hírlevél 2017.05.04.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. „Közös ügyünk a munkahelyi biztonság és egészségvédelem” - az Európai Bizottság gyakorlati útmutatója
 2. Jogszabály- és szabványváltozások: 2017. április
 3. Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam: május 25.
 4. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon
 5. Munkavédelmi hírek
  • Figyelmetlenség a munkabalesetek egyik fő okozója
  • Jogszerű és jogellenes kikötések a munkaviszony létesítésekor
  • Szent Flórián napja munkaszüneti nap a katasztrófavédelemnél
  • A leggyakoribb munkakiesést okozó betegségek és rizikófaktoraik
  • Négyszázféle gyógyszert érintett a budaörsi gyógyszerraktárban keletkezett tűz

Üdvözlettel:
Kling Péter

Közös ügyünk a munkahelyi biztonság és egészségvédelem” - gyakorlati útmutató
Az NGM Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása

Az Európai Bizottság „Közös ügyünk a munkahelyi biztonság és egészségvédelem” című, munkáltatók számára készült gyakorlati útmutatót tett közzé az EU munkavédelemre vonatkozó jogszabályainak és politikájának korszerűsítéséről szóló közleményének kiegészítéseként.
Ennek célja, hogy támogassa a munkahelyi biztonság és egészségvédelem keretrendszerének hatékony és eredményes megvalósítását.

Az Európai Bizottság kiadványa áttekintést nyújt a főbb kötelezettségekről, eszközökről és erőforrásokról, amelyek a munkavédelmi feladatok gyakorlati megvalósításában segíthetik a munkáltatókat. Az Európai Bizottság gyakorlati útmutatója innen tölthető le. 

Jogszabály- és szabványváltozások: 2017. április

Az áprilisban módosult jogszabályok és szabványok listája erre a linkre kattintva tekinthető meg.

Munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyam fél nap alatt

Ha Ön cégvezető és vannak munkavállalói, biztosan tudja, hogy műszakonként legalább 1 fő elsősegélynyújtó kiképzése kötelező, ezt egy munkavédelmi ellenőrzés során jó eséllyel számon is kérik Öntől. Mi rendszeresen tartunk elsősegélynyújtó tanfolyamokat, küldje el kollégáit, hogy ez is rendben legyen.

Következő oktatási nap: 2017. május 25. (csüt), 9-14 óráig. 
Helyszín: 1115 Budapest, Bartók Béla út 134. 

A tanfolyamról bővebb információ és jelentkezési lap ezen a weboldalunkon található.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten és Budakalászon

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2017. május 11-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2017. május 26-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2017. június elején Budakalászon: 5. Tűzoltó-vízforrások felülvizsgálatát végzők. 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők.valamint 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők kategória

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. 
Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Figyelmetlenség a munkabalesetek egyik fő okozója
A kivizsgált munkabelesetek 67 százaléka figyelmetlenség miatt történik - mondta Simon Attila, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában. Tovább a cikkhez.

Jogszerű és jogellenes kikötések a munkaviszony létesítésekor
A munkaviszony a munkaszerződéssel jön létre, melyben a felek a foglalkoztatás alapvető szabályaiban állapodnak meg. Ebben a feleknek nincsen ugyanakkor teljes szabadsága, hiszen a munka törvénykönyve rendelkezéseinek a többsége a szabályoktól eltérést nem enged. Vannak azonban olyan területek, ahol ezt mégis meg lehet tenni, így érdemes ezeket egyenként áttekinteni. Különös tekintettel arra, hogy ezek az eltérések számos lehetőség forrásai is. Arra is rá kell ezzel együtt mutatni, hogy az eltérések egy része a munkavállalókra nézve hátrányos következményekkel járhat, így ezek tudatában érdemes a munkaszerződést aláírni. Tovább a cikkhez.

Szent Flórián napja munkaszüneti nap a katasztrófavédelemnél
Szent Flórián, a tűzoltók nemzetközi napja alkalmából május 4-e a katasztrófavédelem állománya számára munkaszüneti nap. Ezen a napon az ügyfélszolgálati ügyfélfogadás és a hatósági ügyintézés is szünetel. Természetesen a készenléti szolgálatot ellátó tűzoltók ezen a napon is garantálják az ország mentő tűzvédelmét. Ahogy az év minden napján, úgy ezen a napon is csaknem kétezer tűzoltó lesz készenlétben, mintegy ötszáz technikai eszközzel. Tovább a cikkhez.

A leggyakoribb munkakiesést okozó betegségek és rizikófaktoraik
A munkáltató egy alkalmazott foglalkoztatásakor alapvetően négy tényezőt vesz figyelembe: a képességeit, a tudását, a vállalat iránti elkötelezettségét és az egészségi állapotát. Magyarországon azonban sajnos többnyire az egészségmegőrzést a dolgozók egyéni felelősségének tekintik, holott a vállalat érdekét is határozottan szolgálja, ha alkalmazottjai egészségesek maradnak. Átfogó interjúsorozatunk e részében Dr. Nagy-László Nóra foglalkozás-egészségügyi szakembert kérdezzük arról, melyek a leggyakoribb betegségek, amelyekre oda kell figyelniük mind a munkáltatóknak, mind a munkavállalóknak. Tovább a cikkhez.

Négyszázféle gyógyszert érintett a budaörsi gyógyszerraktárban keletkezett tűz
Négyszázféle gyógyszert érintett a budaörsi raktárbázisban múlt kedden keletkezett tűzeset, a hatóság azonban nem számol gyógyszerhiánnyal a magyarországi forgalmazásban - mondta az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója kedden, Budapesten. Tovább a cikkhez.
A Budaörsi Gyógyszerraktár tűzről légifelvétel itt tekinthető meg.   

© 2006 Minden jog fenntartva