hírlevél 2017.04.06.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Munkavédelmi képviselők a közszférában
 2. Munkavédelmi képviselő alapképzés Budapesten (16 órás)
 3. Munkavédelmi klub tagság
 4. Jogszabály- és szabványváltozások: 2017. március
 5. Zsebtörvénytár frissítés
 6. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten
 7. Munkavédelmi hírek
  • Ezek az egyszerűsített foglalkoztatás fontosabb adó-, munkajogi és munkavédelmi szabályai
  • Munkavédelmi képviselők képzése
  • Szabadtéri tüzek jellemezték az első negyedévet
  • A nagyfügedi tüzivíztározóba esett harmadik gyermek is életét vesztette

Üdvözlettel:
Kling Péter

Munkavédelmi képviselők a közszférában

A közszférában korábban a legtöbb munkáltatónál nem kellett munkavédelmi képviselőt választani, ugyanis a korábbi munkavédelmi törvény ezt csak ott írta elő, ahol
„70/A. § a) munkavédelmi képviselő választást kell tartani minden olyan munkáltatónál, ahol a Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozó munkavállalók létszáma legalább ötven fő”

A köztisztviselők, közalkalmazottak nem tartoznak a Munka Törvénykönyve hatálya alá, a portás, takarító, egyéb hasonló munkavállaló pedig sok helyen külső szolgáltató alkalmazottja, így a közszférában alig kellett valahol munkavédelmi képviselő.

A mostani változásnál legjobban a létszámhatár változása tűnik fel (50-ről 20-ra), pedig a közszféra részére sokkal nagyobb változás, hogy már nincs különbség a munkavállalók közt, mindenhol kell választást tartani, ahol elérik a 20 főt, közszolgáltai jogviszony esetén is, és a 20 főt már egy kisebb város önkormányzati dolgozói is elérik.
a) munkavédelmi képviselő választást kell tartani minden munkáltatónál, ahol a munkavállalók létszáma legalább húsz fő.
Tehát ha eddig nem vették észre a változásnak ezt az aspektusát, most ideje pótolni a választást.

Munkavédelmi képviselő alapképzés Budapesten (16 órás)

Ismét szervezünk egy kétnapos alapképzést a frissen megválasztott munkavédelmi képviselőknek.

Idén január 8-ig minden vállalkozásnál, ahol legalább 20 fő a munkavállalói létszám, munkavédelmi képviselő választást kellett tartani. Volt, ahol az lett az eredmény, hogy nem választottak senkit (a választást akkor is meg kellett tartani + dokumentálni az egész procedúrát), de a legtöbb helyen azért sikerült erre a feladatra választani egy kollégát. 
(Ha Önöknél esetleg még nem történt meg a választás vagy valamiért új képviselőt kell választani, a lebonyolításához itt talál segédanyagot)

A megválasztott munkavédelmi képviselőnek egy 16 órás alapképzésen kell részt vennie, ezt követően pedig minden évben egy 8 órás továbbképzésen való részvétel is kötelező.  
Mi most az újonnan megválasztott képviselők alapképzését szervezzük, amelynek  

Időpontja: 2017. április 19-20. (szerda-csütörtök)
Helyszíne: Bp. XI. ker. Bartók Béla út 134.
Részvételi díj: 29.500 Ft+áfa/fő (a 2 napra összesen)

Bővebben a témáról – kinek kell és miért, mik lesznek a képzésen – és jelentkezési lap ezen az oldalon található.

Tapasztalt munkavédelmi szakembert keresünk!

Egy olyan munkavédelmi végzettségű kollégát keresünk, aki egy viszonylag nagy gyárnál önállóan el tudja látni a felmerülő munkavédelmi feladatokat.
Most kifejezetten olyasvalakire lenne szükségünk, aki pár éves tapasztalattal rendelkezik gyártási területen és önállóan kézben tudja tartani a munkavédelmet.

