolást kérni fogja a munkavédelmi felügyelő, ha beesik egy ellenőrzés.
Ha Ön munkavédelmi szakember: Ön ezeket tudja, kérdezzen rá az ügyfeleinél, hogy van-e munkahelyi elsősegélynyújtójuk, legyen rendben ez a dolog is.

Munkavédelmi és tűzvédelmi konferencia kerül megrendezésre több helyszínen

A Tűzmegelőzés Kft, Kukucska István tájékoztatója azoknak, akik részt vesznek a Konferencián:
Kérem azokat, akik már a korábbi tájékoztatómra elküldték a jelentkezésüket, ezt tekintsék tárgytalannak, de a módosított programot és – akit érint - a megváltozott Kecskeméti helyszínt olvassák el.
Kérem továbbá, hogy akinek előzetes kérdése van a programban szereplő témakörökkel kapcsolatban, azt a jelentkezési lapon vagy külön e-mailben küldjék meg részemre, hogy az előadó kollégák megfelelő válasszal tudjanak készülni az előadásra.
Köszönettel veszem továbbá (akinek ideje és lehetősége van és segíteni is akar), ha a partner cégek, intézmények stb. felé az alábbi kísérőlevelet és a mellékleteket tájékoztatásul elküldik, hogy valamennyi tervezett helyszínen a létszám elérje a minimális szintet és a konferenciát mindenhol meg tudjuk tartani.
Köszönöm az eddigi jelentkezéseket és aki még gondolkozik a részvételen, kérem küldje el minél hamarabb a jelentkezési lapját a megfelelő és színvonalas rendezvény szervezése érdekében.
Figyelem! Azok akik a 2016-ra tervezett és elmaradt rendezvényünkre előzetesen jelentkeztek tavaly és szeretnének részt venni a mostani rendezvényen szíveskedjenek az új jelentkezési lapot megküldeni regisztráció végett (aki már elküldte 2017-ben a jelentkezési lapot, nem kell megismételni a jelentkezését)

Infók a Konferenciáról
A VÁLLALKOZÁSOKNAK, szakmai szakembereknek, az Önkormányzatok vezetői, hatósági, engedélyezési ügyeket intéző munkatársaknak, az intézmények fenntartói vezetőknek, óvodák, iskolák stb. intézmények vezetőinek ajánlott a mellékelt tájékoztatóban jelzett munkavédelmi, tűzvédelmi konferencia.
A témakörök olyan új információkat, ismereteket nyújtanak, amelyek a napi munkavégzéshez szükségesek. Pl:

 • Az Önkormányzatoknak és Intézményeiknek, a Vállalkozásoknak, Gazdálkodó szervezeteknek stb. milyen új munkavédelmi, tűzvédelmi, játszótéri ellenőrzési feladatai, dokumentációs kötelezettségei vannak, amelyhez számos melléklet is ismertetésre kerül.
 • Milyen feladatai vannak az Önkormányzatoknak, az Intézmények és Vállalkozások vezetőinek? – a jogszabályok és a TvMI-ik változásai következtében.
 • Mi a Tűzvédelmi Üzemeltetési Napló, amit az üzemeltetőknek / pl. önkormányzati intézményvezetőknek / kell vezetni?
 • Mikor kötelező tűzvédelmi szakembert foglalkoztatni? – hol?, milyen időtartamban?, és milyen tűzvédelmi képzettséggel?
 • Munkavédelmi képviselő választás – ÚJ!!! – önkormányzatokra, közfoglalkoztatottakra vonatkozó új előírások.
 • Tájékoztató a legionella kockázatértékelésről! Mi a legionella kockázat? – ÚJ! – Ez milyen formában érinti az Önkormányzatokat, intézményeket?
 • Mi a teendő egy Városnap, Falunap vagy iskolai, óvodai zenés rendezvény vagy egyéb programok szervezése esetén a Fenntartó részéről?
 • Mi változott a nem veszélyes munkaeszközök vizsgálatában? - amely valamennyi intézményt és vállalkozást érint. stb., stb.

