hírlevél 2017.05.18.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Hat tipp a munkahelyi stressz leküzdéséhez
 2. Megemlékezéseket tartottak a munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak emléknapján
 3. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten, Kecskeméten és Budakalászon
 4. Munkavédelmi hírek
  • Testkamerák bevezetését teszteli hamarosan a MÁV
  • Szén-monoxid télen, nyáron
  • Sosem találja ki, mit tett ez a nő a plafonról eléje hulló tárggyal – videó

Üdvözlettel:
Kling Péter

6 tipp a munkahelyi stressz leküzdéséhez

Egy átlagos munkanapon több mint két óránk telik „üresjáratként” - 60 percenként ugyanis nagyjából hétszer szakítjuk meg azt, amin éppen dolgozunk, különböző külső tényezők miatt. A folyamatos figyelemelterelődés és az esetleges, szervezeten belüli átrendeződések állandó stresszforrást jelentenek, amelyek kihatással vannak magánéletünkre is: ingerültek vagyunk, rosszul alszunk, vagy éppen nincsen étvágyunk. A jó hír az, hogy néhány egyszerű gyakorlattal megkönnyíthetjük mindennapjainkat. Az alábbi összeállításban dr. Sharon Melnick stresszkutató módszerei közül mutatunk be hatot. Tovább a cikkhez.

Országszerte megemlékezéseket tartottak a munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak emléknapján

A munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak emléknapja alkalmából a munkavédelmi szakma képviselői (különböző szervezetek, alapítványok és a munkavédelmi hatóságok) országszerte megemlékezéseket szerveztek. A rendezvényeken a biztonságos, egészséges és a munkavállalók méltóságát tiszteletben tartó munkahelyek fontosságára hívják fel a figyelmet.
A munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak emléknapját először 1984. április 28-án a Kanadai Közalkalmazottak Szakszervezete tartotta meg, majd világszerte elterjedt nemzetközi emléknappá vált. A munkavédelmi hatóságnál is több éves hagyománya van a megemlékezéseknek. A Nemzetgazdasági Minisztérium előterjesztése nyomán 2012. augusztus 13-án a Kormány április 28. napját a munkabalesetben elhunyt, valamint megrokkant munkavállalók emléknapjává nyilvánította Magyarországon. Ezzel is kifejezve elkötelezettségét és támogatását a munkavállalók életének és testi épségének védelméért, biztonságáért.
Az emléknap alkalmából Idén az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA) Nemzeti Fókuszpontja szervezésében az „Egészséges munkahelyet minden életkorban!” című, 2017. április 26. napján megtartott konferencia keretében a munkavédelmi szakma és a munkavédelmi hatóságok képviselői a közös gyertyagyújtással emlékeztek a munkabalesetek áldozataira.
Az NGM Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatója a munkavédelmi világnap 2017-os hazai rendezvényeiről itt olvasható.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten, Kecskeméten és Budakalászon

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2017. május 26-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2017. június 07-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2017. június 13-án Kecskeméten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2017. június elején Budakalászon: 5. Tűzoltó-vízforrások felülvizsgálatát végzők. 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők.valamint 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők kategória

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. 
Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Testkamerák bevezetését teszteli hamarosan a MÁV
A VDSzSz Szolidaritás kezdeményezte, hogy a MÁV-Csoport az utasokkal rendszeresen érintkező munkavállalóit lássa el ún. testkamerával - írja a szakszervezet honlapja. A kezdeményezés a dolgozók biztonságát szolgálná, ugyanakkor sokan tartanak tőle, hogy a munkáltató arra fogja felhasználni, hogy megfigyelje a dolgozókat munkavégzés közben. Tovább a cikkhez.

Szén-monoxid télen, nyáron
A fűtési szezon végével csökken valamelyest, de nem szűnik meg teljesen a szén-monoxid-mérgezés kialakulásának veszélye. Az egész évben használt gázüzemű átfolyós vízmelegítők, bojlerek és az időszakosan használt fatüzelésű kályhák, kandallók karbantartásának elmulasztása esetén a fűtési szezonon kívül is fennáll a szén-monoxid mérgezés kialakulásának kockázata. Tovább a cikkhez.

Sosem találja ki, mit tett ez a nő a plafonról eléje hulló tárggyal – videó
Gyorsan fejbe vágta magát, majd munkahelyi balesetet jelentett. Tovább a cikkhez.   

© 2006 Minden jog fenntartva