hírlevél 2017.03.17.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Munkavédelmi kiadványok frissítése, új 100% minta cd
 2. Jelentés a munkaügyi hatóság 2016. évi országos hatósági ellenőrzési tervének megvalósulásáról
 3. Munkavédelmi és tűzvédelmi konferencia több városban
 4. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten, Budakalászon és Tatabányán
 5. Munkavédelmi hírek
  • Továbbra sem divat a rendezett munkaügyi kapcsolat
  • Előírtuk, hogy hordjanak magassarkút, de mi lesz velük 20 év múlva?
  • Hogyan maradjunk higgadtak a stresszes helyzetekben?
  • Nem volt olyan megye, ahol ne lett volna szabadtéri tűz

Üdvözlettel:
Kling Péter

Munkavédelmi kiadványok frissítése
Új 100% minta cd

Az eddig kiadásra került korábbi cd-k folyamatosan fejlődnek, frissülnek, új anyagok kerülnek rájuk.

Mivel ez nem annyira sok új anyag, hogy emiatt a kollégáknak meg kelljen vásárolniuk újra a régebben már megvett cd-ket (meg nem is akarunk kitolni velük), minden évben készítünk egy "100% minta" nevű cd-t, amin az utolsó 1 év változásait, újdonságait, azóta készült anyagait összegyűjtjük és kiadjuk, hogy mindenki frissíthesse vele azokat a cd-ket, amiket régebben megvásárolt, illetve azokhoz az anyagokhoz hozzátehesse ezeket az újakat.

Most készült el a 2016-2017-es év 100% minta cd-je, de rajta hagytuk a régebbi anyagokat is (amíg elfér, hadd legyenek egyben), úgyhogy ezen a lemezen a 2013-tól 2017 elejéig készült új tartalmak/frissítések vannak.

Tartalomjegyzékét ezen a linken tekintheti meg.
A cd ára 24.000 Ft+áfa, bővebb infó és megrendelhető itt.

2017. márciusban az alábbi a cd-k frissültek:
(azok a cd-k, amiket mostantól vesz, tartalmazzák már a fent jelzett frissítéseket/újdonságokat is, tehát ezeket nem kell frissíteni a 100% minta cd-vel)

 1. Kockázatelemzés és iratminták cd: bővebben a cd-ről itt, részletes tartalom itt 
 2. Instant munkavédelem - kockázatminták cégtípusokra cd: bővebben itt, részletes tartalom itt
 3. Oktatási tematikák, tesztek cd: bővebben itt, részletes tartalom itt
 4. Kémiai biztonság, vegyi kockázatok becslése cd: bővebben itt, részletes tartalom itt
 5. Gyakorlati megoldások a tűzvédelmi dokumentálásban cd: bővebben itt, részletes tartalom itt
 6. Tűzvédelmi oktatás prezentációk cd: bővebben és részletes tartalom itt
 7. Munkavédelmi oktatás prezentációk cd: bővebben és részletes tartalom itt
 8. Biztonsági és információs jelek, piktogramok cd: bővebben itt
 9. Biológiai kockázatbecslés cd: bővebben itt, részletes tartalom itt

A munkaügyi hatóság 2016. évi országos hatósági ellenőrzési tervének megvalósulása

2016. évben három ellenőrzéssorozat során a vizsgálatok alá vont 3.108 munkáltató 84%-ánál tártak fel a hatóság munkatársai munkaügyi jogsértéseket, amely az ellenőrzés alá vont munkavállalók (13.215 fő) 70 %-át érintették.
Az NGM Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának jelentése innen tölthető le.

Munkavédelmi és tűzvédelmi konferencia kerül megrendezésre több helyszínen

Infók a Konferenciáról
A VÁLLALKOZÁSOKNAK, szakmai szakembereknek, az Önkormányzatok vezetői, hatósági, engedélyezési ügyeket intéző munkatársaknak, az intézmények fenntartói vezetőknek, óvodák, iskolák stb. intézmények vezetőinek ajánlott a mellékelt tájékoztatóban jelzett munkavédelmi, tűzvédelmi konferencia.
A témakörök olyan új információkat, ismereteket nyújtanak, amelyek a napi munkavégzéshez szükségesek. Pl:

 • Az Önkormányzatoknak és Intézményeiknek, a Vállalkozásoknak, Gazdálkodó szervezeteknek stb. milyen új munkavédelmi, tűzvédelmi, játszótéri ellenőrzési feladatai, dokumentációs kötelezettségei vannak, amelyhez számos melléklet is ismertetésre kerül.
 • Milyen feladatai vannak az Önkormányzatoknak, az Intézmények és Vállalkozások vezetőinek? – a jogszabályok és a TvMI-ik változásai következtében.
 • Mi a Tűzvédelmi Üzemeltetési Napló, amit az üzemeltetőknek / pl. önkormányzati intézményvezetőknek / kell vezetni?
 • Mikor kötelező tűzvédelmi szakembert foglalkoztatni? – hol?, milyen időtartamban?, és milyen tűzvédelmi képzettséggel?
 • Munkavédelmi képviselő választás – ÚJ!!! – önkormányzatokra, közfoglalkoztatottakra vonatkozó új előírások.
 • Tájékoztató a legionella kockázatértékelésről! Mi a legionella kockázat? – ÚJ! – Ez milyen formában érinti az Önkormányzatokat, intézményeket?
 • Mi a teendő egy Városnap, Falunap vagy iskolai, óvodai zenés rendezvény vagy egyéb programok szervezése esetén a Fenntartó részéről?
 • Mi változott a nem veszélyes munkaeszközök vizsgálatában? - amely valamennyi intézményt és vállalkozást érint. stb., stb.

