hírlevél 2017.04.20.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Felhívás a darázs- és méhcsípés veszélyeivel kapcsolatban
 2. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten, Tatabányán és Budakalászon
 3. Munkavédelmi hírek
  • Rugalmasabb munka- és pihenőidő-beosztás, változó szabadság-nyilvántartási szabályok
  • Nyártól akár 36 hónapos munkaidőkeret is bevezethető lesz
  • Súlyosan balesetveszélyes a Dagály parkolója
  • Véget ért a tűzgyújtási tilalom
  • Hideg, viharos idő várható

Üdvözlettel:
Kling Péter

Felhívás a darázs- és méhcsípés veszélyeivel kapcsolatban

A méh- vagy darázscsípés legtöbbször nemcsak könnyen múló, hanem végzetes kimenetelű egészségkárosodást okozhat, ezért a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Főosztálya fokozott elővigyázatosságot kér a szabadtéren tevékenységet folytató munkáltatóktól és a munkát végző dolgozóktól.
Az NGM Munkavédelmi Főosztályának felhívása innen tölthető le.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten, Tatabányán és Budakalászon

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2017. április 26-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2017. május 2-án Tatabányán: 1, 2, 3 kategória
 • 2017. május 11-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2017. május 26-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2017. június elején Budakalászon: 5. Tűzoltó-vízforrások felülvizsgálatát végzők. 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők.valamint 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők kategória

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. 
Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Rugalmasabb munka- és pihenőidő-beosztás, változó szabadság-nyilvántartási szabályok
A korábbiakban beszámoltunk arról, hogy 2017. április 11. napján az Országgyűlés elé benyújtásra került a munkaidőszervezés egyes kérdéseiről szóló T/15035. számú kormányzati törvényjavaslat, mely 2017. július 1. napjával jelentősen módosítja a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I.tv. (Mt.) munka- és pihenőidőre vonatkozó rendelkezéseit. A módosításnak a munkaidő-keretre vonatkozó elemeit a korábbiakban bemutattuk, most a csomag további elemeit vesszük szemügyre. Tovább a cikkhez.

Nyártól akár 36 hónapos munkaidőkeret is bevezethető lesz
2017. április 11. napján az Országgyűlés elé benyújtásra került a munkaidő-szervezés egyes kérdéseiről szóló T/15035. számú kormányzati törvényjavaslat, mely 2017. július 1. napjával jelentősen módosítja a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I.tv. (Mt.) munka- és pihenőidőre vonatkozó rendelkezéseit. Az indoklás szerint a módosítások hátterében a kollektív szerződéssel való lefedettség növelése, a munkaerő-hiány kezelése, valamint a foglalkoztatás további rugalmasítására irányuló munkáltatói igények kielégítése állnak. Az alábbiakban a munkaidőkeretre vonatkozó módosításokat foglaljuk egybe. A további módosításokkal hamarosan külön elemzésben foglalkozunk. Tovább a cikkhez.

Súlyosan balesetveszélyes a Dagály parkolója
Több olvasónk is írt az Indexnek a Duna Arénával szemközti parkolóban uralkodó vadnyugati állapotok miatt. Mert bár a csodapalotára több tízmilliárd jutott nettó, a használóinak többsége kénytelen egy olyan parkolót használni, ami leginkább egy elhagyott sóderbányára hasonlít, és amire még annyit sem költöttek rá, hogy legalább egy kordonnal jelezzék a benne lévő 5-10 méter magas letörés szélét. Tovább a cikkhez.

Véget ért a tűzgyújtási tilalom
A Földművelésügyi Minisztérium kedd este azonnali hatállyal feloldotta a Magyarország teljes területére március 3-án elrendelt általános tűzgyújtási tilalmat. Tovább a cikkhez.

Hideg, viharos idő várható
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján az ország nyugati részén erős, akár 90 kilométer/órát is meghaladó széllökések várhatóak, az Alföldön és az ország keleti részén felhőszakadás várható, helyenként havas eső, havazás is lehet. Gondoljunk a munka/munkások védelmére! Tovább a cikkhez.

© 2006 Minden jog fenntartva