hírlevél 2017.06.01.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Tudnivalók a nyári diákmunkáról: 2017
 2. A munkavédelmi hatóság 2017. I. negyedévi tapasztalatai
 3. A munkaügyi hatóság 2017. I. negyedévi tapasztalatai
 4. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten, Kecskeméten és Budakalászon
 5. Munkavédelmi hírek
  • A munkáltatók háromnegyede nem tartja be munkavédelmi szabályokat
  • Csütörtökön kezdődik a központi szúnyoggyérítés
  • Diákmunka szabályai 2017.
  • Pert indít a hat emelet magasból kizuhant munkás

Üdvözlettel:
Kling Péter

Tudnivalók a nyári diákmunkáról: 2017

A nyári szünidőben sok középiskolai diák, egyetemi, főiskolai hallgató vállal rövidebb-hosszabb ideig munkát annak érdekében, hogy a nyaraláshoz – nem ritkán a tanulmányok folytatásához – szükséges anyagiakat megszerezze. A nyári munkavégzés rövidebb időtartama és az élettapasztalat hiánya miatt a diák munkavállalók mindig kiszolgáltatottabbak a munkáltatójukkal szemben, mint az idősebb munkavállalói korosztályok. Az alábbi tájékoztatóban azokra a munkajogi szabályokra hívjuk fel a figyelmet, amelyek ismerete hozzájárulhat ahhoz, hogy a diák munkavállalót ne érje jogsérelem, vagy az őt ért sérelmet lehetőség szerint orvosolni tudja. Az NGM Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának tájékoztatója innen tölthető le.

A munkavédelmi hatóság 2017. I. negyedévi ellenőrzési tapasztalatai

Megjelent az NGM Munkavédelmi Főosztályának jelentése a munkavédelmi hatóság 2017. I. negyedévi ellenőrzési tapasztalatairól.
A jelentés innen tölthető le.

A munkaügyi hatóság 2017. I. negyedévi ellenőrzési tapasztalatai

Megjelent az NGM Munkavédelmi Főosztályának jelentése a munkaügyi hatóság 2017. I. negyedévi ellenőrzési tapasztalatairól.
A jelentés itt olvasható.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten, Kecskeméten és Budakalászon

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink:

 • 2017. június 09-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2017. június 13-án Kecskeméten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2017. június 22-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2017. július elején Budakalászon: 5. Tűzoltó-vízforrások felülvizsgálatát végzők. 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők.valamint 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők kategória

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. 
Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

A munkáltatók háromnegyede nem tartja be munkavédelmi szabályokat
Az ellenőrzött 3853 munkáltató 77 százalékánál találtak szabálytalanságot az NGM munkafelügyeleti főosztályának ellenőrei.
Az ellenőrök 80 esetben, összesen 38,27 millió forint munkavédelmi bírságot szabtak ki az első három hónapban. Az egészséget nem veszélyeztető és a biztonságos munkavégzésre vonatkozó szabályok betartásának ellenőrzésénél 59 330 munkavállaló munkavégzési körülményeit vizsgálták, és az ellenőrzött dolgozók 69,5 százalékánál tapasztaltak szabálytalanságot. Tovább a cikkhez.

Csütörtökön kezdődik a központi szúnyoggyérítés
Idén június 1-jén indul az országos szúnyoggyérítési program. A kivitelezés a Szigetközben és a Tisza-tónál kezdődik, mivel jelenleg ezeken a területeken a legtöbb a vérszívó. Tovább a cikkhez.

Diákmunka szabályai 2017.
A diákmunka nem új találmány, régóta foglalkoztatnak cégek diákokat számtalan féle munkára, így könnyebb megoldani azt a cégeknek a munkaerő pótlást, ami egyre nehezebb, hiszen a hasznos munkaerő nagy része sajnos külföldön kénytelen boldogulni és megteremtenie az egzisztenciáját. A diákokra sokféle munkát rá lehet bízni, aminek elvégzését a munkáltatónak kellene valahogy új munkaerővel megoldania. Tovább a cikkhez.

Pert indít a hat emelet magasból kizuhant munkás
A szerencsétlenül járt munkás kollégái állítólag azt mondták, hogy biztosítókötél nélkül gyorsabban haladnak a munkával. A rendőrség nyomoz az ügyben. Az érintett cégnél cáfolják, hogy hibáztak. Tovább a cikkhez.  

 

© 2006 Minden jog fenntartva