Ha a témakörök felkeltették érdeklődését, kérem olvassa el a mellékelt részletes konferencia programot és helyszíneket.
Amennyiben szeretnének részt venni a rendezvényünkön, akkor Tisztelettel kérem, hogy a jelentkezési lapjukat – a színvonalas szervezés és ellátás biztosítása miatt – szíveskedjenek minél előbb megküldeni.
Külön megköszönöm, ha a Partnereket, az irányítás alá tartozó intézményeket, szervezeteket, vállalkozásokat stb. tájékoztatják a lehetőségről.
Köszönettel: Kukucska István tűz,- és munkavédelmi szakmenedzser, tel.: 06-20-9 586 778, a Tűzmegelőzés Kft alapító tulajdonosa.

A konferencia meghívó itt olvasható, részletes program pedig itt.
A jelentkezési lap innen tölthető le. A helyszínek térképes leírása itt tekinthető meg.

Zsebtörvénytár frissítés 

Új frissítés készült a Zsebtörvénytár” cd-hez! Aki megvette (vagy ajándékba kapta) a cd-t, ismét tudja frissíteni annak tartalmát. Ha Önnek még nincs meg a CD, a webáruházunkban tudja megrendelni. 
Ha több mint 1 éve vette a Cd-t és lejárta jelszava, ezen a webáruház-oldalon meg tudja rendelni a következő évi frissítést. (elküldjük Önnek a cd-t a jelenlegi állapotában, valamint a frissítéshez szükséges jelszót, amivel 1 éven keresztül tudja letölteni a frissítéseket)
Ingyen is letöltheti a Zsebtörvénytár cd teljes – mindig friss – verzióját, ha csatlakozik a "Nefeledd” munkavédelmi klubhoz. A klubról bővebben itt olvashat.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2017. március 17-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2017. március 23-án, 24-én Budakalászon: 7. kategória (tűzoltókészülék karbantartó) ÚJ és MEGÚJÍTÓ is
 • 2017. március 24-én Budakalászon: 1, 2, 3 kategória
 • 2017. március 24-én Budakalászon: 5. kategória (tűzoltóvízforrás karbantartó) ÚJ és MEGÚJÍTÓ is
 • 2017. március 24-én Budakalászon 9.  kategória (Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők)

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. 
Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Így kell munkavédelmi képviselőket választani
A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. tv. (Mvt.) 70/A. § fekteti le a munkavédelmi képviselő választás szabályait, melyben az utóbbi időben jelentős változás állt be. A munkavállalók az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzéssel összefüggő jogaik és érdekeik képviseletére ugyan eddig is jogosultak voltak maguk közül a következők képviselőt választani, ám ez a kötelezettség, illetve annak számon kérése szigorodott. Tovább a cikkhez.

Milliárdos veszteséget jelentenek a depressziós munkavállalók
A depresszió okozta fásultságból és kimerültségből fakadó munkaképesség-csökkenés éves szinten több mint ezer milliárd dolláros globális gazdasági veszteséget jelent, figyelmeztetett a WHO. Tovább a cikkhez.

Hatósági ellenőrzésekkel a szabadtéri tüzek megelőzéséért
Az elmúlt napokban beköszöntött szárazabb és melegebb időjárás miatt ugrásszerűen megemelkedett a szabadtéri tüzek száma, az előző napok mindegyikén kétszáznál is többször riasztották ilyen esethez a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit. A statisztikák szerint a vegetációtüzek legnagyobb része emberi gondatlanságra vezethető vissza, vagyis felelős megtartással és odafigyeléssel a károk megelőzhetőek, a tűzoltói beavatkozások költségei pedig megtakaríthatóak lennének. Tovább a cikkhez.

Ön tudja, hogy mi lesz az adataival egy álláspályázat után?
A munkáltató a működése során tucatnyi személyes adatot kezel. Ezekhez hozzájuthat a munkaerő toborzásával, a munkavállalók ellenőrzésével, a munkahelyi visszaélés-bejelentési rendszer működtetésével vagy akár a bérszámfejtéssel összefüggésben. Nem mindegy ugyanakkor, hogy az adatkezelés során eleget tesz-e a jogszabályi követelményeknek. Tovább a cikkhez.

Ez ám a cafeteria: fizetett szexszünetet kaphatnak a dolgozók egy svéd városban
A javaslat egy svéd kistelepülés tanácsosától származik, aki úgy képzeli a dolgot, hogy a dolgozók munkaidőben egyórás fizetett eltávot kapnának, hogy hazamenjenek párjukhoz. Tovább a cikkhez.   

© 2006 Minden jog fenntartva