hírlevél 2017.03.09.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Jogszabály- és szabványváltozások: 2017. február
 2. Álláshirdetés: a Fővárosi Törvényszék tűz- és munkavédelmi felelős tisztviselőt keres
 3. Munkahelyi elsősegélynyújtó képzés
 4. Munkavédelmi és tűzvédelmi konferencia országszerte rendezve
 5. Zsebtörvénytár frissítés 
 6. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten, Budakalászon, Szekszárdon és Tatabányán
 7. Munkavédelmi hírek
  • Mi a különbség a határozott és a határozatlan jogviszony között?
  • Több a nyugdíjas feketemunkás, mint gondolnánk
  • Hogy néz ki ma egy álommunkahely?
  • Munkaidőn kívül el kell menjek alkalmassági vizsgálatra?
  • Munkaszüneti nap lett a nagypéntek, már 11 piros betűs ünnepünk van
  • Nőnap az OKF főigazgatóságon is

Üdvözlettel:
Kling Péter

Jogszabály- és szabványváltozások: 2017. február

A februárban történt változások listáját és egyéb érdekességeket erre a linkre kattintva tudja elolvasni.
A változások közül az alábbi jogszabály emelhető ki:

30/2017. (II. 13.) Korm. rendelet a csomagolásról és a csomagolási hulladékkal kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységekről szóló 442/2012. (XII.29.) Korm. rendelet módosításáról - Megjelent: MK 2017/21. (II. 13.) - Hatályos: 2017. 02. 21.

A módosítás célja az egyértelmű szabályrendszer kialakítása, a gazdálkodók számára pedig annak elkerülése, hogy a környezetvédelmi termékdíj szabályozás vagy a hulladékgazdálkodáshoz kapcsolódó egyéb jogszabályok alapján ugyanazokat az adatokat ismételten lejelentsék.

Ezután kizárólag azon gazdálkodóknak szükséges adatot szolgáltatni a hatóság felé, amelyeknek a környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvény (Ktdt.) alapján a termékdíjat nem kell megfizetnie, vagy nem keletkezik termékdíj-kötelezettsége.  Ezen gazdálkodók a betétdíjas csomagolást forgalomba hozó gyártók, valamint azon gazdálkodók lehetnek, amelyeknek csomagolószerét – saját  kérelmükre – az újrahasználható csomagolószerek  hatósági  nyilvántartásába  felvették.

Álláshirdetés! A Fővárosi Törvényszéken tűz- és munkavédelmi felelős tisztviselő munkakör betöltésére

A tűz- és munkavédelmi felelős munkakör betöltéséhez szükséges képesítési feltételek:
- szakirányú felsőfokú iskolai végzettség (munkavédelmi mérnök vagy felsőfokú munkavédelmi szakember), 
- tűzvédelmi szakképesítés,
- ügyviteli vizsga.

Elvárt kompetenciák:
- önálló munkavégzésre való képesség,
- rugalmasság, mobilitás,
- terhelhetőség,
- felhasználói szintű informatikai ismeret.

A jelentkezéshez benyújtandó mellékletek:
- részletes - aláírt, fényképes - szakmai önéletrajz, amely tartalmazza a pályázó eddigi munka-, szolgálati és egyéb munkajogi jogviszonyainak pontos megnevezését, időtartamát (év, hó, nap), az ellátott munka-, illetve feladatkörét, valamint személyes adatait és rövid úton történő elérhetőségeit (telefonszám, e-mail cím),
- a képesítési feltételeknél feltüntetett végzettséget, illetve szakképesítést igazoló oklevél vagy bizonyítványok másolata.

Kinevezés esetén az illetmény megállapítása az igazságügyi alkalmazottak szolgálati jogviszonyáról szóló 1997. évi LXVIII. törvény rendelkezései szerint történik, továbbá a képesítési feltételeknél feltüntetett ügyviteli vizsga megszerzésére halasztás adható.

A jelentkezések beérkezési határideje: 2017. március 14. napja, 16 óra
A jelentkezés pozitív elbírálása esetén, az igazságügyi alkalmazotti kinevezés előtt három hónapnál nem régebbi hatósági erkölcsi bizonyítványt kell benyújtani.
Az állás betöltésének várható időpontja: 2017. április 10-e.
A jelentkezéseket a Fővárosi Törvényszék elnökéhez címezve postai úton (1055 Budapest, Markó u. 27.) vagy az Elnöki Kezelőirodán (II. em. 16.) személyesen lehet benyújtani.

Munkahelyi elsősegélynyújtó képzés

Ismét szervezünk egy félnapos munkahelyi elsősegélynyújtó oktatást.
Helyszíne: XI. ker. Bartók Béla út 134.
Időpontja: 2017. március 21, kedd. 9-14 óráig.
Előzetes jelentkezés szükséges, ehhez online jelentkezési lapot és minden egyéb infót is megtalál ezen a weboldalunkon. 

