hírlevél 2017.05.25.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Építőgép-kezelő jogosítványok érvényessége: új tájékoztató 
 2. Jelentés a jogviszony megszűnésével összefüggő célvizsgálatról
 3. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten, Kecskeméten és Budakalászon
 4. Munkavédelmi hírek
  • Ezek a szakmák nem tesznek jót az egészségnek
  • 14 egybefüggő nap pihenés mindenkinek jár
  • Katasztrófavédelmi gyermeknap
  • Levágta egy magyar munkás öt ujját egy gép Ausztriában

Üdvözlettel:
Kling Péter

Új tájékoztató az építőgép-kezelő jogosítványok érvényességéről

Jogszabályváltozások miatt indokolttá vált az építőgép-kezelői jogosítványok 2015.12.31. utáni érvényességével kapcsolatos eddigi, korábban megjelent tájékoztató, ezért az NGM új tájékoztatót adott ki, 2017. májusában. Az NGM Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatója innen tölthető le.
Ugyanezen a weboldalon az építőgép-kezelő jogosultságokkal összefüggő korábbi tájékoztatók is megtalálhatók az Emelőgép/építőgép-kezelők menüpontban.
A korábbi tájékoztatók innen tölthetők le.

Jelentés a jogviszony megszűnésével összefüggő célvizsgálatról

Megjelent az NGM Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának összefoglaló jelentése a jogviszony megszűnésével összefüggő a munkavállalót megillető igazolások kiállítására és kiadására, valamint a munkaviszony megszűnéséhez, megszüntetéséhez kapcsolódó elszámolás megtörténtére vonatkozó jogszabályok érvényesülésének célvizsgálatáról, ami 2017. március 20-tól április 7-ig zajlott le.
Az NGM Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának összefoglaló jelentése innen tölthető le.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten, Kecskeméten és Budakalászon

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2017. május 26-án Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2017. június 07-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2017. június 13-án Kecskeméten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2017. június elején Budakalászon: 5. Tűzoltó-vízforrások felülvizsgálatát végzők. 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők.valamint 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők kategória

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. 
Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

Ezek a szakmák nem tesznek jót az egészségnek
A munkahelyi környezetben található anyagok esetenként megbetegíthetik a dolgozót. A foglalkozási betegségeket vegyi, biológiai vagy fizikai tényezők is kiválthatják. Tovább a cikkhez.

14 egybefüggő nap pihenés mindenkinek jár
Közeledik a szabadság egyik fő szezonja, így érdemes áttekinteni azokat a szabályokat, melyek a munkáltatók vagy a munkavállalók számára problémát jelenthetnek. A szabadságra vonatkozó szabályok megsértésének pedig komoly következményei is lehetnek. Nem csupán a felügyelet bírságával lehet adott esetben számolni, hanem különféle munkavállalói igények vagy akár munkavállalói felmondás is szóba kerülhetnek. Tovább a cikkhez.

Katasztrófavédelmi gyermeknap
Minden gyerek szeretne tűzoltó lenni, a katasztrófavédelem pedig gyermeknapon lehetőséget is biztosít erre. Május utolsó vasárnapja a szervezetnél hagyományosan a gyerekekről szól, így idén is megnyílnak a tűzoltószertárak kapui 28-án, immár negyedik alkalommal. Ezúttal az ország 283 pontján várják a tűzoltók a gyermekeket, szüleiket és minden érdeklődőt. Tovább a cikkhez.

Levágta egy magyar munkás öt ujját egy gép Ausztriában
Egy magyar munkás mind az öt ujját levágta egy gép Ausztriában, a bécsi orvosoknak még időben sikerült visszavarrni azokat, a férfi azóta már mozgatni is tudja az ujjait. Tovább a cikkhez.   

© 2006 Minden jog fenntartva