A felsorolt és igényelt feladatokat a teljes munkaidőben foglalkoztatott, a Megbízó alkalmazásában álló munka- és tűzvédelmi szakmai felelőssel együttműködve, vele megosztva kell elvégezni.
Minden feladatot a Megbízó folyamatai szerint kell végezni, különös tekintettel az adminisztrációs elvárásokra.

 1. Munkabalesetek nyilvántartása.
 2. Emelőgépek és berendezések felülvizsgálatainak, a kezelő személyzet képzettségének ellenőrzése.
 3. Raktári állványrendszerek rendszeres, vizuális ellenőrzése és az ellenőrzés eredményének adminisztrálása.
 4. Munkavédelmi szempontú előzetes és időszakos vizsgálatok rendjében közreműködés.
 5. Munkavédelmi jogszabályok, szabványok naprakészen tartása, figyelése, alkalmazásában vagy  alkalmaztatásában közreműködés.
 6. Megelőzési stratégia munkabiztonsági tartalmi részéhez részfeladatok kidolgozása.
 7. Munkavédelmi szempontú kockázatértékelés elvégzése (fizikai, kémiai, pszichoszociális, optikai, legionella).
 8. Új termékek és technológiák valamint üzemátrendezések során munka- és tűzvédelmi szempontból történő felülvizsgálat, egyeztetés. Layout (gyártósori munkahelyi elrendezés) változását követő kockázatértékelés, újbóli használatbavétel.
 9. Veszélyes anyagok kockázatértékelése, belső engedélyezésben közreműködés, biztonságos munkavégzés feltételeinek meghatározása változás vagy új anyag esetén.
 10. Munka- és tűzvédelmi oktatási anyagok felülvizsgálata, módosításának elkészítése, oktatások megtartása újfelvételeseknek.
 11. Munkabalesetek, üzemi, üzemi-úti balesetek kivizsgálása, dokumentálása, munkáltatói határozatok elkészítése, postázása (hatóság, sérült…..).
 12. Tűzvédelmi eszközök és berendezések nyilvántartásának naprakészen tartása, felügyelete, javaslattétel felülvizsgálatra, üzemeltetéssel kapcsolatos feladatok végzése, negyedéves ellenőrzése.
 13. Létrák, fellépők ellenőrzése.
 14. Hágcsók felülvizsgálata.
 15. Éves kiürítési gyakorlatok megtartásában közreműködés.
 16. Hatósági ellenőrzésen való részvétel.

Hetente 3 napot a helyszínen kell tölteni,  2 nap otthoni munkavégzéssel is teljesíthető, akár tömbösítve, két éjszakai szállással is megoldható, ha messzebbről jönne. Ha szükséges, autót tudunk biztosítani, vagy ha az van, az útiköltséget térítjük. 

Ha alkalmasnak találja magát a feladatra és el tud járni hetente három napot Somogy megyébe (az autópálya közel van), kérem, hogy a pkling@munkavedelem.biz címen jelentkezzen. 

Munkavédelmi klub tagság

2009 óta üzemeltetek egy szakmai klubot, aminek tagjai munka- és/vagy tűzvédelemmel foglalkozó kollégák. 
Ezen az online közösségi felületen a kollégák (jelenleg kb. 80 tag) meg tudják osztani egymással a tapasztalataikat, tudásukat és fel tudnak tenni a fórumon olyan fogósabb kérdéseket, amit együtt könnyebb kibogozni. 

A klubba csak minden naptári negyedév első hónapjában (jan, ápr, júl, okt) fogadunk újonnan jelentkező tagokat, aminek most van ideje, úgyhogy ha eddig még vacillált, hogy mikor lépjen be, akkor tegye meg MOST. Szeretettel várunk minden érdeklődő, fejlődni vágyó, csapatszellemet értékelő kollégát!
Ha szeretne klubtag lenni, jelentkezzen itt.