Ha Ön munkáltató: tudnia kell, hogy műszakonként legalább 1 fő kijelölt és képzett munkahelyi elsősegélynyújtónak kell lennie a cégnél. Ha Önöknél nincs ilyen, küldjön el egy kollégát a képzésünkre, az erre vonatkozó igazolást kérni fogja a munkavédelmi felügyelő, ha beesik egy ellenőrzés.
Ha Ön munkavédelmi szakember: Ön ezeket tudja, kérdezzen rá az ügyfeleinél, hogy van-e munkahelyi elsősegélynyújtójuk, legyen rendben ez a dolog is.

Munkavédelmi és tűzvédelmi konferencia kerül megrendezésre több helyszínen

A Tűzmegelőzés Kft, Kukucska István tájékoztatója azoknak, akik részt vesznek a Konferencián: 
Kérem azokat, akik már a korábbi tájékoztatómra elküldték a jelentkezésüket, ezt tekintsék tárgytalannak, de a módosított programot és – akit érint - a megváltozott Kecskeméti helyszínt olvassák el.
Kérem továbbá, hogy akinek előzetes kérdése van a programban szereplő témakörökkel kapcsolatban, azt a jelentkezési lapon vagy külön e-mailben küldjék meg részemre, hogy az előadó kollégák megfelelő válasszal tudjanak készülni az előadásra.
Köszönettel veszem továbbá (akinek ideje és lehetősége van és segíteni is akar), ha a partner cégek, intézmények stb. felé az alábbi kísérőlevelet és a mellékleteket tájékoztatásul elküldik, hogy valamennyi tervezett helyszínen a létszám elérje a minimális szintet és a konferenciát mindenhol meg tudjuk tartani.
Köszönöm az eddigi jelentkezéseket és aki még gondolkozik a részvételen, kérem küldje el minél hamarabb a jelentkezési lapját a megfelelő és színvonalas rendezvény szervezése érdekében.
Figyelem! Azok akik a 2016-ra tervezett és elmaradt rendezvényünkre előzetesen jelentkeztek tavaly és szeretnének részt venni a mostani rendezvényen szíveskedjenek az új jelentkezési lapot megküldeni regisztráció végett (aki már elküldte 2017-ben a jelentkezési lapot, nem kell megismételni a jelentkezését)

Infók a Konferenciáról
A VÁLLALKOZÁSOKNAK, szakmai szakembereknek, az Önkormányzatok vezetői, hatósági, engedélyezési ügyeket intéző munkatársaknak, az intézmények fenntartói vezetőknek, óvodák, iskolák stb. intézmények vezetőinek ajánlott a mellékelt tájékoztatóban jelzett munkavédelmi, tűzvédelmi konferencia.
A témakörök olyan új információkat, ismereteket nyújtanak, amelyek a napi munkavégzéshez szükségesek. Pl:

 • Az Önkormányzatoknak és Intézményeiknek, a Vállalkozásoknak, Gazdálkodó szervezeteknek stb. milyen új munkavédelmi, tűzvédelmi, játszótéri ellenőrzési feladatai, dokumentációs kötelezettségei vannak, amelyhez számos melléklet is ismertetésre kerül.
 • Milyen feladatai vannak az Önkormányzatoknak, az Intézmények és Vállalkozások vezetőinek? – a jogszabályok és a TvMI-ik változásai következtében.
 • Mi a Tűzvédelmi Üzemeltetési Napló, amit az üzemeltetőknek / pl. önkormányzati intézményvezetőknek / kell vezetni?
 • Mikor kötelező tűzvédelmi szakembert foglalkoztatni? – hol?, milyen időtartamban?, és milyen tűzvédelmi képzettséggel?
 • Munkavédelmi képviselő választás – ÚJ!!! – önkormányzatokra, közfoglalkoztatottakra vonatkozó új előírások.
 • Tájékoztató a legionella kockázatértékelésről! Mi a legionella kockázat? – ÚJ! – Ez milyen formában érinti az Önkormányzatokat, intézményeket?
 • Mi a teendő egy Városnap, Falunap vagy iskolai, óvodai zenés rendezvény vagy egyéb programok szervezése esetén a Fenntartó részéről?
 • Mi változott a nem veszélyes munkaeszközök vizsgálatában? - amely valamennyi intézményt és vállalkozást érint. stb., stb.

Ha a témakörök felkeltették érdeklődését, kérem olvassa el a mellékelt részletes konferencia programot és helyszíneket.
Amennyiben szeretnének részt venni a rendezvényünkön, akkor Tisztelettel kérem, hogy a jelentkezési lapjukat – a színvonalas szervezés és ellátás biztosítása miatt – szíveskedjenek minél előbb megküldeni.
Külön megköszönöm, ha a Partnereket, az irányítás alá tartozó intézményeket, szervezeteket, vállalkozásokat stb. tájékoztatják a lehetőségről.
Köszönettel: Kukucska István tűz,- és munkavédelmi szakmenedzser, tel.: 06-20-9 586 778, a Tűzmegelőzés Kft alapító tulajdonosa.