Ha a témakörök felkeltették érdeklődését, kérem olvassa el a mellékelt részletes konferencia programot és helyszíneket.
Amennyiben szeretnének részt venni a rendezvényünkön, akkor Tisztelettel kérem, hogy a jelentkezési lapjukat – a színvonalas szervezés és ellátás biztosítása miatt – szíveskedjenek minél előbb megküldeni.
Külön megköszönöm, ha a Partnereket, az irányítás alá tartozó intézményeket, szervezeteket, vállalkozásokat stb. tájékoztatják a lehetőségről.
Köszönettel: Kukucska István tűz,- és munkavédelmi szakmenedzser, tel.: 06-20-9 586 778, a Tűzmegelőzés Kft alapító tulajdonosa.

A konferencia meghívó itt olvasható, részletes program pedig itt
A jelentkezési lap innen tölthető le. A helyszínek térképes leírása itt tekinthető meg.

A Tűzmegelőzés Kft, Kukucska István tájékoztatója azoknak, akik részt vesznek a Konferencián: 
Kérem azokat, akik már a korábbi tájékoztatómra elküldték a jelentkezésüket, ezt tekintsék tárgytalannak, de a módosított programot és – akit érint - a megváltozott Kecskeméti helyszínt olvassák el.
Kérem továbbá, hogy akinek előzetes kérdése van a programban szereplő témakörökkel kapcsolatban, azt a jelentkezési lapon vagy külön e-mailben küldjék meg részemre, hogy az előadó kollégák megfelelő válasszal tudjanak készülni az előadásra.
Köszönettel veszem továbbá (akinek ideje és lehetősége van és segíteni is akar), ha a partner cégek, intézmények stb. felé az alábbi kísérőlevelet és a mellékleteket tájékoztatásul elküldik, hogy valamennyi tervezett helyszínen a létszám elérje a minimális szintet és a konferenciát mindenhol meg tudjuk tartani.
Köszönöm az eddigi jelentkezéseket és aki még gondolkozik a részvételen, kérem küldje el minél hamarabb a jelentkezési lapját a megfelelő és színvonalas rendezvény szervezése érdekében.
Figyelem! Azok akik a 2016-ra tervezett és elmaradt rendezvényünkre előzetesen jelentkeztek tavaly és szeretnének részt venni a mostani rendezvényen szíveskedjenek az új jelentkezési lapot megküldeni regisztráció végett (aki már elküldte 2017-ben a jelentkezési lapot, nem kell megismételni a jelentkezését)

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten, Budakalászon és Tatabányán

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2017. március 23-án, 24-én Budakalászon: 7. kategória (tűzoltókészülék karbantartó) ÚJ és MEGÚJÍTÓ is
 • 2017. március 24-én Budakalászon: 1, 2, 3 kategória
 • 2017. március 24-én Budakalászon: 5. kategória (tűzoltóvízforrás karbantartó) ÚJ és MEGÚJÍTÓ is
 • 2017. március 24-én Budakalászon 9.  kategória (Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők)
 • 2017. március 29-én Tatabányán: 1, 2, 3 kategória
 • 2017. március 30-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. 
Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Továbbra sem divat a rendezett munkaügyi kapcsolat
A Nemzetgazdasági Minisztérium keretében működő munkaügyi felügyelet tegnap nyilvánosságra hozta a 2016. év ellenőrzési adatait. Ezekből kiderül, hogy az ellenőrzések 83%-a tárt fel szabálytalanságokat, mely megfelel a korábbi jogsértési szintnek. Tovább a cikkhez.

Előírtuk, hogy hordjanak magassarkút, de mi lesz velük 20 év múlva?
Sok cégnél protokoláris rendszert hoztak létre a munkavállalók ruházatát, megjelenését tekintve. Ezen szabályok sokszor nem követve az egészségmegőrzés elvét, olyan eszközöket használtatnak, amik komoly problémákat is okozhatnak. Tovább a cikkhez.

Hogyan maradjunk higgadtak a stresszes helyzetekben?
A mindfulness legalább annyira fizikai, mint amennyire mentális gyakorlat. Számos tanulmány kimutatta, hogy ha figyelmet szentelünk a testünknek, akkor sokkal könnyebben le tudjuk csendesíteni az elménket is, ami segít nekünk a stressz csökkentésében, akkor is, amikor épp benne vagyunk a kellemetlen helyzetben. Tovább a cikkhez.

Nem volt olyan megye, ahol ne lett volna szabadtéri tűz
A nemzeti ünnepen az egész ország területén keletkeztek szabadtéri tüzek. A legtöbb Borsodban, de számos esetben vonultak vegetációtűzhöz Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Pest és Hajdú-Bihar megye tűzoltói is – gyakorlatilag a tűzesetek háromnegyedében szabadtéri tüzet oltottak a hivatásos, önkormányzati és önkéntes egységek. Az országban továbbra is általános tűzgyújtási tilalom van érvényben. Tovább a cikkhez.   

© 2006 Minden jog fenntartva