hírlevél 2017.06.08.

Az Online Munkavédelmi Hetilap mai témái:

 1. Mezőgazdasági kampányindító konferencia
 2. Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten, Kecskeméten és Budakalászon
 3. Munkavédelmi hírek
  • A jegesmedvékért aggódunk, a munkavállalókért miért nem?
  • A keresetért elhullani - hogyan tartható fenn az ember és a munkahely együtt?
  • Durván bánnak a dolgozókkal és nem életszerűek a szabályok
  • Felrobbant egy tűzijátékgyár Indiában

Üdvözlettel:
Kling Péter

Mezőgazdasági kampányindító konferencia: 2017. június 13. Gödöllő

A munkabaleseti adatokat figyelembe véve 2016 évben a „Mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat” nemzetgazdasági ág volt a legveszélyesebb, itt történt a legtöbb halálos munkabaleset.
A Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Főosztálya szervezésében, 2017-ben „Fókuszban a mezőgazdaság - első a munkavégzés biztonsága” címmel kétéves országos munkavédelmi kampányt hirdet, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a munkavédelmi szempontból veszélyes mezőgazdaságra és növelje az ágazatban tevékenykedő munkáltatók, munkavállalók, szakemberek (agrár, munkavédelmi, foglalkozás-egészségügyi, HR) és a lakosság ismereteit.

A kampány keretében 2017. június 13-án, 10-15 óráig kampányindító szakmai konferencia lesz a gödöllői Szent István Egyetem Rektori Dísztermében.
A konferenciát Dr. Tőzsér János rektor úr nyitja meg, ezt követően gyakorlati szakemberek előadásai hangoznak el az ágazatban jelentkező, meglévő és új kihívást jelentő főbb veszélyforrásokról és az ellenük történő védekezés módszereiről. Ismertetésre kerül az ágazat munkavédelmi helyzete, a kampány célja és programja. A szakterület állami vezetőinek előadásai zárják a konferenciát.
A részvétel díjmentes, de előzetes regisztrációhoz kötött! Férőhelyek korlátozott számban még rendelkezésre állnak.
Amennyiben részt kíván venni a konferencián, június 12-ig regisztrálni szíveskedjen az mg_kampany_konferencia@ngm.gov.hu e-mail címen.
A konferencia programja itt olvasható.

Tűzvédelmi szakvizsgák Budapesten, Kecskeméten és Budakalászon

A legközelebbi szakvizsga időpontjaink

 • 2017. június 09-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2017. június 13-án Kecskeméten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2017. június 22-én Budapesten: 1, 2, 3, valamint 4, 12, 13, 14, 15, 16. kategória
 • 2017. július elején Budakalászon: 5. Tűzoltó-vízforrások felülvizsgálatát végzők. 7. Tűzoltó készülékek karbantartását végzők.valamint 9. Beépített tűzoltó berendezések kivitelezését, karbantartását, javítását, telepítését, felülvizsgálatát végzők kategória

Jelentkezés ezen a linken. 
A jelentkezési lapon nem minden helyszín és időpont van feltüntetve, ha nem találja a felsorolásban, ahova szeretne jönni, kérem, írja be a helyszínt és az időpontot a „Egyéb helyszín és időpont” rovatba. Lehetőség van céghez kihelyezett tanfolyamra és vizsgára is, akár szombati napra is, ennek feltételeiről érdeklődjön a 70/332-8318 számon, a vizsgaszervezőnél. 
Részletek ezen a weboldalon.

Munkavédelmi hírek

A jegesmedvékért aggódunk, a munkavállalókért miért nem?
Ahogy az országok és a vállalatok gazdagodnak többet áldoznak például a környezet fenntarthatóságára, a levegő, a víz tisztaságára, a zöld irodákra, hogy kisebb legyen az ökológiai lábnyomuk és sorolhatnánk, ugyanakkor mintha ez - tisztelet a kivételnek - saját munkavállalóikra kevésbé vonatkozna. Miért kell meghalni a fizetésért? - teszi fel a kérdést Jeffrey Pfeffer a Stanford University professzora, aki a szervezeten belüli hatalom, a munkahely és munkahelyi stressz, a menedzsment-stílus, az erőforrás-függőség témaköreit kutatja. Tovább a cikkhez.

A keresetért elhullani - hogyan tartható fenn az ember és a munkahely együtt?
Sok munkahelyi szokás - a hosszú munkaidő, a munka-magánélet konfliktus, a kiszámíthatatlan munkaórákból és elbocsátásokból eredő anyagi bizonytalanság, a munkakör feletti kontroll hiánya vagy a társadalmi támogatottság hiánya- ugyanannyira káros az egészségre és kapcsolatba hozható a halálozással, mint a passzív dohányzás, amely egy ismert rákkeltő. Tovább a cikkhez.

Durván bánnak a dolgozókkal és nem életszerűek a szabályok
Bár a Magyar Postánál jelentős a munkaerőhiány, volt dolgozóik szerint nem csak ez okozza a szolgáltatás színvonalának romlását és a fennakadásokat a cégnél. Rossza a szervezés, túl sok a munka, és megalázóan bánnak a dolgozókkal - gyűjtötte össze a volt dolgozók panaszait a Napi.hu. Tovább a cikkhez.

Felrobbant egy tűzijátékgyár Indiában
Legalább 23 munkás meghalt és heten megsérültek egy közép-indiai tűzijátékgyár felrobbanásakor. Tovább a cikkhez.   

© 2006 Minden jog fenntartva