A konferencia meghívó itt olvasható, részletes program pedig itt
A jelentkezési lap innen tölthető le. A helyszínek térképes leírása itt tekinthető meg.

Zsebtörvénytár frissítés 

Új frissítés készült a „Zsebtörvénytár” cd-hez! Aki megvette (vagy ajándékba kapta) a cd-t, ismét tudja frissíteni annak tartalmát. Ha Önnek még nincs meg a cd, a webáruházunkban tudja megrendelni. 
Ha több mint 1 éve vette a cd-t és lejárta jelszava, ezen a webáruház-oldalon meg tudja rendelni a következő évi frissítést. (elküldjük Önnek a cd-t a jelenlegi állapotában, valamint a frissítéshez szükséges jelszót, amivel 1 éven keresztül tudja letölteni a frissítéseket)
Ingyen is letöltheti a Zsebtörvénytár cd teljes – mindig friss – verzióját, ha csatlakozik a "Nefeledd” munkavédelmi klubhoz. A klubról bővebben itt olvashat.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten, Budakalászon, Szekszárdon és Tatabányán

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2017. március 14-én Szekszárdon: 1, 2, 3, kategória
 • 2017. március 17-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2017. március 23-án, 24-én Budakalászon: 7. kategória (tűzoltókészülék karbantartó) ÚJ és MEGÚJÍTÓ is
 • 2017. március 24-én Budakalászon: 1, 2, 3 kategória
 • 2017. március 24-én Budakalászon: 5. kategória (tűzoltóvízforrás karbantartó) ÚJ és MEGÚJÍTÓ is
 • 2017. március 24-én Budakalászon 9.  kategória (Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők)
 • 2017. március 29-én Tatabányán: 1, 2, 3 kategória
 • 2017. március 30-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. 
Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Mi a különbség a határozott és a határozatlan jogviszony között?
Gyakran felmerül mind a munkáltatói, mind pedig a munkavállalói oldalon kérdésként, hogy mikor érdemes határozott, illetve határozatlan idejű munkaviszonyt létesíteni, illetve melyek egyáltalán az előnyei az egyes munkaviszony típusoknak. Az alábbiakban így a legfontosabb jellemzőket és buktatókat mutatjuk be. Tovább a cikkhez.

Több a nyugdíjas feketemunkás, mint gondolnánk
„Nem szeretem a trükközést. Nem ebben nőttem fel. Volt, hogy fel kellett emelni a hangom, amikor csúszott a fizetésem, többször előfordult, hogy nem fizettek ki” - mondta a HR Portálnak nyugdíjasként szerzett munkatapasztalatairól Dusák Dezső. A feketén foglalkoztatók nem lesznek hirtelen jobbak, amikor nyugdíjast alkalmaznak. De legalább vannak érzelmeik: fájó érzés eltemetni az idős kollégát, akit zsebbe fizettek, de aztán jöhet az újabb nyugdíjas, mert megbízható volt és nem akart többet keresni - ellenben a fiatalabbakkal. Azzal sem törődnek, hogy az idősek jobban a szívükre veszik, ha kihasználják őket a munkáltatók. Tovább a cikkhez.

Hogy néz ki ma egy álommunkahely?
A Google és a többi Szilícium-völgyi techcég képe sok HR szakember fejében villan be, ha álommunkahelyről van szó - pedig amire a munkavállalók igazán vágynak, azt akár egy hazai kisvállalkozás is könnyen megvalósíthatja. Tovább a cikkhez.

Munkaidőn kívül el kell menjek alkalmassági vizsgálatra?
Az lenne a kérdésem, hogy elrendelheti-e a munkáltató, hogy munkaidőn kívül menjek az éves alkalmassági vizsgálatra? Tovább a cikkhez.

Munkaszüneti nap lett a nagypéntek, már 11 piros betűs ünnepünk van
A kormány szerint elég jól teljesít a gazdaság ahhoz, hogy beleférjen egy új munkaszüneti nap, a cégvezetők több tízmilliárd forint kiesésétől tartanak. Tovább a cikkhez.

Nőnap a főigazgatóságon is
A korábbi évek hagyományaihoz hűen idén is megünnepelték a Nemzetközi Nőnapot a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon. A rendezvényen a Katasztrófavédelem Központi Zenekara zenélt, a szervezet gazdasági igazgatóhelyettese beszédet mondott, a meglepetésvendégek pedig színesítették a programot. Tovább a cikkhez.   

© 2006 Minden jog fenntartva