Az újonnan belépő tagokat most is értékes ajándékokkal várjuk, ezekről bővebben erre a linkre kattintva olvashat, illetve minden ehhez kapcsolódó infótmegtalál ezen a honlapon. Hogy az ajándékokon és kedvezményeken kívül miért éri meg klubtagnak lenni, mire jó ez az egész, mely kollégáknak ajánljuk, és részletes ismertető a klubról még ezen a weboldalon is olvasható.

Jogszabály- és szabványváltozások: 2017. március

A legújabb változásokról készült jegyzéket erről a linkről lehet letölteni.

Különösebben kiemelhető jogszabály változás március hónapban nem volt, de a múltkori jegyzékben kiemelt változások most léptek érvénybe, pl. hogy márc. 31-gyel megszűnt az  Országos Tisztifőorvosi Hivatal, az Országos Epidemiológiai Központ, stb, egyéb átszervezések (378/2016. (XII. 2.) Korm. rendelet egyes központi hivatalok és költségvetési szervi formában működő minisztériumi háttérintézmények felülvizsgálatával összefüggő jogutódlásáról, valamint egyes közfeladatok átvételéről), ezekről ne feledkezzünk meg.

Csak emlékeztetőül: a februári változásjegyzéket itt találja vagy a hírlevél-archívumunkban (minden régebbi hírlevelünkkel együtt) itt.

Zsebtörvénytár frissítés

Új frissítés készült a „Zsebtörvénytár” cd-hez! Aki megvette (vagy ajándékba kapta) a cd-t, ismét tudja frissíteni annak tartalmát. Ha Önnek még nincs meg a CD, a webáruházunkban tudja megrendelni. 
Ha több mint 1 éve vette a Cd-t és lejárta jelszava, ezen a webáruház-oldalon meg tudja rendelni a következő évi frissítést. (elküldjük Önnek a cd-t a jelenlegi állapotában, valamint a frissítéshez szükséges jelszót, amivel 1 éven keresztül tudja letölteni a frissítéseket)

Ingyen is letöltheti a Zsebtörvénytár cd teljes – mindig friss – verzióját, ha csatlakozik a "Nefeledd” munkavédelmi klubhoz. A klubról bővebben awww.nefeledd.info/klub.php oldalon olvashat.
A frissítés lépéseiről részletes leírást erre a linkre kattintva olvashat.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2017. április 11-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2017. április 20-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. 
Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Ezek az egyszerűsített foglalkoztatás fontosabb adó-, munkajogi és munkavédelmi szabályai
Közeledik az egyszerűsített foglalkoztatás, alkalmi munkavállalás időszaka, érdemes így áttekinteni a hatályos szabályokat. Ez az atipikusnak nevezett foglalkoztatási forma ugyanis mind a munkáltatóknak, mind pedig a munkavállalóknak előnyöket nyújthat. Leginkább persze a munkáltatóknak, hiszen ennek a munkaviszony típusnak az alapvető célja az időszakos munkaerő-igény rugalmas kielégítése az ennek megfelelő egyszerűbb munkajogi, adójogi, bejelentési szabályokkal. Tovább a cikkhez.

Munkavédelmi képviselők képzése
Az M1 sikeres magyar kis- és középvállalkozásokat bemutató sorozata, a PROFIT7 is foglalkozott a témával.
A műsor itt tekinthető meg.

Szabadtéri tüzek jellemezték az első negyedévet
Az idei esztendő első negyedévét tűzeseti szempontból a szabadtéri tüzek határozták meg, március végéig csaknem ötezer esetben pusztítottak szabad területeken a lángok. A tűzoltók gyors és hatékony beavatkozásának köszönhetően a tüzek több mint kétharmadát sikerült még egy hektárnál kisebb területen megfékezni. Tovább a cikkhez.

A nagyfügedi tüzivíztározóba esett harmadik gyermek is életét vesztette
A vízből kimentett 2 éves kisfiút mentőhelikopterrel vitték kórházba, ám a gondos orvosi ellátás ellenére sem sikerült megmenteni az életét. Tovább a cikkhez.   

© 2006 Minden jog fenntartva